PRSTNA TELOVADBA

 

POZDRAVLJENI!

VSEM NAM SE KDAJ ZGODI, DA NAS OD PISANJA BOLIJO PRSTI IN ROKE. ŠE VEČKRAT PA SE ZGODI, DA POTREBUJEMO NOV ZAGON, NOVO MOTIVACIJO IN KONCENTRACIJO ZA DELO.

IZBRALA SEM NEKAJ VAJ ZA RAZGIBAVANJE PRSTOV IN MOŽGANOV, KI VAM BODO POMAGALE PREGNATI UTRUJENOST IN BOLEČINE V ROKAH IN PRSTIH. PRIPOMOGLE BODO TUDI K BOLJŠI KONCENTRACIJI, SAJ V PROCES VADBE VKLJUČIMO OBE MOŽGANSKI POLOVICI.

 

ZA IZVAJANJE TEH VAJ NE POTREBUJEMO POSEBNIH PRIPOMOČKOV ALI PROSTORA. IZVAJAMO JIH LAHKO STOJE ALI SEDE ZA MIZO, MED PISANJEM (KOT KRATEK PREDAH) ALI PRED TEM (ZA BOLJŠO MOTIVACIJO ALI KONCENTRACIJO). VAJE LAHKO IZVAJAMO OB POSLUŠANJU POSKOČNE GLASBE ALI PA V TIŠINI. EDINI PRIPOMOČEK, KI JE POTREBEN, SO VAŠI PRSTI.

 

PREDSTAVITEV VAJ:

1.   STRESANJE PRSTOV: STRESAJTE PRSTE LEVE IN DESNE ROKE. TO VAJO LAHKO PONOVITE PO VSAKI VAJI, DA SPROSTITE PRSTE. (MED STRESANJEM ŠTEJTE VSAJ DO 5.)

2.   STISKANJE IN RAZPIRANJE PESTI: PRSTE OBEH ROK MOČNO STISNITE V PEST IN STISNJENE PESTI POVLEČETE PROTI SEBI. POTEM MOČNO RAZPRITE PRSTE. RAZPRTE DLANI POTISNETE STRAN OD SEBE. TO PONOVITE 5X.

3.   MIGANJE S PRSTI: MIGAJTE Z VSEMI PRSTI, KOT BI HOTELI NEKOGA POŽGEČKATI (ŠTEJTE POČASI DO 10.).

4.   STISKANJE PRSTOV V PIRAMIDI: IZTEGNJENE PRSTE LEVE IN DESNE ROKE POSTAVIMO V PIRAMIDO. TAKO IZTEGNJENE PRSTE MOČNO PRITISKAMO SKUPAJ. (ŠTEJTE DO 10.).5.   KROŽENJE S PRSTI: PRSTI SO ŠE VEDNO POSTAVLJENI V PIRAMIDO. V TAKI DRŽI KROŽIMO S PALCEMA 5X NAPREJ IN 5X NAZAJ. ENAKO PONOVIMO Z VSEMI PARI PRSTOV. KO KONČAMO S KROŽENJEM MEZINCEV, VAJO NADALJUJEMO NAZAJ DO PALCEV.6.   MLINČEK S PALCEMA: TO VAJO VSI POZNATE, SAJ JO IZVAJATE VSI, KADAR VAM JE DOLGČAS. PREKRIŽAJTE PRSTE OBEH ROK IN KROŽITE NAPREJ IN NAZAJ SAMO S PALCEMA (ŠTEJTE VSAJ DO 5). 7.   SMERNIKI: IZMENIČNO ODPIRAJTE IN ZAPIRAJTE DLANI LEVE IN DESNE ROKE (5X). 


8.   KAZANJE V LEVO IN V DESNO: PRSTE LEVE IN DESNE ROKE STISNEMO V PEST. V LEVO IZTEGNEMO LEVI PALEC IN DESNI MEZINEC, POTEM PA V DESNO DESNI PALEC IN LEVI MEZINEC. (PESTI SO OBRNENE NAVZGOR, DA VIDIMO PRSTE OBEH ROK STISNJENE V PEST.) VAJO PONOVITE 5X V VSAKO SMER. KO MENJATE SMER, MENJATE TUDI PRSTE – PREJŠNJA PRSTA STISNETE NAZAJ V PEST. 9.   DVIGOVANJE PRSTOV S PODLAGE: DLANI POLOŽITE NA PODLAGO V ŠIRINI RAMEN. IZMENIČNO OD PODLAGE DVIGUJETE PARE PRSTOV OD DESNE PROTI LEVI IN NAZAJ (PALEC LEVE IN MEZINEC DESNE ROKE, KAZALEC LEVE IN PRSTANEC DESNE ROKE, OBA SREDINCA, PRSTANEC LEVE IN KAZALEC DESNE ROKE, MEZINEC LEVE IN PALEC DESNE ROKE). 


10.               RAZPIRANJE PAROV PRSTOV: ODMAKNITE IZMENJAJE KAZALEC IN SREDINEC OD PRSTANCA IN MEZINCA TER KAZALEC IN MEZINEC OD PRSTANCA IN SREDINCA 5X. 


 

TO JE LE NEKAJ VAJ ZA BOLJ GIBLJIVE PRSTE IN ZAPESTJA, KAR VAM BO POMAGALO PRI PISANJU. IZVAJATE LAHKO VSE VAJE, ALI PA SI IZBERETE NEKAJ POLJUBNIH. VAJE IZVAJAJTE OB GLASBI. ZABAVNO JE IN PODOBNO JE PLESU, ČE TO POČNETE V RITMU GLASBE.

 

VELIKO ZABAVE S PRSTNO TELOVADBO VAM ŽELIM.

 

LEPO SE IMEJTE IN SREČNO.

                                                   UČITELJICA ANGELIKA

Komentarji

  1. Hvala za delitev ideje, super prstna telovadba - tudi med pisanjem z računalniško tipkovnico.
    Lepo se imejte, Mateja

    OdgovoriIzbriši
  2. Imenitne vaje za prste Angelika, mi bodo prišle prav :) Včeraj me je od pretiranega druženja z miško začela boleti roka - se vidi, da so trenutne metode dela nekaj, na kar nisem navajena ;-)
    Sonček pošiljam v dolino, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

PICA PALČKE