SLA(ST)NI POLŽKI IN MUFFINI ali "RECIKLIRANA KUHINJA 1"


ZAGOTOVO VAM JE OSTALO KAJ VELIKONOČNIH JEDI, PA NE VESTE, KAKO BI JIH ČIM PREJ IN ČIM RAJE POJEDLI. DODAJTE JIM ŠE NEKAJ NOVIH SESTAVIN, KANČEK DOMIŠLJIJE IN ŽE SO TU OKUSNE NOVE JEDI.





JEDI S SLIKE PRIJAJO KOT DNEVNI OBROK, PRIMERNE PA SO TUDI ZA PRILOŽNOSTNE JEDI NA PRAZNOVANJIH, ZABAVAH, DRUŽENJIH,… KOT PRIGRIZEK.



SESTAVINE IN PRIPOMOČKI ZA MAFINE:         


(PEKAČ ZA 12 KOSOV)
- ŠUNKA (10 – 12 dag)
- SIR (10 – 12 dag)
- 2 JAJCI
- MASLO (5 dag)
- JOGURT (180 ml)
- MOKA (10 dag)
- ½ PECILNEGA PRAŠKA
- ZAČIMBE PO OKUSU: POPER, ČESEN V PRAHU, DROBNJAK, PETERŠILJ, ORIGANO, SEZAM, …
- PEKAČ ZA MUFINE IN PAPIRNATE POSODICE

POSTOPEK:

1. VKLOPI PEČICO NA 180°C.
2. ŠUNKO IN SIR NAREŽI NA MAJHNE KOCKE.
3. Z MEŠALNIKOM PENASTO ZMEŠAJ JAJCI IN MASLO.
4. MOKI DODAJ PECILNI PRAŠEK IN SUHE ZAČIMBE PO SVOJEM OKUSU.
5. PRIPRAVI LONČEK JOGURTA, DODAJ MU NAREZAN PETERŠILJ ALI DROBNJAK.













6. VMEŠANIM JAJCEM IN MASLU DODAJ JOGURT IN MOKO TER DOBRO ZMEŠAJ Z MEŠALNIKOM.
7. MASI DODAJ KOCKE ŠUNKE IN SIRA IN PREMEŠAJ Z ŽLICO.














8. V PEKAČ ZA MAFINE VLOŽI PAPIRNATE POSODICE.
9. NAPOLNI JIH Z MASO IN POLJUBNO OKRASI Z NARIBANIM JAJCEM (PISANICA), NASEKLJANIM PETERŠILJEM ALI DROBNJAKOM, NARIBANIM SIROM, ČILIJEM, SEZAMOM,…












10. TAKO PRIPRAVLJEN PEKAČ DAJ V VNAPREJ OGRETO PEČICO IN PECI PRIBLIŽNO 25 MINUT (ODVISNO OD PEČICE).


MED TEM, KO SE MAFINI PEČEJO, LAHKO NAREDIŠ ŠE SLA(ST)NE POLŽKE.



SESTAVINE IN PRIPOMOČKI ZA POLŽKE:

- ODTALJENA PLOŠČA LISTNATEGA TESTA
- ŠUNKA (15 dag)
- NARIBAN SIR (10- 15 dag)
- JAJCE
- MOKA ZA POSIP
- VALJAR, SKODELICA
- PEKAČ IN PAPIR ZA PEKO  



POSTOPEK:

1. ŠUNKO NAREŽI NA TANKE REZINE IN NARIBAJ SIR (POMOČ ODRASLIH PRI MLAJŠIH OTROCIH!!!)
2. NA RAHLO POMOKANI POVRŠINI KUHINJSKEGA PULTA RAZVALJAJ ODTALJENO LISTNATO TESTO. NANJ POLOŽI REZINE ŠUNKE IN POTRESI S SIROM.















3. NADEVANO TESTO ZVIJ V RULADO IN JO NAREŽI NA PRIBLIŽNO 1 – 2 cm ŠIROKE REZINE.
4. REZINE NALOŽI OBRNJENE NA ŠIRŠO PLOSKEV NA PEKAČ OBLOŽEN S PAPIRJEM ZA PEKO.















5. V SKODELICI STEPI JAJCE IN REZINE PREMAŽI, DODAJ PA JIM PO ŽELJI TUDI KEČAP, PETERŠILJ ALI DROBNJAK,…















6. TAKO PRIPRAVLJEN PEKAČ VSTAVI V PEČICO, IZ KATERE NAJ TI KDO OD ODRASLIH POMAGA VZETI PEKAČ S PEČENIMI MAFINI (VROČE!!!). POLŽKI SE PEČEJO PRIBLIŽNO 15 MINUT.

7. MED PEČENJEM POLŽKOV PRIPRAVI ŠE SOLATO PO SVOJEM OKUSU; LAHKO JI DODAŠ NARIBANO JAJCE (PISANIICA), FIŽOL, REDKVICO, RUKOLO, BUČKO, PAPRIKO, MLADI SIR … IN OBED JE SKORAJ NARED.

 8. KO SO POLŽKI PEČENI, NAJ TI KDO OD ODRASLIH POMAGA VZETI PEKAČ IZ PEČICE (VROČE!!!)


9. MAFINE IN POLŽKE NADEVAJ NA KROŽNIK IN ZRAVEN POSTREZI SOLATO.


PA DOBER TEK!

UČITELJICA MATEJA



Komentarji

  1. Recikliranje v kuhinji mi je vedno v veliko veselje. Žal smo bili mi zelo pridni in smo pohrustali vse zaloge. Bo prišel pa tvoj recept prav za kakšno zabavo, ko se bomo lahko ponovno družili. Komaj čakam ;-)
    Prijazen pozdravček, Majda

    OdgovoriIzbriši
  2. Prihodnji teden nadaljujem z reciklirano kuhinjo in morda tam najdeš kaj bolj priročnega, da ne bo treba čakati do naslednje velike noči.😉
    Mateja

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI