SE ŠE SPOMNITE KAJ SEM VAM OBLJUBILA V TOREK, KO SMO PRIPRAVLJALI MEHKE MEDENJAKE?
PRESENEČENJE! 🎉🎊🍭
ČAS JE, DA VAM GA RAZKRIJEM.
MOJE PRESENEČENJE ZA VAS JE RECEPT IN PRIPRAVA TEH ČUDOVITIH SLADIC NA PALČKI - CAKE POPSOV.
ČE STE ŽE KDAJ SODELOVALI PRI PEKI BISKVITA, ALI PA STE MORDA SPEKLI KOLAČ, ZA KATEREGA RECEPT NAJDETE TU, POTEM MISLIM, DA VAM BODO USPELI TUDI CAKE POPSI.
ZA PRIPRAVA BOSTE POTREBOVALI NEKOLIKO VEČ ČASA, ZATO NIKAR NE HITITE. IN NAJ VAM POVEM - TUDI MOJA KUHINJA JE BILA, KO SEM PRVIČ PRIPRAVLJALA CAKE POPSE POPOLNOMA POPACKANA S ČOKOLADO. VENDAR PA VAJA DELA MOJSTRA! JAZ JIH PRIPRAVLJAM ŽE SKORAJ 2 LETI. VEDNO ZNOVA SE POHVALIM: TAKO LEPI KOT SO DANES PA ŠE NISO BILI.
NO, PA KAR ZAČNIMO. NAJBOLJE JE, DA SI NAJPREJ OGLEDATE VIDEO RECEPT, NATO PA NADALJUJTE S PREBIRANJEM NASVETOV, KI JIH BOM ZAPISALA.
BISKVIT SEM PRIPRAVILA PO RECEPTU LEANEEN (GA. NINA KASTELIC):
- 4 JAJCA
- 130 G SLADKORJA V PRAHU
- VANILI SLADKOR
- 70 ML MLEKA
- 70 ML OLJA
- 170 G MOKE
- PECILNI PRAŠEK
BISKVIT PEČEMO PRIBLIŽNO 25 MINUT NA 180° CELZIJA.
KO SE BISKVIT OHLADI GA NADROBIMO - PRECEJ NA MAJHNO. VEČJIH KOSOV NE SME BITI.
DADAMO:
- 3 VELIKE ŽLICE MASCARPONA
- 2 VELIKI ŽLICI LINOLADE MILK
- ŽLIČKO VANILIJEVE PASTE (NAMESTO TE LAHKO DODATE TUDI ŠE EN VANILI SLADKOR)
- SOK ENE CELE LIMONE
- VELIKO ŽLICO MARELIČNE MARMELADE (V POSNETKU JE NI, VENDAR SEM JO DODALA, SAJ PRECEJ OSVEŽI MASO).
VSE SKUPAJ DOBRO PREGNETEMO. ZMES SE MORA DOBRO DRŽATI SKUPAJ (LAHKO POSKUSITE IZDELATI KROGLICO) - ČE MENITE, DA JE PRESUHA DODAJTE ŠE LINOLADE ALI MASCARPONA.
KO SE VAM ZDI MASA DOBRA JO RAZPOREDITE V "KLOBASO" NA KUHINJSKO FOLIJO. TAKO BOSTE KASNEJE LAŽJE OBLIKOVALI ENAKOMERNO VELIKE KROGLICE.
"BISKVITNO KLOBASO" POSTAVITE V HLADILNIK ZA NAJMANJ 2 URI. KO SE DOBRO OHLADI IZDELAJTE KROGLICE ("BISKVITNO KLOBASO" NAREŽITE NA PRIBLIŽNO 0,5 CM DEBELE KOSE).
KROGLICE POSTAVITE V ZAMRZOVALNIK ZA VSAJ 2 URI OZ. DO TAKRAT, DA BOSTE IMELI DOVOLJ ČASA, DA JIH OKRASITE.
ČOKOLADO RAZTOPITE NAD SOPARO. JAZ SEM UPORABILA 500 G BELE ČOKOLADE IN 300 G TEMNE ČOKOLADE. NA 100G ČOKOLADE DODAMO PRIBLIŽNO POL ŽLIČKE KOKOSOVE MAŠČOBE.
KO JE ČOKOLADA RAZTOPLJENA VZEMITE IZ ZAMRZOVALNIKA NEKAJ KROGLIC - NIKAKOR NE VSEH HKRATI.
POČAKAJTE 2 - 3 MINUTE, DA SE LE MALO "OTOPLIJO" NATO PA PALIČICO NA ENI STRANI ČISTO MALO NAMOČITE V ČOKOLADO IN JO POTISNITE V BISKVITNO KROGLICO. SEDAJ LAHKO CAKE POPS POMOČITE V ČOKOLADO. PREDLAGAM VAM, DA SI NAČIN DODOBRA POGLEDATE V VIDEORECEPTU.
KO JE ČOKOLADA ŠE SVEŽA LAHKO CAKE POPSE POSUJETE S PERLICAMI ALI KAKŠNIMI DRUGIMI OKRASKI. JAZ SEM IZ SLADKORNE MASE IZDELALA ROŽICE, ZVEZDICE IN ROGOVE SRNICE.
TAKO, TO JE VSE.
ČE IMATE ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE ALI PA POTREBUJETE KAKŠEN NASVET MI LAHKO NAPIŠETE.
Katja, na tole objavo pa sem čakala, od kar sem prvič videla tvoje Cake popse - vrhunsko so videti in prepričana sem, da so tudi enako dobri. Jih bom pa kar občudovala pri tebi, se mi zdi, da bi sama vložila veliko več truda, kot bi bil končen rezultat ;-) Če ti kdaj kakšen ostane, se priporočam, Majda
SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI DANES BOMO KUHALI IN SICER TIPIČNO SLOVENSKO JED, KI JE MENI IN MOJI DRUŽINI ZELO DOBRA, ZATO BOM PREDSTAVILA RECEPT ZA OKUSNO KOSILO. SESTAVINE: 4 ŽLICE OLJA, 500 G TELETINE ( VRAT, PRSI ALI PLEČE ), ZELENJAVA ( KORENJE, GRAH, PETERŠILJEVA KORENINA, CVETAČA), 1 ČEBULA, 2 STROKA ČESNA, SOL, VEGETA, 1 ŽLIČKA MAJARONA, 1 ŽLIČKA TIMIJANA, 3 LOVORJEVI LISTI, PETERŠILJ, VODA POSTOPEK IN PRIPRAVA: TELEČJE MESO OPEREMO IN NAREŽEMO NA GRIŽLJAJ VELIKE KOCKE. ZELENJAVO OČISTIMO IN OPEREMO. NAREŽEMO JO NA PRIBLIŽNO ENAKO VELIKE KOCKE. ČESEN IN ČEBULO OLUPIMO TER LOČENO SESEKLJAMO. V LONCU SEGREJEMO OLJE, NA SEGRETO MAŠČOBO STRESEMO SESEKLJANO ČEBULO IN PRAŽIMO, DA POSTEKLENI, NATO DODAMO ČESEN IN GA POPRAŽIMO. DODAMO MESO IN GA PRAŽIMO MED STALNIM MEŠANJEM 5 MINUT. NATO DODAMO VSO NAREZANO ZELENJAVO, PRI
SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI DANES BO BESEDA TEKLA O GIBANJU IN LJUDSKIH PLESIH. GIBALNI RAZVOJ OTROKA JE ZELO POMEMBEN ŽE VSE OD ROJSTVA. GIBANJE JE OTROKOVA POTREBA, OBENEM PA OB TEM IZRAŽA VESELJE, UGODJE, ZADOVOLJSTVO. PLES JE GIBANJE, KO JE GIBANJE POVEZANO V NEKEM PROSTORU, ČASU, RITMU. POMEMBNO VLOGO PRI GIBALNO-PLESNEM RAZVOJU IMAMO TUDI ODRASLI, KO OTROKE SPODBUJAMO IN MOTIVIRAMO, DA DOSEŽEJO ZASTAVLJENE CILJE. POZNAMO VEČ ZVRSTI PLESA IN EDEN OD NJIH IZVIRA IZ NAŠE KULTURNE DEDIŠČINE- TO PA JE LJUDSKI PLES. LJUDSKI PLESI SO SKUPINSKI, VEČINA PA JE PARNIH, ZATO JIH PLEŠEJO ODRASLI. POZNAMO TUDI OTROŠKE LJUDSKE PLESE IN IGRE, NEKAJ JIH BOSTE TUDI VIDELI IN SI JIH OGLEDALI NA SPODNJIH POVEZAVAH. PREKO LJUDSKEGA PLESA SE SEZNANJAMO Z LJUDSKIMI PESMIMI, LJUDSKO GLASBO, LJUDSKIMI PRAVLJICAMI,..... PA SI POGLEJTE NEKAJ LJUDSKIH PLESOV: OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA: LEPA ANKA https://www.youtube.com/watch?v=FJbVLElodPE OB BISTREM POTOKU JE MLIN https://www
SPOŠTOVANI VSI, KI TO BERETE. VEM, DA STE V TEH HUDIH ČASIH OBREMENJENI Z VSEM MOGOČIM, PREDVSEM PA S TEŽAVAMI ZARADI KORONA VIRUSA. S SVOJIMI IDEJAMI BI VAS RADA MALO SPROSTILA IN RAZVEDRILA. ZA TA TEDEN PONOVNO PREDLAGAM PRAVLJICO O TREH METULJIH - PREJŠNJI TEDEN STE LAHKO Z UČITELJICO MAJDO IZDELALI LUTKOVNO GLEDALIŠČE IN LUTKE NA BARVICAH, DANES PA LAHKO IZDELATE METULJE IZ PRTIČKOV. TUDI ZGODBA, KI JE OBJAVLJENA DANES, SE MALCE RAZLIKUJE OD PRAVLJICE, KI JE SPREMLJALA PRVO OBJAVO. NAJDEŠ RAZLIKO? TRIJE METULJI (Vir: Čez griček v gozdiček, Anja Štefan) NAJPREJ JE NA VRSTI BRANJE . PREBERI PRAVLJICO – SLIKOPIS. SLIKE ZAMENJAJ Z BESEDAMI (DODAJAJ TUDI PRIDEVNIKE, DA BODO POVEDI ŠE BOGATEJŠE.). BESEDE IZ ČRK RDEČI MAK SESTAVI NOVE BESEDE (POSKUSI JIH POISKATI 20: RED, RAČKE, MED, RIMA, DAR…) ZGODBA ALI PESEM BESEDE MED, DAR, RIMA, REČ IN RED UPORABI V POVEDIH. SESTAVI ZGODBO ALI PESMICO. NAPIŠI JO NA LEP BEL PAPIR, SPODAJ ALI NA DRUG
Katja, na tole objavo pa sem čakala, od kar sem prvič videla tvoje Cake popse - vrhunsko so videti in prepričana sem, da so tudi enako dobri. Jih bom pa kar občudovala pri tebi, se mi zdi, da bi sama vložila veliko več truda, kot bi bil končen rezultat ;-)
OdgovoriIzbrišiČe ti kdaj kakšen ostane, se priporočam, Majda
Katja, tudi jaz sem se spraševala kdaj boš objavo posvetila svojim umetninam na palčkah. No, končno si! Uživaj vikend, Kristina
OdgovoriIzbrišiA bi bilo zame tudi kaj? Vse je slastno krasno...
OdgovoriIzbriši