Slovenska jabolčna pita - raziskovanje slovenske kulinarike


V MESECU MAJU SMO NA NAŠI ŠOLI NAČRTOVALI PONOVNO SODELOVANJE NA PRIREDITVI EVROPSKA VAS V CELJU.
V PROJEKTU EVROPSKA VAS SODELUJEMO ŽE OD LETA 2014, KO  SMO  V   SODELOVANJU S KNJIŽNIČARKO NAŠE OBČINSKE KNJIŽNICE POLZELA, GA. RENATO NOVAK, RAZISKOVALI  POLJSKE PRAVLJICE.

V LETIH DO DANES SMO RAZISKOVALI RAZLIČNE EVROPSKE DRŽAVE -  ROMUNIJO, ITALIJO, POLJSKO, AVSTRIJO. ZA LETOŠNJE ŠOLSKO LETO SMO NAČRTOVALI RAZISKOVANJE NAŠE ČUDOVITE SLOVENIJE (LE KAJ SE SKRIVA V BESEDI SLOVENIJA - KLIKNI IN ODKRIJ :)
TOLIKO LEPEGA NAM IMA PONUDITI, TOLIKO ŠE NEODKRITIH KOTIČKOV SKRIVA. 
ČEPRAV NAM JE NAGAJIVI VIRUS PREPREČIL SKUPNO RAZISKOVANJE, LAHKO SLOVENIJO RAZISKUJEMO TUDI ... NA DALJAVO, KAJNE?!
SAMA ZA VSAKO DRŽAVO, KI ME ZANIMA, NAJPREJ RAZIŠČEM ... KULINARIKO, SAJ ŽELIM VEDETI, KAJ MORAM V TUJI DEŽELI OBVEZNO POSKUSITI. V AVSTRIJI MARELIČNE CMOČKE, DUNAJSKE ZREZKE IN SAHAR TORTO. NA POLJSKEM ME JE PREPRIČALA NJIHOVA JUHA ŽUREK, V ITALIJI ... TESTENINE, PICA, KAVA, BRUSKETE, BURATTA, TIRAMISU ...  ROMUNIJA? TRANSILVANSKA JABOLČNA PITA, KI NI TAKO DRUGAČNA OD NAŠE - SLOVENSKE. TA ME JE SPODBUDILA, DA SE BOM DANES, KO JE NA VRSTI SLOVENIJA, POSVETILA RAZISKOVANJU JABOLČNE PITE PRI NAS.
NAŠA DRUŽINA IMA ŽE DOLGA LETA SVOJ PRILJUBLJEN RECEPT, KI PA JE ... KOT MNOGE "NAŠE" JEDI MALCE - PRILAGOJENA NAŠEMU OKUSU.


NAJPREJ TI IZDAM NAŠ RECEPT, POTEM PA TI PONUDIM ŠE NEKAJ DRUGIH, TI PA SE ODLOČI, KATEREGA BOŠ IZBRAL/IZBRALA : )




1. ZALOŠKA JABOLČNA PITA

SESTAVINE:



TESTO:

  • 200 G PIRINE MOKE
  • 50 G MLETIH MANDELJEV (ALI DRUGIH OREŠKOV)
  • 75 G SLADKORJA
  • 125 G MASLA
  • 1 RUMENJAK
  • ŠČEPEC SOLI
  • 1 VANILIN SLADKOR
JABOLČNA ZMES:

  • 5 VEČJIH JABOLK
  • 2 ŽLICI SLADKORJA
  • CIMET PO OKUSU
  • 1 BIO LIMONA
  • INGVER (KORENINA ALI V PRAHU ALI OBOJE)
  • ČE SO JABOLKA ZELO SOČNA, PO POTREBI DODAJ MLETE OREŠKE ALI OVSENE KOSMIČE

POTREBUJEŠ ŠE:

  • MARELIČNO MARMELADO
  • MANDLJEVE LISTIČE
  • MASLO ZA PREMAZ PEKAČA


POSTOPEK:
IZ VSEH SESTAVIN ZA TESTO ZAMESI TESTO ZA PITO IN GA ZA 30 MINUT SHRANI V HLADILNIKU. 
VMES PRIPRAVI JABOLČNO ZMES:
OLUPI JABOLKA IN JIH NARIBAJ V VEČJO POSODO. NANJE NASTRGAJ OLUPLJEN INGVER, LUPINO BIO LIMONE IN IZTISNI SOK LIMONE. MASI DODAJ ŠE SLADKOR, CIMET IN INGVER V PRAHU. ČE JE MASA PREMOKRA, DODAJ MLETE OREŠKE ALI OVSENE KOSMIČE.



PO 30 MINUTAH IZ HLADILNIKA VZEMI TESTO ZA PITO, GA RAZVALJAJ IN POLOŽI V NAMAŠČEN PEKAČ - MI PITO VEDNO SPEČEMO V OKROGLEM, TORTNEM MODELU.
OB ROBU POSODE NAREDI ROB VISOK 3 CENTIMETRE.



NA TESTO POSTRGAJ JABOLČNO ZMES IN IN PITO PECI 30 MINUT V PEČICI OGRETI NA 180 STOPINJ.
PO 30 MINUTAH PEKAČ VZEMI IZ PEČICE, PITO PREMAŽI Z MARELIČNO MARMELADO IN JO POTRESI Z MANDLJEVIMI LISTIČI.
PITO NATO PEČEŠ ŠE 10 MINUT (ČAS SKUPNE PEKE  JE 40 MINUT), DA SE MANDLJEVI LISTIČI RAHLO ZAPEČEJO.



PITO LAHKO JEŠ NA DVA NAČINA - TOPLI DODAJ KEPICO VANILIJEVEGA SLADOLEDA, KI NAREDI IMENITEN KONTRAST MED HLADNIM SLADOLEDOM IN TOPLO PITO ALI PA JO JEŠ HLADNO - V TEM PRIMERU JI  DODAJ  STEPENO SLADKO SMETANO.

TAKO, SEDAJ PA TI DAJEM NA IZBIRO ŠE DRUGE RECEPTE:
2. DOMAČA JABOLČNA PITA (VIR:MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOSPODARSTVO IN PREHRANO) 
SESTAVINE:


TESTO:
  • 350  GRAMOV MOKE
  • POL PECILNEGA PRAŠKA
  • 1 VANILI SLADKOR
  • 120 GRAMOV SLADKORJA V PRAHU
  • 150 GRAMOV MASLA
  • 2 RUMENJAKA
  • 4 ŽLICE KISLE SMETANE
JABOLČNA ZMES:
  • 1 KILOGRAM JABOLK 
  • 80 GRAMOV SLADKORJA
  • 1 ŽLICA DROBTIN
  • CIMET
  • PO ŽELJI DODAMO ROZINE.
POSTOPEK:
MOKO IN PECILNI PRAŠEK PRESEJEMO, DODAMO ZMEHČANO MASLO, SLADKOR IN VANILI SLADKOR, OBA RUMENJAKA TER KISLO SMETANO IN ZAMESIMO TESTO. PRED NADALJEVANJEM TESTO POČIVA NA HLADNEM.
MEDTEM PRIPRAVIMO ZMES JABOLK:

JABOLKA NARIBAMO IN DODAMO OSTALE SESTAVINE.
VZAMEMO PRIBLIŽNO POLOVICO TESTA, KI GA RAZTEGNEMO NA KROŽNIKU ZA PITO. UPORABIMO LAHKO TUDI KROŽNIK ZA PEKO PICE. NA ROBOVIH PUSTIMO DVIGNJEN ROB, KI GA POTISNEMO Z VILICAMI.
NA PRVO PLAST TESTA OBLOŽIMO Z JABOLČNO MEŠANICO. ČEZNJO ZLOŽIMO NA TANKE TRAKOVE ZREZANO PREOSTALO POLOVICO TESTA V OBLIKI MREŽE.
PEČICO OGREJEMO NA 180 STOPINJ IN PEČEMO PRIBLIŽNO ENO URO. OHLAJENO PITO POSUJEMO S SLADKORJEM V PRAHU.
OPOMBA: PREDEN NA SPODNJO PLAST TESTA NALOŽIMO JABOLKA, JO LAHKO ŽE 10 MINUT PEČEMO.


https://www.nasasuperhrana.si/recept/domaca-jabolcna-pita-recept/


3. JABOLČNA PITA NAŠIH BABIC (VIR: OKUSNO JE)
MED VSEMI JABOLČNIMI SLADICAMI, S KATERIMI SO NAS RAZVAJALE NAŠE BABICE, SI PRAV POSEBNO MESTO ZASLUŽI JABOLČNA PITA IZ PEKAČA. SLADICA JE HKRATI KRHKA IN SOČNA IN SE KAR STOPI V USTIH, NAJBOLJŠA PA JE S SKODELICO TOPLEGA NAPITKA.)

SESTAVINE:
  • 350 GLADKE MOKE
  • 0,5 VREČKEPECILNEGA PRAŠKA
  • 120 GSLADKORJA
  • ŠČEPEC SOLI
  • 150 G
  • HLADNEGA, NA KOŠČKE NAREZANEGA MASLA
  • RUMENJAKA
  • ŽLIC KISLE SMETANE

NADEV:
  • 5 - 6 VELIKIH JABOLK
  • SLADKOR PO OKUSU
  • VREČKA VANILIN SLADKORJA
  • ŽLICI LIMONINEGA SOKA
  • CIMET PO OKUSU 


POSTOPEK:
NAJPREJ PRIPRAVIMO TESTO. V SKLEDO PRESEJEMO MOKO IN PECILNI PRAŠEK. DODAMO SOL IN SLADKOR TER SESTAVINE DOBRO PREMEŠAMO. DODAMO NA KOŠČKE NAREZANO MASLO IN MAŠČOBO S KONICAMI PRSTOV VGNETEMO V SUHE SESTAVINE TER MEŠANICO PRI TEM DVIGAMO, DA POSTANE ZRAČNA IN PODOBNA DROBTINAM. DODAMO RUMENJAKE IN KISLO SMETANO TER NA HITRO ZGNETEMO TESTO, KI GA OBLIKUJEMO V KEPO, ZAVIJEMO V FOLIJO ZA ŽIVILA IN VSAJ ZA 30 MINUT SHRANIMO V HLADILNIK. 
MEDTEM KO TESTO POČIVA, PRIPRAVIMO NADEV. JABOLKA OLUPIMO IN NARIBAMO. STRESEMO JIH V PRIMERNO VELIKO KOZICO, KI JO PRISTAVIMO NA KUHALNIK. JABOLKA PO OKUSU SLADKAMO IN ZAČINIMO Z VANILIN SLADKORJEM, LIMONINIM SOKOM IN CIMETOM. NA NIZKI TEMPERATURI JIH MED OBČASNIM MEŠANJEM DUŠIMO TOLIKO ČASA, DA SE ZMEHČAJO, TEKOČINA PA IZHLAPI. ODSTAVIMO IN OHLADIMO. 
PEČICO SEGREJEMO NA 180 STOPINJ CELZIJA. TESTO VZAMEMO IZ HLADILNIKA IN GA RAZDELIMO NA DVA DELA. MANJŠI PRAVOKOTEN PEKAČ OBLOŽIMO S PAPIRJEM ZA PEKO (LAHKO GA TUDI NAMASTIMO Z MASLOM IN POPRAŠIMO Z MOKO). VZAMEMO EN KOS TESTA IN GA NA POMOKANI DELOVNI POVRŠINI RAZVALJAMO V VELIKOSTI PEKAČA. TESTO PREVIDNO POLOŽIMO V PEKAČ IN GA OBLIKUJEMO TAKO, DA Z NJIM V CELOTI PREKRIJEMO DNO. NA VEČ MESTIH GA PREBODEMO Z VILICAMI IN ENAKOMERNO DEBELO OBLOŽIMO Z JABOLČNIM NADEVOM. VZAMEMO DRUGI KOS TESTA, GA RAZVALJAMO V VELIKOSTI PEKAČA IN Z NJIM V CELOTI PREKRIJEMO JABOLČNI NADEV. PEKAČ ZA 40 DO 50 MINUT POTISNEMO V OGRETO PEČICO, DA SE TESTO LEPO ZLATO RJAVO ZAPEČE. 
JABOLČNA PITA JE NAJOKUSNEJŠA, KO JE ŠE TOPLA. PRED SERVIRANJEM JO POTROSIMO S SLADKORJEM V PRAHU IN NAREŽEMO NA KOSE. 


https://okusno.je/recept/jabolcna-pita-nasih-babic



4. POKRITA JABOKOVA POGAČA (VIR: 220 STOPINJ POŠEVNO)
TAKOLE URŠKA, AVTORICA BLOGA 220 STOPINJ POŠEVNO, RAZMIŠLJA OB OBJAVI RECEPTA POKRITA JABOKOVA POGAČA: TAKO PA SO  PEKLE NAŠE BABICE - KO ZRAVEN UPORABLJAŠ VSE SVOJE ČUTE: TIP, OKUS, VID, VONJ, SLUH, PA POZABIŠ MED PEKO NA ZUNANJI SVET IN  OPAZUJEŠ, KAJ SE DOGAJA S TESTOM, S HRANO, KAKO SE SESTAVINE OBNAŠAJO, DA IMAŠ MOŽNOST IN PRILOŽNOST, DA JEDI DODAŠ NEKAJ SVOJEGA, JO OŽIVIŠ. BREZ TEHTNICE, BREZ SLEPEGA SLEDENJA RECEPTU ... GREŠ MALO PO SVOJE, PA VENDAR SPOŠTUJEŠ IZVIRNO DELO, IDEJO NEKOGA IN TO NE POZABIŠ OMENITI. 

SESTAVINE:
  • 600 G NAMENSKE MOKE (POL OSTRE, POL GLADKE BELE MOKE)
  • 1/2 KOCKE SVEŽEGA KVASA 
  • 50 G STOPLJENEGA MASLA 
  • 4 ŽLICE SLADKORJA
  • CCA 2,5 DCL MLAČNEGA MLEKA
  • 1 CELO JAJCE + 1 BELJAK
  • 1/2 ŽLIČKE SOLI
SESTAVINE ZA NADEV:
  • 6 -8 JABOLK 
  • 50 G MASLA
  • 2 - 3 ŽLICE RJAVEGA SLADKORJA
  • MALO BELEGA SLADKORJA ZA PREMAZ
  • ŠČEP VANILIJEVIH SEMEN (ALI VANILIN SLADKOR)
  • 1 KISLA SMETANA
  • 1 RUMENJAK
  • SLADKOR V PRAHU ZA POSIP



POSTOPEK:
MOKO PRESEJEMO, NAREDIMO JAMICO, VANJO NALIJEMO MLAČNO MLEKO, NADROBIMO KVAS IN POČAKAMO 10 MINUT, DA SE NAREDI KVASEC.

OB STRANI DODAMO V MOKO SOL.

KO JE KVASEC AKTIVIRAN, DODAMO PREOSTALE SESTAVINE ZA TESTO IN VMESIMO GLADKO TESTO, KI SE MORA ODLEPITI OD POSODE.

KER NISO VSE MOKE ENAKO VLAŽNE, PO POTREBI DODAMO ŠE MALO MOKE, ČE JE TESTO PREVEČ "POCASTO". KO SE TESTO ODLEPI OD POSODE, GA GNETEMO PRIBLIŽNO 15 MINUT, DA RAZPADEJO BELJAKOVINSKE VEZI IN SE ZAČNEJO TVORITI NOVE. TESTO SE BO ZAČELO SVETITI, KAR POMENI, DA JE PRIPRAVLJENO. TESTA NIČ NE VZHAJAMO, AMPAK GA RAZDELIMO NA DVA DELA IN JU NA POMOKANEM PULTU NA TANKO RAZVALJAMO. (LAHKO BI TESTO V ENEM KOSU RAZVALJALI IN POTEM SAMO PREPOGNILI, JE PA TAKO LAŽJE, DA SE TESTO NE RAZTEGNE PREVEČ OB PRELAGANJU.)
JABOLKA NARIBAMO KAR NA TESTO. NE RABIMO JIH OŽEMATI, DA BO POGAČA BOLJ SOČNA. PO JABOLKIH POTRESEMO SLADKORIN VANILIN TER RAZPOREDIMO 1/2 LONČKA KISLE SMETANE. ČE SO JABOLKA ZELO SOČNA, KISLO SMETANO IZPUSTIMO.
JABOLKA POKRIJEMO Z DRUGIM DELOM TESTA. ROBOVE TESTA STISNEMO SKUPAJ, PREMAŽEMO Z DRUGO POLOVICO KISLE SMETANE, KI SMO JO RAZTEPLI Z ENIM RUMENJAKOM IN MALCE SLADKORJA. POGAČO Z VILICO VEČKRAT PREBODEMO. NEKAJ PREMAZA NAM MORA OSTATI ZA KASNEJE.

PUSTIMO, DA POČIVA LE TOLIKO, DA SE PEČICA SEGREJE NA 200 STOPINJ.

POKRITO POGAČO PEČEMO NEKJE POL URE. PRVIH 15 MINUT JO PEČEMO NA 200 STOPINJ, NATO PA TEMPERATURO ZMANJŠAMO NA 180, DA NE PORJAVI PREHITRO.
PEČENO JABOKOVO POGAČO ŠE ENKRAT PREMAŽEMO IN JO PUSTIMO PAR SEKUND ŠE V ODPRTI PEČICI, DA SE OD NAMAZA ZGORNJA PLAST ZMEHČA.

OHLAJENO POSIPAMO S SLADKORJEM, RAZREŽEMO NA KOCKE IN POSTREŽEMO. 



https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/pokrita-jabokova-pogaca

KATERI RECEPT BO PRIŠEL PRI TEBI PRVI NA VRSTO?

HKRATI PA ME ZANIMA, KAKŠNO JABOLČNO PITO PEČETE PRI VAS? PREPRIČANA SEM, DA IMA SVOJ RECEPT ZA JABOLČNO PITO VSAKA SLOVENSKA VAS.
SAMA ZELO RADA POSKUSIM PRIPRAVITI JEDI, KI JIH JEM PRI PRIJATELJIH IN SORODNIKIH - TAKO GREDO RECEPTI OD VRAT DO VRAT. TUDI SAMA JIH ZELO RADA DELIM, KOT DANES Z VAMI.

ČE IMAŠ KAKŠEN RECEPT, ZA KATEREGA SE TI ZDI, DA GA MORAM TUDI SAMA NUJNO POSKUSITI, PROSIM DELI GA Z MANO : )


POZNAŠ POLEG JABOLČNE PITE ŠE KAKŠNO TRADICIONALNO SLOVENSKO JED?

MOJE NAJLJUBŠE SO:  AJDOVI ŠTRUKLJU, BUJTA REPA, JOTA, GORENJSKA PRATA, POTICA, KORUZNI IN AJDOVI ŽGANCI, PREKMURSKA GIBANICA, ŽLIKROFI, JEDI IZ KISLEGA ZELJA, FRTAJLA, MATEVŽ, OVSENA KAŠA IN RAZLIČNE POGAČE. 

KAJ PA JE VŠEČ TEBI? MORDA TVOJO NAJLJUBŠO SLOVENSKO JED PRIPRAVITE PRI VAS V TEM TEDNU, KO BOMO SKUPAJ RAZISKOVALI NAŠO LEPO SLOVENIJO.

TE ZANIMA, KAJ SO O SLOVENIJI PRIPRAVILE DRUGE UČITELJICE?
Z UČITELJICO MATEJO LAHKO IZDELAŠ IGRO  »BESEDNE IZZIVANKE«, KI SE IGRA KOT ČRNI PETER, OB NJEJ PA UTRJUJEŠ POMEMBNA DEJSTVA O SLOVENIJI, Z UČITELJICO ANGELIKO IZDELAŠ PISANICO ALI MEDALJONČKE IZ MODELIRNE MASE- ZA OKRAS ALI ZA DARILO POSEBNI OSEBI, Z UČITELJICO TANJO ZAPLEŠEŠ SLOVENSKE OTROŠKE PLESE   ALI PA SKUHAŠ TRADICIONALNO SLOVENSKO  KOSILO - TELEČJO OBARO IN AJDOVE ŽGANCE, Z UČITELJICO KRISTINO PA RAZISKUJEŠ ČEBELICE.




DANES SE POSLAVLJAM S PESMIJO, KI SE JE NIKOLI NE NAVELIČAM.
NAJDEŠ JO TU!

PRIJAZEN POZDRAVČEK IZ MOJEGA DELA SLOVENIJE
MAJDA


Komentarji

  1. Lepo, da se spet beremo in družimo. Veliko novega za vse nas - Slovenija je res majhna, a velika za raziskovanje in odkrivanje zanimivosti. Meni so najbolj všeč naravne in kulinarične, seveda pa brez zgodovinskih in kulturnih vsebin ne gre.
    Uživajmo v S-LOVE-NIJI in imejmo jo radi!
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bi bilo lepo kakšen kotiček raziskati tudi skupaj Mateja :-)
      Prijazen pozdravček, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI