MOJA USTVARJALNA KNJIGA


 V DANAŠNJEM USTVARJALNEM KOTIČKU BOMO ZDRUŽILI DVA PRAV POSEBNA DNEVA TEGA TEDNA IN Z BARVAMI, KI JIH NAJDEMO V NARAVI, USTVARILI SVOJO KNJIGO. &&DANES, 22. 4., JE DAN ZEMLJE { NA SVETOVNI RAVNI SE LETOS PRAZNUJE ŽE 50. LETO ZAPORED; PRAZNOVANJE SE JE PRVIČ ORGANIZIRALO 1970; LETA IN GA ZDAJ KOORDINIRA GLOBALNA MREŽA DNEVA ZEMLJE; DOGODEK VSAKOLETNO PRAZNUJEJO V VEČ KOT 192 DRŽAVAH; GLAVNA TEMA LETOŠNJEGA DNEVA ZEMLJE SO PODNEBNI UKREPI ZA OSVEŠČANJE GLEDE VAROVANJA OKOLJA NA ZEMLJILETOS SE JE TEMA TEGA PRAV POSEBNEGA DNE TESNO PREPLETALA TUDI Z NAŠIMI DEJAVNOSTMI V OKVIRU PROJEKTA EVROPA V ŠOLI, KJER SMO RAZISKOVALI VZROKE IN POSLEDICE OGLJIČNEGA ODTISA TER RAZMIŠLJALI IN POUSTVARJALI Z LIKOVNIMI IN PISNIMI IZDELKI, KAKO BI GA ZMANJŠALI (V PETEK NAJ BI BILI ZNANI NAGRAJENCI NATEČAJA);...

         https://sl.wikipedia.org/wiki/Dan_Zemlje                                   …  IN DAN TABORNIKOV (V TEJ ORGANIZACIJI SE LAHKO NAUČIŠ MARSIKAJ POTREBNEGA IN ZANIMIVEGA ZA ŽIVLJENJE, NEKATERE SPRETNOSTI, KI JIH TABORNIKI OBVLADAMO, PA SI LAHKO PREIZKUSIL ŽE V PRISPEVKU  PISMO PRIJATELJU).                                                                                         

&JUTRI, 23. 4., JE DAN KNJIGE - ORGANIZACIJA ZDRUŽENIH NARODOV ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN KULTURO (UNESCO) JE SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC RAZGLASILA LETA 1995. POSVEČEN JE SPODBUJANJU BRANJA, ZALOŽNIŠTVA TER ZAŠČITI AVTORSKIH PRAVIC IN INTELEKTUALNE LASTNINE. PRAZNUJEMO GA NA DAN, KO SO SE RODILI ALI UMRLI NEKATERI VELIKANI SVETOVNE LITERATURE, KOT SO MIGUEL DE CERVANTESVLADIMIR NABOKOV IN WILLIAM SHAKESPEARE.


&SLOVENIJA JE ENA REDKIH EVROPSKIH DRŽAV, KI PRAZNIK KNJIGE PRAZNUJE EN TEDEN. OB PRILOŽNOSTIH DNEVA KNJIGE JE BILO PREDSTAVLJENIH KAR NEKAJ PREDLOGOV, KAKO NAREDITI POVPREČNEMU BRALCU KNJIGO BOLJ DOSTOPNO, MED DRUGIM TUDI TA, DA BI SE DAVEK NA KNJIGE UKINIL ALI VSAJ ZMANJŠAL IZ ZDAJŠNJIH 20 % NA 8 % VREDNOSTI KNJIGE.


&V APRILU PA SMO ŽE PRAZNOVALI TUDI MEDNARODNI DAN KNJIGE ZA OTROKE, IN SICER 2. APRILA, KI GA ZAZNAMUJE ROJSTNI DAN VELIKEGA DANSKEGA PRAVLJIČARJA HANSA CHRISTIANA ANDERSENA.


&TOREJ SPLOH NI ČUDNO, DA SE V MESECU APRILU PONAVADI NA OŠ POLZELA DOGAJA TOLIKO DEJAVNOSTI POVEZANIH Z BRANJEM KNJIG (ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE, 10 MINUTNO TIHO BRANJE, TEKMOVANJE MEHURČKI IN PROJEKTNI TEDEN S KNJIGO,..) , DA MU ZATO REČEMO KAR MESEC KNJIGE IN BRANJA. PREDVSEM PA JE PRAV, DA SE ZAVEDAMO, DA SO KNJIGE POMEMBEN DEL NAŠEGA ŽIVLJENJA, SO NAŠE NAJBOLJŠE PRIJATELJICE IN UČITELJICE! &&&&&


KER VEM, DA V TEH DNEH ZELO VELIKO USTVARJAŠ IN DA FOTOGRAFSKI APARAT IN TELEFON NE MORETA UJETI VSEH TVOJIH OBČUTKOV OB TEM, KAJ TI NAJBOLJ VŠEČ, SEM PRIŠLA NA IDEJO, KAKO BOŠ SPOMINE NA TE OBČUTKE ŠE DOLGO OHRANIL, O NJIH PRIPOVEDOVAL IN JIH OPISAL S SLIKAMI.

ZA PRIMER, KAKO LAHKO KNJIGA, KI POVE, KAJ VSE SI USTVARIL, NASTANE, SEM SVOJE OBČUTKE IN SPOMINE POVZELA KAR PO PRISPEVKIH UČITELJIC Z NAŠEGA BLOGA, KI SEM GA BRALA IN PO NJEM POUSTVARJALA V TEM TEDNU.

&TI PA BOŠ AVTOR SVOJE KNJIGE IN V NJEJ LAHKO NASLIKAŠ IN ZAPIŠEŠ ŠE SEVEDA KAJ DRUGEGA, O ČEMER BI RAD SPOROČAL BRALCEM. KNJIGO LAHKO, KO SE VIDIMO PRINESEŠ V ŠOLO IN SVOJIM PRIJATELJEM, SOŠOLCEM UČITELJEM PREDSTAVIŠ, KAJ SI POČEL IN PREIZKUŠAL V TEH DNEH, ČE BOŠ TO SEVEDA UPODOBIL IN SHRANIL V 

&DANAŠNJEGA IZZIVA SE LOTIŠ TAKO, DA SE SPREHODIŠ V BLIŽNJI OKOLICI SVOJEGA DOMA, SE OZREŠ V NARAVI IN V NJEJ V TEJ PREČUDOVITI POMLADI NAJDEŠ OBILO RAZLIČNIH BARV, NE POZABI NA ZEMLJO, KAMNE, DREVESA ALI OŽGANE KOSE LESA.


 ČE DOSTOPA DO NJIH NIMAŠ, SE ZAGOTOVO NEKAJ NARAVNIH BARV SKRIVA KAR V DOMAČI KUHINJI; SPOMNI SE PRISPEVKA GE. MAJDE, KI GA NAJDEŠ TU.


JAZ PA SEM ZDRUŽILA MOČI OBOJEGA IN SI PRIPRAVILA TOLE:

POLEG PISANIH BARV IZ NARAVE SEM PRIPRAVILA ŠE BELE LISTE, BARVICE, FLUMASTRE, VRVICO IN LUKNJAČ TER SE LOTILA SLIKANJA.


OGLEJ SI GALERIJO OZ. KAJ JE NASTALO. 
&HKRATI TE OB OGLEDU SLIK VABIM K REŠEVANJU UGANKEPOVEZOVANKE: OB SLIKAH ZA MOJO KNJIGO SI LAHKO OGLEDAŠ PRISPEVKE NA BLOGU IN POIŠČEŠ, KATERE SLIKE SODIJO H KATERIM FOTOGRAFIJAM V OBJAVAH:

         REBUS                 ZMAJČKOVA REZINA            GRANOLA                 ČAJANKA V NARAVI

            
                   ZMAJ IZ PLASTENKE              ŽABICE            LOV NA ZMAJSKI ZAKLAD 1              

         
&KO NARIŠEŠ SVOJE SLIKE Z NARAVNIMI BARVAMI IN USTVARIŠ ŠE SVOJO DOMISELNO NASLOVNICO KNJIGE, LISTE LEPO PORAVNAJ, Z LUKNJAČEM NAREDI LUKNJICE OB STRANI IN LISTE ZVEŽI Z VRVICO; VRVICA NAJ BO NEKOLIKO DALJŠA, DA BOŠ KNJIGI LAHKO DODAJAL NOVE LISTE.
VELIKO ZABAVE PRI USTVARJANJU TI ŽELIM, KNJIGO PA NAM BOŠ PREDSTAVIL, KO SE SPET  VIDIMO V ŠOLI!

DO TAKRAT SE IMEJ LEPO, V KNJIGO NARIŠI TUDI VSE LEPE POČITNIŠKE TRENUTKE IN OSTANI ZDRAV.


UČITELJICA MATEJA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI