VODNI KEFIR ali DOMAČA MINERALNA VODA Z OKUSOM


STE ŽE SLIŠALI ZA VODNI KEFIR? GRE ZA DOMA PRIPRAVLJEN PROBIOTIČNI NAPITEK, KI IMA ŠTEVILNE POZITIVNE UČINKE NA NAŠE ZDRAVJE. VSEBUJE OGROMNO PROBIOTIKOV IN POSKRBI, DA SE VITAMINI IN DRUGA HRANILA V TELESU LAŽJE IN POPOLNEJE IZRABIJO. PIJEMO GA TUDI ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA, ZA PREPREČEVANJE RAZLIČNIH PREHLADNIH OBOLENJ, KREPI PLJUČA IN DIHALA … POZITIVNIH UČINKOV JE RES VELIKO.

VODNI KEFIR  PO OKUSU IN VIDEZU NI PODOBEN KEFIRJU, KI GA NAREDIMO IZ MLEKA, TEMVEČ JE PODOBEN MINERALNI VODI Z OKUSOM.

NJEGOVA NAJVEČJA PREDNOST JE, DA GA LAHKO PRIPRAVIMO KAR SAMI DOMA, SAJ SE NA TA NAČIN V NJEM OHRANI NAJVEČ DOBRIH BAKTERIJ IN DRUGIH SNOVI. 


ZA VODNI KEFIR  POTREBUJETE  KEFIRJEVA ZRNCA, KI SO NAMENJENA ZA USTVARJANJE VODNEGA KEFIRJA.



KEFIRJEVA ZRNCA OBIČAJNO DOBIMO PRI LJUDEH, KI KEFIR TUDI SAMI PRIPRAVLJAMO, SAJ SE ZRNCA SČASOMA NAMNOŽIJO IN JIH LAHKO DELIMO NAPREJ.

LJUDSKO IZROČILO PRAVI, NAJ SE KEFIRJEVIH  ZRNC IN GOBIC (ZA MLEČNI KEFIR) NE  PRODAJA, TEMVEČ NAJ SI JIH LJUDJE MED SABO PODARJAMO, S TEM PA DRUG DRUGEMU ŽELIMO DOBRO ZDRAVJE IN KVALITETNO ŽIVLJENJE. MENI JE TO IZROČILO ZELOOOOO VŠEČ. 

ČE BI RADI PRIDOBILI KEFIRJEVA ZRNCA ZA PRIPRAVO VODNEGA KEFIRJA, SE LAHKO NA SPLETNI STRANI KEFIRHOOD.COM POZANIMATE, KDO V VAŠI BLIŽINI IMA NA VOLJO ODVEČNA KEFIRJEVA ZRNCA ALI POVPRAŠATE PRIJATELJE - MORDA KDO OD NJIH DOMA PRIPRAVLJA VODNI KEFIR IN BI VAM LAHKO PODARIL ZRNA ZA PRIPRAVO.

LAHKO JIH DOBITE TUDI PRI MENI, SAJ SE MOJA ZRNCA DOBRO MNOŽIJO – KER TRENUTNO NI POVPRAŠEVANJA JIH TAKRAT, KO JIH JE PREVEČ, DODAM NA KOMPOST.
SAMA SEM KEFIRJEVA ZRNA DOBILA PODARJENA ŽE TRIKRAT. PRVIČ SO PRISPELA PO POŠTI, KER JE BILA LASTNICA NA DRUGEM KONCU SLOVENIJE, DRUGIČ SEM JIH ŠLA ISKATI NA GORENJSKO, ZADNJA ZRNCA PA MI JE PODARILA PRIJATELJICA.

VESELA BOM, ČE JIH LAHKO PODARIM NAPREJ.


KAJ POLEG  KEFIRJEVIH ZRNC ŠE POTREBUJEŠ ZA PRIPRAVO VODNEGA KEFIRJ? POTREBUJEŠ KAKOVOSTEN SLADKOR - MUSCOVADO, PALMIN SLADKOR, KOKOSOV SLADKOR, AGAVIN ALI JAVORJEV SIRUP. 
ČE DOMA UPORABLJATE BOLJ BELE SLADKORJE, LAHKO DODAŠ NEKAJ MELASE, SAJ VSEBUJE VELIKO VITAMINOV IN MINERALOV. MELASA JE GOST, TEMEN SIRUP, KI SPOMINJA NA MED TER GA PRIDOBIVAJO S STISKANJEM SLADKORNEGA TRSA ALI SLADKORNE PESE. JE PRAVA ZAKLADNICA HRANILNIH SNOVI IN JE BOGATA S KALCIJEM, ŽELEZOM, MAGNEZIJEM, KALIJEM, MANGANOM, VITAMINI SKUPINE B, BAKROM IN KROMOM. 
BELI SLADKOR LAHKO NADOMESTIŠ TUDI S KANDIRANI INGVERJEM, KANDIRANO LUPINICO CITRUSOV, DATELJNI, SADNIMI SIRUPI, ZELIŠČI, SOKOVI …
UPORABA MEDU ZA VODNI KEFIR NI PRIMERNA, SAJ MED DELUJE ANTIBAKTERIJSKO IN LAHKO UNIČI ZDRAVE BAKTERIJE, KI JIH PROIZVAJAJO KEFIRJEVA ZRNCA.

ČE ŽELIMO IMETI RESNIČNO MEHURČKASTO SODO, UPORABIMO KOT OSNOVO SADNI SOK (POMARANČNI, LIMONADA, JABOLČNI ... SOK ). UPORABIMO LAHKO TUDI SVEŽO IZTISNJENO SADJE, VENDAR GA MORAMO V TEM PRIMERU  RAZREDČITI Z VODO,  SAJ SE SVEŽE IZTISNJENO SADJE SKOZI FERMENTACIJO SPREMINJA V ALKOHOL. 
ČE TI JE VŠEČ KOKOSOVA VODA, LAHKO DODAŠ TUDI TO. 
VODNI KEFIR SE PO ENEM DNEVU FERMENTACIJE SPREMENI V SODAVICO IN VSEBUJE MEHURČKE, KI SO VIDNI NA POVRŠINI.

VSEBNOST SLADKORJA V NAPITKU NAJ TE NE SKRBI, SAJ PREDSTAVLJA HRANO ZA BAKTERIJE. BAKTERIJE GA PREDELAJO IN V NAPITKU OSTANE  LE MALO SLADKORJA, A VELIKO DRUGIH ZA ZDRAVJE KORISTNIH HRANIL, KI SE V TELESU LAŽJE IN BOLJ POPOLNO UPORABIJO. 


NAVODILA ZA PRIPRAVO:
ZA PRIPRAVO KEFIRJA UPORABLJAJ STEKLENO, PLASTIČNO ALI  LESENO POSODO.
PRIPRAVI VEČJO POSODO (SAMA UPORABLJAM STEKLEN VRČ) IN VANJ DODAJ 2 ŽLICI SLADKORJA. 


ZALIJ Z 0.8 – 1 LITRA NAVADNE ALI MINERALNE VODE IN Z MEŠANJEM RAZTOPI SLADKOR.


V VRČ DODAJ KEFIRJEVA ZRNCA. PREMEŠAJ S PLASTIČNO ALI LESENO ŽLICO TER POKRIJ S KRPO ALI POKROVOM, KI PREPUŠČA ZRAK.


KEFIRJEVA ZRNCA S KOKOSOVIM SLADKORJEM


KEFIRJEVA ZRNCA Z BELIM SLADKORJEM

VRČ PUSTI NA SOBNI TEMPERATURI OD 24 DO 48 UR IN V TEM ČASU VODNI KEFIR NEKAJKRAT PREMEŠAJ.

KO KEFIR DOBI OKUS, KI TI USTREZA, PRECEDI VODO V DRUGO POSODO. TEKOČINO, KI JO DOBIŠ LAHKO PIJEŠ  TAKOJ ALI PA JO SHRANIŠ V HLADILNIKU ZA NEKAJ DNI. SAMA TEKOČINI, KI JO DAM V HLADILNIK, DODAM KOŠČKE SADJA IN INGVERJA, KAR DA KEFIRJU SVEŽ IN MALCE SLAJŠI OKUS.

DVA DNI STAR VODNI KEFIR V STEKLENICI
IN ZNOVA DODAN SLADKOR KEFIRJEVIM ZRNCEM V VRČU

PREOSTALA KEFIRJEVA ZRNCA TEMELJITO OPERI S HLADNO VODO IN IZ NJIH PRIPRAVI NOV KEFIR ALI PA JIH SHRANIŠ V SLADKI VODI V HLADILNIKU, KJER TE BO POČAKAL TUDI VEČ TEDNOV - ČE SE NAPRIMER ODPRAVIŠ NA DOPUST.

TE MIKA TUDI DOMA PRIPRAVLJATI TA ZDRAVILEN, OSVEŽUJOČ NAPITEK?
NE OBUPAJ ŽE NA ZAČETKU, ČE TI OKUS NE BO VŠEČ - KEFIRJU DODAJAJ RAZLIČNE STVARI IN GA MORDA BOLJ RAZREDČI Z VODO, DA SE NAVADIŠ NA OKUS KEFIRJA.

ALI PA DODAJ VEČ SOKA - UČITELJICA MATEJA JE OBJAVILA PRIPRAVO BEZGOVEGA SOKA , KI SE IMENITNO PODA MEHURČKASTEMU KEFIRJU - SPOMINJA NA OTROŠKI ŠAMPANJEC.

TAKOLE PA SEM SI DANES VODNI KEFIR PRIPRAVILA SAMA - DODALA SEM NEKAJ ZMRZNJENEGA SADJA TER SVEŽE GOZDNE JAGODE IN METO. POSLADKALA PA SEM SE S CIMETOVIMI  ROLICAMI  - RECEPT SEM DOBILA PRI UČITELJICI STAŠI. IMENITNA MALICA, VERJEMI MI!




ČE POTREBUJEŠ KEFIRJEVA ZRNCA MI SPOROČI : )

PRIJAZEN POZDRAVČEK Z MOJEGA HRIBČKA, 
MAJDA




Komentarji

  1. Mogoče bi se pa jaz javila za nekaj zrnc, da poskusim, se preizkusim, uspem deliti...
    Se dogovoriva ob priliki.
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mateja z veseljem, jih grem takoj izdatno nahranit s sladkorjem, da bodo zrnca rasla še .... zate :-)
      Super so, res!!!
      In s tvojim Bezgovčkom ... popolna kombinacija ;-)
      Lepo, lepo bodi, Majda

      Izbriši
  2. Se mi zdi... Sem to že pila pri tebi? Se javim za zrnca. Prosim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Velja :-) Mislim pa, da kefirja pri meni še nisi poskusila - se ga ne spomnim ponuditi gostom ;-)
      Prijazen pozdravček, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI