EVROPSKA VAS - JABOLČNA PITA

 

ZADNJIH ŠTIRINAJST DNI SMO V 1. B RAZREDU RAZISKOVALI STARE SLOVENSKE JEDI - BABICE IN DEDKI SO NAM POSREDOVALI VELIKO TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI, NAJVEČKRAT PA SO OMENILI: 

  • RIČET
  • AJDOVI IN KORUZNI ŽGANCI
  • KISLA JUHA
  • PAŠTA FIŽOL - FIŽOLOVA JUHA
  • JEDI IZ KISLEGA ZELJA
  • JOTA
  • KRANJSKA KLOBASA
  • OREHOVA IN PEHTRANOVA POTICA
  • GIBANICA
  • ŠTRUKLJI 
  • ŽLIKROFI 
  • JABOLČNA PITA IN JABOLČNI ZAVITEK ALI ŠTRUDEL
  • RAZLIČNE POGAČE ...


OMENILI SO, DA JE BILO MESO VČASIH NA MIZI LE OB POSEBNIH PRILOŽNOSTIH, GOVEJA JUHA, PEČENKA IN PRAŽEN KROMPIR PA SO ZANJE TUDI DANES SINONIM ZA KLASIČNO SLOVENSKO NEDELJSKO KOSILO.

POSTAVILI SMO SI VPRAŠANJE, KAJ IZMED OMENJENEGA BI S SKUPNIMI MOČMI PRIPRAVILI V ŠOLI? SLADKO NAJ BO, JE BIL PRVI ODGOVOR IN BIL TAKOJ SOGLASNO SPREJET :) 

IN SMO SE JE LOTILI - JABOLČNE PITE, V SREDO, 31.1., KO SMO PO VSEJ ŠOLI RAZISKOVALI SLOVENIJO.  IZMED VSEH RECEPTOV SMO IZBRALI NASLEDNJEGA:

TESTO:

  • 250 G BELE MOKE 
  • 2 ŽLICI  SLADKORJA
  • 150 G MASLA
  • ŠČEPEC SOLI
  • 2 ŽLICI HLADNE VODE


JABOLČNA ZMES:

  • 7 VEČJIH JABOLK
  • 3 ŽLICE SLADKORJA
  • CIMET PO OKUSU
  • SOK 1 LIMONE
  • INGVER (KANDIRAN IN V PRAHU)
  • 3 ŽLICE JEDILNEGA ŠKROBA


POSTOPEK:
IZ VSEH SESTAVIN ZA TESTO NAM JE DRUGOŠOLEC NIKOLAJ ZAMESIL TESTO, KI SMO GA ZA 90 MINUT SHRANI V HLADILNIKU. 



KO JE TESTO POČIVALO, SMO PRIPRAVILI JABOLČNO ZMES. OLUPILI SMO JABOLKA IN JIH NARIBALI. 


PRI LUPLJENJU IN STRGANJU SMO SE IZMENJEVALI.

VMES PA IZDELOVALI ZGIBANKO O SLOVENIJI TER POSLUŠALI SLOVENSKO GLASBO.


TESTO SMO NAREZALI NA KOLOBARJE, JIH RAZPOREDILI PO PEKAČU POKRITEM S PEKI PAPIRJEM IN GA Z ROKAMI OBLIKOVALI V TESTENO PLAST.

NA JABOLKA SMO DODALI NASTRGAN  INGVER, SLADKOR, KORUZNI ŠKROB IN CIMET,


TER LIMONIN SOK.

KER NAM JE OSTALO ŠE MALO TESTA GA  JE NACE POTRESEL PO JABOLČNI ZMESI, S KATERO SMO PREKRILI PLAST TESTA.



TAKOLE JE BILA VIDETI  PITA PRIPRAVLJENA ZA PEKO ... HURA, USPELO NAM JE :) 

KLARA, NIKA, ISABELA IN ZALA SO PEKAČ ODNESLE V GOSPODINJSKO UČILNICO, KJER SE JE PITA PEKLA 1 URO NA 180 STOPINJAH.


SAJ SI LAHKO PREDSTAVLJATE, KAKO ZELO TEŽKO SMO ČAKALI, DA JE BILA PITA PEČENA?!

NOŽ SMO PREPUSTILI ZYREFETE, KI JE IMELA S SABO POLEG PREDPASNIKA TUDI KUHARSKO KAPO :)

RECEPTOV ZA JABOLČNO PITO NAJDEŠ NA NAŠEM BLOGU ŠE VEČ. NAS PRAV ZANIMA, KATERA BO TEBI NAJBOLJ VŠEČ :)

LEPO VAS POZDRAVLJAMO KUHARSKI MOJSTRI 1.B RAZREDA, 
NIKOLAJ  TER UČITELJICI NUŠA IN MAJDA



 

Komentarji

  1. HVALA VAM ZA ODLIČNE , PREDVSEM PA OKUSNE IDEJE. VAŠA PITA JE BILA RES DOBRA. MENI SE JE DANES KUHAL RIČET. TUDI TA JE BIL ZELO DOBER. DRAGI KUHARČKI IN UČITELJICA, ŽELIM VAM ŠE VELIKO TAKŠNIH USPEŠNIH DNI. MOJCA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mojca hvala - upam, da bodo tvojo pohvalo prebrali tudi naši kuharski mojstri :-) Si mi pa naredila "lušte" nazaj, že dolgo nisem pripravila ričet :-)
      Prijazno sredo ti želim, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI