PREDLOG ZA MALICO, KOSILO ALI VEČERJO - POLPETE IZ ČEMAŽA IN ČIČERIKE

POLPETE ALI MEDALJONČKI SO ODLIČNA IZBIRA ZA PRAV VSE DNI V TEDNU - MED DELAVNIKOM, KO SE NAM NAVADNO MUDI IN TUDI MED VIKENDOM, KO IMAMO ZA KUHANJE NA VOLJO MALO VEČ ČASA. RAZLOG NJIHOVE VSESPLOŠNE PRILJUBLJENOSTI SE NAJVERJETNEJE SKRIVA V DEJSTVU, DA JIH IMAJO RADI TUDI OTROCI IN DA K POLPETAM LAHKO PONUDIMO ŠTEVILNE PRILOGE. MED NAJBOLJ KLASIČNIMI SO PIRE KROMPIR, KROMPIRJEVA SOLATA, KREMNA ŠPINAČA IN PARADIŽNIKOVA OMAKA. 


SAMA RADA PRIPRAVIM POLPETE, KI VSEBUJEJO STROČNICE, KI SO, KOT DANES UPORABLJENA ČIČERIKA,  ODLIČEN VIR BELJAKOVIN. ČIČERIKA JE ODLIČNA ZAMENJAVA ZA MESNI OBROK. TA STROČNICA VSEBUJE ZELO MALO MAŠČOB, VSEBUJE PA VITAMINE A, B, C, D, E IN MINERALE KOT SO KALCIJ, ŽELEZO, MAGNEZIJ, KALIJ IN CINK. KER IMA NIZKI GLIKEMIČNI INDEKS NAS NASITI ZA DALJ ČASA IN JE ZATO PRIPOROČLJIVA PRI DIABETIKIH TER PRILJUBLJENA PRI ŠPORTNIKIH IN VEGETARIJANCIH.

DRUGA POMEMBNA SESTAVINA DANAŠNJEGA RECEPTA PA JE ČEMAŽ. PRI KUHANJU NAMREČ RADA UPORABLJAM RASTLINE, KI RASTEJO  V ČASU PRIPRAVLJANJA POSAMEZNE JEDI - SEZONSKE SESTAVINE. 

 



V GOZDU LAHKO ČEMAŽ NAJDEMO ŽE S POMOČJO VONJA - VONJA PO ČESNU. ZATO SE IMENUJE TUDI DIVJI ČESEN. ZRASTE DO 40 CM VISOKO. IMA DVA PODOLGOVATA SULIČASTA LISTA, VMES PA STEBELCE, KI NOSI BELE ZVEZDNATE CVETOVE. TRENUTNO ŠE NE CVETI.

ČEMAŽ JE ZDRAVILEN. NJEGOVO ZDRAVILNO MOČ SO POZNALI ŽE STARI RIMLJANI,  POZNAJO PA JO TUDI MEDVEDI. KO SE PREBUDIJO IZ ZIMSKEGA SPANCA POIŠČEJO ČEMAŽ. POMAGA JIM, DA SE PO DOLGEM SPANJU PREČISTIJO. TAKO KOT POMAGA MEDVEDOM PA POMAGA TUDI NAM :)

MORAM PA TE OPOZORITI, DA MORAMO BITI PRI NABIRANJU ČEMAŽA IZREDNO PAZLJIVI. ZELO JE NAMREČ PODOBEN TREM STRUPENI RASTLINAM: ŠMARNICI, STRUPENI ČMERIKI IN PODLESKU. TU LAHKO POIŠČEŠ,KAKŠNE SO RAZLIKE MED NJIMI. SAMA GA ZA VSAK SLUČAJ NABIRAM LE ZGODAJ SPOMLADI. 

IN KAJ, POLEG ČIČERIKE IN ČEMAŽA, KI GA LAHKO ZAMENJAŠ S ŠPINAČO, POTREBUJEŠ ZA PRIPRAVO POLPET?

SESTAVINE ZA 11 POLPETOV: 


  • 250 G KUHANE ČIČERIKE (LAHKO JE TUDI IZ KONZERVE)
  • PEST ČEMAŽA
  • 1/2 NA DROBNO SESEKLJANE ČEBULE
  • 1,5 LONČEK KOSMIČEV (OVSENIH, PIRINIH ...)
  • 3/4 LONČKA PIRINE MOKE
  • 1 JAJCE
  • 100 G SIRA (SAMA SEM UPORABILA ZELIŠČNI SIR IZ ALBUMINSKE SKUTE)
  • SOL
  • SVEŽE ZMLET POPER
  • MUŠKATNI OREŠČEK

PRIPRAVA:

OVSENE KOSMIČE PRELIJ S TOLIKO VODE, DA SO PREKRITI IN SE TA ČAS, KO SI PRIPRAVIŠ VSE OSTALE SESTAVINE, NAPIJEJO VODE. 

V VEČJO POSODO DODAJ NA DROBNO SESEKLJANA ČEMAŽ IN ČEBULO, ZMEČKANO ČIČERIKO (SAMA SEM SI POMAGALA S  TLAČILCEM ZA PIRE KROMPIR) TER OSTALE SESTAVINE. KOT ZADNJE DODAJ ODCEJENE KOSMIČE. 

VSE SESTAVINE Z ROKAMI DOBRO PREMEŠAJ.  NIČ HUDEGA, ČE VMES OSTANE KAKŠNA CELA ČIČERIKA :)

IZ MASE OBLIKUJ POLPETE. ČE SE TI ZDI,  DA SI  KOSMIČE PREMALO ODCEDIL,  DODAJ V ZMES ŽLICO ALI DVE SUHIH KOSMIČEV IN POČAKAJ, DA  POSRKAJO VLAGO. 


POLPETE PEČEŠ V PEČICI, KI JO OGREJEŠ NA 180 STOPINJ 20 MINUT. PEKAČ LAHKO NAMASTIŠ ALI UPORABIŠ PAPIR ZA PEKO.

POLPETE LAHKO POSTREŽEŠ TOPLE ALI MRZLE, LAHKO JIH CELO ZAMRZNEŠ (SAMA ZAMRZNEM SUROVE).

POHRUSTAŠ JIH LAHKO KOT MALICO Z DODATKOM TVOJE PRILJUBLJENE OMAKE - MOJ MEDALJONČEK JE TEKNIL OB KISLI SMETANI IN DOMAČI PARADIŽNIKOVI OMAKI.


ALI PA KOT PRILOGO KOSILU ALI VEČERJI. PRI NAS OBA OBROKA PONAVADI ZDRUŽIMO V ENEGA, KI GA IMENUJEMO KOČERJA :) 

KO SEM POLPETE SPEKLA DRUGIČ SEM NA VSAKO DODALA SIR CHEDAR, KI SE JE MED PEKO STOPIL IN ZAPEKEL TER OBOGATIL OKUS.


PRED NAMI JE VIKEND, POMAGAJ PRI PRIPRAVI JEDILNIKA IN TUDI PRI KUHANJU. MOJI PRVOŠOLCI SO MI DOKAZALI, DA ZELO DOBRO UPORABLJAJO STRGALNIK, LUPILEC IN NOŽ - NEKATERI SO PRI PRIPRAVI JABOLČNE PITE TO KUHINJSKO ORODJE UPORABLJALI PRVIČ PRVIČ.

ČE PA TI USPE NABRATI VELIKO ČEMAŽA, GA LAHKO DODAŠ V KRUH ALI SKUHAŠ ČEMAŽEVO JUHO. S KLIKOM NAJDEŠ RECEPTA.

DOBER TEK!


UČITELJICA MAJDA




Komentarji

  1. Majda, mislim, da vsi ljubitelji čičerike, ovsenih kosmičev in dišečega čemaža z navdušenjem vzklikamo ob tvojem receptu :D Superca!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Si vas predstavljam ;-)
      Ker je v naši družini vegetarijanka vedno znova iščem recepte, ki "nadomestijo" meso, s tem pa je jedilnik nas ostalih vsejedcev v družini veliko bolj pester in zdrav :-)
      Nasmejan vikend ti želim, Majda

      Izbriši
  2. Majda, lahko bi vse svoje kuharske mojstrovine zbrala v kakšni zgibanki ,za takšne, kot sem jaz. Njami čudovito!
    Njami pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super ideja Dragica - ti bi jih potem skuhala in spekla, me pa pohrustale ;-)
      Njami pozdrav nazaj, Majda

      Izbriši
  3. Majda, njam njam.
    Pozdravček z doline na hrib. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI