DOMAČ AJDOV KRUH Z OREHI IN PREČIŠČENO GHEE MASLO


PRIBLIŽUJE SE VSAKOLETNI TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK - DA BO TVOJ ZAJTRK ŠE BOLJ ZDRAV, SEM DANES  ZATE PRIPRAVILA NAVODILA, S POMOČJO KATERIH LAHKO DOMA SPEČEŠ AJDOV KRUH Z OREHI TER SI NANJ NAMAŽEŠ ZDRAVO  GHEE MASLO.


PRI NAS ŽE ŠEST LET SAMI PEČEMO KRUH Z DROŽMI. PONAVADI ENKRAT TEDENSKO, NATO PA NAREZAN KRUH SHRANIMO V ZAMRZOVALNIKU - TAKO IMAMO VSAKO JUTRO SVEŽ KRUHEK.

 DROŽI

KER PA ZA KRUH Z DROŽMI POTREBUJEŠ DROŽI IN SAMA PRIPRAVA TRAJA VELIKO ČASA, SEM  POISKALA PREPROST RECEPT ZA AJDOV KRUH Z OREHI, KI JE NA MIZI ŽE V SLABIH DVEH URAH, PRIPRAVA PA NI ZAHTEVNA.

HKRATI SEM ZA PRIMERJAVO ZAMESILA TUDI KRUH Z DROŽMI IN SICER Z RAZLIČNIMI SEMENI.

KAJ POTREBUJEŠ ZA AJDOV  KRUH Z OREHI? 

  • 300 G AJDOVE MOKE 
  • 700 G BELE PŠENIČNE MOKE  
  • KOCKO KVASA
  • 20 G SOL
  • 200 G OREHOV
  • 8 DL VODE

PRIPRAVA:

1. AJDOVO MOKO PRELIJ S 4 DCL VROČE VODE, DOBRO PREMEŠAJ IN PUSTI, DA SE OHLADI.


2. V PONVI SEGREJ OREHE, DA PO KUHINJI ZADIŠI, NATO  OREHE NASEKLJAJ NA MANJŠE KOŠČKE.




3. OHLAJENI MOKI PRIMEŠAJ PŠENIČNO MOKO, KVAS IN 4 DLC VODE TER ZAMESI TESTO. 
TESTO PUSTI POČIVATI POL URE.




4. PO POL URE MASI DODAJ SOL IN OREHE TER PONOVNO DOBRO PREGNETI. 



SAMA SEM AJDOVO TESTO PREGNETLA S POMOČJO MULTIPRAKTIKA, TESTO Z DROŽMI PA SEM ZAMESILA NA ROKE.



5. TESTO MED VZHAJANJEM PREKRIJ S KRPO.
AJDOV KRUHEK NAJ VZHAJA LE POL URE, KRUH Z DROŽMI PA NAJMANJ 6 UR (VMES GA VSAKE 3 URE PREGNETEMO). 


6. PEČICO PRIŽGI NA 250 STOPINJ.
V ŠE HLADNO PEČICO DODAJ PEKAČ, NA KATEREM SE BO PEKEL KRUH, SAJ TAKO NE POTREBUJEŠ PEKI PAPIRJA ALI MAŠČOBE. 

7. NA VROČ PEKAČ ZVRNI TESTO IN ZAREŽI NEKAJ ZAREZ Z NOŽEM ALI ŠKARJAMI.


8. HLEBČEK PECI 20 MINUT NA 250 STOPINJAH, NATO ŠE 25 MINUT NA 220 STOPINJAH. 


PRI NAS IMAMO RADI  MALCE BOLJ ZAPEČEN KRUH :)

PREDEN PA SE LOTIVA GHEE MASLA ... PROSIM SAMO MALCE POČAKAJ, DA ODNESEM ŠE TOPEL KRUHEK MOJI ŠOLARKI NA DALJAVO. MALICA SE JI BO PRILEGLA ;-)



TINKARA SI NA AJDOV KRUH RADA NAMAŽE NAMAZ IZ KISLE SMETANE, KREMNEGA SIRA, MALCE ČESNA,  POPRA, SOLI IN DODA PEST OREHOV. POSKUSI, NADVSE OKUSEN NAMAZ!

                                                           

SEM ŽE NAZAJ, DA SKUPAJ PRIPRAVIVA ŠE PREČIŠČENO MASLO GHEE. 
GHEE MASLO, IMENOVANO TUDI KULINARIČNO ZLATO, JE POZNANO ŽE TISOČLETJA, PRIHAJA PA IZ INDIJE. 
KER JE PREČIŠČENO, JE PRIMERNO  ZA VSE, KI SO OBČUTLJIVI NA LAKTOZO. 
ZELO ENOSTAVNO IN BREZ VELIKEGA TRUDA GA LAHKO V SLABI URICI PRIPRAVIŠ KAR DOMA. UPORABIŠ GA LAHKO ZA MAZANJE NA KRUH, PEČENJE, CVRTJE, PRAŽENJE … SAJ ČUDOVITO PRENESE ZELO VISOKE TEMPERATURE, TUDI DO 250°CUPORABEN JE TOREJ TAKO V KUHI, KOT V PEKI. 
ZARADI NAČINA PRIDELAVE JE SKORAJ NEPOKVARLJIVO – A BREZ SKRBI, TAKO JE DOBRO, DA NE BO OSTALO DOLGO : )

MED KUHO GHEE POSTANE ČUDOVITO ZLATE BARVE, NA SOBNI TEMPERATURI PA SE STRDI. 

ZA PRIPRAVO DOMAČEGA GHEEJA POTREBUJEŠ:

  •          KAKOVOSTNO NESOLJENO MASLO  -  IZ 750 G MASLA DOBIŠ DVA  KOZARČKA MASLA (TOLIKO NAENKRAT GA PRIPRAVIM SAMA, DA GA IMAMO DLJE ČASA NA ZALOGI. EN LONČKE (ZA MAZANJE NA KRUH) JE VEDNO V HLADILNIKU, DRUGI - ZA KUHO IN PEČENJE PA NA PULTU.

  •          KOZICO IN LESENO KUHALNICO
  •          TANKO TKANINO
  •          CEDILO

POSTOPEK:

1. MASLO POLOŽI V KOZICO. KOZICO Z MASLOM POSTAVI NA ŠTEDILNIK IN SICER NA NAJNIŽJO TEMPERATURO. MEDTEM KO SE MASLO TOPI, GA OBČASNO PREMEŠAJ.
MASLO SE BO NAJPREJ STOPILO, POTEM SE BO ZAČELO PENITI – NASTAL BO PENAST POKROV.


2. MASLO OBČASNO PREMEŠAJ IN ŠE NAPREJ KUHAJ. MED PENO SE BO POJAVLJALO VEDNO VEČ PROZORNIH MEHURČKOV. 



3. NA DNU KOZICE BODO NASTAJALE MLEČNE USEDLINE. V TEM KORAKU MASLO OBČASNO PREMEŠAJ. POSTOPOMA BO PENA SKORAJ POPOLNOMA IZGINILA. 


4. SČASOMA BO MASLO POSTALO ZLATE BARVE, PROZORNE MEHURČKE PA BO NADOMESTILA PENA, KI SE BO POJAVILA ŽE DRUGIČ. TO JE ZNAK, DA JE NAŠE MASLO PREČIŠČENO. 

5. ZDAJ JE ČAS, DA KOZICO UMAKNEMO S ŠTEDILNIKA. VIDIŠ RJAVE USEDLINE NA DNU?



6. KOZICO VZEMI Z OGNJA IN PUSTI VSAJ PET MINUT, DA SE MASLO MALO OHLADI. (PRVIČ, KO SEM SAMA PRIPRAVLJALA GHEE MASLO TEGA NISEM STORILA IN KOZAREC  JE OB STIKU Z VROČIM MASLOM POČIL. SI PREDSTAVLJAŠ VSO PACKARIJO, KI JE TEKLA PO PULTU, V PREDAL Z ŽLICAMI, NA TLA??? PREDSTAVLJAJ PA SI TUDI MOJO VELIKO ŽALOST, KER SEM OSTALA BREZ MASLA : ( 

7. PREČIŠČENO MASLO PREKO TKANINE PRELIJ V STEKLEN KOZARČEK. MOJA JE TAKO MAJHNA, DA SEM SI MORALA POMAGATI S KLJUKICAMI : )


PUSTI, DA SE PREČIŠČENO MASLO NA SOBNI TEMPERATURI POPOLNOMA OHLADI, POTEM PA GA HRANI NA SOBNI TEMPERATURI  ALI V HLADILNIKU.

TOLE PA JE OSTANEK MASLA - NIČ KAJ PRIJETEN POGLED, KAJNE?!



TAKO, OSNOVA ZA TRADICIONALNI ZAJTRK JE PRIPRAVLJENA. JUTRI PA PRIDI NAOKROG, BOVA SKUPAJ PRIPRAVILA PRAZNIČNI POGRINJEK.


MAHAM Z MOJEGA GRIČKA IN TI ŽELIM OBILO ZDRAVJA.


UČITELJICA MAJDA




Komentarji

  1. Majda, no, to pa je moj naaajljubši kruh! Zagotovo ga bom spekla konec tedna!
    Lep pozdrav,
    Katja

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem vesela, da ti recept pride prav Katja - če pa želiš narediti ajdov kruh z drožmi ti jih z veseljem odstopim :-)
    Lep večer ti želim, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

VAJE ZA KOORDINACIJO IN RAVNOTEŽJE