Objave

Prikaz objav, dodanih na januar 20, 2021

JANEZ BITENC: ZMAJ

Slika
  POZDRAVLJENI! MED RAZMIŠLJANJEM O TEM, KAJ BI VAM LAHKO PREDSTAVILA DANES SEM SE SPOMNILA NA JANEZA BITENCA. JANEZ BITENC JE BIL PESNIK, PISATELJ IN SKLADATELJ. NAPISAL KAR NEKAJ PRAVLJIC IN OTROŠKIH PESMI, KI JIH JE TUDI OGLASBIL. KER JE TA TEDEN NAMENJEN RAZLIČNIM ZMAJEM, VAM PREDLAGAM, DA SE SEZNANITE TUDI S PRAVLJICA O ZMAJU, KI JO JE NAPISAL JANEZ BITENC. PREDLAGAM, DA SI ODLOMEK TE PRAVLJICE PREBERETE.   ·          PRAVLJICA: ZMAJ PETER JE NAREDIL ZMAJA IN MU NAROČIL, NAJ ODNESE PISMO SONCU,  VETER  PA MU BO POMAGAL PREMAGATI POT. MED POTJO, KO JE BIL  ZMAJ  UTRUJEN, SE JE ODPOČIL NA OBLAČKIH. OBLAČKE PA JE VSE ZANIMALO, KAJ JE V PISEMCU, ZMAJ PA JE POVEDAL, DA SE TUJIH PISEM NE ODPIRA IN DA NE DOVOLI, DA BI KDO PREBRAL  PISMO , KI MU NI NAMENJENO. EN  OBLAK  PA JE BIL TAKO RADOVEDEN, DA SE JE SKORAJ STEPEL Z UBOGIM ZMAJEM, VENDAR JE PRIŠEL VETER IN MU POMAGAL TAKO, DA JE RAZKADIL TE TEMNE OBLAKE. TAKO JE ZMAJ LE PRIŠEL DO SONCA IN MU IZROČIL PETROVO PISMO, V KATE

DOMAČI BOUNTY

Slika
                                               NEKAJ ZA SLADOKUSNEŽE... DOMAČI BOUNTY, MAJHNE ČOKOLADICE, PRIPRAVLJENE KAR DOMA.         SESTAVINE: 🍩 1,5 DL MLEKA 🍩 1 JAJCE 🍩 1 VANILIJEV SLADKOR 🍩 2 ŽLICI SLADKORJA 🍩 6 ŽLIC MOKE 🍩 1 ŽLIČKA PECILNEGA PRAŠKA 🍩 140 GRAMOV KOKOSOVE MOKE 🍩 200 GRAMOV JEDILNE ČOKOLADE            POSTOPEK: 🍩 PEČICO SEGREJEMO NA 170 - 180 STOPINJ  IN PEKAČ OBLOŽIMO S PAPIRJEM ZA PEKO. 🍩 STEPEMO JAJCE. DODAMO MLEKO, VANILIJEV SLADKOR  IN SLADKOR. VMEŠAMO MOKO S PECILNIM PRAŠKOM IN  KOKOSOVO MOKO. 🍩 ZMES DAMO V MANJŠI PEKAČ IN PEČEMO PRIBLIŽNO 30 MINUT OZ. DOKLER PECIVO NE POSTANE ČVRSTO IN ZLATO - RJAVO. 🍩 PECIVO HLADIMO PAR MINUTK, NATO GA RAZREŽEMO NA POLJUBNO VELIKE KOSE (NA PRIMER DEBELINA 1 CM, DOLŽINA 5 CM ).  POČAKAMO, DA SE POPOLNOMA OHLADI. 🍩 ČOKOLADO RAZTOPIMO NAD VODNO PARO. DODAMO MALO MASLA (30 DO 40 GRAMOV). ČE JE ČOKLADA ZELO GOSTA, DODAMO ŠE NEKAJ  KAPLJIC MLEKA. KOSE BOUNTY-A LOČIMO MED SEBOJ IN B

TESTENINE CARBONARA

Slika
 TESTENINE     CARBONARA           POZDRAVLJENI, DANES PA BOMO SKUPAJ KUHALI. TOREJ ČAKA NAS KUHARSKI IZZIV, KI JE PREPROST IN ODLIČEN ZA LJUBITELJE TESTENIN.  OMAKA ZA TESTENINE CARBONARA SE PRIPRAVI ZELO HITRO, ZATO JE NAJPREJ POTREBNO PRIPRAVITI LONEC Z VODO IN MALO SOLI ZA KUHANJE TESTENIN. PRIPRAVIMO SI TUDI PONEV ZA OMAKO, KAMOR SEM DALA PAR KAPLJIC OLIVNEGA OLJA   V MANJŠI POSODICI SEM SI PRIPRAVILA DVE CELI JAJCI IN EN BELJAK TER  SEM JIH DOBRO PREMEŠALA, JAJCE  SEM MALO SOLILA     OLUPILA SEM ČESEN IN NAREZALA SLANINO, PRI REZANJU NAJ VAM POMAGAJO STARŠI  V SESEKLJALNIKU SEM NAREZALA ČESEN V PONVI SEM PREPRAŽILA SLANINO IN DODALA ČESEN V  JAJCE SEM NARIBALA PARMEZAN TESTENINE SEM SKUHALA DO PRIMERNE TRDOTE IN JIH V CEDILU SPRALA S TEKOČO VODO  NATO TESTENINE DALA V PONEV S SLANINO ON ČESNOM IN JIH DOBRO PREMEŠALA NA KONCU SEM NA TESTENINE DALA ŠE JAJCE  S PARMEZANOM IN  JIH MEŠALA TAKO DOLGO, DA SO JAJCE ZAKRKNILE   JED JE PRIPRAVLJENA IN JE LAHKO ODLIČNA IDEJA ZA KOSILO ALI V

O ZMAJIH

Slika
  POZNATE ZMAJA TOLOVAJA? TISTEGA, KI V ŽOGICI NOGICI RAZGRAJA?                                  TA JE BIL RES POREDEN IN NA ŽOGE SLADKOSNEDEN. STE ŽE SLIŠALI ZA ZMAJA, KI ZELO RAD NAGAJA?                      VSAK DAN  SI PRIPRAVI ČAJ, IME MU JE ZMAJ DIRENDAJ. KAJ PA TISTI IZ LJUBLJANE?    TA RES STRAŠNO GLEDA IN PONOSNO TAM STOJI ŽE LETA.  ZMAJI SO RADI GLAVNI JUNAKI.  TAKŠNI RES GROZNI . ALI PA KROTKI IN SLADKI KOT PIŠKOTKI.  A NAJHUJŠI JE TISTI, KI SKRIVA SE V MAMI.        NIKOLI NE VEŠ KAJ GA PREDRAMI.  LAHKO MARMELADA NA PREPROGI.                                  ALI KAKAV V POSTELJI KAMOR NE SODI.  POGOSTO JE ZMAJ TUDI NORČAV, NAJBOLJ FAJN BI BILO, DA BI JO CELE DNEVE ŽGEČKAL. TAKRAT SE MAMA SMEJI IN Z MANO SE IGRA .                      VEM , DA HUDEGA  ZMAJA NI DOMA.     NI STRAHU, DA JEZO BI ZAKUHAL IN STRAŠEN OGENJ BRUHAL.  TA HUDI ŠEL JE NA POTEP, PRIJAZNEGA DRŽIVA SE ZA REP.  S PRIJAZNIM FINO RES SE IMAMO. UPAM, DA DO KONCA OSTANE Z MOJO MAMO.  A VEM, DA TUDI JAZ LAHKO ODL

SPROŠČANJE Z JOGO

Slika
  DANES TE VABIM, DA Z MANO NAREDIŠ NEKAJ PREPROSTIH VAJ JOGE. IZBRALA SEM VAJE ZA KREPITEV MIŠIC HRBTA, RAMEN IN VRATU, MIŠIC, KI SO V ČASU ŠOLANJA NA DALJAVO NAJBOLJ OBREMENJENE. VAJE, KI JIH IZVAJAMO PRI JOGI NISO ZGOLJ TELESNA VADBA, SAJ SE MED IZVAJANJEM VAJ TUDI SPROSTIMO IN UMIRIMO.  IZMENJEVANJE MIRNIH IN DINAMIČNIH VAJ - ASAN,  PRIPOMORE K NAŠI  OSREDOTOČENOSTI.  SPOMNI SE,  KAKŠNE PREGLAVICE NAM POVZROČA NAŠE TELO, KADAR SKUŠAMO DELATI DOMAČE NALOGE, BRATI ALI AKTIVNO POSLUŠATI MED DRUŽENJEM S SOŠOLCI TER UČITELJICAMI PRI UČENJU NA DALJAVO!  MED TEMI DEJAVNOSTMI NAS POGOSTO ZMOTIJO RAZLIČNI DEJAVNIKI:  LAKOTA, ŽEJA, POTREBA PO GIBANJU, NAŠE MISLI ODPLAVAJO DALEČ STRAN OD TEGA, KAR POČNEMO ...  Z JOGO NE NAUČIMO NAŠEGA TELESA ZGOLJ TEGA, KAKO SE SPROSTITI IN UMIRITI, TEMVEČ POSTANEMO  TUDI BOLJ ZBRANI IN "ODPORNI" NA MOTEČE DEJAVNIKE.  SEVEDA PA NAS VAJE  NAUČIJO TUDI PRAVILNEGA DIHANJA IN OKREPIJO  NAŠE TELO. ZAME IMA  JOGA KAR NEKAJ PREDNOSTI PRED DRUGIMI OBLIKAMI