PTICE SELIVKE SE VRAČAJO


 

MESEC APRIL JE MESEC, V KATEREM SE V GLAVNEM VRAČAJO NAŠE PTICE  SELIVKE.                                                                                                                                   

MED SELIVKE SPADAJO PTICE VSEH VELIKOSTI, OD NAJMANJŠIH NA PLANETU (KOT SO KOLIBRIJI) DO NAJVEČJIH (JASTREBI). NAJKRAJŠE SELITVENE RAZDALJE SO DOLGE NEKAJ 100 METROV, KO SE PTICE PREK ZIME UMAKNEJO IZ GORA V DOLINO. DOLŽINSKI REKORD PA IMAJO POLARNE ČIGRE, KI DVAKRAT NA LETO PRELETIJO RAZDALJO MED ARKTIKO, KJER GNEZDIJO IN ANTARKTIKO, KJER PREZIMUJEJO. VEČINA SELITEV POTEKA V SMERI SEVER -JUG. VEČ KOT 90 ODSTOTKOV EVROPSKIH SELIVK PREZIMUJE V AFRIKI, ODLETIJO LAHKO TUDI POVSEM DO JUGA CELINE. SELIVKE NA KRATKE RAZDALJE VEČINOMA PREZIMUJEJO KAR NA OZEMLJU EVROPE ALI V SREDOZEMLJU, NEKATERE SELIVKE NA DOLGE RAZDALJE PA SE ODSELIJO V TROPSKO IN CELO JUŽNO AFRIKO (NA PRIMER BELA ŠTORKLJA). PTICE SELIVKE SE LAHKO  MED PREZIMOVANJEM ZADOVOLJIJO TUDI Z ZIMSKIMI RAZMERAMI, KAKRŠNE VLADAJO PRI NAS. TAKŠEN PRIMETR JE VELIKI SRAKOPER. ZELO REDKE PA SO TISTE, KI SE NA PREZIMOVANJE ODPRAVIJO V AZIJO.

DRUŠTVO ZA OPAZOVANJE IN PROUČEVANJE PTIC SLOVENIJE (DOPPS) SE UKVARJA  Z VARSTVOM PTIC IN Z NJIHOVIMI ŽIVLJENJSKIMI OKOLJI. S TEM PRISPEVAJO K OHRANJANJU NARAVE IN DOBROBITI CELOTNE DRUŽBE. ORNITOLOG JE STROKOVNNJAK, KI SE UKVARJA S PREUČEVANJEM PTIC. ZANIMA GA ŽIVLJENJSKI PROSTOR, VIDEZ, OBNAŠANJE, PREHRANA, SELITEV PTIC.....

 SPOZNAJMO NEKATERE NAŠE PTICE SELIVKE: BELO ŠTORKLJO, SMRDOKAVRO, KMEČKO LASTOVKO, RJAVEGA  SRAKOPERJA.

 

    BELA ŠTORKLJA

  
   (VIR:  SL.WIKIPEDIA.ORG)  
 

VELIKA, ELEGANTNA IN ZAUPLJIVA PTICA, KI PREBIVA V BLIŽINI ČLOVEKA. GNEZDI NA ELEKTRIČNEM DROGU, DIMNIKU ALI DREVESU, KAMOR SE VRNE VSAKO LETO. BELA ŠTORKLJA JE SELIVKA. ZIMO PREŽIVI V TOPLIH KRAJIH AFRIKE. NJENA NAJLJUBŠA HRANA SO MALI SESALCI, VEČJE ŽUŽELKE, PLAZILCI IN DVOŽIVKE, ZATO SE PREHRANJUJE VEČINOMA NA TRAVNIKIH.


SMRDOKAVRA

 (VIR:  SL.WIKIPEDIA.ORG)      

EDINSTVENA PTICA, KI JO TEŽKO ZAMENJAMO ZA KATERO DRUGO VRSTO. PONAŠA SE Z VELIKIM NAGLAVNIM ČOPOM, KI GA LAHKO ZLOŽI ALI RAZPRE. ZANJO JE ZNAČILEN DOLG, TANEK KLJUN, S KATERIM IZ ZEMLJE POBIRA ŽUŽELKE. POSEBNO RADA SE PREHRANJUJE Z BRAMORJI. SMRDOKAVRA JE ZNAČILNA PTICA KULTURNE KRAJINE. OPAZIMO JO PREDVSEM V STARIH, VISOKODEBELNIH SADOVNJAKIH, KJER V DUPLU DREVES VZGAJA SVOJ ZAROD. ZARADI IZGINJANJA TAKŠNIH SADOVNJAKOV JE DANES ZELO OGROŽENA. 

 OGROŽENE VRSTE ŽIVALI  SO TISTE ŽIVALI, KI JIM GROZI  IZUMRTJE ZARADI ŠKODLJIVEGA ČLOVEŠKEGA VPLIVA ALI NARAVNIH DEJAVNIKOV.


KMEČKA LASTOVKA

          
(VIR:  SL.WIKIPEDIA.ORG)                                                                                                        

KMEČKA LASTOVKA JE ZELO SPRETNA LETALKA. ZADRŽUJE SE V BLIŽINI ČLOVEKA, SAJ GNEZDI PREDVSEM V HLEVIH, KJER JE OBILO HRANE ZANJO. MUHE IN OSTALE MAJHNE ŽUŽELKE LOVI V ZRAKU MED AKROBATSKIM LETOM. JE PTICA SELIVKA. JESENI SE ODPRAVI NA DOLGO POT V AFRIKO. SPOMLADI PA JE ENA PRVIH PTIC, KI  SE VRAČAJO V NAŠE KRAJE IN JE ZATO ZNAČILNA ZNANILKA POMLADI.


RJAVI SRAKOPER

 

(VIR:  SL.WIKIPEDIA.ORG) 

 

RJAVI SRAKOPER JE VRSTA, KI NASELJUJE GOLIČAVE, GRMIŠČA, TRAVNIKE   IN  SADOVNJAKE. SAMEC JE PO HRBTU RJAVE BARVE, GLAVA PA JE SIVA Z IZRAZITO ČRNO ČEZOČESNO MASKO. SAMICA JE BOLJ ENOTNE RJAVE BARVE. SRAKOPERJA POGOSTO VIDIMO POSEDATI NA IZPOSTAVLJENIH VRHOVIH GRMOV ALI DREVES, KJER PREŽI ZA ŽUŽELKAMI. VENDAR ZARADI INTENZIVNEGA IN MODERNEGA KMETIJSTVA POSTAJA VSE BOLJ REDEK.  


PRI BRANJU O NAŠIH PTICAH SELIVKAH  STE VERJETNO SPOZNALI IN SE NAUČILI  KAJ  NOVEGA. SEDAJ PA PTICE ŠE HITRO POBARVAJTE. 


 
 

 
 
 
 
 

 
 
  

PTICE IMAJO POMEMBNO VLOGO V NARAVI, SAJ POMAGAJO OHRANJATI  RAVNOTEŽJE V NARAVI. VSAKA  VRSTA IMA DOLOČENO VLOGO  V PREHRANJEVALNI VERIGI, BODISI DA LOVI DRUGE ŽIVALI ALI DA TE LOVIJO NJO. ZATO VARUJMO IN OHRANJAJMO PTICE V NJIHOVEM NARAVNEM OKOLJU IN JIM ZAGOTOVIMO DOM.

 

LEPO VAS POZDRAVLJAM V UPANJU, DA TUDI VI  SKRBITE ZA NAŠE PTIČKE.

                                                                                               UČITELJICA NEVENKA

 
 

Komentarji

  1. Pozimi jih hranimo, v tem času, kljub snegu pa znajo poskrbeti zase - okrog naše hiške imajo veliko dobrot, ki jih najdejo v vinogradu, sadovnjaku, med travami. Vse tvoje danes omenjene sem že srečala, le smrdokavre ne, pa tako imenitno izgleda.
    Morda bom imela en dan srečo :-)
    Prijazen pozdravček k tebi, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE