TORTA IN ČUTNA POT ZA ZEMLJO, KI PRAZNUJE


22. APRIL JE SVETOVNI DAN ZEMLJE. PRAZNUJEMO GA, KOT DA BI BIL TO NJEN ROJSTNI DAN, ČEPRAV SLAVLJENKA ZEMLJA VOŠČIL NE SPREJEMA : ) 
DAN ZEMLJE JE NAMENJEN PREMISLEKU, KAJ POČNEMO S PLANETOM, KI JE EDINI NAM ZNANI PLANET V VESOLJU IN NAM OMOGOČA ŽIVLJENJE. 

ALI VEŠ, DA JE ZEMLJA PETI NAJVEČJI PLANET NAŠEGA SONČNEGA SISTEMA IN DOM VEČ KOT SEDEM MILIJARD LJUDI. STARA PA JE KAR 4,57 MILIJARDE LET?

22. APRIL SE KOT DAN ZEMLJE NA SVETOVNI RAVNI LETOS PRAZNUJE ŽE 50. LETO ZAPORED. GLAVNA TEMA LETOŠNJEGA DNEVA ZEMLJE SO PODNEBNI UKREPI.

SLAVLJENKI ZEMLJI SEM SE SAMA DANES POKLONILA Z IZDELAVO ČUTNE POTI. NA SPREHODU SKOZI GOZD SEM NABRALA STORŽE, VEJICE, MAH, ODPADLO LISTJE, ODPADLE VEJICE BOROVCEV. IZ GREDICE SEM ODSTRANILA MANJŠE IN VEČJE KAMNE, PRED KOŠNJO TRAVE PA SEM NATRGALA CVETOVE MARJETIC IN REGRATA, PA ŠE NEKAJ REGRATOVIH LUČK SEM NAŠLA.


IZ VSEGA ZBRANEGA SEM IZDELALA ČUTNO POT, PO KATERI SE JE TAKO LEPO SPREHODITI BOS.
SPOMINJA ME NA ČUTNO POT, KI SAMEVA NA ŠOLSKEM VRTU. ČEZNJO SE SPREHAJAJO MRAVLJICE, JO OBLETAVAJO RAZLIČNE ŽUŽELKE, MORDA ČEZNJO TU IN TAM STEČE KAKŠNA MIŠKA.

Z VAMI DELIM FOTOGRAFIJI, KI STA NASTALI V ŠOLSKEM VRTU PRED DVEMA LETOMA.


TAKO PRIJETNO SE JE BILO SPREHODITI PO ČUTNI POTI, POTEM PA PRISLUHNITI PRAVLJICI.VSAKDO NAJ SE ODLOČI, KAJ BO DANES STORIL ZA NAŠO SLAVLJENKO.


  • SAMA BOM S SEBOJ NA SPREHOD VZELA VREČKO, VANJO PA BOM POBIRALA SMETI. VELIKOKRAT NALETIM NANJE A POGOSTO S SABO NIMAM VREČKE. ODLOČILA SEM SE, DA BO OD DANES VREČKA MOJA STALNA SPREMLJEVALKA NA SPREHODIH.
  • V SVOJIH OMARAH BOM PREVERILA, KAJ POTREBUJEM IN KAJ NE - VSE KAR NE POTREBUJEM BOM PODARILA NAPREJ. OB TEM SEM SE SPOMNILA, DA BI IMELI V TEM ČASU,  ČE BI BILI V ŠOLI, BAZAR ZAME ODPAD, ZATE ZAKLAD ... LEPO BI BILO TE STVARI PODARITI NA NJEM.
  • TUDI NAŠE KOSILO BO DANES RECIKLIRANO - IZ VSEH OSTANKOV V HLADILNIKU BOM PRIPRAVILA NEKAJ NOVEGA. 

A NE LE DANES, ŠTEJE VSAK DAN. 

ŽE OTROCI ZNATE POVEDATI, DA SMO  LJUDJE TISTI, KI SMO KRIVI, DA JE ZEMLJA ONESNAŽENA. ZATO MORAMO LJUDJE POSKRBETI, DA SE STANJE NE BO ŠE POSLABŠALO. LOČEVATI MORAMO ODPADKE, ZAPIRATI VODO, UGAŠATI LUČI IN ŠE IN ŠE. 

ŽE OTROCI PA VEDO TUDI, DA BO ZEMLJA LEPŠA, ČE BOMO LJUDJE PRIJAZNI DRUG Z DRUGIM.

ZATO NAJ DANES ZADIŠI PO PRIJAZNOSTI IN HVALEŽNOSTI  - HVALEŽNOST JE NAMREČ ENA IZMED NAJVIŠJIH VIBRACIJ. JE TISTA, KI BRIŠE STRES IZ NAŠEGA ORGANIZMA, JE TISTA, KI NAS RAZBREMENI, SPROSTI IN NAS SPOMNI NA TISTO, KAR JE ZARES POMEMBNO.

SAMA SEM DANES NALETELA NA IMENITNO IDEJO - NA LIST PAPIRJA SEM OBRISALA MOJI DVE ROKI.
V VSAK PRST SEM ZAPISALA ČEMU SO NAMENJENE MOJE HVALEŽNE MISLI. 
VSAKE TOLIKO ČASA BOM ROKI POLOŽILA NA LIST IN SE PONOVNO NAPOLNILA S HVALEŽNOSTJO.NAJ BO HVALEŽNOST VIRUS, KI SE NAJ GA NALEZE VES SVET.

ZA KONEC PA S TABO DELIM FOTOGRAFIJO ČOKOLADNE TORTE, KI SEM JO DANES SPEKLA  ZA PRAZNOVANJE ZEMLJINEGA ROJSTNEGA DNE Z NAMENOM,  DA BO ROJSTNO DNEVNO PRAZNOVANJE RESNIČNO PRAVO : ) RECEPT ZA TORTO BREZ MOKE BO OBJAVLJEN V PRIHODNJIH DNEH, ČE PA BI TUDI TI RAD SPEKEL TORTO NAJDEŠ RECEPT PRI UČITELJICI ANGELIKI.

POSLAVLJAM SE S PESMICO  V ZELENI KROŠNJI, KI SEM JO NAŠLA NA SPLETU. TAKO LEPO JE POSPREMILA OGLAŠANJE PTIČK OKROG MOJE HIŠKE.


V ZELENI KROŠNJI
NAPISALA: TAMARA L. KRANJEC

V ZELENI KROŠNJI GNEZDECE,
V GNEZDECU JE JAJČECE,
V JAJČECU JE SRČECE.
NA KROŠNJO SONCE SIJE,
V GNEZDO ŽARKE LIJE,
V JAJCU SRČEK BIJE.
BO PTICA PRILETELA,
BO S PUHOM JAJCE GRELA,
BO TIHO, TIHO PELA.
IN SRČEK V JAJCU BIL BO,
SE PTIČEK IZVALIL BO,
VES GOZD SE VESELIL BO.

VEČ AVTORIČINIH  PESMIC NAJDEŠ TU.

LEPO PRAZNOVANJE DNEVA ZEMLJE TI ŽELIM,
MAJDA


Komentarji

  1. Majda, danes smo spet združile moči na našem blogu in Zemlji namenile nekaj trenutkov, misli, prispevkov. Verjamem, da je tako večkrat v letu, saj se vse zavedamo, kako pomembna je za nas živa bitja mati narava.
    Mateja

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI