SE ŠE SPOMNITE KAJ SEM VAM OBLJUBILA V TOREK, KO SMO PRIPRAVLJALI MEHKE MEDENJAKE?
PRESENEČENJE! 🎉🎊🍭
ČAS JE, DA VAM GA RAZKRIJEM.
MOJE PRESENEČENJE ZA VAS JE RECEPT IN PRIPRAVA TEH ČUDOVITIH SLADIC NA PALČKI - CAKE POPSOV.
ČE STE ŽE KDAJ SODELOVALI PRI PEKI BISKVITA, ALI PA STE MORDA SPEKLI KOLAČ, ZA KATEREGA RECEPT NAJDETE TU, POTEM MISLIM, DA VAM BODO USPELI TUDI CAKE POPSI.
ZA PRIPRAVA BOSTE POTREBOVALI NEKOLIKO VEČ ČASA, ZATO NIKAR NE HITITE. IN NAJ VAM POVEM - TUDI MOJA KUHINJA JE BILA, KO SEM PRVIČ PRIPRAVLJALA CAKE POPSE POPOLNOMA POPACKANA S ČOKOLADO. VENDAR PA VAJA DELA MOJSTRA! JAZ JIH PRIPRAVLJAM ŽE SKORAJ 2 LETI. VEDNO ZNOVA SE POHVALIM: TAKO LEPI KOT SO DANES PA ŠE NISO BILI.
NO, PA KAR ZAČNIMO. NAJBOLJE JE, DA SI NAJPREJ OGLEDATE VIDEO RECEPT, NATO PA NADALJUJTE S PREBIRANJEM NASVETOV, KI JIH BOM ZAPISALA.
BISKVIT SEM PRIPRAVILA PO RECEPTU LEANEEN (GA. NINA KASTELIC):
- 4 JAJCA
- 130 G SLADKORJA V PRAHU
- VANILI SLADKOR
- 70 ML MLEKA
- 70 ML OLJA
- 170 G MOKE
- PECILNI PRAŠEK
BISKVIT PEČEMO PRIBLIŽNO 25 MINUT NA 180° CELZIJA.
KO SE BISKVIT OHLADI GA NADROBIMO - PRECEJ NA MAJHNO. VEČJIH KOSOV NE SME BITI.
DADAMO:
- 3 VELIKE ŽLICE MASCARPONA
- 2 VELIKI ŽLICI LINOLADE MILK
- ŽLIČKO VANILIJEVE PASTE (NAMESTO TE LAHKO DODATE TUDI ŠE EN VANILI SLADKOR)
- SOK ENE CELE LIMONE
- VELIKO ŽLICO MARELIČNE MARMELADE (V POSNETKU JE NI, VENDAR SEM JO DODALA, SAJ PRECEJ OSVEŽI MASO).
VSE SKUPAJ DOBRO PREGNETEMO. ZMES SE MORA DOBRO DRŽATI SKUPAJ (LAHKO POSKUSITE IZDELATI KROGLICO) - ČE MENITE, DA JE PRESUHA DODAJTE ŠE LINOLADE ALI MASCARPONA.
KO SE VAM ZDI MASA DOBRA JO RAZPOREDITE V "KLOBASO" NA KUHINJSKO FOLIJO. TAKO BOSTE KASNEJE LAŽJE OBLIKOVALI ENAKOMERNO VELIKE KROGLICE.
"BISKVITNO KLOBASO" POSTAVITE V HLADILNIK ZA NAJMANJ 2 URI. KO SE DOBRO OHLADI IZDELAJTE KROGLICE ("BISKVITNO KLOBASO" NAREŽITE NA PRIBLIŽNO 0,5 CM DEBELE KOSE).
KROGLICE POSTAVITE V ZAMRZOVALNIK ZA VSAJ 2 URI OZ. DO TAKRAT, DA BOSTE IMELI DOVOLJ ČASA, DA JIH OKRASITE.
ČOKOLADO RAZTOPITE NAD SOPARO. JAZ SEM UPORABILA 500 G BELE ČOKOLADE IN 300 G TEMNE ČOKOLADE. NA 100G ČOKOLADE DODAMO PRIBLIŽNO POL ŽLIČKE KOKOSOVE MAŠČOBE.
KO JE ČOKOLADA RAZTOPLJENA VZEMITE IZ ZAMRZOVALNIKA NEKAJ KROGLIC - NIKAKOR NE VSEH HKRATI.
POČAKAJTE 2 - 3 MINUTE, DA SE LE MALO "OTOPLIJO" NATO PA PALIČICO NA ENI STRANI ČISTO MALO NAMOČITE V ČOKOLADO IN JO POTISNITE V BISKVITNO KROGLICO. SEDAJ LAHKO CAKE POPS POMOČITE V ČOKOLADO. PREDLAGAM VAM, DA SI NAČIN DODOBRA POGLEDATE V VIDEORECEPTU.
KO JE ČOKOLADA ŠE SVEŽA LAHKO CAKE POPSE POSUJETE S PERLICAMI ALI KAKŠNIMI DRUGIMI OKRASKI. JAZ SEM IZ SLADKORNE MASE IZDELALA ROŽICE, ZVEZDICE IN ROGOVE SRNICE.
TAKO, TO JE VSE.
ČE IMATE ŠE KAKŠNO VPRAŠANJE ALI PA POTREBUJETE KAKŠEN NASVET MI LAHKO NAPIŠETE.
Katja, na tole objavo pa sem čakala, od kar sem prvič videla tvoje Cake popse - vrhunsko so videti in prepričana sem, da so tudi enako dobri. Jih bom pa kar občudovala pri tebi, se mi zdi, da bi sama vložila veliko več truda, kot bi bil končen rezultat ;-) Če ti kdaj kakšen ostane, se priporočam, Majda
KAJ JE REBUS? V SLOVARJU SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA JEZIKA JE ZAPISANO, DA JE TO UGANKA, PRI KATERI JE TREBA IZ RISB STVARI, ČRK, ZNAKOV UGOTOVITI USTREZNO BESEDO, STAVEK. (VIR: http://fran.si/iskanje?View=1&Query=rebus ) VIR: https://ucilnica.fri.uni-lj.si/pluginfile.php/31809/mod_resource/content/1/prvi_del.pdf KAKO REŠUJEMO REBUS? REBUS REŠUJEMO TAKO, DA SI NAPIŠEMO BESEDE SLIK IN ČRK V ISTO VRSTICO. ČRKE POD SLIKO OZNAČUJEJO VRSTNI RED ČRK V ISKANI BESEDI. ČE JE POSAMEZNA ŠTEVILKA PREČRTANA, TO POMENI, DA TE ČRKE V ISKANI BESEDI NI. ENAČAJ DVEH ČRK POMENI, DA ČRKO NA LEVI STRANI ENAČAJA ZAMENJAMO S ČRKO NA DESNI STRANI ENAČAJA. PUŠČICA OZNAČUJE DEL SLIKE, KI PREDSTAVLJA ISKANO BESEDO. PA REŠIMO ZGORNJI PRIMER ... PRVI DEL REBUSA NA SLIKI JE OBRAZ, KJER PUŠČICA KAŽE NA NOS. ŠTEVILKE POD SLIČICO SO 3 2 1. TE NAM POVEDO VRSTNI RED TEH ČRK IN SICER: SON . NASLEDNJA SLIKA NA REBUSU JE ČEVELJ. ZADNJI DVE ŠTEVILKI STA PREČRTANI, KAR POMENI, D...
PRAVLJICA BABICA ZIMA DANAŠNJI PONEDELJEK PA BOM ZAČELA S PRAVLJICO, KI JE MENI ZELO PRI SRCU SPLOH V TEM DECEMBERSKEM ČASU,... VAS ZANIMA KAKO SO ŽIVALI PRIHAJALE K BABICI ZIMI PO TOPLO OBLEKO? UDOBNO SE NAMESTITE IN ZAČNITE Z BRANJEM. PRAVLJICO BABICA ZIMA JE NAPISAL MIHAIL KALINOVSKI, FOTOGRAFIJE PA JE ILUSTRIRALA MARJANCA JEMEC BOŽIČ. OSEBE: BABICA ZIMA, PTIČKI, VOLK, LISICA, ZAJČEK, VEVERICA, MEDVED PTIČKI: TOK, TOK, TOK BABICA ZIMA: KDO JE? IN KAJ BI RAD? PTIČKI: MI SMO PTIČKI, ZEBE NAS IN RADI BI TOPLLEJŠE PERJE. BABICA ZIMA: BABICA ZIMA VZAME IZ SKRINJE PERJE IN GA DA PTIČKOM. PTIČKI: HVALA BABICA ZIMA, HVALA! VOLK IN LISICA: TOK, TOK, TOK. BABICA ZIMA: KDO JE ?IN KAJ BI RAD? VOLK IN LISICA: MIDVA SVA, VOLK IN LISICA, RADA BI NOV, TOPEL KOŽUH. BREZ TOPLEGA KOŽUHA BOVA ZMRZNILA. BABICA ZIMA: SEVEDA PRIJAZNO POBRSKA PO SKRINJI IN JIMA DA TOPLA KOŽUHA, REČE JIMA, ZDAJ NE BOSTA ZMRZNILA. VOLK IN LISICA: VESELO BOŽATA S...
SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI DANES BO BESEDA TEKLA O GIBANJU IN LJUDSKIH PLESIH. GIBALNI RAZVOJ OTROKA JE ZELO POMEMBEN ŽE VSE OD ROJSTVA. GIBANJE JE OTROKOVA POTREBA, OBENEM PA OB TEM IZRAŽA VESELJE, UGODJE, ZADOVOLJSTVO. PLES JE GIBANJE, KO JE GIBANJE POVEZANO V NEKEM PROSTORU, ČASU, RITMU. POMEMBNO VLOGO PRI GIBALNO-PLESNEM RAZVOJU IMAMO TUDI ODRASLI, KO OTROKE SPODBUJAMO IN MOTIVIRAMO, DA DOSEŽEJO ZASTAVLJENE CILJE. POZNAMO VEČ ZVRSTI PLESA IN EDEN OD NJIH IZVIRA IZ NAŠE KULTURNE DEDIŠČINE- TO PA JE LJUDSKI PLES. LJUDSKI PLESI SO SKUPINSKI, VEČINA PA JE PARNIH, ZATO JIH PLEŠEJO ODRASLI. POZNAMO TUDI OTROŠKE LJUDSKE PLESE IN IGRE, NEKAJ JIH BOSTE TUDI VIDELI IN SI JIH OGLEDALI NA SPODNJIH POVEZAVAH. PREKO LJUDSKEGA PLESA SE SEZNANJAMO Z LJUDSKIMI PESMIMI, LJUDSKO GLASBO, LJUDSKIMI PRAVLJICAMI,..... PA SI POGLEJTE NEKAJ LJUDSKIH PLESOV: OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA: LEPA ANKA https://www.youtube.com/watch?v=FJbVLElodPE OB BISTREM POTOKU JE...
Katja, na tole objavo pa sem čakala, od kar sem prvič videla tvoje Cake popse - vrhunsko so videti in prepričana sem, da so tudi enako dobri. Jih bom pa kar občudovala pri tebi, se mi zdi, da bi sama vložila veliko več truda, kot bi bil končen rezultat ;-)
OdgovoriIzbrišiČe ti kdaj kakšen ostane, se priporočam, Majda
Katja, tudi jaz sem se spraševala kdaj boš objavo posvetila svojim umetninam na palčkah. No, končno si! Uživaj vikend, Kristina
OdgovoriIzbrišiA bi bilo zame tudi kaj? Vse je slastno krasno...
OdgovoriIzbriši