DOJENČEK IZ CUNJ

 

DOJENČEK IZ CUNJ

 POZDRAVLJENI.

VSI SMO BILI NEKOČ MAJHNI OTROCI. RADI SMO SE IGRALI Z RAZLIČNIMI IGRAČAMI. POSEBNO MESTO, MED IGRAČAMI, SO IMELE MEHKE IGRAČE – NINICE.

DEKLICE SMO SE RADE IGRALE S PUNČKAMI. MAME IN BABICE SO BILE ZELO USTVARJALNE. IZ MARSIČESA SO ZNALE USTVARITI LJUBKO PUNČKO – NAJPOGOSTEJE IZ ODPADLIH OBLAČIL – IZ CUNJ.

ENO TAKIH PUNČK (DOJENČKA) LAHKO IZDELATE TUDI VI, OTROCI, SAJ JO JE ČISTO LAHKO IZDELATI.

ZA TAKO IGRAČO POTREBUJETE ODSLUŽENO ALI PREMAJHNO MAJICO, PAR NOGAVIC, ENO SVETLEJŠO NOGAVICO IN ČRN FLUMASTER ZA OČI (NADOMESTITA GA LAHKO DVA GUMBA ZA OČI) TER RDEČ FLUMASTER ZA USTA.1.   MAJICO ZLOŽITE.

2.   ZLOŽENO ZROLAJTE V SVALJEK.

3.   SVALJEK OBLEČETE V SVETLO NOGAVICO (TO BO TELO DOJENČKA.), KI JO NA KONCU ZAVEŽETE V VOZEL ALI PA ZAŠIJETE.

4.   OBLEČENEMU SVALJKU NADENETE PAJACEK (ENO OD OSTALIH NOGAVIC.), KI GA NA DOJENČKA PRIVEŽETE Z OKRASNIM TRAKOM.

5.   IZ DRUGE NOGAVICE NAREDITE KAPICO (NA PRSTNEM DELU NOGAVICE NAREDITE VOZEL, KI JE POTEM, KOT COF NA KAPI. COF JE LAHKO VIDEN ALI PA NE (ČE GA OBRNEMO NAVZNOTER). KAPICO DOJENČKU POVEZNEMO NA GLAVO.

6.   S FLUMASTROM NA OBRAZ NARIŠEMO OČI IN USTA, ALI PA ZA OČI PRIŠIJEMO GUMBE. IGRAČA JE NAREJENA.ČE BI IMELA KORUZNO LIČJE BI VAM POKAZALA, KAKO SE NAREDI KORUZNA PUNČKA. TAKO KORUZNO PUNČKO STA NAREDILA MIHEC LENČKA V KNJIGI KORUZNI PUNČKI, KI JO JE NAPISALA NEŽA MAURER.

ODLOMEK IZ TE KNJIGE SI LAHKO PREBERETE SPODAJ.

 

RODILA SE JE KORUZNA PUNČKA (odlomek)

 

MIHCU JE UŠEL POGLED MED DEBLI PROTI JASI IN OČI SO SE MU ZASVETILE: »KAJ ČE BI...« »KAJ?« »NAPRAVILA KORUZNO PUNČKO, TAKŠNO KOT JIH DELAMO, KADAR LIČKAMO KORUZO.« DOMIŠLJIJA GA JE ŽE ODNESLA: »IZBRALA BOVA TAKŠNO Z NAJLEPŠIMI LASMI. TAKO DOLGE IN SVETLE BO IMELA, KOT SO TVOJI.« LENČKO JE KAR POGRELO, SAJ SO SE JI NJENI LASJE ZDELI KTO PREDIVO. VENDAR TEH MIHČVEIH BESED LENČKA OD TISTEGA DNE NI VEČ POZABILA. ZDIRJALA STA DO KORUZNE NJIVE, SE PREVIDNO — DA JU DOMAČI NE BI OPAZILI — VTIHOTAPILA MED VISOKA, ŠELESTEČA STEBLA KORUZE IN ISKALA STORŽ Z DOLGIMI, SVETLIMI LASMI, KAKRŠNE IMA LENČKA. NAŠLA STA STORŽEK, ŽE SKORAJ DOZOREL, Z BLEŠČEČIMI ZELENKASTO BELIMI LASKI. ODLOMILA STA GA PREVIDNO, DA SE NE BI SLIŠALO. KAM PA PRIDEMO, ČE BI ŠE OTROCI TRGALI NEZRELO KORUZO! NI DOVOLJ, DA JO KRADEJO JAZBECI, VRANE, ŠOJE. TUDI ZAJEC OGLODA VSAK STORŽ, ČE GA LE DOSEŽE. VEDELA STA TO, ZATO STA DELALA NADVSE TIHO. ŠELE V GOZDU STA SI ODDAHNILA. KORUZICI STA PORAVNALA OBLEKICO — SAJ VENDAR NE MORE BITI TAKO DO VRATU ZAPETA — JI PRIVEZALA OKROG VRATU MARJETICO NAMESTO VERIŽICE, JI PORAVNALA LASKE IN JO POLOŽILA NA MAHOVNATO POSTELJICO. »KAKO JI BO IME?« JE ŠEPNILA LENČKA, SAJ SE OB ROJSTVU NE SME GLASNO GOVORITI. MIHA JE PRESLIŠAL VPRAŠANJE. MOGOČE BI REKEL ‘LENČKA’, PA MU JE BILO NERODNO. ČEZ ČAS JE LE ZINIL, DA NAJ BO KORUZNA DEKLICA. »UH, TO NI NIČ!« SE JE VZNEVOLJILA LENČKA. »PA NAJ BO PUNČKA, DA BO BOLJ IMENITNO.« »PUNČKA JE PUNČKA, TO NI IME,« SE JE GLASNO RAZJEZILA LENČKA. »PO IMENU POZNAMO ČLOVEKA,« JE ZATRMOGLAVILA IN SE VZRAVNALA, DA BI BILA PRAV TAKO VELIKA KOT ON. »TI NISI NEKI POBA IZ NAŠE VASI. MIHEC SI, PA KONEC!« POPUSTIL JE. ZAMIŠLJENO JE S KAZALCEM GLADIL DOLGE, SKORAJ BELE, SVEŽE IN ŽIVE LASKE ŠE NEZRELE KORUZICE IN TUHTAL, ALI JE KAKŠNO IME, KI BI BILO POVEZANO Z LASMI... LENCA JE GLEDALA MIHČEV PRST IN KAR MALCE ZAVIDALA PUNČKI, DA JO BOŽA. FANT PA JE PREDEL SVOJE MISLI: ČE BI KORUZA DOZORELA, BI IZ NJE NAREDILI MOKO. NASMEHNIL SE JE: »NAJ BO MOKICA. MOKA.« TAKO JE PUNČKA DOBILA IME.

TO JE LE DELČEK IZ PRVE ZGODBE V TEJ KNJIGI. OSTALO LAHKO NAJDETE NA SPODNJI POVEZAVI:

https://sl.wikisource.org/wiki/Rodila_se_je_koruzna_pun%C4%8Dka

VELIKO ZABAVE Z BRANJEM ZGODBE IN IZDELOVANJEM IGRAČE VAM ŽELIM.

LEPO SE IMEJTE IN SREČNO, UČITELJICA ANGELIKA.

 

Komentarji

  1. Angelika, kako lepa je tvoja ninica in vem, da tudi mehka. Prepričana sem, da jo bo po tvojih navodilih izdelal marsikdo.
    Prijeten vikend ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI