Objave

Prikaz objav, dodanih na april 6, 2020

VAFLJI

Slika
KAKO DOBRI SO VAFLJI! PA NAJ BO TO ZA ZAJTRK, VEČERJO ALI SLADICO, KAR TAKO VMES. IMAŠ DOMA PEKAČ ZA VAFLJE? POTEM IMAŠ TU ODLIČEN IN ENOSTAVEN RECEPT! ZA OSEM VAFLJEV POTREBUJEŠ: ·          2 JAJCI ·          3 ŽLICE SLADKORJA ·          200 G MOKE ·          POL PECILNEGA PRAŠKA ·          2 DCL MLEKA ·          9 DAG MASLA ·          PO ŽELJI ŠE VANILIJEV SLADKOR   NAJPREJ SI PRIPRAVI MLEKO, V KATEREGA DODAJ MASLO IN POČASI SEGREVAJ, DA SE MASLO RAZTOPI. MENI PRI TEM POMAGA MIKROVALOVNA PEČICA, LAHKO PA TO STORIŠ TUDI NA ŠTEDILNIKU. VKLOPI PEKAČ ZA VAFLJE, DA SE MED PRIPRAVO MASE SEGREJE. V MEŠALNO POSODO UBIJEŠ JAJCI IN DODAŠ SLADKOR, TUDI VANILIJEVEGA, ČE ŽELIŠ. Z MEŠALNIKOM MEŠAŠ TOLIKO ČASA, DA SE MASA DOBRO SPENI IN NARASTE. VERJETNO BOŠ MEŠAL/A OKROG 3-4 MIN. NATO V TO SPENJENO MASO PRI POČASNEM MEŠANJU IZMENIČNO DODAJAJ NEKAJ ŽLIC MLEKA Z MASLOM IN NEKAJ ŽLIC MOKE, V KATERO SI VMEŠALA TUDI PECILNI PRAŠEK, N

BANANA SPLIT

Slika
TAKO LEP SONČEN DAN JE ZUNAJ, DA ME V MISLIH POPELJE KAR NA MORJE. IN KAJ SI TAM VELIKOKRAT PRIVOŠČIM? SADNO KUPO ALI PA BANANA SPLIT. IN RAVNO BANANA SPLIT SI DOMA RADA PRIVOŠČIM PO MALCE DRUGAČNEM, A SILA PREPROSTEM RECEPTU. IMAŠ TUDI TI RAD/A BANANE? IN SLADOLED? IN SMETANO? IN ČOKOLADNI PRELIV? POTEM BERI DALJE…                                     ZA BANANA SPLIT POTREBUJEŠ: BANANE SLADKOR SLADOLED STEPENO SMETANO ČOKOLADNI PRELIV    VZEMI PONEV IN VANJO NASUJ TOLIKO SLADKORJA, DA DNA POSODE NE VIDIŠ VEČ. OLUPI BANANE IN JIH NAJPREJ PREREŽI PO DOLGEM IN POTEM ŠE POČEZ TER VSAKO OD ČETRTIN POLOŽI Z RAVNIM DELOM NA SLADKOR. PRIŽGI ŠTEDILNIK NA SREDNJO MOČ IN PONEV SEGREVAJ TOLIKO ČASA, DA SE STALI VES SLADKOR. BANANE SE BODO RAVNO PRAV SEGRELE, IZ SLADKORJA PA NASTANE SLADKA KARAMELA. VROČE BANANE PRESTAVI V SKODELICE ALI GLOBOK KROŽNIK TER TAKOJ DODAJ SLADOLED. SLADOLED PREKRIJ S STEPENO SMETANO IN PRELIJ S ČOKOLADNIM PRELIVOM.

VAJE ZA RAVNOTEŽJE

Slika
RAVNOTEŽJE JE SILA POMEMBNA REČ! POMEMBNO JE PRI HOJI, KOLESARJENJU, ROLANJU, SMUČANJU, PLAVANJU, STANJU NA ENI NOGI (IN TUDI NA DRUGI :-) IN ŠE IN ŠE.  BOLJ KOT JE RAZVITO NAŠE RAVNOTEŽJE, VEČJA JA KAKOVOST NAŠEGA ŽIVLJENJA. ZATO SEM DANES ZA VAS PRIPRAVILA NEKAJ ZABAVNIH VAJ, S KATERIMI LAHKO RAVNOTEŽJE RAZVIJAŠ V STANOVANJU ALI NA PROSTEM. 1. VAJA PRIPRAVE SO ZELO ENOSTAVNE.  DOMA POIŠČI NEKAJ OVIR (NPR. PLASTENKE, KEGLJE, STEKLENICE …) IN JIH RAZVRSTI TAKO, DA  BODO MED SABO POLJUBNO ODDALJENE. GIBAJ SE MED OVIRAMI, NAJPREJ NAPREJ, NATO ŠE ZADENJSKO. K VAJI LAHKO POVABIŠ TUDI TVOJE DOMAČE. SAMA SEM SE DANES POZABAVALA S ČOKOLADNIMI JAJČKI - NAJPREJ HODIŠ NAPREJ, NAZAJ ... NATO PA JIH ZA NAGRADO OB DOBRO OPRAVLJENI NALOGI - EN, DVA, TRI POHRUSTAŠ ;-) DA BO TVOJA NALOGA TEŽJA, SE V NADALJEVANJU MED OVIRAMI PREMIKAJ: S KNJIGO NA GLAVI Z RAVNILOM, KI GA NOSIŠ NAVPIČNO NA ROKI Z ŽLIČKO, V KATERI JE MAJHNA ŽOGICA ...   ME PRAV RES ZANIMA,  KAKŠN

SOLATA IZ REGRATA IN JAJČK

Slika
POZDRAVLJENI V NOVEM SONČNEM TEDNU. KLIČE NAS NARAVA, ZATO SEM SE DANES ODLOČILA, DA VAS PELJEM NA TRAVNIK NABIRAT REGRAT. S SEBOJ POTREBUJEMO NOŽEK IN KOŠARICO, V KATERO BOMO DALI REGRAT. REGRAT JE ZELENA RASTLINA, KI RASTE NA TRAVNIKIH ALI NJIVAH. VSEBUJE VELIKO ŽELEZA, ZATO JE ZELO ZDRAV. NAJVEČKRAT GA PRIPRAVIMO V SOLATI IN TAKO BOMO NAREDILI TUDI MI DANES.  KO REGRAT NABEREMO, GA DOBRO OČISTIMO, NAREŽEMO IN DAMO V VELIKO POSODO. KO IMAMO REGRAT PRIPRAVLJEN, DAMO KUHATI JAJČKA. VREJO NAJ 8 MINUT. NATO JAJČKA OLUPIMO IN NAREŽEMO NA 8 KRHLJEV. DODAMO JIH V POSODO Z REGRATOM. DA BO SOLATA OKUSNA, REGRATU IN JAJČKOM DODAMO KIS, OLJE IN SOL. VSE SKUPAJ ŠE ZALIJEMO Z MALO VODE IN DOBRO PREMEŠAMO. TAKO. SOLATA JE PRIPRAVLJENA. ŽELIM VAM DOBER TEK. KER VEM, DA TO SOLATO DOMA VAŠE MAMICE IN OČKI VELIKOKRAT NAREDIJO, BOM ZELO VESELA, ČE MI BOSTE POSLALI KAKŠNO SLIKO.

LUTKA ZAJČEK

Slika
OJ! PONEDELJEK JE  IN SPET GREMO VESELO NA DELO. ČAS SI LAHKO POPESTRIŠ Z IZDELAVO LUTKE ZAJČKA, KI JO NATAKNEŠ NA PRSTE. ZAJČKI IN PIŠČANČKI PA JAJČKA BODO V TEM TEDNU AKTUALNI. TAKOLE BO IZGLEDAL ZAJČEK. ZA IZDELAVO POTREBUJEŠ : - BARVNE LISTE, NI NUJNO, DA SO V ROZA BARVI - ČRN IN BEL PAPIR - LEPILO - ŠKARJE   1. LIST PREPOGNEŠ TAKOLE IN BEL ROB PREMAŽEŠ Z LEPILOM IN ZALEPIŠ   2. DOBIŠ  TAKŠNO OBLIKO 3. PREPOGNEŠ NA POL 4. ZAPOGNEŠ ZGORNJI DEL NA POL   5. IN TUDI DRUGI DEL ENAKO 6. NATO SI NA LIST NARIŠI VSE DELE, KI JIH POTREBUJEŠ ZA ZAJČKOV " OBRAZ" IN JIH IZREŽI.  7. IN IMAŠ PRIPRAVLJENE VSE DELČKE, KI JIH POTREBUJEŠ. ZA RISANJE KROGOV UPORABI ŠABLONO. JAZ JE NISEM 😊.     V ZGORNJO ODPRTINO VSTAVIŠ 4 PRSTE, V SPODNJO PA TISTEGA,  KI TI JE OSTAL.  PALEC JE TO, KAJNE?    IN TUKAJ JE PRISRČEN ZAJČEK.       LAHKO IZDELAŠ CELO ZAJČKOVO  DRUŽINO. ATA IN MAMO IN TUDI ZAJČJ

POSKUS "UPORABNI KUHINJSKI TRIKI Z JAJCI"

Slika
ALI STE SE ŽE KDAJ VPRAŠALI, ČE SO VAŠA JAJCA V HLADILNIKU ŠE SVEŽA ALI SO ŽE STARA? MORDA VAM BO V PRIHAJAJOČIH DNEH VELIKONOČNI ZAJČEK PONAGAJAL IN VAM POMEŠAL SUROVA IN KUHANA JAJCA (PIRHE).🐰 KAKO BOSTE VEDELI, KATERI SO "PRAVI" PIRHI? ZA TAKŠNE IN DRUGAČNE PRIMERE VAM V NADALJEVANJU PREDSTAVLJAM KUHINJSKE TRIKE, KI VAM BODO POMAGALI IZ ZAGATE. NAVODILA ZA DELO POTREBUJEŠ:      - SUROVO JAJCE      - TRDO KUHANO JAJCE      - VEČJO POSODO      - VODO   KAKO LOČIMO SVEŽE JAJCE OD STAREGA? POTEK DELA: 1. V POSODO NALIJ VODO. 2. SUROVO JAJCE DAJ V VODO. KAJ SE ZGODI?      – ČE JE JAJCE POTONILO, JE LE-TO SVEŽE.      – ČE JAJCE PLAVA, JE LE-TO STARO. ZAKAJ STARO JAJCE PLAVA? NOTRANJOST JAJCA NI SESTAVLJENA SAMO IZ RUMENJAKA IN BELJAKA. MED DRUGIM JE V JAJCU TAKO IMENOVANI ZRAČNI PROSTOR. S STARANJEM JAJCA SE ZRAČNI PROSTOR POVEČUJE, ZATO STARO JAJCE PLAVA. KAKO LOČIMO KUHANO JAJCE OD SUROVEGA? POTEK DEL

BRALNE URICE MALO DRUGAČE

Slika
RAD POSLUŠAŠ NEKOGA, KI TI BERE? ALI PA   MORDA ŠE RAJE BEREŠ SAM IN IMAŠ NEKOGA, KI TE POSLUŠA? ZDAJ IMAŠ LAHKO NAMREČ ČISTO SVOJE BRALNE URICE IN ČISTO SVOJE POSLUŠALCE, KI TE BODO TIHO IN Z ZANIMANJEM POSLUŠALI. PONUJAM PREDLOG IZVEDBE TRILETNE IZVAJALKE UNE. KAJ POTREBUJEŠ? KNJIGO PO IZBIRI POSLUŠALCE NEKAJ DOBRE VOLJE POSTOPEK: PRIPRAVIŠ STOLE IN NANJE POSADIŠ POSLUŠALCE. NATO IZBEREŠ KNJIGO IN POZDRAVIŠ POSLUŠALCE. BEREŠ GLASNO IN DOŽIVETO. OB KONCU POSLUŠALCE POGOSTIŠ S SLADICO, KI SI JO PRIPRAVIL. TOKRAT SO JEDLI »SLADOLED«. NAMIG: TA NAČIN LAHKO UPORABIŠ TUDI ZA UČENJE, LE DA NAMESTO KNJIGE POSLUŠALCEM GLASNO PREBIRAŠ ŠOLSKO SNOV.     PRIJAZEN POZDRAVČEK TI POŠILJAM UČITELJICA DOBRILA