IGRE BREZ IGRAČ

DANES SE BOMO SPOMNILI NA NEKAJ IGER, ZA KATERE NE POTREBUJEMO PRIPOMOČKOV, SAJ BODO V NJIH GLAVNO VLOGO IGRALI NAŠI MOŽGANI. 


SPODAJ NAJDETE SEZNAM IGER, S KATERIMI BOSTE PREGNALI DOLGČAS, HKRATI PA BOSTE POSKRBELI ZA RAZGIBAVANJE NAJPOMEMBNEJŠEGA ORGANA V SVOJEM TELESU – MOŽGANOV.

NEKATERE ZAGOTOVO ŽE POZNATE, UPAM PA, DA IZVESTE ŠE ZA KAKŠNO NOVO IN JO ŽE TA VIKEND PREIZKUSITE S SVOJIMI DOMAČIMI. 


BESEDNI VLAK

IGRA POTEKA V KROGU, PRIMERNA PA JE ZA DVA ALI VEČ IGRALCEV. PRVI IGRALEC ZAČNE S POLJUBNO BESEDO, NA PRIMER »AVTO«. NASLEDNJI IGRALEC BESEDO PONOVI IN DODA SVOJO: »AVTO, DREVO«. VSAK NASLEDNJI IGRALEC NADALJUJE PO ISTEM KOPITU, Z DODAJANJEM VEDNO VEČ BESED PA POSTAJA IGRA VSE BOLJ ZAPLETENA. ČE SE IGRALEC ZMOTI, MU DRUGI LAHKO POMAGAJO, IGRA PA SE KONČA, KO SE NIHČE VEČ NE SPOMNI VRSTNEGA REDA BESED.BESEDNA OLIMPIJADA

VSAK IGRALEC POSKUŠA V ENI MINUTI POVEDATI ČIM VEČ BESED NA ČRKO, KI JO JE DOLOČIL SOIGRALEC (ALI ODRASLA OSEBA). SLEDNJI TUDI ŠTEJE PRAVILNE BESEDE.


TABORJENJE

PRVI IGRALEC REČE: “JAZ GREM NA TABORJENJE. S SEBOJ BOM VZEL …” IGRALEC SI IZBERE POLJUBNO STVAR, KI BI JO VZEL NA TABORJENJE, NA PRIMER ŠOTOR. NASLEDNJI IGRALEC NADALJUJE IGRO TAKO, DA UPORABI ZADNJO ČRKO PREDHODNEGA IGRALCA. V NAŠEM PRIMERU JE TO ČRKA R. IGRO TAKO LAHKO V NAŠEM PRIMERU NADALJUJEMO NA NASLEDNJI NAČIN: “JAZ GREM NA TABORJENJE IN S SEBOJ BOM VZEL RIBIŠKO PALICO.” KER RIBIŠKO PALICO LAHKO VZAMEMO S SEBOJ NA TABORJENJE, VSI SOIGRALCI POTRDIJO IDEJO TAKO, DA REČEJO “SEVEDA, PRINESI RIBIŠKO PALICO S SEBOJ!” ČE NASLEDNJI IGRALEC NE POVE BESEDE, KI SE PRIČENJA S PRAVILNO ČRKO ALI ČE POVE BESEDO, KI NIMA POVEZAVE S TABORJENJEM, SOIGRALCI REČE: “NE, TEGA PA NE MOREŠ PRINESTI S SEBOJ!” IGRA SE NADALJUJE, DOKLER IGRALCI NE IZČRPAJO IDEJ. ZA LAŽJO RAZLIČICO IGRE LAHKO DOLOČIMO, DA JE NASLEDNJA BESEDA LAHKO KARKOLI IN NI NUJNO POVEZANA S TABORJENJEM.


NASPROTJA

PRVI IGRALEC POVE POLJUBNO BESEDO, KI JI LAHKO NAJDEMO NASPROTJE, VSI OSTALI PA ODGOVORIJO. PRIPOROČLJIVO JE, DA ZAČNEMO Z ENOSTAVNIMI PARI, NA PRIMER »NOČ/DAN«, KO PA SE MOŽGANČKI MALO OGREJEJO, LAHKO POSTANEMO BOLJ USTVARJALNI.

NEKATERIM BESEDAM JE NA PRVI POGLED TEŽKO NAJTI NASPROTJA, NA PRIMER »SVINČNIK«, ČE PA UPORABIMO MALO DOMIŠLJIJE, HITRO UGOTOVIMO, DA JE NJEGOVO NASPROTJE PRAV LAHKO »RADIRKA«. ČE NIHČE NE NAJDE NASPROTJA DANE BESEDE, GA MORA POVEDATI, KDOR JE IZREKEL BESEDO. ČE NASPROTJA NE VE NITI ON, DOBI KAZENSKO TOČKO.


STAVKI IZ ENE ČRKE

NEKDO OD IGRALCEV PRVI IZBERE POLJUBNO ČRKO, NA PRIMER »V«. V VNAPREJ DOLOČENEM ČASU SI MORA VSAK IGRALEC IZMISLITI STAVEK, V KATEREM SE VSE BESEDE ZAČNEJO S TO ČRKO: »VODOVODAR VLADO VOZI VODO IZ VODOVODA.« STAVKI SO LAHKO NESMISELNI, MORAJO PA BITI SLOVNIČNO PRAVILNI. ZMAGA, KDOR JE V STAVKU UPORABIL NAJVEČ BESED, IN IZBERE NOVO ČRKO.


SKRIVNOSTNA OSEBA

EDEN OD IGRALCEV SI ZAMISLI OSEBO, KI JO VSI POZNAJO. OSTALI IGRALCI POSTAVLJAJO VPRAŠANJA IN UGIBAJO OSEBO, NPR. »ALI JE OTROK, ALI NOSI OČALA, ALI HODI V ŠOLO, ALI JE IZ NAŠE VASI …? « TISTI, KI SI JE OSEBO ZAMISLIL, LAHKO ODGOVARJA SAMO Z DA/NE. KDOR OSEBO UGANE, SI ZAMISLI NOVO OSEBO.


PREPOVEDANE ČRKE

IGRALCI DOLOČIJO ENO ALI VEČ ČRK, KI BODO V NASLEDNJI IGRI PREPOVEDANE. NATO MORA VSAK IZMED IGRALCEV POVEDATI SVOJO ZGODBICO (NA PRIMER, KAJ JE POČEL MED VIKENDOM), PRI ČEMER PA BESEDE NE SMEJO VSEBOVATI PREPOVEDANIH ČRK. IGRA POSTAJA TEŽJA Z IZLOČANJEM POGOSTEJŠIH ČRK (P, R, A, E ...) ALI Z IZLOČANJEM VEČJEGA ŠTEVILA ČRK, ZA NAJBOLJ ENOSTAVNO RAZLIČICO PA LAHKO IZLOČIMO SAMO ENO ČRKO, KI NI TAKO ZELO POGOSTA, NA PRIMER »Ž«.


IZMIŠLJENA ZGODBA

IZMIŠLJEVANJE POVEZANE ZGODBE ZNA BITI ZELO ZANIMIVO, VELIKA DOZA SMEHA PA JE ZAGOTOVLJENA. NEKDO ZAČNE S STAVKOM (ALI PA DOLOČIMO, DA VSAK POVE VSAJ TRI BESEDE), DRUGI STAVEK PONOVI IN DODA ŠE SVOJEGA. TAKO SE IGRA NADALJUJE, DOKLER EDEN OD IGRALCEV NE POZABI TOČNO PONOVITI ZGODBE, KI JE NASTALA DO TAKRAT. MORDA BO NASTALA ZGODBA O VIJOLIČNEM KAKCU, KI SE RAD POTAPLJA V MLAKI IN SMUČA SKUPAJ Z ROZA KRAVAMI, KI NIMAJO KOTALK.


POZNAŠ TUDI TI KAKŠNO BESEDNO IGRO? ZAPIŠI JO V KOMENTAR.

UČITELJICA LEA


Viri (dostop 9. 4. 2021):

https://www.sane.org/information-stories/the-sane-blog/wellbeing/do-brain-training-activities-really-work

https://rubirudi.com/13-idej-kako-pregnati-dolgcas-z-miselnimi-igrami/#NAHRBTNIK_BESED

http://www.os-kobarid.si/files/2020/03/ZABAVNE-BESEDNE-IGRE-ZA-PRE%C5%BDIVLJANJE-PROSTEGA-%C4%8CASA-DOMA.pdf

http://igramose.blogspot.com/p/jezikovne-igre.html

https://artprojectsforkids.org/how-to-make-a-simple-train-drawing/http://www.easy-to-draw.com/how-to-draw-tent/

https://fcubed.eu/our-team/

https://www.dreamstime.com/illustration/kids-sport-little-ch

https://www.123rf.com/photo_85162479_photo-of-colorful-drawing-opposites-sad-and-happy-girl.html

https://www.pinterest.com/pin/329255422764395922/


Komentarji

 1. To sem pogrešala! Super ideje!
  Možgančkova telovadba mi leži. Hvala za idejo!
  Lep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 2. Uporabno in zabavno tudi pri pouku slovenščine - učenci imajo take igre radi, zato se bomo zagotovo kdaj pozabavali tudi na "tvoj" način.
  !jemi es opeL 😉😊👋
  Mateja

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE