JANEZ BITENC: ZMAJ

 

POZDRAVLJENI!

MED RAZMIŠLJANJEM O TEM, KAJ BI VAM LAHKO PREDSTAVILA DANES SEM SE SPOMNILA NA JANEZA BITENCA.

JANEZ BITENC JE BIL PESNIK, PISATELJ IN SKLADATELJ. NAPISAL KAR NEKAJ PRAVLJIC IN OTROŠKIH PESMI, KI JIH JE TUDI OGLASBIL.

KER JE TA TEDEN NAMENJEN RAZLIČNIM ZMAJEM, VAM PREDLAGAM, DA SE SEZNANITE TUDI S PRAVLJICA O ZMAJU, KI JO JE NAPISAL JANEZ BITENC.

PREDLAGAM, DA SI ODLOMEK TE PRAVLJICE PREBERETE.

 

·         PRAVLJICA: ZMAJ

PETER JE NAREDIL ZMAJA IN MU NAROČIL, NAJ ODNESE PISMO SONCU, VETER PA MU BO POMAGAL PREMAGATI POT. MED POTJO, KO JE BIL ZMAJ UTRUJEN, SE JE ODPOČIL NA OBLAČKIH. OBLAČKE PA JE VSE ZANIMALO, KAJ JE V PISEMCU, ZMAJ PA JE POVEDAL, DA SE TUJIH PISEM NE ODPIRA IN DA NE DOVOLI, DA BI KDO PREBRAL PISMO, KI MU NI NAMENJENO. EN OBLAK PA JE BIL TAKO RADOVEDEN, DA SE JE SKORAJ STEPEL Z UBOGIM ZMAJEM, VENDAR JE PRIŠEL VETER IN MU POMAGAL TAKO, DA JE RAZKADIL TE TEMNE OBLAKE. TAKO JE ZMAJ LE PRIŠEL DO SONCA IN MU IZROČIL PETROVO PISMO, V KATEREM JE PISALO, ZAKAJ SONCE NIČ VEČ NE SIJE V NJIHOVE KRAJE, DA SE OTROCI NIČ VEČ NOČEJO IGRATI, ROŽICE NIČ VEČ NE RASTEJO, VSE UMIRA. SONCE PA JE S POMOČJO SONČNIH ŽARKOV NAPISALO NAZAJ, DA NE MORE OGREVATI NJIHOVEGA MESTA, KER JE PREVEČ ONESNAŽENO IN DA NE MORE NITI GLEDATI, KOLIKO SMETI JE NA ZEMLJI. ZATO JE PROSIL PETRA, NAJ UREDIJO MESTO, NATO BO SONCE ZAČELO SIJATI IN RAZVESELJEVATI LJUDI. TAKO SO SE OTROCI ZBRALI SKUPAJ IN IZVEDLI ČISTILNO AKCIJO IN SONCE JE ZAČELO SPET GRETI. NAUK ZGODBE JE V TEM, DA SE LJUDJE NITI ZAVEDAMO NE, KAJ POČNEMO Z ZEMLJO, KAKO JO ONSNAŽUJEMO, NITI OPAZIMO NE, KAKŠNO JE OKOLJE, V KATEREM ŽIVIMO. STRAH PA NAS JE, DA SE NAM BO NARAVA ENKRAT KREPKO MAŠČEVALA. ZATO JE POMEMBNO, DA SKRBIMO ZA SVOJE OKOLJE IN GA NE ONESNAŽUJEMO TOLIKO IN DA K TEMU PRIVAJAMO OTROKE ŽE V RANI MLADOSTI.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Janez_Bitenc

ČE KATERE OD BESED V ZGODBI NE RAZUMETE, SI JO IZPIŠITE. NJENO RAZLAGO SI POIŠČITE V FRANČKU.

https://www.xn--franek-l2a.si/fran

 

PRAVLJICI LAHKO PRISLUHNETE NA SPODNJI POVEZAVI.

RADIJSKA IGRA: JANEZ BITENC: PRAVLJICA ZMAJ

https://www.youtube.com/watch?v=0Z7rsAvmsxE

 

UPAM, DA STE UŽIVALI OB PRAVLJICI ZMAJ.

 

ZA ZABAVO PA LAHKO S KOCKO SESTAVLJATE ZMAJA. ZA TO IGRO POTREBUJETE PISALO, LIST PAPIRJA, NAVODILA ZA IGRO IN IGRALNO KOCKO.

MEČETE KOCKO IN PO NAVODILIH IN SESTAVITE (NARIŠETE) SVOJEGA ZMAJA. ZMAGA TISTI, KI GA PRVI NARIŠE.

 

VELIKO ZABAVE Z BRANJEM IN RISANJEM ZMAJEV VAM ŽELIM.

UČITELJICA ANGELIKAKomentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE