DOBILI SMO NOV KOLEDAR

POZDRAVLJENI! ZAKORAKALI SMO V NOVO LETO V ŽELJI IN UPANJU, DA BO LETOS VSE DRUGAČE. DOSTIKRAT NE GRE. TEMU JE KRIVO MARSIKAJ. TUDI, ČE JE DAN ENAK DNEVU IN SI MESECI SLEDIJO EN ZA DRUGIM V VRSTNEM REDU, PA SE VSAKO LETO ZAMENJA KOLEDAR IN NA KOLEDARJU LETNICA. PREDLAGAM, DA SI IZDELATE SVOJ KOLEDAR, KI JE LAHKO NAMIZNI ALI PA STENSKI. HKRATI PA JE LAHKO TUDI UČNI PRIPOMOČEK. IZDELAVA TEGA KOLEDARJA NI ZELO ZAHTEVNA, ZATO SI GA POSKUSITE IZDELATI. ZA IZDELAVO POTRBUJETE:
- 1 VELIK PAPIRNAT KROŽNIK, - 1 MALI PAPIRNAT KROŽNIK, - KARTON ZA KAZALCE - BEL PAPIR ZA MESECE IN BARVAST ZA DNEVE V MESECU, - 3 MAJHNE GUMBE ALI PERLICE, BUCIKO IN PLUTOVINAST ZAMAŠEK. - LEPILO, ŠKARJE, FLUMASTRE, SVINČNIK IN ŠABLONO. ČE NIMATE PAPIRNATIH KROŽNIKOV, SI POMAGAJTE S KARTONOM (EMBALAŽA) ALI Z RISALNIM LISTOM NA KATEREGA OBRIŠETE DESERTNI IN MALI SERVIRNI KROŽNIK. OSTANKE KARTONA ALI RISALNEGA LISTA LAHKO PORABITE ZA KAZALCE.
1. IZ BARVASTEGA PAPIRJA IZREŽITE 31 PRAVOKOTNIKOV (1,5 X 2cm) ZA DNEVE V TEDNU. LIST PREPOGNITE ZA 1,5 cm IN ZGUBAJTE HARMONIKO (3 KRAT ZAPOGNI). NA TEJ HARMONIKI Z RAVNILOM ALI S ŠABLONO ODMERITE 2 cm ŠIROKE TRAKOVE IN JIH IZREŽITE. NANJE S FLUMASTROM NAPIŠITE VRSTILNE ŠTEVNIKE OD 1. DO 31.. 2. IZ BELEGA PAPIRJA IZREŽITE 12 PRAVOKOTNIKOV (3 X 2 cm). LIST PREPOGNITE V 2 cm ŠIROK TRAK (2X), ODMERITE 3 cm ŠIROKE TRAKOVE IN JIH IZREŽITE. NANJE NAPIŠITE IMENA MESECEV (ZA VSAK LETNI ČAS IZBERI DRUGO BARVO: POMLAD = ZELENA, POLETJE = RDEČE, JESEN = RJAVA IN ZIMA = MODRA.). POD IMENA MESECEV ZAPIŠITE TUDI NJIHOV VRSTNI RED. 3. NA KARTONU ALI RISALNEM LISTU (ČE NIMATE PAPIRNATIH KROŽNIKOV) OBRIŠITE DESERTNI IN MALI SERVIRNI KROŽNIK. NASTALA KROGA IZREŽITE NATANČNO PO ČRTI. 4. MALI KROG PREPOGNITE DVAKRAT NA POLOVICO, DA BOSTE KROG RAZDELILI NA ČETRTINE. PO PREGIBIH S FLUMASTROM OB ŠABLONI NARIŠITE RAVNI ČRTI. V VSAK DELČEK NAPIŠITE IME LETNEGA ČASA (BODITE POZORNI NA VRSTNI RED: POMLAD, POLETJE, JESEN, ZIMA). POLEG IMENA LETNEGA ČASA SI NAPIŠITE ALI NARIŠITE KAJ JE ZANJ ZNAČILNO (POMAGAJTE SI Z MOJIM PREDLOGOM.). 5. NA ZUNANJI ROB VEČJEGA KROGA Z LEPILOM PRILEPITE LISTIČE Z VRSTNIM REDOM DNI V MESECU. POD TE LISTIČE (PROTI SREDINI) PRILEPITE LISTIČE Z MESECI (BODITE POZORNI NA VRSTNI RED MESECEV.). 6. IZ OSTANKOV KARTONA ALI RISALNEGA LISTA IZREŽITE DVA KAZALCA: DOLGEGA ZA DNEVE IN KRATKEGA ZA MESECE. TO NAPIŠITE TUDI NA KAZALCA. 7. VZEMITE BUCIKO. NANJO NAJPREJ NATAKNITE GUMB ALI PERLICO, POTEM MALI IN VELIKI KAZALEC. ZA KAZALCEMA JE NA VRSTI DRUGI GUMB (PERLICA), KARTON Z LETNIMI ČASI (PRELUKNJATE GA NA SREDINI – KRIŽIŠČE ČRT) IN SREDINA VELIKEGA KROGA. KOLEDAR ZAKLJUČITE Z ZADNJIM GUMBOM (PERLICO) IN ZAMAŠKOM (NAJLAŽE JE BUSIKO ZAPIČITI V PLUTOVINAST ZAMAŠEK. ČE GA NIMATE, NAJ VAM STARŠI POMAGAJO PRELUKNJATI PLASTIČEN POKROVČEK. LAHKO PA GA ZAMENJAŠ S STARO RADIRKO ALI S PLASTELINOM.) 8. KOLEDAR JE GOTOV IN SI GA LAHKO POSTAVITE NA MIZO. ČE PA ZGORAJ (ZADAJ) PRILEPITE TRAKEC, GA LAHKO OBESITE NA STENO.
UPORABA TEGA KOLEDARJA JE ZABAVNA IN POUČNA: VELIK KAZALEC PREMIKAŠ VSAK DAN, MALEGA ENKRAT NA MESEC, PA ŠE POD MESECI IMAŠ OZNAČENE LETNE ČASE IN NJIHOVE ZNAČILNOSTI. VELIKO ZABAVE S KOLEDARJEM VAM ŽELIM. UČITELJICA ANGELIKA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

TRIJE METULJI