JABOLČNI ZAVITEK V KOZARČKU


DANES JE MARTINOVO,   PRILJUBLJEN SLOVENSKI PRAZNIK, KI POMENI KONEC DELA NA POLJU, ZAHVALO ZA DOBRO LETINO, PREDVSEM PA JE POVEZAN Z OKUŠANJEM   NOVEGA VINA. PRAVIJO, DA JE 11. NOVEMBER DAN, KO IZ MOŠTA NASTANE PRAVO VINO. 

KOT SE ZA VSAK PRAVI PRAZNIK SPODOBI, TUDI PRAZNOVANJE MARTINOVEGA SPREMLJAJO DOLOČENE JEDI. 

PO STARIH OBIČAJIH NAJ BI SI ZA MARTINOVO PRIVOŠČILI HRUSTLJAVO ZAPEČENO GOS ALI RACO, RDEČE ZELJE IN MLINCE, OBROK ZAOKROŽILI S SLASTNIMI PEČENIMI JABOLKI, ODRASLI PA NAJ BI POLEG MARTINOVEGA KROŽNIKA POPILI KOZAREC MLADEGA VINA.  




PRI NAS SMO JEDILNIK MALCE PRILAGODILI - PRIPRAVILI BOMO RAČKO, MLINCE, RDEČE ZELJE, DODALI PA ŠE SKUTINE ŠTRUKLJE. VEČERJO BOMO ZAKLJUČILI Z JABOLKI, A NA NEKOLIKO DRUGAČEN NAČIN.

ZA SLADICO SEM ŽE PRIPRAVILA JABOLČNI ZAVITEK ALI ŠTRUDELJ V KOZARČKIH. SLADICA JE VELIKO HITREJE PRIPRAVLJENA KOT KLASIČEN JABOLČNI ZAVITEK, JE BOLJ OSVEŽUJOČA IN  HKRATI VIDETI PRAV IMENITNA NA POGLED.

ČE TE MIKA PRIPRAVA TE IMENITNE SLADICE POGLEJ, KAKO SEM SE JE LOTILA SAMA.

ZA JABOLČNI ZAVITEK V KOZARČKU POTREBUJEŠ NASLEDNJE SESTAVINE:




  • 1 LIST VLEČENEGA TESTA
  • MASLO ZA PREMAZ TESTA
  • 4 JABOLKA
  • 4 ŽLICE RJAVEGA SLADKORJA
  • 1 ŽLICO CIMETA
  • SOK 1/2 LIMONE
  • 200 ML STEPENE SMETANE
  • 3 ZVRHANE ŽLICE SKUTE
  • 1 ŽLICA SLADKORJA V PRAHU
  • 1 VANILIN SLADKOR
  • 1 ŽLIČKA LIMONINE LUPINICE
  • SLADKOR V PRAHU ZA POSIP
  • KOZARČKE (MOJI KOZARČKI SO OSTANKI SVEČK V KOZARCIH, ZATO SO RAZLIČNIH VELIKOSTI IN OBLIK ;-)

PRIPRAVA:

1. TESTO

PEČICO SEGREJEŠ NA 200 STOPINJ. NA PEKAČ POLOŽI PEKI PAPIR, NANJ PA LISTNATO TESTO, KI GA PREMAŽEŠ Z MASLOM.




PEČEŠ 3 MINUTE. KO JE TESTO OHLAJENO GA NALOMIŠ NA MANJŠE KOSE.



2. JABOLČNA PLAST:

OLUPIŠ JABOLKA IN JIH NAREŽEŠ NA KOŠČKE (LAHKO JIH TUDI NARIBAŠ). JABOLKA PRELIJEŠ Z LIMONINIM SOKOM, DODAŠ SLADKOR TER CIMET IN V PONVI DUŠIŠ DO MEHKEGA.



3. PLAST IZ SMETANE Z DODATKI:

MEDTEM STEPEŠ SLADKO SMETANO, JI DODAŠ SKUTO, SLADKOR V PRAHU, VANILIN SLADKOR IN LIMONINO LUPINICO. PO OKUSU JI LAHKO DODAŠ LIMONIN SOK.
TAKO IMAŠ PRIPRAVLJENI OBE PLASTI JABOLČNEGA ZAVITKA V KOZARČKU.



4. SESTAVLJANJE SLADICE:

V KOZARČKE NAJPREJ DODAJ JABOLČNO KREMO.




JABOLČNO KREMO PREKRIJ S SMETANOVO KREMO.





NA KONCU DODAŠ NALOMLJENO TESTO IN GA PO ŽELJI POTROSIŠ S SLADKORJEM V PRAHU.

SLADICE LAHKO V HLADILNIKU POČAKAJO 4 DNI. SAMA JIH NAREDIM VEČ NAENKRAT, A JIH V HLADILNIK SHRANIM BREZ PEČENEGA TESTA, KER SE TO SICER PREVEČ NAVLAŽI.
TESTO SHRANIM V STEKLENEM KOZARCU IN GA DODAM TAKRAT, KO SLADICO POSTREŽEM.



V KOZARČKU PA LAHKO PRIPRAVIŠ KAKŠNO DRUGAČNO SLADICO.  



NAMIG, KAKO JO PRIPRAVITI NAJDEŠ TU.   


PRIJETNO PRAZNOVANJE V KROGU TVOJE DRUŽINE TI ŽELIM IN TI KLIČEM "DOBER TEK" Z MOJEGA GRIČKA,

MAJDA




Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI