ŽLIKROFI, FUNŠTERC IN BOGRAČ
STE ŽE KDAJ SLIŠALI ZA FUNŠTERC?
TO JE DRUGO POIMENOVANJE ZA KNAPOVSKO SONCE. VESTE, KAJ JE TO?
KAJ PA ŽLIKROFI – JIH POZNATE? NEPOZNAVALCEM MORDA ZVENIJO KOT NEKAKŠNI KROFI, KI JIH LAHKO JEMO Z ŽLICO.
KAJ PA JE BOGRAČ? STE GA ŽE KDAJ JEDLI?
TE ZANIMIVE SLOVENSKE BESEDE IZ NASLOVA DANAŠNJE OBJAVE SO LE TRI S SEZNAMA NAJBOLJ POPULARNIH SLOVENSKIH JEDI, SODEČ PO APLIKACIJI, KI ZDRUŽUJE BOGASTVO INFORMACIJ O JEDEH Z VSEGA SVETA. GRE ZA SPLETNO STRAN IN HKRATI APLIKACIJO TASTE ATLAS, KI VELJA ZA ZELO KREDIBILEN VIR NA PODROČJU HRANE.
STRAN NAVAJA DESET NAŠIH NAJBOLJ ZNANIH JEDI – PRI VEČINI BOSTE NAJBRŽ Z ODOBRAVANJEM PRIKIMALI, PRI KAKŠNI PA BOSTE VERJETNO ZAVILI Z OČMI ALI ODKIMALI Z GLAVO. SLEDNJE SEM PRI BOGRAČU STORILA JAZ, SAJ GA IMAM ZA MADŽARSKO JED, KAR SPLETNA STRAN POTRDI, V NADALJEVANJU PA POVE, DA BOGRAČ ZELO RADI KUHAJO V SLOVENSKEM PREKMURJU. TO JE LOGIČNO, SAJ PREKMURJE LEŽI ZELO BLIZU NAŠI SOSEDI MADŽARSKI.
DOVOLJ BESEDIČENJA, OGLEJMO SI JEDI!
10. MESTO: FUNŠTERC ALI KNAPOVSKO SONCE
ZASAVSKA JED IZ MOKE, JAJC IN VODE, KI SO JO V PRETEKLOSTI GOSPODINJE PRIPRAVLJALE ZA SVOJE MOŽE IN SINOVE, PREDEN SO TI ŠLI DELAT V RUDNIK (KNAP = RUDAR).
8. MESTO: KRANJSKA KLOBASA
SLOVENSKA NARODNA JED IZ NAJBOLJ KVALITETNEGA SVINJSKEGA MESA IN SLANINE.
ZELO KALORIČNA PREKMURSKA SLADICA JE NAREJENA IZ TESTA, MAKA, SKUTE, MLETIH OREHOV, SLADKORJA, MARGARINE, JAJC IN SMETANE.
KREMNO REZINO ALI "KREMŠNITO" SI LAHKO ŽE OD LETA 1953 NAROČIMO NA BLEDU, SESTAVLJENA PA JE IZ LISTNATEGA TESTA, VANILIJEVE KREME IN STEPENE SLADKE SMETANE.
PREKMURSKA OZIROMA MADŽARSKA ENOLONČNICA ZAHTEVA VSAJ TRI VRSTE MESA, KROMPIR, ČEBULO IN VINO, POGOSTO PA TEJ GOLAŽU PODOBNI JEDI DODAJO TUDI GOBE.
NE, TO NISO KROFI ZA NA ŽLICO, AMPAK TESTENINE, PODOBNE ITALIJANSKIM RAVIOLOM. ZA NJIHOVO PRIPRAVO POTREBUJEMO TESTO ZA REZANCE, KI GA NADEVAMO S KROMPIRJEM IN Z DODATKI – S ČEBULO, SLANINO IN Z ZAČIMBAMI.
ZVESTA SPREMLJEVALKA SKORAJ VSEH PRAZNIKOV JE NAREJENA IZ KVAŠENEGA TESTA IN OREHOVEGA, LEŠNIKOVEGA, PEHTRANOVEGA, MAKOVEGA ALI SKUTNEGA NADEVA.
ZNANA SLOVENSKA PRILOGA ALI SLADICA JE BILA V PRETEKLOSTI NAREJENA SAMO IZ VLEČENEGA TESTA IN SLANEGA ALI SLADKEGA NADEVA, DANES PA POZNAMO ŠE OGROMNO RAZLIČIC Z LISTNATIM, KVAŠENIM IN CELO KROMPIRJEVIM TESTOM.
SLADICA IZ KVAŠENEGA TESTA, OCVRTA IN POLNJENA Z MARMELADO, ČOKOLADO ALI VANILIJEVO KREMO, KI JO POVEZUJEMO S PUSTOM.
ČE ŽELITE IZVEDETI VEČ O SLOVENSKIH JEDEH, SI PREBERITE ŠE OBJAVO UČITELJICE MAJDE, KJER NAJDETE TUDI RECEPT ZA SLASTNO JABOLČNO PITO.
SE KOMU ŽE CEDIJO SLINE? GREMO KUHAT!
UČITELJICA LEA
Viri slik (dostop 7. 4. 2021):
https://www.tasteatlas.com/most-popular-dishes-in-slovenia?fbclid=IwAR3qtIgKq4Sij1fZ7EOrqOZjG0HOMcbxba_O9bOB30M0HpHpjK9HQyX9GOs
https://www.lupa-portal.si/po-sloveniji/kulinarika-in-babicini-recepti/funsterc-ali-knapovsko-sonce/
https://www.freepik.com/premium-photo/flat-lay-donuts-chopping-board-with-wooden-spoon_7887730.htm
Lea vse jedi imam zelo rada, le prve - FUNŠTERC ALI KNAPOVSKO SONCE nisem še nikoli poskusila. Po videzu me spominja na gruzijsko jed hačapuri (ime sem si z lahkoto zapomnila zaradi njenega zadnjega dela ;-)
OdgovoriIzbrišiŽe v ponedeljek si bomo tole ogledali v podaljšanem bivanju, saj smo v mesecu marcu raziskovali jedi naših babic - hvala za preglednost :-)
Prijeten vikend ti želim, Majda
Tudi jaz še nisem poskusila tega slovenskega hačapurija :) Me veseli, da vam bo prišlo prav v šoli :)
OdgovoriIzbrišiPozdravček iz Žalca