GUMBEK SREČE ZA GUMBASTIČEN DAN!

NI POVSEM JASNO, ZAKAJ SE JE DOBRO, KADAR VIDIMO DIMNIKARJA, PRIJETI ZA GUMB TER SI NEKAJ ZAŽELETI. 

MORDA, KER DIMNIKAR  SKRBI ZA VARNOST DOMAČEGA OGNJIŠČA, KI JE IMELO V VSAKEM DOMU OD NEKDAJ  OSREDNJI POMEN. V OGNJIŠČU NAJ BI PO LJUDSKEM VEROVANJU ŽIVELI DRUŽINSKI ALI GOSPODINJSKI DEMONI, KI NAJ BI PRINAŠALI RODOVITNOST IN ŽIVLJENJE SAMO. ZA SREČO PRI HIŠI JE BILO TREBA VSAK DAN OČISTITI OGNJIŠČE ALI PEČ PEPELA IN SAJ. SVOJO SIMBOLIKO IMA TUDI DIMNIK, SKOZI KATEREGA JE MOGOČE ODITI ALI ZBEŽATI V NEBESA. NIČ ČUDNEGA TOREJ, DA SKOZI DIMNIK PRINAŠATA DARILA V HIŠO TUDI BOŽIČEK IN DEDEK MRAZ. 

MORDA, KER DIMNIKAR HODI PO STREHI IN JE ZELO BLIZU NEBA, ZATO MNOGI VERJAMEJO, DA JE V STIKU Z BOŽJIMI SILAMI. ŠE VEČ, ODGANJAL NAJ BI NAŠE NEGATIVNE IN SLABE MISLI. DIMNIKARJI SO IMELI OD NEKDAJ POLEG OMEL S SABO TUDI LESTVE, KI SO PRAV TAKO SIMBOL SREČE IN MORAJO BITI POSTAVLJENE POKONCI, DA VODIJO PROTI NEBU OZIROMA V NEBESA. 

PRIJETI SE ZA GUMB, KO SREČAŠ DIMNIKARJA JE OBIČAJ, KI JE TAKO RAZŠIRJEN,  DA SO SIMBOLI SREČE POSTALI CELO GUMBI SAMI. NEKATERI PRAVIJO, DA VEČJI KOT JE GUMB, VEČJA JE SREČA, ČE PA IMA GUMB ŠTIRI LUKNJICE, BOSTE V PRIHODNJE ZAGOTOVO NAJBOLJ SREČNI. SPET DRUGI,  DA MORAMO GUMB, KI GA NAJDEMO SHRANITI -   MOGOČE NAM BO PRAV TA GUMB "PRIPELJAL" NOVEGA PRIJATELJA.


SAMA JIH IMAM KAR NEKAJ - VEČINA JE PODARJENIH, PRIJATELJI SO MI Z NJIMI ZAŽELELI OBILO SREČE, TU IN TAM PA SE NJIHOVE IZDELAVE LOTIM TUDI SAMA, KAR TAKO, DA NEKOMU POLEPŠAM DAN.


KAJ POTREBUJEŠ?  LAHKO GA IZDELAŠ IZ PAPIRJA ALI PA IZ DAS MASE.

DAS MASO RAZVALJAŠ, VANJO ODTISNEŠ RAZLIČNE VZORČKE IN NAREDIŠ NEKAJ LUKNJIC, SKOZI KATERE ZAVEŽEŠ VRVICO.


OB MATERINSKEM DNEVU SMO GUMBKE ZA SREČO IZDELOVALI TUDI V 1. B RAZREDU. ZAVEZALI  OZ. "ZAŠILI" SMO JIH NA PAPIRNATO ROŽICO.

OB TEM SMO SE UČILI ZAVEZOVATI PENTLJE, KOT BI ZAVEZOVALI NAŠE ČEVLJE. 

NI TAKO PREPROSTO. PRVOŠOLCI SO UGOTOVILI, DA JE LAŽJE ZAVEZATI ČEVELJ KOT PREMIKAJOČI SE GUMB. UGOTOVILI SO TUDI, DA JE LAŽJE V DVOJE :)

KAJ PA TI - ZNAŠ ZAVEZATI SVOJE ČEVLJE ALI ZAŠITI GUMB? ČE JE TVOJ ODGOVOR NE, PROSI ZA POMOČ SVOJE NAJBLIŽJE. UČITELJICA MATEJA V SVOJI OBJAVI NAŠTEVA KAR NEKAJ SPRETNOSTI, KI JIH JE DOBRO ZNATI.  


KDO TOREJ PRINAŠA SREČO - DIMNIKAR ALI GUMB? ALI MORDA OBA?
SAMA VERJAMEM, DA KAR OBA :-)


ZATO BOM SVOJ POSEBEN GUMB ALI KNOF,  KI SEM GA PREJELA ZA ROJSTNI DAN, ZAŠILA  NA SVOJO TORBICO. TAKO GA BOM IMELA VEDNO PRI ROKI, ČE SREČAM DIMNIKARJA ALI NE. 
EN GUMBEK ZA SREČO TI POŠILJAM NA DALJAVO V ŽELJI, 
DA BO NAJIN DANAŠNJI DAN GUMBASTIČEN!


UČITELJICA MAJDA


Komentarji

 1. Majda, uporabim idejo, ko pridemo nazaj v šolo. Lepoooo...

  OdgovoriIzbriši
 2. MAJDA ŽE OD NEKDAJ SO BILI GUMBKI ZAKON ZA USTVARJANJE, ČE PA JIH ZNAŠ UPORABLJATI TAKOLE, SI PA CAR. RES MAJDA, TOLE JE CARSKO.ŠKODA KER NIMAM TAKO USTVARJALNIH OTROK ZA DELO. MOGOČE SE MORAM PA JAZ BOLJ POTRUDITI, DA BOM TUDI JAZ CARICA.
  MOJCA

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mojca, gumbki so res super stvar, velikokrat jih uporabljam pri ustvarjanju. :-)
   Ljudje pa smo različni, eni radi ustvarjamo, drugi beremo, tretji izbermo šport ... tudi pri otrocih ni drugače.
   Ni pa toliko pomembno, kaj skupaj počnemo, kot to, da nam je lepo in drug ob drugem rastemo, kajne?!
   Prijazen pozdravček k tebi, Majda

   Izbriši
 3. Majda, kaj vse se da narediti z gumbki. Samo gledam in se učim. Zavezati čevlje in prišiti gumb... to pa je za nekatere naše male nadobudneže že kar cela znanost. Ustvarjalno in poučno.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Nevenka, prijeten vikend ti želim, Majda

   Izbriši

Objava komentarja

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAZNIČNI POGRINJKI ZA TRI MEDVEDKE

PIKAPOLONICE ZA SREČO IN DOBER NAMEN

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE