VELIKONOČNI KRUH IN PISANI JAJČNI ZAJČKI



ŠE ZADNJI DAN TEGA TEDNA JE PRED NAMI, ZATO BOŠ LAHKO PREBRAL IN PREIZKUSIL MOJO ZADNJO IDEJO ZA LETOŠNJE PRAZNOVANJE VELIKE NOČI.




ZA VELIKONOČNI KRUH POTREBUJEŠ:
- NA KOCKE NAREZANO KUHANO ŠUNKO/KRAČO/KRANJSKO KLOBASO (PRIBLIŽNO ½ kg);
- NA KOCKE NAREZAN SIR (PRIBLIŽNO ½ kg);
- 1 KOCKO KVASA, ½ kg MOKE, MLAČNO VODO (PRIBLIŽNO 3dl), OLJE (2 ŽLICI)
(ZARADI RAZLIČNE VRSTE MOKE (BELA, POLNOZRNATA, PIRINA,…) LAHKO PRIDE DO RAHLEGA ODSTOPANJA V KOLIČINI VODE);
- ZAČIMBE: PETERŠILJ, TIMIJAN, ČESEN V PRAHU, SOL, POPER,… PO OKUSU;
- LONČEK/SKODELICA, ŽLICA, PEKAČ, PAPIR ZA PEKO.




POSTOPEK:
1. KVAS ZDROBI V LONČEK, MU PRILIJ PRIBLIŽNO 3 dl MLAČNE VODE IN DOBRO PREMEŠAJ.
 2. V POSODO ZA MESENJE IN VZHAJANJE NASUJ MOKO PO ŽELJI (JAZ NAJRAJE UPORABIM PIRINO POLNOZRNATO) IN V SREDINO NAREDI JAMICO. OB ROB DODAJ SOL IN OLJE, V JAMICO PA VLIJ VODO Z VMEŠANIM KVASOM. NARAHLO JI VMEŠAJ ŠE MALO MOKE Z ROBA JAMICE IN PUSTI, DA VSEBINA V JAMICI MALO NARASTE.

3. DODAJ ŠE OSTALE ZAČIMBE PO SVOJEM OKUSU: ČESEN V PRAHU, TIMIJAN, PETERŠILJ, POPER, ORIGANO, BAZILIKA,… IN ZAMESI TESTO. TESTO JE DOVOLJ PREGNETENO, KO JE GLADKO, PRIMERNO MEHKO IN VOLJNO TER SE TI NE LEPI NA ROKE.



4. ZMESENO TESTO POSUJ Z MAJHNO KOLIČINO MOKE IN GA POKRIJ S KRPO. VZHAJA NAJ DO PRIBLIŽNO DVAKRATNE VELIKOSTI.














5. VZHAJANO TESTO DAJ NA POLOVICO IN MU VMESI POLOVICO ŠUNKE IN SIRA.














6. VKLOPI PEČICO NA 200°C. OBE POLOVICI KRUHA DAJ S PEKAČEM, V KATEREM JU BOŠ PEKEL IN SI GA PREDHODNO OBLOŽIL S PEKI PAPIRJEM, PONOVNO VZHAJATI ZA PRIBLIŽNO 20 MINUT OZ. DA SE PEČICA OGREJE NA ŽELENO TEMPERATURO.


7. SEDAJ POTREBUJEŠ NEKAJ POMOČI ODRASLIH!!!
KRUH NAJ SE PEČE 20 MINUT NA TEJ TEMPERATURI, POTEM JO ZNIŽAJ IN PECI KRUH ŠE PRIBLIŽNO 20 MINUT MED 170°C IN 180°C (ODVISNO OD VRSTE PEČICE OZ. NJENEGA DELOVANJA).
KO JE KRUH PEČEN, GA VZAMETE IZ PEČICE, PEKAČA IN PAPIRJA IN GA OHLADITE ZAVITEGA V KRPI.



ZA JAJČNE ZAJČKE SI PRIPRAVI TRDO KUHANA JAJCA IN OSTALE SESTAVINE. ČE SE ŠE NISI PREIZKUSIL V IZDELOVANJU POLNJENIH JAJČK, SI OGLEJ RECEPT GOSPE TANJE  - TU.

1. SAMA SEM MED KUHANJEM JAJC ODHITELA NA DOMAČI VRT IN V RASTLINJAKU NABRALA NEKAJ DOMAČEGA KORENJA IN PETERŠILJA, NA TRAVI OKROG HIŠE PA POBRALA NEKAJ TROBENTIC, REGRATA IN DROBNJAKA.

















2. V HLADILNIKU SEM POISKALA ŠE NEKAJ PRIROČNIH SESTAVIN ZA POLNJENJE JAJC, SAJ SE RECEPTI LAHKO RAZLIKUJEJO PO LASTNIH ŽELJAH OZ. DOMIŠLJIJI TER SEVEDA STVARI, KI JIH IMAŠ NA VOLJO.


3. KUHANIM JAJČNIM RUMENJAKOM SEM DODALA OSTALE SESTAVINE: MEHKI SIR, HREN, MAJONEZO, POPER, SOL, NAREZAN PETERŠILJ IN DROBNJAK. VSE SKUPAJ SEM Z VILICO PRETLAČILA V GLADKO ZMES, TI PA SE SEVEDA LAHKO POIGRAŠ Z OKUSI PO SVOJE.



4. ZATEM SEM NAREZALA KORENČEK – NAJPREJ PO DOLŽINI ZA UŠESA IN IZ OSTANKA KORENA ŠE NA TRAKOVE ZA BRČICE.





5. JAJČNE BELJAKE SEM NAPOLNILA IN OKRASILA S KORENJEM IN CELIM POPROM.

EN ZAJČEK SE OD OSTALIH MOČNO RAZLIKUJE, SAJ ZANJ NISEM UPORABILA KORENČKA. 
ALI GA NAJDEŠ NA SLIKI? ALI VEŠ, IZ KATERIH SESTAVIN JE?





TI JE USPELO? TUDI ČE NIMAŠ VSEH SESTAVIN IZ RECEPTA, SI LAHKO USTVARJALEN
IN ZAJČKE NAREDIŠ ČISTO PO SVOJE.



SEDAJ Z VELIKONOČNIM KRUHOM IN JAJČNIMI ZAJČKI SKORAJ ŽE LAHKO POSTREŽEM VELIKONOČNI ZAJTRK, SAJ VSEBUJE VSE TRADICIONALNE JEDI NA MALO DRUGAČEN NAČIN.


PRI NAS DOMA BO JUTRI ZADIŠALO ŠE PO POTICI, Z NARAVNO BARVO ČEBULNIH OLUPOV PA BOMO OBARVALI JAJCA. NAVODILO ZA TO NAJDEŠ V VČERAJŠNJI OBJAVI GOSPE MAJDE-TU.

UPAM, DA BO TUDI TVOJE PRAZNOVANJE ZANIMIVO IN PISANO, PREDVSEM PA SE IMEJTE RADI OB SKUPNEM USTVARJANJU IN DRUŽENJU DOMA TER OSTANITE ZDRAVI!

UČITELJICA MATEJA

Komentarji

  1. Joj, škoda, da ne morem do tebe... se mi kar sline cedijo🤗

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj se zajčki čutijo tudi na daleč...😉
      Mateja

      Izbriši
  2. Koliko dobrot!!! To pa vsekakor preizkusim :-)
    Prijetne praznike želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI