MED IN OVSENI PIŠKOTI Z MEDOM

 MED IN OVSENI PIŠKOTI Z MEDOM

DANES SI BOMO NAJPREJ PREBRALI NEKAJ STVARI O MEDU, NATO PA BOMO SPEKLI ŠE OVSENE PIŠKOTE Z MEDOM.

                           

MED JE VSEKAKOR SESTAVINA SLOVENSKEGA TRADICIONALNEGA ZAJTRKA. 

SI VEDEL/A DA (POVZETO POhttps://www.prehrana.si/clanek/399-vse-o-medu) :

-MED UVRŠČAMO MED NARVNE SLADKE SNOVI, SAJ VSEBUJE KOMPLEKSNO MEŠANICO SLADKORJEV

-VSEBUJE TUDI ENCIME, MINERALE IN VITAMINE IN PRIPOMORE K BOLJŠI ODPORNOSTI 

-GLEDE NA IZVOR POZNAMO »NEKTARNI ALI CVETLIČNI MED«, KI JE PRIDOBLJEN IZ NEKTARJA CVETOV IN »MANIN ALI GOZDNI MED«, KI JE PRIDOBLJEN PREDVSEM IZ IZLOČKOV ŽUŽELK NA ŽIVIH DELIH RASTLIN ALI IZLOČKOV ŽIVIH DELOV RASTLIN.

-SESTAVA, KAKOVOST, BARVA, VONJ IN OKUS MEDU SO ODVISNI OD RASTLINSKE VRSTE, IZ KATERE ČEBELE ČRPAJO MEDIČINO (NPR. AKACIJEV MED, SMREKOV MED, LIPOV MED, KOSTANJEV MED, HOJEV MED …).

-ZA OTROKE JE PRIPOROČENO UŽIVANJE NAJVEČ 2 ČAJNI ŽLIČKI NA DAN


PA PRIPRAVIMO OVSENE PIŠKOTE Z MEDOM (RECEPT POVZET PO: https://zenska.hudo.com/recepti/sladice/rcept-zdravi-piskoti-iz-ovsenih-kosmicev/)

ZA RIPRAVO POTREBUJEŠ: 

-300G OVSENIH KOSMIČEV

-125G MASLA

-2 JAJCI

-POL PECILNEGA PRAŠKA

-100G GLADKE MOKE 

-150G MLETIH LEŠNIKOV

-7 ŽLIC MEDU

-100G TABLICO ČOKOLADE, NAREZANO NA KOCKICE

-125G SADNEGA JOGURTA

-1,5 DCL MLEKA

-VANILIJEV SLADKOR

-POL ŽLIČKE CIMETA


POSTOPEK PRIPRAVE: 

POL URE PRED PRIPRAVO MASLO VZAMEMO IZ HLADILNIKA, DA SE ZMEHČA. 

V POSODO STRESEMO OVSENE KOSMIČE. PREKO KOSMIČEV PRELIJEMO JOGURT IN MLEKO. PREMEŠAMO IN PUSTIMO NEKAJ ČASA, DA SE KOSMIČI NAPIJEJO TEKOČINE.

                       

V TO MASO NATO Z ŽLICO VMEŠAMO JAJCA, MOKO, LEŠNIKE, PECILNI PRAŠEK, MED, ČOKOLADO NAREZANO NA KOCKICE, VANILJEV SLADKOR IN CIMET. NA KONCU ŠE MASLO, NAREZANO NA REZINE.


VSE SESTAVINE DOBRO PREGNETEMO Z ROKAMI. OBLIKUJEMO JIH V GLADKO KROGLO. KROGLA NE SME BITI RETRDA IN NE PREMEHKA (PACKASTA). ČE JE PRETRDA, DODAMO ŠE MALO MLEKA, ČE PA JE PREMEHKA, PA MALO MOKE. KROGLO ZAVIJEMO V ALU-FOLIJO IN PUSTIMO, DA SE V HLADILNIKU STRJUJE VSAJ 3 URE, LAHKO TUDI ČEZ NOČ.

                     

KO JE KROGLA STRJENA, JO VZAMEMO IZ HLADILNIKA. S PRSTI ŠČIPAMO KOŠČKE MASE IN JIH OBLIKUJEMO V POLJUBNE OBLIKE TER POLAGAMO NA PEKAČ, OBLOŽEN S PEKI PAPIRJEM.

                

PIŠKOTE Z OVSENIMI KOSMIČI PEČEMO NA 200°C 10-15 MINUT. NAJBOLJŠE JIH JE ČEZ NOČ PUSTITI, DA SE SUŠIJO NA ZRAKU, NASLEDNJI DAN PA POSPRAVITI V ŠKATLO ZA KEKSE, KER SO NAJBOLJŠEGA OKUSA, KO EN DAN POČIVAJO V ŠKATLI. 


PA DOBER TEK!

UČITELJICA SANJA

















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE