Objave

Prikaz objav, dodanih na maj 13, 2020

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

Slika
SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI DANES BOMO KUHALI IN SICER TIPIČNO SLOVENSKO JED, KI  JE MENI IN MOJI DRUŽINI ZELO DOBRA, ZATO BOM PREDSTAVILA RECEPT ZA OKUSNO KOSILO. SESTAVINE: 4 ŽLICE OLJA, 500 G TELETINE ( VRAT, PRSI ALI PLEČE ), ZELENJAVA ( KORENJE, GRAH, PETERŠILJEVA KORENINA, CVETAČA), 1 ČEBULA, 2 STROKA ČESNA, SOL, VEGETA, 1 ŽLIČKA MAJARONA, 1 ŽLIČKA TIMIJANA, 3 LOVORJEVI LISTI, PETERŠILJ, VODA POSTOPEK IN PRIPRAVA: TELEČJE MESO OPEREMO IN NAREŽEMO NA GRIŽLJAJ VELIKE KOCKE. ZELENJAVO OČISTIMO IN OPEREMO. NAREŽEMO JO NA PRIBLIŽNO ENAKO VELIKE KOCKE. ČESEN IN ČEBULO OLUPIMO TER LOČENO SESEKLJAMO. V LONCU SEGREJEMO OLJE, NA SEGRETO MAŠČOBO STRESEMO SESEKLJANO ČEBULO IN PRAŽIMO, DA POSTEKLENI, NATO DODAMO ČESEN IN GA POPRAŽIMO. DODAMO MESO IN GA PRAŽIMO MED STALNIM MEŠANJEM 5 MINUT. NATO DODAMO VSO NAREZANO ZELENJAVO,...

POSKUS: ZVOK IN GLASBA

Slika
SE ŠE SPOMNIŠ, KAKO SMO SE V PREJŠNJEM POSKUSU NAUČILI, KAKO NASTANE ZVOK IN ZAKAJ GA PREPOZNAMO? ČE SE NE, SI OGLEJ PRISPEVEK  ČUDEŽNI TELEFON . NAUČILI SMO SE, DA SE ZVOK ŠIRI PO ZRAKU, VODI, TRDNINAH PRIBLIŽNO TAKO, KOT SE NA VODI POJAVIJO HRIBČKI IN DOLINE TER SE ŠIRIJO NAVZVEN, ČE V VODO VRŽEŠ NEK PREDMET. VIR ZVOKA VZVALOVI ZRAK V OKOLICI, V NJEM PA NASTANEJO ZGOŠČINE IN RAZREDČINE; ČE ZVOK PRESTREŽEŠ Z UŠESOM, TE ZATRESEJO BOBNIČ, VALOVANJE SE PRENESE DO MOŽGANOV IN TAM PREPOZNAŠ OZ. ZASLIŠIŠ ZVOK. KOT VALOVI NA VODI TUDI ZVOČNI VALOVI Z ODDALJENOSTJO OD VIRA ZVOKA SLABIJO, ZATO SLIŠIMO BOLJE, ČE SMO BLIZU NJEGA. ZVOKE PREPOZNAMO ZARADI SVOJIH IZKUŠENJ IN UČENJA. NEKATERI ZVOKI SE LAHKO ZARADI SVOJEGA ZNAČILNEGA NIHANJA Z DOLOČENO HITROSTJO – FREKVENCO OPREDELIJO KOT TONI . ČE STA SOSEDNJI ZGOŠČENINI IN RAZREDČINI V VALOVANJU ZELO SKUPAJ, SLIŠIMO VISOKE (»TANKE«) TONE. ČE STA ZGOŠČENI RAZMAKNJENI, SLIŠIMO NIZKE (»DEBELE, GLOBOKE«) TONE. K...

KRISTALNI SLADKORČEK

Slika
DANES VAM PREDSTAVLJAM POSKUS, KATEREGA REZULTAT JE NEKAJ SLADKEGA. RES PA JE, DA BO MLADI EKSPERIMENTATOR NA SLADKO PRESENEČENJE MORAL POČAKATI NEKAJ DNI … SESTAVINE:      - 100 ML VODE      - 300 G SLADKORJA      - JEDILNA BARVA      - LESENA ŠPILA      - ŠČIPALKA ZA PERILO POSTOPEK: 1. LESENO ŠPILO PREREŽI NA POL IN JO DO POLOVICE NAMOČI V VODO. NEKAJ SLADKORJA NASUJ NA KROŽNIK IN NAMOČENO ŠPILO POVALJAJ V SLADKORJU. ŠPILA S SLADKORJEM MORA BITI POPOLNOMA SUHA, ZATO JE NAJBOLJE, DA JO PRIPRAVIŠ ŽE ZVEČER IN JO PUSTIŠ ČEZ NOČ. 2. V KOZICO NALIJ 100 ML VODE IN POČAKAJ, DA ZAVRE. 3. V VODO NASUJ TRETJINO SLADKORJA IN MEŠAJ NA SREDNJI VROČINI, DOKLER SE SLADKOR POPOLNOMA NE STOPI. POSTOPEK PONOVI ŠE ZA OSTALI DVE TRETJINI. 4. SIRUP PUSTI STATI 15 MINUT. MEDTEM, KO SE SIRUP OHLADI (MORA OSTATI TOPEL), V KOZAREC KANI 3 KAPLJICE JEDILNE BARVE. 5. SIRUP...