Objave

Prikaz objav, dodanih na maj 13, 2020

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

Slika
SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI DANES BOMO KUHALI IN SICER TIPIČNO SLOVENSKO JED, KI  JE MENI IN MOJI DRUŽINI ZELO DOBRA, ZATO BOM PREDSTAVILA RECEPT ZA OKUSNO KOSILO. SESTAVINE: 4 ŽLICE OLJA, 500 G TELETINE ( VRAT, PRSI ALI PLEČE ), ZELENJAVA ( KORENJE, GRAH, PETERŠILJEVA KORENINA, CVETAČA), 1 ČEBULA, 2 STROKA ČESNA, SOL, VEGETA, 1 ŽLIČKA MAJARONA, 1 ŽLIČKA TIMIJANA, 3 LOVORJEVI LISTI, PETERŠILJ, VODA POSTOPEK IN PRIPRAVA: TELEČJE MESO OPEREMO IN NAREŽEMO NA GRIŽLJAJ VELIKE KOCKE. ZELENJAVO OČISTIMO IN OPEREMO. NAREŽEMO JO NA PRIBLIŽNO ENAKO VELIKE KOCKE. ČESEN IN ČEBULO OLUPIMO TER LOČENO SESEKLJAMO. V LONCU SEGREJEMO OLJE, NA SEGRETO MAŠČOBO STRESEMO SESEKLJANO ČEBULO IN PRAŽIMO, DA POSTEKLENI, NATO DODAMO ČESEN IN GA POPRAŽIMO. DODAMO MESO IN GA PRAŽIMO MED STALNIM MEŠANJEM 5 MINUT. NATO DODAMO VSO NAREZANO ZELENJAVO, PRI

POSKUS: ZVOK IN GLASBA

Slika
SE ŠE SPOMNIŠ, KAKO SMO SE V PREJŠNJEM POSKUSU NAUČILI, KAKO NASTANE ZVOK IN ZAKAJ GA PREPOZNAMO? ČE SE NE, SI OGLEJ PRISPEVEK  ČUDEŽNI TELEFON . NAUČILI SMO SE, DA SE ZVOK ŠIRI PO ZRAKU, VODI, TRDNINAH PRIBLIŽNO TAKO, KOT SE NA VODI POJAVIJO HRIBČKI IN DOLINE TER SE ŠIRIJO NAVZVEN, ČE V VODO VRŽEŠ NEK PREDMET. VIR ZVOKA VZVALOVI ZRAK V OKOLICI, V NJEM PA NASTANEJO ZGOŠČINE IN RAZREDČINE; ČE ZVOK PRESTREŽEŠ Z UŠESOM, TE ZATRESEJO BOBNIČ, VALOVANJE SE PRENESE DO MOŽGANOV IN TAM PREPOZNAŠ OZ. ZASLIŠIŠ ZVOK. KOT VALOVI NA VODI TUDI ZVOČNI VALOVI Z ODDALJENOSTJO OD VIRA ZVOKA SLABIJO, ZATO SLIŠIMO BOLJE, ČE SMO BLIZU NJEGA. ZVOKE PREPOZNAMO ZARADI SVOJIH IZKUŠENJ IN UČENJA. NEKATERI ZVOKI SE LAHKO ZARADI SVOJEGA ZNAČILNEGA NIHANJA Z DOLOČENO HITROSTJO – FREKVENCO OPREDELIJO KOT TONI . ČE STA SOSEDNJI ZGOŠČENINI IN RAZREDČINI V VALOVANJU ZELO SKUPAJ, SLIŠIMO VISOKE (»TANKE«) TONE. ČE STA ZGOŠČENI RAZMAKNJENI, SLIŠIMO NIZKE (»DEBELE, GLOBOKE«) TONE. KO SI