FLORENTINSKE TORTICE - PIŠKOTI Z ODLIKO TER IDEJA ZA PRAZNIČNO DARILO

 

NA BLOG SE Z MOJO POMOČJO POČASI TIHOTAPIJO VSI NAŠI NAJLJUBŠI DRUŽINSKI PIŠKOTI. PREDSTAVILA SEM VAM ŽE PRIPRAVO MAJDIC, KI IMAJO  NAJVIŠJO SKUPNO OCENO VSEH V DRUŽINI, MOJE NAJLJUBŠE MANDLJEVE ZVEZDICE, NAJLJUBŠI PIŠKOTI NAŠE NAJMLAJŠE DRUŽINSKE ČLANICE SO PO NOVEM PIŠKOTI, KI JIH JE NA BLOGU DELILA UČITELJICALEA, DANES PA SO NA VRSTI FLORENTINSKE TORTICE, KI JIH IMA NAJRAJE NAJSTAREJŠI ČLAN NAŠE DRUŽINE. 

PIŠKOTI, NEKATERI JIH POIMENUJEJO KAR FLORENTINCI, IZHAJAJO IZ ITALIJE. NA SPLETU BOSTE NAŠLI OBILO  RECEPTOV, SAMA PA VAM PREDSTAVLJAM  NAŠO NAJLJUBŠO RAZLIČICO PIŠKOTOV, 

PRIPRAVA PIŠKOTOV JE NA PRVI POGLED NEKOLIKO DOLGOTRAJNA, A KO JIH BOSTE ENKRAT POSKUSILI, JIH BOSTE PEKLI SPET IN SPET, KOT MI. 

ZA VSAK SLUČAJ PA SEM ZA VAS PRIPRAVILA BLIŽNJICO, KAKO SI PRIHRANITI NEKAJ ČASA,   O TEM PA VEČ NA KONCU OBJAVE ; )



POTREBNE SESTAVINE:

TESTO:

  • 150 G MOKE
  • 1/2 ZVRHANE ŽLIČKE PECILNEGA PRAŠKA
  • 50 G SLADKORJA (SAMA SEM DODALA RJAVEGA)
  • 1 ZAVITEK VANILIJEVEGA SLADKORJA
  • 65 G MASLA
  • 1 JAJCE


OBLOGA:

  • 50 G MASLA
  • 100 G SLADKORJA
  • 2 ŽLICI MEDU
  • 1 ZAVITEK VANILIJEVEGA SLADKORJA
  • 125 ML SLADKE SMETANE
  • 100 G MANDLJEVIH LISTIČEV
  • 100 G NASEKLJANIH LEŠNIKOV ALI MANDLJEV
  • 10 KANDIRANIH ČEŠENJ


PRELIV:

  • 75  G TEMNE ČOKOLADE
  • ŽLIČKO MASLA

PRIPRAVA:
PEČICO SEGREJ NA 200 STOPINJ. 
MEDTEM, KO SE BO SEGREVALA, NAREDI TESTO - ZMEŠAJ VSE SESTAVINE  IN ZAMESI GLADKO TESTO.
TESTO RAZVALJAJ, IZREŽI OKROGLE PIŠKOTE IN JIH PECI 5-7 MINUT. 

MEDTEM, KO SE PIŠKOTI PEČEJO, PRIPRAVI OBLOGO: 
V PONVI SEGREJ MASLO, MU DODAJ SLADKOR TER MED IN MEŠAJ, DA BO MEŠANICA RAHLO PORJAVELA. DODAJ SMETANO, NATO OREŠKE TER NA MAJHNE KOŠČKE NASEKLJANE KANDIRANE ČEŠNJE. KO JE MEŠANICA "POVEZANA" JO ODSTAVI S ŠTEDILNIKA.

NA PIŠKOTE Z DVEMA ŽLIČKAMA DODAJAJ ZMES ZA OBLOGO TER NATO PIŠKOTE PECI V PEČICI ŠE 10 - 12 MINUT NA 220 STOPINJ.

MEDTEM, KO SE PIŠKOTI DRUGIČ PEČEJO, NAD VODNO KOPELJO STOPI ČOKOLADO, KI JI DODAŠ ŽLIČKO MASLA. 
Z NJO PREMAŽI OHLAJENE PEČENE PIŠKOTE NA SPODNJI STRANI IN JIH POSTREZI.
TAKOLE JIH STREŽE NAOKOLI MOJ PALČEK POMAGALČEK ...



V FILMU  SI LAHKO OGLEDAŠ POSTOPEK, DA SE PREPRIČAŠ, DA NI TAKO TEŽKO, KOT SE MORDA BERE ;-) 



ZDAJ PA ŠE OBLJUBLJENA "BLIŽNJICA":
KADAR PEČEM FLORENTINCE VEDNO NAREDIM MALCE VEČ OBLOGE IN ČOKOLADNEGA PRELIVA TER  OBOJE SHRANIM V STEKLENIH LONČKIH V HLADILNIKU DO TAKRAT, KO KEKSE PONOVNO PEČEMO. 
KER PA JE SEDAJ ČAS PRAZNIKOV, LAHKO VSE KAR OSTANE, PODARITE SKUPAJ Z RECEPTOM ZA PEKO PIŠKOTOV.  PREJEMNIK TVOJEGA POSEBNEGA DARILA BO PIŠKOTE DOKONČAL VELIKO HITREJE KOT TI : )
MOJ PALČEK POMAGALČEK JE DARILCE ŽE NALOŽIL NA SANI IN GA PELJE K PRIJATELJEM V DOLINO.


ZA DANES SE POSLAVLJAM Z NAMIGOM:
KO PADE NOČ NA ZEMLJO NI LEPŠEGA KOT HRUSTLJATI PIŠKOTE V DOBRI DRUŽBI.


UČITELJICA MAJDA




 

Komentarji

  1. Majda, jaz bi se večkrat prikradla kot lisica in smuknila kaj iz tvoje sladke shrambe..lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :-) Dragica, ti kar pridi in to na glavna vrata, saj veš, pri nas tako zelo radi delimo in gostimo ;-)
      Lepo, lepo bodi, Majda

      Izbriši
  2. Mislim, da bi počasi morale pripraviti kakšno interaktivno kuharsko gradivo - zbirko, glede na ta kakšne dobrote se pojavljajo na blogu. Verjetno bi bila kar zaželjena! :) Izvrstno Majda!
    Lep pozdrav, Katja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra ideja Katja, vsem bi nam prišlo prav :-)
      Lep pozdrav k tebi, Majda

      Izbriši
  3. Kako cart! Tale tvoj palček pomagalček me je čisto očaral <3<3<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če ga kdaj potrebuješ, ti le povej Lea. Rad priskoči na pomoč vsem prijaznim ljudem :-)
      Lepo, lepo bodi, Majda

      Izbriši
  4. Odlično Majda! Prazniki bodo kot nalašč, da preiskusim recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tanja priporočam, res so odlični, pri nas jih pečemo spet in spet :-)
      Prijazen zaključek četrtka ti želim, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI