EVROPSKA VAS - JABOLČNA PITA
ZADNJIH ŠTIRINAJST DNI SMO V 1. B RAZREDU RAZISKOVALI STARE SLOVENSKE JEDI - BABICE IN DEDKI SO NAM POSREDOVALI VELIKO TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI, NAJVEČKRAT PA SO OMENILI:
- RIČET
- AJDOVI IN KORUZNI ŽGANCI
- KISLA JUHA
- PAŠTA FIŽOL - FIŽOLOVA JUHA
- JEDI IZ KISLEGA ZELJA
- JOTA
- KRANJSKA KLOBASA
- OREHOVA IN PEHTRANOVA POTICA
- GIBANICA
- ŠTRUKLJI
- ŽLIKROFI
- JABOLČNA PITA IN JABOLČNI ZAVITEK ALI ŠTRUDEL
- RAZLIČNE POGAČE ...
OMENILI SO, DA JE BILO MESO VČASIH NA MIZI LE OB POSEBNIH PRILOŽNOSTIH, GOVEJA JUHA, PEČENKA
IN PRAŽEN KROMPIR PA SO ZANJE TUDI DANES SINONIM ZA KLASIČNO SLOVENSKO NEDELJSKO
KOSILO.
POSTAVILI SMO SI VPRAŠANJE, KAJ IZMED OMENJENEGA BI S SKUPNIMI MOČMI PRIPRAVILI V ŠOLI? SLADKO NAJ BO, JE BIL PRVI ODGOVOR IN BIL TAKOJ SOGLASNO SPREJET :)
IN SMO SE JE LOTILI - JABOLČNE PITE, V SREDO, 31.1., KO SMO PO VSEJ ŠOLI RAZISKOVALI SLOVENIJO. IZMED VSEH RECEPTOV SMO IZBRALI NASLEDNJEGA:
TESTO:
- 250 G BELE MOKE
- 2 ŽLICI SLADKORJA
- 150 G MASLA
- ŠČEPEC SOLI
- 2 ŽLICI HLADNE VODE
JABOLČNA ZMES:
- 7 VEČJIH JABOLK
- 3 ŽLICE SLADKORJA
- CIMET PO OKUSU
- SOK 1 LIMONE
- INGVER (KANDIRAN IN V PRAHU)
- 3 ŽLICE JEDILNEGA ŠKROBA
POSTOPEK:
IZ VSEH SESTAVIN ZA TESTO NAM JE DRUGOŠOLEC NIKOLAJ ZAMESIL TESTO, KI SMO GA ZA 90 MINUT SHRANI V
HLADILNIKU.
PRI LUPLJENJU IN STRGANJU SMO SE IZMENJEVALI.
VMES PA IZDELOVALI ZGIBANKO O SLOVENIJI TER POSLUŠALI SLOVENSKO GLASBO.
TESTO SMO NAREZALI NA KOLOBARJE, JIH RAZPOREDILI PO PEKAČU POKRITEM S PEKI PAPIRJEM IN GA Z ROKAMI OBLIKOVALI V TESTENO PLAST.
NA JABOLKA SMO DODALI NASTRGAN INGVER, SLADKOR, KORUZNI ŠKROB IN CIMET,
TER LIMONIN SOK.
KER NAM JE OSTALO ŠE MALO TESTA GA JE NACE POTRESEL PO JABOLČNI ZMESI, S KATERO SMO PREKRILI PLAST TESTA.
TAKOLE JE BILA VIDETI PITA PRIPRAVLJENA ZA PEKO ... HURA, USPELO NAM JE :)
KLARA, NIKA, ISABELA IN ZALA SO PEKAČ ODNESLE V GOSPODINJSKO UČILNICO, KJER SE JE PITA PEKLA 1 URO NA 180 STOPINJAH.
NOŽ SMO PREPUSTILI ZYREFETE, KI JE IMELA S SABO POLEG PREDPASNIKA TUDI KUHARSKO KAPO :)
RECEPTOV ZA JABOLČNO PITO NAJDEŠ NA NAŠEM BLOGU ŠE VEČ. NAS PRAV ZANIMA, KATERA BO TEBI NAJBOLJ VŠEČ :)
NIKOLAJ TER UČITELJICI NUŠA IN MAJDA
HVALA VAM ZA ODLIČNE , PREDVSEM PA OKUSNE IDEJE. VAŠA PITA JE BILA RES DOBRA. MENI SE JE DANES KUHAL RIČET. TUDI TA JE BIL ZELO DOBER. DRAGI KUHARČKI IN UČITELJICA, ŽELIM VAM ŠE VELIKO TAKŠNIH USPEŠNIH DNI. MOJCA
OdgovoriIzbrišiMojca hvala - upam, da bodo tvojo pohvalo prebrali tudi naši kuharski mojstri :-) Si mi pa naredila "lušte" nazaj, že dolgo nisem pripravila ričet :-)
IzbrišiPrijazno sredo ti želim, Majda