ZAJČKI Z REPKI

V TEH DNEH SMO UČITELJICE ODDELKOV PODALJŠANEGA BIVANJA PRIPRAVILE VELIKO ZANIMIVIH PRAZNIČNIH IDEJ. MORDA PA SE BOSTE RAVNO DANES LOTILI USTVARJANJA IN DEKORIRANJA Z UČITELJICO MOJCO (VELIKONOČNI OKRASEK ZA PRIBOR) ALI ŠE Z ENO UČITELJICO MOJCO (PIŠČANČEK KOT KOŠARICA ZA PIRH) ALI MOGOČE Z UČITELJICO MATEJO (ZGUBANI ZAJČEK). MOREBITI PA SE BOSTE PREIZKUSILI V KUHINJI, KOT STA SE UČITELJICA TANJA (POLNJENA VELIKONOČNA JAJČKA) IN UČITELJICA MAJDA (BARVANJE PIRHOV S ČEBULNIMI OLUPKI IN KAVNO USEDLINO) ... 

DANES PA SEM ZA VAS PRIPRAVILA PRAV POSEBNE ZAJČKE. ZAJČKE, KATERE LAHKO POJESTE OB SKODELICI MLEKA. ;) 🐇🍶



SESTAVINE:
     - 300 G BELE MOKE
     - POL ŽLIČKE SOLI
     - 20 G SVEŽEGA KVASA
     - 20 G SLADKORJA
     - 1,5 DL MLEKA
     - 30 G MASLA
     - TOPLA VODA (PO POTREBI)



PRIPRAVA:
1. ZDROBI KVAS, MU DODAJ SLADKOR IN PRELIJ S TOPLIM MLEKOM. KVASEC PUSTI NEKAJ ČASA STATI (PRIBLIŽNO 10 MIN).


2. STEHTAJ MASLO IN GA STOPI NA ŠTEDILNIKU.


3. V VEČJO POSODO NASUJ MOKO IN JI PRIMEŠAJ SOL IN STOPLJENO MASLO TER VLIJ KVASEC.


4. ZMES ZGNETI V VOLJNO TESTO. PO POTREBI DODAJ TOPLO VODO.


5. POSODO POKRIJ S KUHINJSKO KRPO IN PUSTI, DA NA TOPLEM VZHAJA DO DVOJNE VELIKOSTI.



6. TESTO RAZVALJAJ NA POMOKANI POVRŠINI, DEBELINE 1,5 DO 2 CM.


7. TESTO NAREŽI NA 1,5 DO 2 CM ŠIROKE TRAKOVE.

8. TRAK RAZVALJAJ TAKO, DA DOBIŠ "ČRVA".


9. TRAK PREPOGNI, DVAKRAT ZAVIJ, SPODNJI DEL PA MALCE RAZŠIRI IN GA ZAPOLNI S KROGLICO, KI SLUŽI KOT REPEK.




10. ZAJČKE PUSTI, DA NA PEKAČU VZHAJAJO ŠE DOBRIH 20 MIN.


 11. PECI PRI 180°C PRIBLIŽNO 12-14 MIN. ZADNJIH 5 MIN JIH LAHKO PREMAŽEŠ Z OLJEM, DA DOBIJO LEPO RJAVO BARVO.



DOBER TEK IN LEPE PRAZNIČNE DNI VAM ŽELIM. ;)


UČITELJICA NIVES

Komentarji

  1. Slastno... spečeno za jutrišnji jutranji obred... kadilo z drevesno gobo (seveda prirejeno na situacijo)...
    Kaj več o tem prihodnje leto, kajne?
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za super recept - ne potrebujemo veliko sestavin, tudi časa ne preveč, rezultat je pa tako zelo lep in ... prepričana sem, da tudi okusen. Vsekakor preizkusim, morda že jutri, da ne bo na praznični mizi le ržen kruh :-)
    Bom pa pri peki potice letos v mislih s tabo - preizkusila bom namreč potico z okusom po prekmurski gibanici - poročam ;-)
    Prijetne in mirne praznike želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI