SKRB ZA KUŽKE IN MUCE POZIMI

 

Vir: https://www.zivalnik.si/novice/kdaj-vasega-kosmatinca-zebe-nasveti-za-hladno-vreme/

PRED NAMI JE ZIMA, HLADNEJŠI DNEVI IN NOČI. SPREMENJENE VREMENSKE RAZMERE NE BODO OD NAS ZAHTEVALE SAMO TOPLEJŠIH OBLAČIL, NEKATERE SPREMEMBE IN PRILAGODITVE JE TREBA UPOŠTEVATI TUDI PRI SKRBI ZA NAŠE MALE KOSMATINCE, MUCE IN KUŽKE.

KJE NAJ KOSMATINCI BIVAJO POZIMI?

NAJPREJ MORAMO POSKRBETI, DA SO ŽIVALI NA TOPLEM, NEKJE V TOPLEM ZAVETJU HIŠE. ČE SO ŽIVALI ZUNAJ, MORAMO NAMESTITI ZAVETJA ZANJE. NAJBOLJE JIH JE ZGRADITI IZ LESA. ZAVETJE NAJ BO NEKOLIKO DVIGNJENO OD TAL IN NAJ OHRANJA SUHOST TER PREPREČUJE PREPIH. V UTICO LAHKO DAMO ODEJO, SENO, STIROPOR (KOT IZOLATOR) ...

KUŽKI SE RADI POIGRAJO V SNEGU, PELJITE JIH NA SPREHOD. KUŽKI, KI IMAJO KRAJŠO DLAKO, BODO VESELI TUDI KAKŠNEGA PASJEGA PULOVERČKA, KI JIH BO OGREL IN ZAŠČITIL NJIHOVO OBČUTLJIVO KOŽO.

POMEN HRANE IN VODE POZIMI

POZIMI BODO ŽIVALI POTREBOVALE MALCE VEČJO KOLIČINO HRANE, SAJ OHRANJANJE TELESNE TEMPERATURE ZAHTEVA ENERGIJO, TO PA BODO DOBILE PREKO HRANE. ZA NAŠE KOSMATINCE JE POTREBNO RAVNO POZIMI POSKRBETI, DA IMAJO DOVOLJ ZALOGE. NAJBOLJ MORAMO BITI POZORNI PRI VODI, KI RADA ZMRZNE.

ZAŠČITA TAČK PRED SOLJO

KO SE KOSMATINEC VRNE Z ZUNANJEGA POTEPA, MU TAČKE OBRIŠITE S KRPO, NAMOČENO V MLAČNO VODO. SOL LAHKO RAZDRAŽI BLAZINICE NA TAČKAH, ČE PA SI MUCA ALI KUŽA TAČKE POTEM ŠE OBLIZNETA, LAHKO SOL PREIDE ŠE V NOTRANJOST IN POVZROČI BOLEČINE IN RAZJEDE V TREBUŠČKU.

NEGOVANJE DLAKE POZIMI

DLAKA MORA BITI POZIMI NEGOVANA IN RAZČESANA, SAJ BO LE TAKO NUDILA NARAVNO ZAŠČITO IN TERMOIZOLACIJO.

STOP! UPORABI PIROTEHNIKE

TO NE VELJA LE ZA MUCE IN KUŽKE, PAČ PA TUDI ZA VSE OSTALE ŽIVALI! PETARDE IN OGNJEMETI ŽIVALIM PREDSTAVLJAJO VELIK STRES IN JIH LAHKO TUDI POŠKODUJEJO! V MESECU DECEMBRU, KO BO TVEGANJE NAJVIŠJE, VAŠEGA KOSMATINCA OBVEZNO NAMESTITE V NOTRANJE PROSTORE, ZAGRNITE ZAVESE IN MU ZAGOTOVITE VAREN KOTIČEK.

PREVERIMO AVTOMOBILE

TOPEL AVTOMOBILSKI MOTOR SE MARSIKATERI MAČKI ZDI IDEALNO ZATOČIŠČE V MRZLI ZIMI. TO PA JE LAHKO ZELO NEVARNO. NESREČI SE LAHKO PREPROSTO IZOGNEMO: PREDEN SE USEDEMO V AVTO IN SE ODPELJEMO, GLASNO POTRKAMO PO POKROVU MOTORJA TER POČAKAMO NEKAJ TRENUTKOV. MUCA BO ZBEŽALA, MI PA SE LAHKO VARNO ODPELJEMO.

TUKAJ SI LAHKO OGLEDATE KRATEK PRISPEVEK O TEM, KAKO JE POTREBNO SKRBETI ZA KUŽKE IN MUCE POZIMI.

ČEZ CELO LETO SE LAHKO OBRNETE TUDI NA ZAVETIŠČA, JIM DARUJETE HRANO, ODEJICE IN PRIPOMOČKE ZA HIGIENO IN TAKO POMAGATE KAKŠNI MUCI ALI KUŽKU.


MIDVA Z LOVROM SVA ZBRALA NEKAJ HRANE IN ODEJICO ZA MUCKE. PAKET SVA POSLALA V DRUŠTVO ZA POMOČ MAČKAM MAČJA VILA V ŽALCU.

NA NAŠI ŠOLI, POD OKRILJEM GOSPE MAJDE PUR, ZBIRAMO HRANO ZA DRUŠTVO ZA ZAŠČITO ŽIVALI »VELES«, KI GA VODI DUŠAN VENGUST, V DRUŽBI ČUDOVITEGA KUŽKA BENIJA, KI NAS ŽE NEKAJ LET PRIDNO OBISKUJE.


PRAVIJO, DA JE ZIMSKI ČAS NAJLEPŠI ČAS V LETU. NAJ BO TA ČAS ČAROBEN TUDI ZA NAŠE MALE KOSMATE PRIJATELJE.

                          UČITELJICA BARBARA HUDOKLIN 

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

ZABAVNE BOŽIČNE NALOGE