KRISTALNI SLADKORČEK
DANES VAM PREDSTAVLJAM POSKUS, KATEREGA REZULTAT JE NEKAJ
SLADKEGA. RES PA JE, DA BO MLADI EKSPERIMENTATOR NA SLADKO PRESENEČENJE MORAL
POČAKATI NEKAJ DNI …
SESTAVINE:
- 100 ML VODE
- 300 G SLADKORJA
- JEDILNA BARVA
- LESENA ŠPILA
- ŠČIPALKA ZA PERILO
POSTOPEK:
1. LESENO ŠPILO PREREŽI NA POL IN JO DO POLOVICE
NAMOČI V VODO. NEKAJ SLADKORJA NASUJ NA KROŽNIK IN NAMOČENO ŠPILO POVALJAJ V
SLADKORJU. ŠPILA S SLADKORJEM MORA BITI POPOLNOMA SUHA, ZATO JE NAJBOLJE, DA JO
PRIPRAVIŠ ŽE ZVEČER IN JO PUSTIŠ ČEZ NOČ.
2. V KOZICO NALIJ 100 ML VODE IN POČAKAJ, DA ZAVRE.
3. V VODO NASUJ TRETJINO SLADKORJA IN MEŠAJ NA SREDNJI
VROČINI, DOKLER SE SLADKOR POPOLNOMA NE STOPI. POSTOPEK PONOVI ŠE ZA OSTALI DVE TRETJINI.
4. SIRUP PUSTI STATI 15 MINUT. MEDTEM, KO SE SIRUP
OHLADI (MORA OSTATI TOPEL), V KOZAREC KANI 3 KAPLJICE JEDILNE BARVE.
5. SIRUP NALIJ V KOZAREC IN DOBRO PREMEŠAJ.
6. ŠČIPALKO PRIPNI NA ŠPILO IN JO DAJ V KOZAREC S
SIRUPOM, VENDAR SE LE-TA NE SME DOTIKATI STEN IN DNA KOZARCA.
7. ZDAJ MORAŠ LE POČAKATI VSAJ 2 DNI. KRISTALI NA
ŠPILI SE BODO VSAK DAN POVEČEVALI.
8. KO BOŠ ZADOVOLJEN Z VELIKOSTJO KRISTALA, GA
PRESTAVI V PRAZEN KOZAREC, DA SE ODVEČNI SIRUP ČEZ NOČ ODCEDI.
9. ODLOMI DELE, KI SO ODVEČNI IN DOMAČA LIZIKA JE
PRIPRAVLJENA.
OBILO STRPNOSTI TI ŽELIM. ;)
UČITELJICA NIVES
Zanimiva metoda za izdelovanje lizik; jaz sem jih ponavadi delala s karameliziranjem le sladkorja, pa mi je tvoja ideja tudi zelo všeč - barva je pa metina, kajne?
OdgovoriIzbrišiSlastno sladek pozdrav,
Mateja
Kako zelo zanimivo, sladko pa verjetno še bolj!
OdgovoriIzbriši