BEZGOV SIRUP
ČE SMO V PREJŠNJIH TEDIH LAHKO ŠE KJE V NARAVI
NABIRALI REGRAT, SO SEDAJ POKOŠENE ZELENICE IN TRAVNIKI ZNAMENJE, DA POIŠČEMO
CVETOČ BEZGOV GRM.
BEZEG JE IZJEMNO PRILJUBLJENA
RASTLINA IN V LJUDSKEM ZDRAVILSTVU ENA NAJPOMEMBNEJŠIH SESTAVIN –
UPORABLJA SE PRI PREHLADNIH OBOLENJIH, ZA RAZSTRUPLJANJE TELESA, ZDRAVLJENJE
VNETIJ, VROČINE, POSPEŠUJE POTENJE IN LAJŠA DIHALNE TEŽAVE.
UPORABNA JE CELA RASTLINA, NAŠLI PA JO BOMO V OBLIKI GRMA ALI MANJŠIH
DREVES NA SONČNIH LEGAH OB ROBU GOZDA ALI NA GOZDNI JASI, KJER LAHKO
ZRASTE TUDI DO 10 m VISOKO. PREPOZNALI GA BOMO PO INTENZIVNEM IN SLADKASTO OMAMNEM VONJU TER CVETOVIH RUMENKASTO BELE BARVE, KI JIH NABIRAMO V MAJU OB SONČNEM VREMENU.
IZ CVETOV SE RAZVIJEJO RDEČE IN NATO ČRNE JAGODE, KI KONEC POLETJA
DOSEŽEJO POPOLNO ZRELOST. NABIRAMO JIH SEPTEMBRA ZA PREDELAVO, SAJ SUROVE NISO
UŽITNE: UŽIVANJE POVZROČI SLABOST, BRUHANJE, DRISKO, LAHKO TUDI MRZLICO.
ČAJ
IZ LISTOV IN POGANJKOV TUDI ZNIŽUJE KRVNO KONCENTRACIJO SLADKORJA.
LISTE
LAHKO UPORABLJAMO TUDI KOT ANTISEPTIČNI OBKLADEK ZA RANE IN ZA ODGANJANJE
INSEKTOV.
ČAJ
IZ BEZGOVIH KORENIN JE LAHKO TUDI ODLIČNO ODVAJALNO SREDSTVO.
OLJE
CVETOV PA JE ODLIČNO ZDRAVILO ZA RAZPOKANO KOŽO.
BEZGA NIKAKOR NE
SMEJO UŽIVATI NOSEČNICE IN DOJEČE MATERE, SAJ VSI DELI VSEBUJEJO STRUPENE
ALKALOIDE.
NEKATERI GA NASADIJO TUDI V BLIŽINI HIŠ, SAJ
SO Z NJIM POVEZANA MNOGA VEROVANJA IN VRAŽE.
TAKO NAJ BI:
-
ČE
RASTE V BLIŽINI HIŠE ALI ČE GA OBESIMO NAD VRATA IN OKNA, ZAGOTAVLJAL ZAŠČITO;
PRI RITUALU ZA ZAŠČITO RAZTRESETE BEZGOVE LISTE NA VSE ŠTIRI STRANI NEBA;
- ČE BEZGOV LES
NOSITE S SEBOJ, VAS BO OBVAROVAL PREŠUŠTVA;
- DA BI
PREPREČILI REVMATIZEM, SO VČASIH PRI SEBI NOSILI BEZGOVO VEJICO, NA KATERO SO
ZAVOZLALI TRI VOZLE;
- PRI POROKAH
PRINAŠAL SREČO MLADOPOROČENCEMA;
-
SE VEJE POSVEČENEGA BEZGA UPORABLJALE ZA IZDELAVO RITUALNIH MAGIČNIH PALIC;
- NA DANSKEM
VERJELI, DA PRINAŠA NESREČO, ČE IMAŠ POHIŠTVO IZDELANO IZ BEZGOVEGA LESA;
- CIGANI
PREPOVEDUJEJO UPORABO BEZGOVEGA LESA ZA KURJAVO.
BEZEG UPORABLJAMO V PREHRANI:
- KOT BEZGOVO CVRTJE (CVETOVE BEZGA
OCVREMO V MALO GOSTEJŠI MASI ZA PALAČINKE),
- MARMELADO ALI SOK IZ BEZGOVIH
JAGOD (OČIŠČENE OBEREMO S STEBELC IN JIH VKUHAMO S SLADKORJEM) ALI
ZANJ POTREBUJEŠ TAKO KOT ZA KUHANJE REGRATOVEGA SIRUPA POMOČ ODRASLIH!
POSTOPEK:
1. V LEPEM IN SONČNEM VREMENU NABERI 40 BEZGOVIH CVETOV (ODVISNO OD NJIHOVE VELIKOSTI, DA SI BOŠ
LAŽJE PREDSTAVLJAL: NAJ JIH BO ZA ENO VREČKO, V KATERO V TRGOVINI NAKUPUJEMO
SADJE OZ. ZELENJAVO). CVETOVE NABIRAJ V
KOŠARO ALI POSODO, NE V PLASTIČNO VREČKO.
2. PRIPRAVI LIMONE, CITRONSKO KISLINO IN SLADKOR.
3. LIMONE OPERI IN SKRTAČI V
TOPLI VODI, KI SI JI DODAL ŠČEPEC SODE BIKARBONE ALI JIH OLUPI, NATO PA NAREŽI NA TANKE REZINE. DODAJ JIH
OČIŠČENIM (SMETI, ŽUŽELKE) CVETOVOM.
4. PRILIJ 2 l VODE IN POTLAČI, DA VODA PREKRIJE VSEBINO.
5. PREKRIJ S ČISTO KRPO IN PUSTI STATI PRIBLIŽNO 1 DAN; VMES VEČKRAT POMEŠAJ.
6. VSEBINO PO ENEM DNEVU PRECEDI SKOZI CEDILO IN IZMERI KOLIČINO. (JAZ SEM JO PRECEJALA KAR V MERILNO POSODO, PRI NALIVANJU PA SEM SI POMAGALA Z ZAJEMALKO.)
7. TEKOČINO PRELIJ V VEČJO POSODO ZA KUHANJE IN DODAJ SLADKOR PO OKUSU (NA LITER
TEKOČINE MED POL IN TRIČETRT KILOGRAMA).
8. TEKOČINO DOBRO IZCEDI - LAHKO JO TUDI OŽMEŠ IN OSTANKE CVETOV IN LIMONE ODVRŽEŠ NA KOMPOST.
9. POSODO PRISTAVI NA ŠTEDILNIK IN ZAVRI. DO VRETJA MEŠAJ, DA SE SLADKOR RAZPUSTI IN DODAJ CITRONSKO KISLINO PO SVOJEM OKUSU (PRIBLIŽNO ENO VELIKO ŽLICO NA LITER IN POL TEKOČINE).
OD TU POTREBUJEŠ POMOČ ODRASLIH!!!
V NAVODILIH SI (ŽE)
PREBRAL, DA MORAŠ POSODO ZA SHRANJEVANJE
SIRUPA DOBRO OPRATI, SEGRETI, V NJO NALITI VROČ SIRUP IN DOBRO ZAPRTO POČASI OHLADITI.
9. TAKO PRIPRAVLJEN SIRUP SHRANI V
TEMNEM IN HLADNEM PROSTORU. POSTREZI GA RAZREDČENEGA Z VODO ALI MINERALNO
VODO, DODAJ ČAJU, ODRASLI PA GA LAHKO POSKUSIJO OB KAKŠNI POSEBNI PRILOŽNOSTI S
PENEČIM VINOM.
NA ZDRAVJE!
BEZGOV SIRUP JE LAHKO ODLIČNA IDEJA ZA DARILO OB ROJSTNEM DNEVU, SAJ SI TAKRAT VOŠČIMO VSE NAJBOLJŠE, IN ČE GA PRELIJEŠ V DARILNO STEKLENICO, KI JE KAKŠNE POSEBNE OBLIKE, BO TO ZAGOTOVO RAZVESELILO SLAVLJENCA.
LEPO VAS POZDRAVLJAM IN VAM ŽELIM
OBILO UŽITKOV PRI PRIPRAVI, UŽIVANJU ALI PODARJANJU SIRUPA,
UČITELJICA MATEJA
Od tvoje objave je moj pogled odneslo do bezgovega grma pod mojim oknom - spomnila si me, da je čas, da pripravim ozimnico :-)
OdgovoriIzbrišiPri nas ga uporabljamo kot dodatek za otroško penino (z mineralno vodo) in kot dodatek za pripravo osvežilne pijače Hugo - ta se imenitno prileže v vročih počitniških dneh.
Sonček pošiljam v tvoj deževni dan, Majda
Tudi pri nas podtikamo otrokom bezgov sirup za penino...😄
OdgovoriIzbrišiMateja