BARVANJE PIRHOV S ČEBULNIMI OLUPKI IN KAVNO USEDLINO


MATERIALI S KATERIMI SO V PRETEKLOSTI BARVALI PIRHE SO SE RAZLIKOVALI OD TISTIH, KI JIH UPORABLJAMO DANES. 
DANES NAMREČ LJUDJE  BARVAJO VELIKONOČNA JAJCA PRETEŽNO Z INDUSTRIJSKIMI BARVAMI, V PRETEKLOSTI PA SO ZA BARVANJE PIRHOV UPORABLJALI MATERIALE, KI SO JIH NAŠLI V SVOJEM OKOLJU. TO SO BILA V GLAVNEM ZELIŠČA (KURKUMA, ŽAFRANIKA ...), ZELENJAVA (ČEBULNI OLUPKI, RDEČA PESA, RDEČE ZELJE, RDEČI KOREN, ŠPINAČA, RDEČA PAPRIKA ...), ŠIPKOV IN ZELENI ČAJ, KAVA, BOROVNICE, VINO TER LES NEKATERIH VRST DREVES (ČEŠMIN, ČEŠNJA, HRAST...).

V NAŠI DRUŽINI JAJČKA VSAKO LETO BARVAMO S ČEBULNIMI OLUPKI TER KAVNO USEDLINO, KER JE TO TRADICIJA, KI JO JE V VELIKONOČNE PRAZNIKE VNESLA MOJA MAMI. ČUDOVIT SPOMIN NA OTROŠTVO. TUDI KO SEM SI USTVARILA SVOJO DRUŽINO IN SE PRESELILA V NOV DOM, SEM PIRHE VSAKO LETO HODILA BARVAT V MOJ ROJSTNI DOM. 
MOJE MAMICE VEČ NI, A MED VSAKOLETNIM BARVANJEM PIRHOV  SEM V MISLIH ŠE POSEBNO MOČNO POVEZANA Z NJO.



DANES BOM NJEN NAČIN BARVANJA JAJČK PRENESLA NAPREJ.

KAJ POTREBUJEMO?

  • JAJCA
  • ČEBULNE OLUPKE
  • KAVNO USEDLINO
  • SUKANEC
  • HLAČNE NOGAVICE
  • VEČJO POSODO Z VODO
  • TRAVNIŠKE RASTLINICE 
TRAVNIŠKE RASTLINE NISO LE ROŽICE, TUDI RAZLIČNE TRAVE PRIDEJO ZELO LEPO DO IZRAZA.
SEM  PA MED NABIRANJEM NALETELA NA ... KONKURENCO, KI JE NISEM HOTELA PREGNATI. 
ČMRLJ JE ISKAL HRANO, ZATO SEM SE SAMA PRESTAVILA NA DRUG DEL NAŠEGA TRAVNIKA.




ZDAJ PA ZAČNIVA!

1. KORAK: 
V VEČJO POSODA DAJ ČEBULNE OLUPKE IN KAVNO USEDLINO TER ZALIJ Z VODO. VODE MORA BITI TOLIKO, DA BO PREKRILA JAJČKA. 




2. KORAK: 
HLAČNE NOGAVICE ALI DOKOLENKE RAZREŽI NA PRIBLIŽNO 10 CENTIMETROV DOLGE TRAKOVE. VZEMI EN TRAK, VANJ POLOŽI RASTLINICO, NANJO PA DODAJ JAJCE.


3. KORAK: 
NAPNI NOGAVICO PREKO RASTLINICE IN JAJCA.



4. KORAK: 
OSTANEK NOGAVICE MOČNO ZAVRTI. NE BOJ SE, DA BO JAJCE POČILO. ČE SI SI OGLEDAL POSKUS UČITELJICE NIVES - TU, VEŠ, DA IMAJO JAJCA ZELOOOOOO MOČNO LUPINO.



5. KORAK: 
Z ENO ROKO DRŽI NOGAVICO, Z DRUGO PA OKROG NJE TRDNO NAVIJEŠ SUKANEC (VSAJ 5 KRAT), NATO NAREDIŠ VOZEL.



MOJI BODOČI PIRHI  SO PRIPRAVLJENI. 
VIDIŠ, KAKO DOLGE REPKE IZ NOGAVIC IMAJO?



6. KORAK: 
MEDTEM, KO SI OKRAŠEVAL JAJČKA, JE VODA V POSODI Z JAJČNIMI OLUPKI IN KAVNO USEDLINO ŽE NEKAJ ČASA VRELA.
PRI NASLEDNJEM KORAKU BODI ZELO PREVIDEN ALI PA PROSI ZA POMOČ STARŠE - KER GRE ZA VRELO VODO!!!  
V VRELO VODO DODAJ JAJČKA, NAJLAŽJE TAKO, DA JIH PRIMEŠ ZA REPEK IZ HLAČNIH NOGAVIC. 



7. KORAK: 
JAJCA KUHAŠ 10 MINUT. Z VELIKO ŽLICO JIH SAM ALI OB POMOČI STARŠEV VZAMEŠ IZ OBARVANE VODE IN POLOŽIŠ NA KROŽNIK. POČAKAJ, DA SE OBARVANA JAJČKA OHLADIJO.





8. KORAK: 
S ŠKARJAMI ODREŽI REPEK IZ NOGAVIC, OČISTI JAJČKA IN JIH ZLOŽI V JAJČNO EMBALAŽO.


9. KORAK:
V MANJŠO POSODICO VLIJ NEKAJ KAPLJIC OLJA. VZEMI BLAZINICO IZ VATE, JO POMOČI V OLJE IN Z NJO PREMAŽI PIRHE.
KAJ MISLIŠ, KATERI PIRH JE NAOLJEN IN KATERI NE?



10. KORAK:
PIRHE POLOŽI V TEBI PRILJUBLJENO POSODO IN Z NJIMI OKRASI MIZO.


SAMA SEM SPREJELA IZZIV UČITELJICE MATEJE IN ZA SVOJE PIRHE IZDELALA POSEBNO KOČIJO PO NJENIH NAVODILIH, KI JIH NAJDEŠ TU!




PREDEN PA SE LOTIŠ BARVANJA PIRHOV Z NARAVNIMI MATERIALI JE DOBRO, DA VEŠ SLEDEČE:

  • BARVE JAJČK, KI JIH DOBIMO Z UPORABO NARAVNIH MATERIALOV, NISO TAKO MOČNE, KOT ČE BI BARVALI S KUPLJENIMI BARVAMI
  • KONČNA BARVA JAJCA JE V VELIKI MERI ODVISNA OD OSNOVNE BARVE LUPINE JAJCA - NAJBOLJŠA JAJCA ZA BARVANJE SO BELA
  • PRED BARVANJEM JAJCA TEMELJITO OPEREMO Z VODO IN POSUŠIMO - TAKO OMOGOČIMO, DA SE BARVA NA JAJCE PRIME BOLJ ENAKOMERNO
ME PRAV ZANIMA, KAKO SE BOŠ LETOS ODLOČIL POBARVATI SVOJE PIRHE! VESELA BOM TVOJE FOTOGRAFIJE OZ. KOMENTARJA POD OBJAVO, DA SE TUDI SAMA NAUČIM ČESA NOVEGA.

TI MAHAM NA DALJAVO DO JUTRI, 
KO BOVA SKUPAJ IZDELALA PRAV POSEBNO HIŠICO, 
MAJDA


SSKJ:
PÍRH:
V KRŠČANSKEM OKOLJU POBARVANO, POSLIKANO JAJCE, PRIPRAVLJENO ZA VELIKO NOČ:; M, VIR: S; POVEZAVE: SSKJNAJDI.SI WIKI

PÍSANICA -E Ž (Í)
NAR. POBARVANO, POSLIKANO JAJCE, PRIPRAVLJENO ZA VELIKO NOČ

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE