KRISTALNI SLADKORČEK


DANES VAM PREDSTAVLJAM POSKUS, KATEREGA REZULTAT JE NEKAJ SLADKEGA. RES PA JE, DA BO MLADI EKSPERIMENTATOR NA SLADKO PRESENEČENJE MORAL POČAKATI NEKAJ DNI …


SESTAVINE:
     - 100 ML VODE
     - 300 G SLADKORJA
     - JEDILNA BARVA
     - LESENA ŠPILA
     - ŠČIPALKA ZA PERILO

POSTOPEK:
1. LESENO ŠPILO PREREŽI NA POL IN JO DO POLOVICE NAMOČI V VODO. NEKAJ SLADKORJA NASUJ NA KROŽNIK IN NAMOČENO ŠPILO POVALJAJ V SLADKORJU. ŠPILA S SLADKORJEM MORA BITI POPOLNOMA SUHA, ZATO JE NAJBOLJE, DA JO PRIPRAVIŠ ŽE ZVEČER IN JO PUSTIŠ ČEZ NOČ.



2. V KOZICO NALIJ 100 ML VODE IN POČAKAJ, DA ZAVRE.


3. V VODO NASUJ TRETJINO SLADKORJA IN MEŠAJ NA SREDNJI VROČINI, DOKLER SE SLADKOR POPOLNOMA NE STOPI. POSTOPEK PONOVI ŠE ZA OSTALI DVE TRETJINI.


4. SIRUP PUSTI STATI 15 MINUT. MEDTEM, KO SE SIRUP OHLADI (MORA OSTATI TOPEL), V KOZAREC KANI 3 KAPLJICE JEDILNE BARVE.


5. SIRUP NALIJ V KOZAREC IN DOBRO PREMEŠAJ.


6. ŠČIPALKO PRIPNI NA ŠPILO IN JO DAJ V KOZAREC S SIRUPOM, VENDAR SE LE-TA NE SME DOTIKATI STEN IN DNA KOZARCA.


7. ZDAJ MORAŠ LE POČAKATI VSAJ 2 DNI. KRISTALI NA ŠPILI SE BODO VSAK DAN POVEČEVALI.


8. KO BOŠ ZADOVOLJEN Z VELIKOSTJO KRISTALA, GA PRESTAVI V PRAZEN KOZAREC, DA SE ODVEČNI SIRUP ČEZ NOČ ODCEDI.


9. ODLOMI DELE, KI SO ODVEČNI IN DOMAČA LIZIKA JE PRIPRAVLJENA.


OBILO STRPNOSTI TI ŽELIM. ;)

UČITELJICA NIVES

Komentarji

  1. Zanimiva metoda za izdelovanje lizik; jaz sem jih ponavadi delala s karameliziranjem le sladkorja, pa mi je tvoja ideja tudi zelo všeč - barva je pa metina, kajne?
    Slastno sladek pozdrav,
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako zelo zanimivo, sladko pa verjetno še bolj!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI