PRAZNIČNI POGRINJKI ZA TRI MEDVEDKE

DANES SEM IMELA PRAV IMENITEN OBISK. K MENI SO PRIŠLI TRIJE MEDVEDKI, KI SO SE ODZVALI MOJEMU POVABILU NA SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK: ATA MEDVED BRUNDEK, MAMA MEDVEDKA MALČI TER SINKO MEDVEDEK NANDI.

ZANJE SEM IZDELALA PRAZNIČNE POGRINJKE, PRIPRAVILA DOMAČE DOBROTE: AJDOV KRUHEK Z OREHI (RECEPT NAJDEŠ TU), MASLO, MED, JABOLKA IN MLEKO. V MLEKO PA SEM DODALA MALCE MEDU, TAKO KOT GA JE ZAME PRIPRAVLJALA MOJA MAMI.PRAZNIČNE POGRINJKE LAHKO IZDELAŠ TUDI TI.
ZANJE POTREBUJEŠ:


 • PAPIR V BARVAH, KI SO TI LJUBE
 • ŠKARJE
 • LEPILO
 • PAPIRNATE PRTIČKE
SAMA SEM IZREZALA KVADRATE, JIH PREPOGNILA IN TAKO SO NASTALE STREŠICE POD KATERE SEM POLOŽILA PRTIČKE. 
IZREZALA SEM ČEBELICE TER JIH DODALA NA STREŠICE  ...

IN TUDI NA  KARTONČKE Z NJIHOVIMI IMENI. IZDELALA SEM JIH Z NAMENOM,  DA MEDVEDKI NE BI BILI V ZADREGI, KJE KDO SEDI. 
KARTONČKE SEM OBLIKOVALA KOT KNJIŽNA KAZALA, DA SE BODO MEDVEDKI VSAKOKRAT, KO BODO BRALI, SPOMNILI NA NAŠE PRIJETNO DRUŽENJE.
MEDVEDKI SO BILI NAVDUŠENI.MMM, KAKO SO SE OBLIZOVALI, TAKO DA SE JIM JE IZ RADOVEDNOSTI  PRIDRUŽIL TUDI NAŠ KUŽA ŠNOFI IN PRI MAMI MEDVEDKI PREVERIL, KAJ SE DOGAJA IN ZAKAJ TAKŠNA POJEDINA.
MEDVEDKI SO GA POVABILI, DA PRISEDE IN SI POSTREŽE Z DOBROTAMI A SE JE PRIJAZNO ZAHVALIL IN POVEDAL, DA NJEMU DIŠI LE MESO :)MEDTEM, KO SMO KLEPETALI, SEM SE SPOMNILA LJUBKE PRAVLJICE O TREH MEDVEDKIH.  MOJI OBISKOVALCI SO JO ŽELELI TAKOJ SLIŠATI,  OB TEM PA SEM SE SPOMNILA NATE IN PRAVLJICO KAR POSNELA, DA JI LAHKO PRISLUHNEŠ TUDI TI.

KOGA BI PA TI POVABIL/POVABILA NA ZAJTRK? 
VESELA BOM FOTOGRAFIJE TVOJE PRAZNIČNE MIZE IN MORDA TUDI KAKŠNEGA PRAVLJIČNEGA GOSTA : )

TI MAHAM Z MOJE MUŠNICE


UČITELJICA MAJDA


OB ZAKLJUČKU TI DODAJAM PRAVLJICO V PISNI OBLIKI, KI PA SE MALCE RAZLIKUJE OD MOJE -  NAJDEŠ RAZLIKE?

TRIJE MEDVEDI

DEKLICA JE ODŠLA V GOZD IN TAM ZAŠLA. HODILA JE MED DREVESI, ISKALA JE PRAVO POT IN SREDI GOZDA ZAGLEDALA HIŠICO. V TEJ HIŠICI SO ŽIVELI TRIJE MEDVEDI. PRVI JE BIL VELIK IN MOČAN - TO JE BIL OČE MEDVED. DRUGI JE BIL MANJŠI - - TO JE BILA MAMICA MEDVEDKA. TRETJI JE BIL ČISTO MAJHEN -- TO JE BIL SINČEK MIŠKO.  A NITI OČETA, NITI MAMICE IN NITI MIŠKA NI BILO DOMA. ODŠLI SO V GOZD, VRATA PA SO PUSTILI ODPRTA. DEKLICA JE STOPILA V HIŠO. PRED SEBOJ JE ZAGLEDALA VELIKO MIZO, NA MIZI PA TRI SKLEDE.


PRVA SKLEDA, ZELO VELIKA, JE BILA OČETOVA. DRUGA SKLEDA, MALO MANJŠA, JE BILA SKLEDA MAMICE MEDVEDKE. TRETJA, TEMNOMODRA SKLEDICA, PA JE BILA MIŠKOVA. IN VSE TRI SO BILE DO ROBA POLNE KAŠE. OB VSAKI SKLEDI JE LEŽALA ŽLICA: VELIKA, MANJŠA IN SE MANJŠA. TRI ŽLICE, TRI SKLEDE -- DEKLICA PA TAKO ZELO LAČNA! PRIJELA JE NAJVEČJO ŽLICO IN ZAJELA KAŠO IZ NAJVEČJE, OČETOVE SKLEDE. VZELA JE MAMINO ŽLICO IN POKUSILA KAŠO IZ SREDNJE SKLEDE. VZELA JE MIŠKOVO ŽLIČKO IN ZAJELA KAŠO IZ MALE, TEMNOMODRE SKLEDICE. IN MIŠKOVA KAŠA SE JI JE ZDELA NAJBOLJŠA.


ZDAJ BI SE RADA USEDLA. POGLEDALA JE OKOLI MIZE IN ZAGLEDALA TRI STOLE. TISTI NAJVEČJI -- TISTI JE BIL OČETOV. MALO MANJŠI JE BIL STOL MAMICE MEDVEDKE. NAJMANJŠI STOLČEK Z RDEČO BLAZINICO PA JE BIL MIŠKOV. DEKLICA JE ZLEZLA NA PRVI STOL -- IN PADLA. ZLEZLA JE NA DRUGEGA -- TUDI TA JI NI BIL PRAV. SEDLA JE NA MALI STOLČEK Z RDEČO BLAZINICO -- IN SE OD VESELJA ZASMEJALA. TA JI JE BIL KOT PO MERI. SKLONILA SE JE NAD SKLEDICO IN SE LOTILA JUHE. VSO JE POJEDLA, TAKO DOBRA JE BILA. POTEM SE JE NASLONILA IN SE ZAZIBALA: SEM IN TJA, SEM IN TJA, PA SE JE STOLČEK POLOMIL IN DEKLICA JE PADLA NA TLA.

STEKLA JE V DRUGO SOBICO. TAM SO STALE TRI POSTELJE: VELIKA, MANJŠA IN ŠE MANJŠA. TISTA VELIKA JE BILA POSTELJA OČETA MEDVEDA. MANJŠA JE BILA POSTELJA MAMICE MEDVEDKE. NAJMANJŠA PA JE BILA MIŠKOVA. DEKLICA SE JE ULEGLA NA PRVO POSTELJO -- PREVELIKA. LEGLA JE NA DRUGO -- ŠE VEDNO PREVELIKA. LEGLA JE NA MIŠKOVO -- TA JI JE BILA RAVNO PRAV. IN JE ZASPALA. TAKRAT SO SE MEDVEDI VRNILI DOMOV. BILI SO LAČNI, KAR TAKOJ SO STOPILI K MIZI, A TAM JE BILO VSE NAROBE. OČE MEDVED JE POGLEDAL V SVOJO SKLEDO IN ZARJOVEL S STRAŠNIM GLASOM: »KDO JE JEDEL IZ MOJE SKLEDE?«


MAMA MEDVEDKA JE POGLEDALA V SVOJO SKLEDO IN JE ZARJOVELA, SAMO MALO TIŠE: »KDO JE JEDEL IZ MOJE SKLEDE?« MIŠKO PA JE POGLEDAL V SVOJO SKLEDICO IN JE VIDEL, DA JE PRAZNA. IN JE, REVŠE, ZAPISKAL S TENKIM GLASKOM: »KDO JE JEDEL IZ MOJE SKLEDICE IN MI POJEDEL VSE?« OČE MEDVED SE JE OZRL PO STOLIH IN ZARJOVEL ŠE BOLJ STRAŠNO: »KDO JE SEDEL NA MOJEM STOLU IN GA PREMAKNIL?« TUDI MAMA MEDVEDKA  JE ZARJOVELA, SAMO MALO TIŠE:


»KDO JE SEDEL NA MOJEM STOLU IN GA PREMAKNIL?« MIŠKO PA JE ZAGLEDAL SVOJ POLOMLJEN STOLČEK IN ZACVILIL TENKO KOT MIŠ :»KDO JE SEDEL NA MOJEM STOLČKU IN MI GA POLOMIL?« OČE MEDVED JE STOPIL V SOBO IN ZARJOVEL S STRAŠNIM GLASOM: »KDO JE LEŽAL NA MOJI POSTELJI IN JO POMEČKAL?« TUDI MAMA MEDVEDKA JE ZARJOVELA, SAMO MALO TIŠE: »KDO JE LEŽAL NA MOJI POSTELJI IN JO POMEČKAL?« MIŠKO PA JE PRISTAVIL PRUČKO, POGLEDAL JE NA SVOJO POSTELJICO IN ZACVILIL, KAKOR DA GA KOLJEJO: »IN KDO LEŽI, SE ZMERAJ LEŽI V MOJI POSTELJI?« PRIVZDIGNIL JE ODEJO IN ZAGLEDAL DEKLICO. »AJ-AJ-AJ! ONA JE! GLEJTE JO! DRŽITE JO!« JE CVILIL MIŠKO -- KAR UGRIZNITI JO JE HOTEL. DEKLICA SE JE ZBUDILA, ZAGLEDALA JE MEDVEDE IN PLANILA K OKNU. ŠE DOBRO, DA JE BILO ODPRTO. BRŽ JE SKOČILA IZ HIŠICE IN ZBEŽALA. MEDVEDI JE NISO DOHITELI.
(RUSKA PRAVLJICA)Komentarji

 1. Kako zelo je pa tole prisrčno, bravo!!!!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Kristina :-)
   Prijazen četrtek ti želim, Majda

   Izbriši
 2. Majda, tole je pa res zelo, zelo prisrčno, super si naredila!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Sanja, nekaj za vse, ki se radi tu in tam preselimo v pravljični svet ;-)
   Prijazen četrtek ti želim, Majda

   Izbriši
 3. Odgovori
  1. Hvala Dragica :-)
   Prijazen vikend ti želim, Majda

   Izbriši
 4. Majda, večkrat sem že pregledovala blog, no, tokrat pišem.
  Hvala za tvojo idejo. Super je tole.

  Bom usmerila učence v mesecu decembru še k večji ustvarjalnosti tudi po zaslugi vas vseh, ki blog ustvarjate in ga ožarjate s svojimi zanimivimi, hudomušnimi, prisrčnimi, bralnimi in ustvarjalnimi idejami. HVALA VAM: Majda, Tanja, Lea, Nevenka, Mojca K., Katja, Angelika, Kristina, Dragica, pa tudi tistim, ki ste lani ustvarjale, v spomladanskem delu šolanja na daljavo.... Mateja, Nives...

  Mija

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Mija, na aktivu sem sodelavkam prebrala tvoj spodbudni komentar. Hvala zanj, daje nam moč za naprej in dokazuje, da skupaj zmoremo še več!
   Lepo, lepo bodi ti in tvoji, Majda

   Izbriši
 5. Darga Majda, hval ker si tvojo zgodbico/dogodivšično delila z nama :). Mija je bila navdušena do te mere, da jo je v prvi rundi poslušala 3x za pored potem pa sem vzela telefon... tvoj glas je pravljičen, tvoji domišljiji pa je samo nebo meja - hvala, ker si in medvedji objem na dalajvo :)!!!!!!!!!

  LP
  Jerneja

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga Jerneja in Mija, hvala da sta si vzeli čas za pravljico in tako tudi zame :-)
   Velik medvedji objem vama pošiljam na daljavo, Majda

   Izbriši
 6. Majda, prav umirila sem se ob tvojem pripovedovanju. In tako lepo si pripravila pogrinjek za svoje obiskovalce. Prijetno, prijazno, privlačno, pravljično.
  Mojca

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Mojca :-)
   Prijeten, prijazen in pravljičen vikend ti želim, Majda

   Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI