SLADICE V KOZARČKU

V TEH DNEH, KO OSTAJAMO DOMA IN GREMO V TRGOVINO LE, KO JE TO RES NUJNO POTREBNO, LAHKO KLJUB TEMU 1, 2, 3  NAREDIMO IMENITNO SLADICO IZ ŽIVIL, KI SE ŽE NAHAJAJO V NAŠI SHRAMBI. 

POLEG POLJUBNIH SESTAVIN ZA SLADICO POTREBUJEŠ RAZLIČNE KOZARČKE IN DOMIŠLJIJO. S TABO NAMREČ DELIM RECEPT, PRI KATERI BO NA DAN PRIŠLA VSA TVOJA KUHARSKA USTVARJALNOST.
TOREJ, NAJPREJ PREVERI ČE IMAŠ DOMA KARKOLI OD SPODNJIH  SESTAVIN IN NAJ TE HITRO POTOLAŽIM,  NI POTREBNO IMETI VSEH IN LAHKO JIH CELO NADOMESTIŠ S KAKŠNIMI PODOBNIMI - TU PRIDE NA VRSTO TVOJA DOMIŠLJIJA.PREVERI ČE IMAŠ KAJ PODOBNEGA:


 • MLEČNE IZDELKE KOT SO JOGURT, SLADKA SMETANA, MASCARPONE, LAHKO TUDI SIRNI NAMAZ
 • PIŠKOTE, KI PA JIH LAHKO NADOMESTIŠ S PREPEČENCEM IN RAZLIČNIMI OREŠKI
 • ZAMRZNJENO ALI SVEŽE SADJE
 • MARMELADO ALI ŽELATINO
 • VANILIN SLADKOR ALI NAVADEN SLADKOR (BEL, RJAV ...)
 • MANDLJEVE LISTIČE
 • LIMONO
SEDAJ TI BOM PREDSTAVILA VEČ NAČINOV. 
O KOLIČINAH DANES NE BOVA GOVORILA, KER SVA SE DOGOVORILA, DA BOVA USTVARJALNA, KAJNE ; )

1. PRIPRAVA PIŠKOTNEGA DNA
 • ČE IMAŠ DOMA ŽE PEČENE ALI KUPLJENE PIŠKOTE JIH ZDROBI Z VALJARJEM ALI V MULTIPRAKTIKU

 • ČE PIŠKOTOV NIMAŠ, LAHKO ZMELJEŠ PREPEČENEC IN OREŠKE, KI JIH IMAŠ IN S TEM NADOMESTIŠ PIŠKOTE


2. PRIPRAVA KREME

 • V LONČKU ZMEŠAJ JOGURT S STEPENO SLADKO SMETANO ALI S SIRČKOM MASCARPONE ALI S SIRNIM NAMAZOM (SAMA DAM VEDNO VEČ JOGURTA). DODAŠ VANILIN SLADKOR PO OKUSU (ENEGA, DVA, TRI ...). ČE IMAŠ RAD BOLJ KISLO KREMO, DODAJ ŽE MALCE LIMONINEGA SOKA. 
 • VMES VES ČAS POSKUŠAJ, DA DOBIŠ OKUS, KI TI JE VŠEČ : )3. POLNJENJE KOZARČKA SE ZAČNE ...
SAMA UPORABLJAM KOZARČKE, V KATERIH SO BILE NAJPREJ SVEČKE, ZATO IMAM KOZARČKE RAZLIČNIH VELIKOSTI IN OBLIK, KAR MI JE ZELO VŠEČ.
V KOZARČKE NAJPREJ RAZPOREDI PIŠKOTNE DROBTINE, NANJE PA Z ŽLICO DODAJ KREMO IZ MLEČNIH IZDELKOV.


3. PRIPRAVA SADNEGA PRELIVA
SAMA SADNI PRELIV VEDNO PRIPRAVIM S POMOČJO MARMELADE, KI ŽE IMA DODAN SLADKOR IN SICER TAKOLE:

V MANJŠO PONEV DAŠ ZAMRZNJENO ALI SVEŽE SADJE (ALI OBOJE - SAMA SEM DODALA ZAMRZNJENE MALINE IN SVEŽE BOROVNICE) IN MU DODAŠ NEKAJ ŽLIC MARMELADE. SEGREVAŠ IN PO POTREBI DODAŠ MALCE LIMONINEGA SOKA. KO SE SADJE IN MARMELADA POVEŽETA, ODSTAVIŠ PONEV S ŠTEDILNIKA IN POČAKAŠ, DA SE MEŠANICA OHLADI. ČE DOMA NIMAŠ MARMELADE ALI ČE TI JE LJUBŠA UPORABA ŽELATINE, LAHKO SADNI PRELIV PRIPRAVIŠ NA TA NAČIN:
V KOZARČKU STOPIŠ ŽELATINO V PRAHU ALI V LISTIČIH - V MRZLI VODI JO NAMAKAŠ 10 MINUT. V MANJŠO PONEV DAŠ SADJE, NEKAJ ŽLIC SLADKORJA IN  ŽELATINO. SEGREVAŠ IN PO POTREBI DODAŠ MALCE LIMONINEGA SOKA. PO 5 MINUTAH PONEV  ODSTAVIŠ S ŠTEDILNIKA IN POČAKAŠ, DA SE MEŠANICA OHLADI. 


4. DODAJANJE PRELIVA V KOZARČEK
KO JE PRELIV OHLAJEN GA DODAŠ V KOZARČKE.PO SLADICI LAHKO POTROSIŠ RAZLIČNE OREŠKE, KOKOSOV ČIPS ALI KOKOSOVO MOKO, MRVICE ...PRI NAS IMAMO NAJRAJE POPEČENE MANDLJEVE LISTIČE, DANES PA SEM LISTIČEM DODALA ŠE KOKOSOVO MOKO. ODLIČNO JE, PRIPOROČAM!SLADICE V KOZARČKIH SO SLADICE, KJER LAHKO RESNIČNO USTVARJAŠ, DODAJAŠ PA STVARI, KI JIH IMAŠ RAD.

SAMA SEM NA PRIPRAVO SLADIC V KOZARČKIH VEDNO PRIPRAVLJENA: KADAR SPEČEM TORTO NPR. ODREŽEM POKROV TORTE - PRIBLIŽNO 3 CM,TESTO ZDROBIM IN GA SHRANIM V PLOČEVINASTO ŠKATLO. TAM TESTO POČAKA TUDI DO 3 TEDNE. POLEG TEGA IMAMO V  ZAMRZOVALNIKU VEDNO ZMRZNJENO SADJE, V HLADILNIKU PA RAZLIČNE MLEČNE IZDELKE. TO SO GLAVNE SESTAVINE SLADIC V KOZARČKIH. 

LAHKO PA POSKUSIŠ TUDI ZAHTEVNEJŠE SLADICE V KOZARČKIH. NAJDEŠ JIH V BREZPLAČNI E- KNJIGI SLADICE V KOZARCU, KI JO JE IZDALO PODJETJE RUDOLFOVA MALCA. SAMA SEM POSKUSILA ŽE KAR NEKAJ NJIHOVIH PREDLOGOV.


ZDAJ PA SE POSLAVLJAM. PRIPRAVLJAM SE NAMREČ NA BARVANJE PIRHOV S POMOČJO ČEBULNIH OLUPKOV IN KAVNE USEDLINE. DANES BOM PRIPRAVILA VSE POTREBNO, JUTRI PA TI POKAŽEM, KAKO SE BOM LOTILA BARVANJA .

ČE SE ŽELIŠ TUDI TI PREIZKUSITI V BARVANJU PIRHOV Z NARAVNIMI BARVAMI, SI LAHKO ŽE DANES PRIPRAVIŠ NASLEDNJE PRIPOMOČKE:
 • JAJCA
 • ČEBULNE OLUPKE
 • KAVNO USEDLINO
 • SUKANEC
 • HLAČNE NOGAVICE
 • VEČJO POSODO Z VODO
 • TRAVNIŠKE RASTLINICE PA NE NABIRAJ V NAPREJ, KER BODO DO JUTRI OVENELE ; )

UPAM, DA SE MI JUTRI PRIDRUŽIŠ, DO TAKRAT PA TI MAHAM NA DALJAVO, 
MAJDA

Komentarji

 1. Njam, že dolgo jih nisem delala, je pa res, da tudi sama uporabljam zadnje čase velikokrat in za različne namene kozarčke od sveč, delanje sladic pa prepuščam Roku ... je tudi največji odjemalec narejenih sladkih dobrot...
  Lep dan,
  Mateja

  OdgovoriIzbriši
 2. Mmmm dobrote. Tole bova pa z Zojo z veseljem naredili in ti javim, kako je šlo.
  Hvala.
  Mojca in Zoja

  OdgovoriIzbriši
 3. Izgleda tako dobro, da se priporočam 1x v prihodnosti. Ampak bi imela sladico v kozarcu za vlaganje. :)
  Vse dobro, Kristina

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI