SLASTNA JUHA IZ KOPRIV



ŽE KOT MAJHNI DEKLICI MI JE BILO REČENO, DA JE KOPRIVA IZJEMNO KORISTNA RASTLINA. STAREJŠI LJUDJE SO JO NAJPOGOSTEJE OMENJALI V POVEZAVI Z REVMO -  MOJ STARI ATA MI JE PREDLAGAL, DA JE NAJBOLJE, ČE SE VRŽEM V KOPRIVE IN TAKO NE BOMO IMELA NIKOLI TEŽAV Z REVMO. 

MORAM PRIZNATI, DA NIKOLI NISEM POSKUSILA, SAJ ME JE ŽE BEŽEN STIK S KOPRIVO NAUČIL, DA SEM SE JE IZOGIBALA NA DALEČ.

DANES PA JE DRUGAČE - ZELO RADA JO UPORABLJAM V KUHINJI, NAREDILA SEM SI CELO DOMAČI NASAD KOPRIV: )
KO JE KOPRIVA MLADA, ZGODAJ POMLADI, JE ODLIČNEGA, POLNEGA OKUSA IN ZELO ZDRAVILNA. NEKAJ JO POSUŠIM ZA ČAJ, OSTALO PA UPORABIM ZA SUPER ENOSTAVNO JUHO, KI JE ODLIČNEGA OKUSA, ZELO PODOBNA ŠPINAČNI JUHI.


KAJ POTREBUJEŠ ZA TO SLASTNO JUHO?
NAJPREJ KOPRIVE, DA PA JIH NABEREŠ BREZ OPEKLIN UPORABI ROKAVICE IN ŠKARJICE.



POLEG KOPRIV SAMA V JUHO DODAM ŠE:



  • 3 ŽLICE OLJČNEGA OLJA
  • SESEKLJANO ČEBULO ALI DVE
  • 3 STROKE ČESNA
  • 1 KORENČEK
  • 1 MAJHEN POR
  • 1 L ZELENJAVNE JUŠNE OSNOVE (RECEPT ZA PRIPRAVO NAJDEŠ TU)
  • 1 ŠOP DROBNJAKA, TUDI CVETOVE
  • 1 DL SLADKE SMETANE IN ŠE MALO, KO POSTREŽEMO
  • MORSKO SOL
  • 1 ŠČEP MUŠKATNEGA OREŠČKA
  •  SVEŽE MLET ČRNI POPER
  • 40 G MASLA
  • VEJICO LUŠTREKA
  • ZA ZGOSTITEV JUHE 1 MOKAST KROMPIR (SAMA SEM DODALA ŠE BETE ŠAMPINJONOV - KLOBUKE SEM PORABILA ZA DRUGO JED)
PRIPRAVA:

NASEKLJAMO ČEBULO, POR, ČESEN, LUŠTREK IN DROBNJAK, OLUPIMO KORENČEK IN KROMPIR TER JU NAREŽEMO NA KOCKE. 

OSMUKAMO IN OPEREMO KOPRIVE. NA SREDNJE MOČAN OGENJ PRISTAVIMO LONEC, NAPOLNJEN Z LITROM VODE. KO VODA ZAVRE, V NJEJ BLANŠIRAMO KOPRIVE -  KOPRIVE ZA 30 SEKUND POTOPIMO V VRELO VODO, NATO PA JIH TAKOJ OHLADIMO POD TEKOČO HLADNO VODO, DA USTAVIMO PROCES KUHANJA.
OŽETE KOPRIVE NA GROBO SESEKLJAMO IN SHRANIMO NA TOPLO. BREZ SKRBI - KO SO TOPLOTNO OBDELANE NE PEČEJO VEČ : )


V VELIKI KOZICI SEGREJEMO OLJČNO OLJE IN NA NJEM POPRAŽIMO ČEBULO. KO ČEBULA POSTEKLENI DODAMO KORENČEK, POR, ČESEN IN KROMPIR. 
ZELENJAVO PRAŽIMO 10 MINUT, DA SE ZMEHČA, NATO DOLIJEMO VROČO ZELENJAVNO JUŠNO OSNOVO IN KUHAMO ŠE 10 DO 15 MINUT, DA SE KROMPIR POPOLNOMA SKUHA.

DODAMO KOPRIVE IN S PALIČNIM MEŠALNIKOM  VSE SESTAVINE ZMEŠAMO V GLADKO KREMNO JUHO. 


KO JUHA PONOVNO ZAVRE JO SOLIMO, POPRAMO, DODAMO MUŠKATNI OREŠČEK, LUŠTREK TER VMEŠAMO MASLO IN 1 DL SMETANE. 

PREDEN JUHO POSTREŽEMO, JO OKRASIMO S SMETANO, NASEKLJANIM DROBNJAKOM TER DROBNJAKOVIMI CVETOVI (KI RAHLO PEČEJO).


JUHA JE RESNIČNO SLASTNA, ČE JO ŽELIŠ PREIZKUSITI TO STORI ČIMPREJ, DOKLER SO KOPRIVE ŠE MLADE.
SAMA NAČRTUJEM V PRIHODNJIH DNEH ŠE ENO JED IZ KOPRIV. SKUTINO PITO IZ KOPRIV.
ČE BO OKUSNA, BOM RECEPT DELILA  S TABO NA BLOGU.

PRIJAZEN POZDRAVČEK Z MOJEGA HRIBČKA,
MAJDA





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI