KOLIKO VEŠ O SLOVENIJI?

PREJŠNJI TEDEN JE NA NAŠI ŠOLI V OKVIRU EVROPSKE VASI POTEKALO VELIKO DEJAVNOSTI, POVEZANIH Z NAŠO LJUBO DRŽAVO – MAJHNO, A MOGOČNO SLOVENIJO.

SEDAJ JE ČAS, DA PREVERIŠ, KOLIKO ŽE VEŠ O SVOJI DEŽELICI. 

KO REŠIŠ KVIZ, SEŠTEJ TOČKE IN UGOTOVI, ALI SI:

PODUČENA SOVA, 

PRIDEN, A NERODEN ZAJČEK,

PRIJAZEN, A POČASEN LENIVEC, 

SRČKANA, A ZMEDENA KOALA.


PA ZAČNIMO!

KVIZ O SLOVENIJI


1. KAKO SE IMENUJE AVTOHTONA ČEBELJA PASMA, KI JE NASTALA NA OBMOČJU SLOVENIJE? 

A) KRANJSKA ČEBELA

B) ŠTAJERSKA ČEBELA 

C) PRIMORSKA ČEBELA 


 




2. NENAVADNA ŽIVAL, KI ŽIVI V POSTOJNSKI JAMI, SE IMENUJE _______________ RIBICA.

A) ZMAJSKA

B) JAMSKA

C) ČLOVEŠKA






3. SLOVENIJA MEJI NA ITALIJO, HRVAŠKO, MADŽARSKO IN ...

A) AVSTRALIJO

B) AVSTRIJO

C) ANGLIJO










4. KAKO SE IMENUJE ZNAMENITI SLOVENSKI KONJ BELE BARVE?

A) VRANEC

B) LIPICANEC

C) BELEC






5. KDO JE NAPISAL PRVO SLOVENSKO KNJIGO?

A) PRIMOŽ TRUBAR

B) JANEZ VAJKARD VALVASOR

C) ŽIGA ZOIS









6. KATERO JE NAJSTAREJŠE SLOVENSKO MESTO?

A) CELJE

B) MARIBOR

C) PTUJ








7. KAKO VISOK JE TRIGLAV – NAJVIŠJI SLOVENSKI VRH?

A) 1991 m

B) 2864 m

C) 3864 m







8. KDO JE PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE? 

A) BORUT PAHOR

B) BORIS PAHOR

C) JELKO KACIN






9. KDO JE NA SLIKI?

A) GORAN DRAGIĆ

B) JAN OBLAK

C) LUKA DONČIĆ







10. KATERI SKLADATELJ IN VIOLINIST IMA SVOJ KIP NA TRGU V PIRANU? 

A) BENJAMIN IPAVEC

B) GIUSEPPE TARTINI

C) ANTONIO VIVALDI






OGLEJ SI REŠITVE (ČISTO SPODAJ), SEŠTEJ TOČKE IN PREVERI, KATERA ŽIVAL SI.


10-9 TOČK    

SI PODUČENA SOVA! 

O SLOVENIJI VEŠ ZELO VELIKO IN SVOJE ZNANJE POGOSTO DELIŠ Z DRUGIMI.








8-7 TOČK    

SI PRIDEN, A NERODEN ZAJČEK! 

VEŠ VELIKO, A SO TVOJA USTA HITREJŠA KOT TVOJA GLAVA.







6-4 TOČK     

SI PRIJAZEN, A POČASEN LENIVEC! 

TVOJ MOTO JE: "POČASI SE DALEČ PRIDE."







3-0     

SI SRČKANA, A ZMEDENA KOALA! 

VEŠ NE PRAV VELIKO, PA VENDAR TE VSI OBOŽUJEJO.








ČE ŽELIŠ MALO VEČJI IZZIV, SKOČI ŠE NA OBJAVO UČITELJICE TANJE, KI TI JE O SLOVENIJI PRIPRAVILA KAR 25 VPRAŠANJ!

UČITELJICA LEA


REŠITVE: 1 A, 2 C, 3 B, 4 B, 5 A, 6 C, 7 B, 8 A, 9 C, 10 B


VIRI SLIK (DOSTOP 6. 4. 2021): 

https://sensa.metropolitan.si/zdrave-odlocitve/ohranimo-kranjsko-cebelo/

https://www.visit-postojna.si/si/postojna/legende/cloveska-ribica

https://www.thomasgraz.net/glass/map-SLO.htm

http://dobranovica.si/lipicanec-za-terapevtskega-konja/

https://www.siclj.si/prispevki/primoz-trubar-veliki-clovek-majhnega-naroda/

https://www.slovenia.info/sl/destinacije/regije/termalna-panonska-slovenija/ptuj

https://www.youtube.com/watch?v=77aW75tTDLw

https://siol.net/novice/svet/pahor-na-obisku-v-bosni-in-hercegovini-495339

https://siol.net/sportal/kosarka/luka-doncic-se-tretjic-zapored-novinec-meseca-489421

https://www.muzikobala.com/tartinijev-trg

https://www.theatlantic.com/photo/2020/02/photos-superb-owl-sunday-iv/605854/

https://favim.com/image/6338355/

https://kids.nationalgeographic.com/5-reasons-why/article/5-reasons-sloths-are-spectacular

https://skupnost.sio.si/mod/resource/view.php?id=291184&forceview=1

Komentarji

  1. Mi je uspelo priti na čajanko s sovicami, še sreča, sicer bi mi bilo nerodno pred mlajšimi, ki jim je kviz namenjen, a priznam, da bi za sosednjo državo raje imela Avstralijo in bi kot živalico raje izbrala srčkano, a zmedeno koalico. Le zakaj?!
    Sonček pošiljam v dolino, Majda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majda, sploh nisem vedela, koliko povezav s tvojo Živiko mi je uspelo spraviti v kviz!
      Pozdravček v hribe :)

      Izbriši
  2. Mi je uspelo, sem sova. Hvala , Lea, za obnovitev znanja!

    OdgovoriIzbriši

Objava komentarja

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAZNIČNI POGRINJKI ZA TRI MEDVEDKE

PIKAPOLONICE ZA SREČO IN DOBER NAMEN

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE