BUČNA OMAKA S KRPICAMI

 


Pozdravljeni.

Danes bi vam rada predstavila jesensko kosilo. Meni je zelo pri srcu, moji otroci pa ga obožujejo.

Pripravite in pokusite jo, pa boste ugotovili, da je zelo okusna, pa še enostavna za pripravo.

 

Pa se lotimo priprave:

 

1.    BUČNA OMAKA

Sestavine:

-       Olupljena in na kocke narezana manjša buča (Lahko katerakoli – meni najljubše so muškatne ali pa maslene.),

-       4 veliki olupljeni in na kose narezani krompirji,

-       2 manjši ali ena večja čebula,

-       2 veliki žlici olja ali druge maščobe,

-       2-3 velike žlice kisle smetane,

-       Začimbe (lovorjev list, rožmarin, kumina (par zrnc), česen (2 stroka) ali mešanica provansalskih začimb),

-       Sol in poper,

-       Žlica jabolčnega kisa.

 

Priprava:

1.    Na maščobi popraži nasekljano čebulo, da postekleni.

2.    Dodaj narezana bučo in krompir.

3.    Dolij toliko vode, da pokrije sestavine v loncu.

4.    Ko zavre, dodaj začimbe po okusu, posoli in popopraj.

5.    Na zmernem ognju kuhaj do mehkega (20-30 minut).

6.    Kuhano zmes pretlači, kot pire krompir, ali zmelji s paličnim mešalnikom v gosto tekočo omako.

7.    Dodaj kislo smetano in dobro premešaj. Če je omaka pregosta dodaš vodo od testenin. Če pa je preredka, jo zgostiš z prežganjem ali žličko moke zmešane v vodi (podmet).

8.    Če je potrebno jo dosoliš. Okus pa izboljšaš z dodatkom kisa.

Namesto buče lahko uporabite narezano sladko ali pa kitajsko zelje; poleti pa kumare

 

2.    KRPICE

Krpice so enostavne domače testenine.

Sestavine:

-       Eno jajce,

-       5 velikih žlic moke,

-       Žlica olja,

-       Radenska ali navadna voda (5velikih žlic) – po potrebi.

 


Priprava:

1.    V skledo streseš moko.

2.    Narediš jamico  katero daš jajce, olje in vodo.

3.    Vse najprej zmešaš z vilicami od sredine proti robu. Na koncu pa zgneteš v testo. (Podobno je vlečenemu testu ali testu za rezance.)

4.    Pustiš nekaj časa v skledi – da se laže razvalja.

5.    Testo na pomokani površini razvaljaš na debelino noževega rezila in z nožem ali rezalnim valjčkom narežeš na poljubne manjše štirikotnike – krpice.

6.    Narezane krpice skuhaš v osoljeni vreli vodi (10-15 minut).

7.    Skuhane krpice odcediš in zabeliš z prepraženimi drobtinami ali pa z ocvirki.

 

Krpice in bučno omako postrežeš skupaj na krožniku. Krpice namakaš v omako in uživaš v polnih okusih pripravljene hrane.

 


To kosilo vedno pripravljava skupaj z Rokom. Pri pripravi vedno uživava in se zabavava.

 

Veliko zabave in kulinaričnih užitkov vam želim.

                                               

                                                                Učiteljica Angelika Urbanc

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI