GRANOLA IZ AJDOVE KAŠE ZA SUPER ZAČETEK DNEVA


GRANOLA JE ČUDOVITA ŽITNA JED, KI TI BO ŠLA ŠE POSEBEJ V SLAST ZJUTRAJ. 

NJENA PRIPRAVA JE SPROŠČUJOČA DEJAVNOST, V KATERI LAHKO  IZRAZIŠ SVOJO USTVARJALNOST, KOT NPR. V SLADICI V KOZARČKU, SAJ BO NAJBOLJŠA GRANOLA ZATE NAREJENA IZ SESTAVIN, KI JIH IMAŠ RAD TI 
ČE TI DOLOČENA SESTAVINA V RECEPTU NE USTREZA, JO PREPROSTO NADOMESTI S TEBI OKUSNIMI SESTAVINAMI. 

SHRANJENA V STEKLENEM KOZARCU TE BO GRANOLA RAZVESELJEVALA KAR NEKAJ ČASA – ČE JE SEVEDA NE BO ŽE PREJ ZMANJKALO : )


PRI NAS DOMAČO GRANOLO DELAMO  ŽE VEČ LET, JEMO PA JO VEČKRAT NA TEDEN. 
PRIPRAVLJAMO JO PO RECEPTU TOP KUHARICE V NAŠI DRUŽINI  - TU  TI DODAJAM POVEZAVO DO NJENEGA RECEPTA IN BLOGA, NA KATEREM NAJDEŠ RES SUPER RECEPTE IN HKRATI VADIŠ ANGLEŠKI JEZIK. 

RECEPT ZA NAŠO KLASIČNO GRANOLO V SLOVENSKEM JEZIKU TI IZDAM NASLEDNJI ČETRTEK, DANES PA SEM ZATE KOT GLAVNO SESTAVINO UPORABILA AJDOVO KAŠO.
PREJŠNJI TEDEN  SEM NAMREČ NAŠLA NOV RECEPT - GRANOLO IZ AJDOVE KAŠE. KER SO MI BILE SESTAVINE VŠEČ, SEM JO PREIZKUSILA IN SEDAJ IMA NAŠA DRUŽINA DVE NAJLJUBŠI GRANOLI : )

PRIPOROČENE SESTAVINE:


  • 180 G AJDOVE KAŠE
  • 70 G GRENKEGA KAKAV V PRAHU
  • 2 ŽLICI KOKOSOVEGA OLJA
  • 2 ŽLICI KAKAVOVEGA MASLA (ČE GA NIMAŠ, GA LAHKO NADOMESTIŠ S KOKOSOVIM OLJEM)
  • 30 G MEDU
  • ŠČEPEC SOLI
  • CIMET PO OKUSU
PRIPRAVA:

ZVEČER AJDOVO KAŠO NAMOČI  V VODO. DODAJ DOVOLJ VODE - DA BO KAŠA POPOLNOMA PREKRITA.
ČE SE ZA PRIPRAVO AJDOVE GRANOLE ODLOČIŠ ŽE DANES, LAHKO AJDOVO KAŠO SKUHAŠ, NAMESTO NAMOČIŠ. TO TI BO VZELO OD 15 - 30 MINUT, ODVISNO OD AJDOVE KAŠE, KI JO IMAŠ.


V POLJUBNO POSODO STRESI DOBRO ODCEJENO AJDOVO KAŠO, KAKAV, CIMET IN SOL.


V PONEV DODAJ MED, OLJE IN MASLO, PRISTAVI NA ŠTEDILNIK IN MEŠAJ, DOKLER SE SESTAVINE NE STOPIJO.



TEKOČINO DODAJ V POSODO Z AJDOVO KAŠO IN VSE SKUPAJ DOBRO PREMEŠAJ.



MEŠANICO DODAJ V PEKAČ OBLOŽEN S PEKI PAPIRJEM.
AJDOVO GRANOLO V PEČICI PECI 1 URO NA 150 STOPINJAH. MED PEKO MEŠANICO 3 KRAT PREMEŠAJ.


KO JE GRANOLA PEČENA JO STRESI NA VEČJI KROŽNIK, DA SE OHLADI IN SE NE SPRIME.


TAKO, GRANOLA JE PRIPRAVLJENA. LAHKO JO DODAŠ NA JOGURT, V MLEKO, KAR OSTANE PA SPRAVIŠ V STEKLEN KOZAREC, KJER BO ČAKALA DO NASLEDNJE UPORABE.




ZDAJ PA TI BOM ZAUPALA, KAKO SI ZAJTRK Z GRANOLO NAJRAJE PRIPRAVIM SAMA.


ZA MOJ NAJSLASTNEJŠI ZAJTRK SI NAJPREJ PRIPRAVIM DOMAČ SADNI JOGURT. 

SESTAVLJEN JE IZ GRŠKEGA ALI TEKOČEGA JOGURTA, KI MU DODAM BANANO TER SVEŽE ALI ZMRZNJENO SADJE, KI JE NA ZALOGI - PONAVADI SO TO MALINE. ZA ZMRZNJENO SADJE SE ODLOČAM ZATO, KER JE JED TAKO PRIJETNO SVEŽA, SADJE PA SE S POMOČJO PALIČNEGA MEŠALNIKA EN, DVA, TRI ZMELJE. POLETI, KO JE SADJA NA PRETEK, DODAJAM JOGURTU NEKAJ KOCK LEDU.


JOGURTU V POSODICO DODAM GRANOLO, SVEŽE SADJE (DANES SO TO BOROVNICE), LISTKE SVEŽE METE, KI ŽE RASTE NA VRTU, KOKOSOV ČIPS, MANDLJEVE LISTIČE IN VSE SKUPAJ OSLADIM Z MEDOM.
ZAME RESNIČNE NE OBSTAJA BOLJ OKUSEN ZAJTRK, KI SE GA NIKOLI NE NAVELIČAM, SAJ SO SESTAVINE VEDNO NEKOLIKO DRUGAČNE.


GRANOLA JE PRIMERNA TUDI ZA TISTE, KI PRAVITE, DA ZJUTRAJ PRED ODHODOM V ŠOLO NIMATE ČASA - KER JO LAHKO PRIPRAVIŠ V NAPREJ, TEGA IZGOVORA NIMAŠ VEČ. 


KAKO POMEMBEN JE ZAJTRK, NAM KAŽEJO RAZLIČNE RAZISKAVE. SAMA POGOSTO BEREM RAZISKAVE POVEZANE Z UČENCI IN DIJAKI. SKUPNE UGOTOVITVE RAZISKAV SO,  DA ZAJTRK PRI PRVIH ŠOLSKIH URAH POMEMBNO IZBOLJŠA OTROKOVE KOGNITIVNE FUNKCIJE, TAKO TELESNE KOT DUŠEVNE ZMOŽNOSTI. MOŽGANI ZA SVOJE DELOVANJE NAMREČ NUJNO POTREBUJEJO GLUKOZO IN DOKAZANO JE, DA SE OB NORMALNEM DVIGU GLUKOZE V KRVI IZBOLJŠAJO SPOMINSKE ZMOŽNOSTI, POZORNOST IN TUDI ARITMETIČNE ZMOŽNOSTI. Z ZAJTRKOM ŽE ZJUTRAJ ZAGOTOVIMO TELESU DOVOLJ ENERGIJE ZA UČINKOVITO DELO IN IGRO TER RAZMIŠLJANJE, HKRATI PA SE IZOGNEMO POMANJKANJU DOLOČENIH HRANILNIH SNOVI, KI SO POTREBNE ZA ZDRAVO RAST IN RAZVOJ.
SEVEDA JE POMEMBNO TUDI KAJ ZAJTRKUJEMO, SAJ NAM SLABA PREHRANA PREJ ŠKODI KOT KORISTI.

V DNEH, KO OSTAJAMO DOMA,
 IMAMO VSAK DAN ČAS ZA PRIPRAVO ZDRAVEGA IN OKUSNEGA ZAJTRKA. 
ČE STA DOMA TUDI MAMICA IN OČKA JE TO IMENITEN ZAČETEK DNEVA, KAJNE?! 

PRAV PA JE,  DA TO NAVADO OHRANIMO TUDI, KO SE BODO ŠOLSKA VRATA PONOVNO ODPRLA. 
IZ PRVE ROKE VEM, DA SE NI TEŽKO NAVADITI NA PRAVOČASNO VSTAJANJE IN REDNO ZAJTRKOVANJE. 
LEPO JE, KO ZAJTRKOVANJE POSTANE SKUPEN DRUŽINSKI OBROK IN TO PREIDE V TRAJNO NAVADO. 

ŽE DANES LAHKO SPREMENIMO NEZDRAVE PREHRANJEVALNE NAVADE, 
NEPRIMERNO IZBIRO ŽIVIL IN NEREDNO PREHRANO V DRUŽINI. 
LE TAKO BOMO OHRANILI TISTO, KAR NAM POMENI NAJVEČ – NAŠE ZDRAVJE.

DRŽIM PESTI, DA BO TUDI TVOJI DRUŽINI USPELO ČIM VEČKRAT, NE LE OB VIKENDIH, 
 ZAJTRKOVATI SKUPAJ OB ZDRAVEM IN OKUSNEM ZAJTRKU.

PRIJAZEN POZDRAVČEK TI POŠILJAM Z MOJEGA HRIBČKA,
MAJDA

TE MORDA ZANIMA ŠE VEČ INFORMACIJ, KAKO POMEMBEN JE ZAJTRK? 
DODAJAM RAZISKAVO OSNOVNOŠOLK EVE MASTNAK IN NINE RAZGORŠEK  IZ CELJA, KI STA RAZISKOVALI POVEZAVO REDNEGA ZAJTRKA S ŠOLSKO USPEŠNOSTJO?  RAZISKAVO NAJDEŠ NA POVEZAVI  TU.




Komentarji

  1. Izgleda slastno in ne samo zdravo. Super, da si vključila tudi deklici iz sosednje občine. 🤗😊

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S pomočjo računalnika lahko brez ovir prehajamo meje .... občinske in celinske ;-)
      Prijazen vikend ti želi, Majda

      Izbriši
  2. Majda, res odličen zajtrk in zagotovo se bo kmalu znašel tudi na mojem jedilniku!

    Prijazen pozdrav in sončen vikend želim, Tanja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Granola je odlična! 👌👌👌

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, da ti je všeč Katarina :-)
      Kako pa je bila všeč tvojim trem?
      Prijazen pozdravček, Majda

      Izbriši
    2. Vsi jo obožujemo, v kombinaciji z zamrznjenimi malinami, oreščki in semeni je božanska. Otroci jo zobajo tudi kar samo. :)
      Sončen pozdrav, Katarina ☀️

      Izbriši
    3. Katarina, hvala za povratno informacijo :-) Fotografije tvoje/vaše granole so objavljene v naši petkovi galeriji. Hvala za gradivo in hvala, ker nas spremljaš.
      Prijazen pozdravček, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE