PONAREJENA JABOLČNA PITA IZ MC DONALDSA IN ČEMAŽEVA JUHAPREDEN SE LOTIMO PRIPRAVE KOSILA NAJ VAM ZAUPAM: DANES PRAZNUJEM.
DANES JE NAMREČ MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE -  2. APRILA 1805 SE JE  RODIL DANSKI PRAVLJIČAR HANS CHRISTIAN ANDERSEN. TAKO ZELO SO MI LJUBE NJEGOVE PRAVLJICE. POZNAŠ TUDI TI KAKŠNO? 
BOŠ PRAZNOVAL/PRAZNOVALA Z MANO? PREBRAL/PREBRALA KAKŠNO ODLIČNO OTROŠKO SLIKANICO? SAMA JO BOM IN SICER SVOJO NAJLJUBŠO TRIJE NAJLJUBŠI MEDVEDKI. TAKO MI JE VŠEČ, DA JO IMAM DOMA  KAR V DVEH JEZIKIH.

NAJBOLJE, DA NAJPREJ PRIPRAVIVA KOSILO, POTEM PA SLADICO POHRUSTAVA OB SLIKANICI, VELJA?

ZA DANES SEM OBLJUBILA SLADICO, A MED VČERAJŠNJIM POTEPANJEM PO GOZDU, SEM NABRALA TOLIKO ČEMAŽA, DA BOM DANES PRIPRAVILA ŠE KREMNO ČEMAŽEVO JUHO. ČEMAŽEVEGA KRUHA JE ŽAL ZMANJKALO (ČE SI SPREGLEDAL RECEPT ZA ČEMAŽEV KRUH, GA NAJDEŠ TU).

KATERE SESTAVINE POTREBUJEMO DANES? 
NAJPREJ DODAJAM SESTAVINE ZA PONAREJENO JABOLČNO PITO IZ MC DONALDSA. ZAKAJ PONAREJENO? KER JE PODOBNEGA OKUSA, A PRIPRAVLJENA BOLJ ZDRAVO : )
IDEJO SEM NAŠLA TU. NA ISTEM BLOGU SEM NAŠLA TUDI ZAVITEK Z OREO PIŠKOTI, PA TUDI VELIKO DRUGIH IMENITNIH JEDI. PRIPOROČAM.

TOREJ DANAŠNJE SESTAVINE:


 • LISTNATO TESTO 
 • DVE JABOLKI
 • DVE ŽLICI RJAVEGA SLADKORJA
 • DVE ČAJNI ŽLIČKI CIMETA
 • SLADKOR V PRAHU
 • OLJE 
 • DVE ŽLICI VODE
POSTOPEK:
1. OLUPIŠ JABOLKA IN JIH NAREŽEŠ NA MANJŠE KOCKE. DODAŠ SLADKOR, CIMET, DVE ŽLICI VODE IN DOBRO PREMEŠAŠ. MASO DAŠ V VROČO PONEV IN JABOLKA DUŠIŠ 3 MINUTE. LE TOLIKO, DA ZADIŠI, JABOLKA PA OSTANEJO HRUSTLJAVA.
2. ODVIJEŠ LISTNATO TESTO IN GA RAZREŽEŠ NA 6 DELOV - KER SMO PRI NAS DOMA ŠTIRJE, SEM TESTO RAZREZALA NA 4 DELE. 
NA ZGORNJO POLOVICO DAŠ JABOLČNO MASO, NATO S SPODNJO POLOVICO POKRIJEŠ ZGORNJO. ROBOVE NARAHLO STISNEŠ SKUPAJ.3. V PONVI SEGREJEŠ MALO OLJA IN PITE HITRO POPEČEŠ NA OBEH STRANEH.


4. VROČI PITI JE IMENITNA PROTIUTEŽ MRZEL SLADOLED.


ZDAJ PA ŠE OBLJUBLJEN RECEPT ZA ČEMAŽEVO JUHO.

KAJ POTREBUJEŠ - POLEG ČEMAŽA SEVEDA?


 • 40 G MASLA
 • 2 ŽLICI LIMONINEGA SOKA
 • 1 ČEBULO
 • 2 KROMPIRJA
 • SOL
 • POPER
 • MUŠKETNI OREŠEK
 • 2 DCL MLEKA
 • 3 DCL SLADKE SMETANE (SAMA SE 1 DCL ZAMENJALA S KOKOSOVIM MLEKOM)
 • 7 DCL JUŠNE OSNOVE
JUŠNO OSNOVO SOMA PRIPRAVLJAM SAMA, SAJ NE UPORABLJAM VEGETE ALI JUŠNIH KOCK.
V VODO DAM SESTAVINE, KI JIH NAJDEM DOMA.


DANES SEM V VROČO VODO DODALA RUMENO IN ORANŽNO KORENJE, POR, ČEBULO, ČESEN, GOMOLJNO ZELENO, NA VRTU PA SEM NAŠLA ŠE LUŠTREK, PEHTRAN IN DROBNJAK. OSNOVO SEM KUHALA 20 MINUT, POTEM PA SEM OBA KORENČKA DODALA ČEMAŽEVI JUHI ZA ZGOSTITEV.

PREDEN PA SE  SKUPAJ LOTIVA KUHANJA JUHE IMAM ZATE DVA VPRAŠANJA: NAJDEŠ VSILJIVCA NA ENI IZMED SPODNJIH DVEH FOTOGRAFIJAH? IN KATERE SESTAVINE IZ RECEPTA NI NA NOBENI FOTOGRAFIJI?

                                                     

VEM, DA SI NAŠEL VSILJIVCA : ) TO JE POSODA, V KATERI OD DANES NAPREJ ZBIRAM ČEBULNE OLUPKE. POTREBOVALA JIH BOM NAMREČ NASLEDNJI TEDEN ZA BARVANJE VELIKONOČNIH PIRHOV. ČE BI JIH RAD BARVAL Z MANO, JIH ZAČNI ZBIRATI TUDI TI!
SESTAVINA, KI MANJKA, PA SE NAHAJA NA SPODNJI FOTOGRAFIJI - KROMPIR.

ZDAJ PA ZAČNIVA, NA VRSTI JE PRIPRAVA JUHE!

1. V VROČI OSOLJENI VODI SKUHAŠ DVA KROMPIRJA. 
2. ČEMAŽ NASEKLJAŠ - LAHKO NA GROBO, SAJ GA BOMO S PALIČNIM MEŠALNIKOM KASNEJE SESEKLJALI BOLJ NA FINO. NASEKLJAŠ TUDI ČEBULO.


3. NA MASLU PREPRAŽIŠ ČEBULO, DODAŠ KORENČKA IZ JUŠNE OSNOVE (ČE SI JO KUHAL), DODAŠ NASEKLJAN ČEMAŽ IN ZALIJEŠ Z MLEKOM IN  SMETANO. 
MEŠAŠ IN POSTOPOMA DODAJAŠ JUŠNO OSNOVO. POČAKAŠ, DA SE SESTAVINE POVEŽEJO IN ZAČNE JUHA VRETI.4. JUHO SESEKLJAŠ S PALIČNIM MEŠALNIKOM (SAMA JO PRED TEM VEDNO PRELIJEM V PLASTIČNO POSODO, DA NE POŠKODUJEM KUHINJSKIH LONCEV).
6. KER SEM SAMA ZELOOO NAVDUŠENA NAD PRVIMI POMLADNIMI ZELIŠČI  NA MIZO VEDNO DODAM NASEKLJANA ZELIŠČA, KI SI JIH VSAKDO IZMED NAS DODA PO OKUSU.
DANES SEM PRIPRAVILA ČEMAŽ, DROBNJAK IN METO.7. POLEG ZELIŠČ PA LAHKO DODAMO TUDI TEKOČO SLADKO SMETANO. Z NJO LAHKO NARIŠEMO IMENITNE VZORCE : )


IN KAJ NAREDIM Z ZELIŠČI, KI OSTANEJO NA MIZI?
METO DODAM V VODO ... DRUŽBO JI DELAJO ZMRZNJENE JAGODE IN MALINE.DROBNJAK IN ČEMAŽ PA NA SOLATO. TOKRAT JE BILO NA SOLATI TUDI GRANATNO JABOLKO TER SEVEDA TROBENTICE :)

ZDAJ VEŠ, KAJ BOMO JEDLI PRI NAS. PA PRI VAS? ČE TI KDAJ ZMANJKA IDEJ, POGLEJ POD OZNAK KUHARSKI KOTIČEK NA NAŠEM BLOGU. V NJEM JE ŽE 17 RECEPTOV.

SAMA SEM PREIZKUSILA RULADO BREZ MOKE, KI JO JE PREDLAGALA UČITELJICA MATEJA. KER V TEH DNEH, KO OSTAJAMO DOMA, NIMAMO VEDNO VSEH POTREBNIH SESTAVIN, SEM OREHE IZ RECEPTA ZAMENJALA Z MANDLJI. ODLIČNA JE BILA - DOKAZ, JE ŽE VEČ NI, OSTAJA LE FOTOGRAFIJA ; ) 
POSKUSI TUDI TI, BLIŽNJICO DO NJENEGA RECEPTA NAJDEŠ TU.TI MAHAM NA DALJAVO, JUTRI PA NAJU ČAKA ...  OBJAVA Z ZMAJI!

MAJDA


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

TRIJE METULJI