BUČNA OMAKA S KRPICAMI
Pozdravljeni.
Danes bi vam rada predstavila jesensko kosilo. Meni je
zelo pri srcu, moji otroci pa ga obožujejo.
Pripravite in pokusite jo, pa boste ugotovili, da je zelo
okusna, pa še enostavna za pripravo.
Pa se lotimo priprave:
1.
BUČNA OMAKA
Sestavine:
-
4 veliki olupljeni
in na kose narezani krompirji,
-
2 manjši ali ena
večja čebula,
-
2 veliki žlici olja
ali druge maščobe,
-
2-3 velike žlice
kisle smetane,
-
Začimbe (lovorjev
list, rožmarin, kumina (par zrnc), česen (2 stroka) ali mešanica provansalskih
začimb),
-
Sol in poper,
-
Žlica jabolčnega
kisa.
Priprava:
1.
Na maščobi popraži
nasekljano čebulo, da postekleni.
2.
Dodaj narezana bučo
in krompir.
4.
Ko zavre, dodaj
začimbe po okusu, posoli in popopraj.
5.
Na zmernem ognju
kuhaj do mehkega (20-30 minut).
6.
Kuhano zmes
pretlači, kot pire krompir, ali zmelji s paličnim mešalnikom v gosto tekočo
omako.
7.
Dodaj kislo smetano
in dobro premešaj. Če je omaka pregosta dodaš vodo od testenin. Če pa je
preredka, jo zgostiš z prežganjem ali žličko moke zmešane v vodi (podmet).
8.
Če je potrebno jo
dosoliš. Okus pa izboljšaš z dodatkom kisa.
Namesto buče lahko uporabite narezano sladko ali pa kitajsko zelje; poleti pa kumare
2.
KRPICE
Krpice so enostavne domače testenine.
Sestavine:
-
Eno jajce,
-
5 velikih žlic
moke,
-
Žlica olja,
-
Radenska ali
navadna voda (5velikih žlic) – po potrebi.
Priprava:
1.
V skledo streseš
moko.
2.
Narediš jamico katero daš jajce, olje in vodo.
4.
Pustiš nekaj časa v
skledi – da se laže razvalja.
5.
Testo na pomokani
površini razvaljaš na debelino noževega rezila in z nožem ali rezalnim valjčkom
narežeš na poljubne manjše štirikotnike – krpice.
6.
Narezane krpice
skuhaš v osoljeni vreli vodi (10-15 minut).
7.
Skuhane krpice
odcediš in zabeliš z prepraženimi drobtinami ali pa z ocvirki.
Krpice in bučno omako postrežeš skupaj na krožniku.
Krpice namakaš v omako in uživaš v polnih okusih pripravljene hrane.
To kosilo vedno pripravljava skupaj z Rokom. Pri pripravi
vedno uživava in se zabavava.
Veliko zabave in kulinaričnih užitkov vam želim.
Učiteljica Angelika Urbanc
Komentarji
Objavite komentar