VODNI KEFIR ali DOMAČA MINERALNA VODA Z OKUSOM

VODNI KEFIR PO
OKUSU IN VIDEZU NI PODOBEN KEFIRJU, KI GA NAREDIMO IZ MLEKA, TEMVEČ JE PODOBEN
MINERALNI VODI Z OKUSOM.
NJEGOVA NAJVEČJA PREDNOST JE, DA GA LAHKO
PRIPRAVIMO KAR SAMI DOMA, SAJ SE NA TA NAČIN V NJEM OHRANI NAJVEČ DOBRIH BAKTERIJ IN
DRUGIH SNOVI.
ZA VODNI KEFIR POTREBUJETE KEFIRJEVA ZRNCA,
KI SO NAMENJENA ZA USTVARJANJE VODNEGA KEFIRJA.
KEFIRJEVA ZRNCA OBIČAJNO DOBIMO PRI LJUDEH, KI KEFIR
TUDI SAMI PRIPRAVLJAMO, SAJ SE ZRNCA SČASOMA NAMNOŽIJO IN JIH LAHKO DELIMO NAPREJ.
LJUDSKO IZROČILO PRAVI, NAJ SE KEFIRJEVIH ZRNC IN GOBIC (ZA MLEČNI KEFIR) NE PRODAJA, TEMVEČ NAJ SI JIH LJUDJE MED SABO PODARJAMO, S TEM PA DRUG DRUGEMU ŽELIMO DOBRO ZDRAVJE IN
KVALITETNO ŽIVLJENJE. MENI JE TO IZROČILO ZELOOOOO VŠEČ.
ČE BI RADI PRIDOBILI KEFIRJEVA ZRNCA ZA PRIPRAVO
VODNEGA KEFIRJA, SE LAHKO NA SPLETNI STRANI KEFIRHOOD.COM POZANIMATE, KDO V
VAŠI BLIŽINI IMA NA VOLJO ODVEČNA KEFIRJEVA ZRNCA ALI POVPRAŠATE PRIJATELJE - MORDA KDO OD NJIH DOMA PRIPRAVLJA VODNI KEFIR IN BI VAM LAHKO PODARIL ZRNA ZA
PRIPRAVO.
LAHKO JIH DOBITE TUDI PRI MENI, SAJ SE MOJA ZRNCA
DOBRO MNOŽIJO – KER TRENUTNO NI POVPRAŠEVANJA JIH TAKRAT, KO JIH JE PREVEČ, DODAM NA KOMPOST.
SAMA SEM KEFIRJEVA ZRNA DOBILA PODARJENA ŽE TRIKRAT. PRVIČ SO PRISPELA PO POŠTI, KER JE BILA LASTNICA NA DRUGEM KONCU SLOVENIJE, DRUGIČ SEM JIH ŠLA ISKATI NA GORENJSKO, ZADNJA ZRNCA PA MI JE PODARILA PRIJATELJICA.
VESELA BOM, ČE JIH LAHKO PODARIM NAPREJ.
KAJ POLEG KEFIRJEVIH ZRNC ŠE POTREBUJEŠ ZA PRIPRAVO VODNEGA KEFIRJ? POTREBUJEŠ KAKOVOSTEN
SLADKOR - MUSCOVADO, PALMIN SLADKOR, KOKOSOV SLADKOR, AGAVIN ALI JAVORJEV
SIRUP.
ČE DOMA UPORABLJATE BOLJ BELE SLADKORJE, LAHKO DODAŠ NEKAJ MELASE, SAJ
VSEBUJE VELIKO VITAMINOV IN MINERALOV. MELASA JE GOST, TEMEN SIRUP, KI SPOMINJA
NA MED TER GA PRIDOBIVAJO S STISKANJEM SLADKORNEGA TRSA ALI SLADKORNE PESE. JE
PRAVA ZAKLADNICA HRANILNIH SNOVI IN JE BOGATA S KALCIJEM, ŽELEZOM, MAGNEZIJEM,
KALIJEM, MANGANOM, VITAMINI SKUPINE B, BAKROM IN KROMOM.
BELI SLADKOR LAHKO NADOMESTIŠ TUDI S KANDIRANI INGVERJEM, KANDIRANO
LUPINICO CITRUSOV, DATELJNI, SADNIMI SIRUPI, ZELIŠČI, SOKOVI …
UPORABA MEDU ZA VODNI KEFIR NI
PRIMERNA, SAJ MED DELUJE ANTIBAKTERIJSKO IN LAHKO UNIČI ZDRAVE BAKTERIJE, KI
JIH PROIZVAJAJO KEFIRJEVA ZRNCA.
ČE ŽELIMO IMETI RESNIČNO MEHURČKASTO SODO, UPORABIMO
KOT OSNOVO SADNI SOK (POMARANČNI, LIMONADA, JABOLČNI ... SOK ). UPORABIMO LAHKO TUDI
SVEŽO IZTISNJENO SADJE, VENDAR GA MORAMO V TEM PRIMERU RAZREDČITI Z VODO, SAJ SE SVEŽE IZTISNJENO SADJE SKOZI FERMENTACIJO SPREMINJA V
ALKOHOL.
ČE TI JE VŠEČ KOKOSOVA VODA, LAHKO DODAŠ TUDI TO.
VODNI KEFIR SE PO ENEM DNEVU FERMENTACIJE SPREMENI V SODAVICO IN VSEBUJE MEHURČKE, KI SO VIDNI NA POVRŠINI.
VSEBNOST SLADKORJA V NAPITKU NAJ TE NE SKRBI, SAJ
PREDSTAVLJA HRANO ZA BAKTERIJE. BAKTERIJE GA PREDELAJO IN V NAPITKU OSTANE LE MALO SLADKORJA, A VELIKO DRUGIH ZA ZDRAVJE KORISTNIH HRANIL, KI SE V
TELESU LAŽJE IN BOLJ POPOLNO UPORABIJO.
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
ZA PRIPRAVO KEFIRJA UPORABLJAJ STEKLENO, PLASTIČNO ALI LESENO POSODO.
PRIPRAVI VEČJO POSODO (SAMA UPORABLJAM STEKLEN
VRČ) IN VANJ DODAJ 2 ŽLICI SLADKORJA.
ZALIJ Z 0.8 – 1 LITRA NAVADNE ALI
MINERALNE VODE IN Z MEŠANJEM RAZTOPI SLADKOR.
V VRČ DODAJ KEFIRJEVA ZRNCA. PREMEŠAJ S PLASTIČNO
ALI LESENO ŽLICO TER POKRIJ S KRPO ALI POKROVOM, KI PREPUŠČA ZRAK.
![]() |
KEFIRJEVA ZRNCA S KOKOSOVIM SLADKORJEM |
VRČ PUSTI NA SOBNI TEMPERATURI OD 24 DO 48 UR IN V
TEM ČASU VODNI KEFIR NEKAJKRAT PREMEŠAJ.
KO KEFIR DOBI OKUS, KI TI USTREZA, PRECEDI VODO V
DRUGO POSODO. TEKOČINO, KI JO DOBIŠ LAHKO PIJEŠ TAKOJ ALI PA JO SHRANIŠ V
HLADILNIKU ZA NEKAJ DNI. SAMA TEKOČINI, KI JO DAM V HLADILNIK, DODAM KOŠČKE SADJA IN INGVERJA, KAR DA KEFIRJU SVEŽ IN MALCE SLAJŠI OKUS.
![]() |
DVA DNI STAR VODNI KEFIR V STEKLENICI IN ZNOVA DODAN SLADKOR KEFIRJEVIM ZRNCEM V VRČU |
PREOSTALA KEFIRJEVA ZRNCA TEMELJITO OPERI S HLADNO
VODO IN IZ NJIH PRIPRAVI NOV KEFIR ALI PA JIH SHRANIŠ V SLADKI VODI V
HLADILNIKU, KJER TE BO POČAKAL TUDI VEČ TEDNOV - ČE SE NAPRIMER ODPRAVIŠ NA DOPUST.
TE MIKA TUDI DOMA PRIPRAVLJATI TA ZDRAVILEN, OSVEŽUJOČ NAPITEK?
NE OBUPAJ ŽE NA ZAČETKU, ČE TI OKUS NE BO VŠEČ - KEFIRJU DODAJAJ RAZLIČNE STVARI IN GA MORDA BOLJ RAZREDČI Z VODO, DA SE NAVADIŠ NA OKUS KEFIRJA.
ALI PA DODAJ VEČ SOKA - UČITELJICA MATEJA JE OBJAVILA PRIPRAVO BEZGOVEGA SOKA , KI SE IMENITNO PODA MEHURČKASTEMU KEFIRJU - SPOMINJA NA OTROŠKI ŠAMPANJEC.
TAKOLE PA SEM SI DANES VODNI KEFIR PRIPRAVILA SAMA - DODALA SEM NEKAJ ZMRZNJENEGA SADJA TER SVEŽE GOZDNE JAGODE IN METO. POSLADKALA PA SEM SE S CIMETOVIMI ROLICAMI - RECEPT SEM DOBILA PRI UČITELJICI STAŠI. IMENITNA MALICA, VERJEMI MI!
ČE POTREBUJEŠ KEFIRJEVA ZRNCA MI SPOROČI : )
PRIJAZEN POZDRAVČEK Z MOJEGA HRIBČKA,
MAJDA
Mogoče bi se pa jaz javila za nekaj zrnc, da poskusim, se preizkusim, uspem deliti...
OdgovoriIzbrišiSe dogovoriva ob priliki.
Mateja
Mateja z veseljem, jih grem takoj izdatno nahranit s sladkorjem, da bodo zrnca rasla še .... zate :-)
IzbrišiSuper so, res!!!
In s tvojim Bezgovčkom ... popolna kombinacija ;-)
Lepo, lepo bodi, Majda
Se zmeniva kar jutri...
IzbrišiSe mi zdi... Sem to že pila pri tebi? Se javim za zrnca. Prosim.
OdgovoriIzbrišiVelja :-) Mislim pa, da kefirja pri meni še nisi poskusila - se ga ne spomnim ponuditi gostom ;-)
IzbrišiPrijazen pozdravček, Majda
Cvetka
OdgovoriIzbrišiPozdravljeni,tudi jaz bi prosila za zrnca vodnega kefirja.
IzbrišiHvala lp
Cvetka
Pozdravljeni!
IzbrišiČe vas zrnca še vedno zanimajo, lahko v tajništvu OŠ Polzela dobite moj kontakt.
Prijazen pozdrav, Majda