KURJENJE OGNJA - PREŽIVETJE V NARAVI


OGENJ JE ŽE OD PRADAVNIH ČASOV ČLOVEKOV PRIJATELJ – OB NJEM SE JE GREL, SI PRIPRAVLJAL HRANO, SI Z NJIM SVETIL. HKRATI GA JE OGENJ VAROVAL PRED ZVERMI, KI SO NANJ PREŽALE V NARAVI.

SPRVA JE BIL, DA JE PRIŠEL DO NJEGA, ODVISEN OD NARAVNIH SIL (STRELA, VULKANI), NATO JE SAM IZNAŠEL NAČIN, DA GA ZANETI – DRGNIL JE DVA KAMNA MED SEBOJ, USTVARIL TRENJE Z LESENO PALICO, ODKRIL GORLJIVE ELEMENTE V NARAVI IN IZDELAL PRIPOMOČKE ZA USTVARJANJE ISKRE.

S TEM SE JE MOČNO IZBOLJŠALO NJEGOVO ŽIVLJENJE. DANES IMAMO »OGENJ« ZA GRETJE, KUHANJE IN SVETLOBO V MNOGIH DRUGIH OBLIKAH IN PRIPOMOČKIH, PRAVEGA PA NAJVEČKRAT ZAKURIMO IZ RAZLIČNIH DRUŽABNIH RAZLOGOV: PRIPRAVIMO SI PIKNIK, VEČERNI OGENJ ALI OGENJ V KAMINU NAM PREDSTAVLJA NEKAJ LEPEGA IN ROMANTIČNEGA, OB KRESOVIH SE DRUŽIMO IN OBUJAMO SPOMINE, POJEMO OB KITARI, …

A SI LAHKO PREDSTAVLJAŠ, DA BI ZA NEKAJ ČASA LAHKO ZAPUSTILI UDOBJE SVOJEGA DOMA IN BILI SPET TISTI LJUDJE, KI BI SI MORALI Z OGNJEM ZAGOTOVITI SVOJE PREŽIVETJE V NARAVI?

JAZ SEM ZA TO, DA SE DANES PODAMO V NARAVO IN SE NAUČIMO ZAKURITI OGENJ, PREDVSEM PA MORAMO PRI TEM ZNATI VAROVATI NARAVO PRED POŽAROM IN OGENJ TUDI PRAVILNO POGASITI. ZA SEBOJ NE PUŠČAMO SLEDI ALI ŠKODE V NARAVI!

                                                          *****************************************************************************************************************************************************

PRED ODHODOM V NARAVO SE MORAM DOBRO PRIPRAVITI: POSKRBETI ZA PRIMERNO OBUTEV IN OBLEKO, VZETI S SEBOJ VŽIGALICE, SESTAVINE IN POSODO ZA KUHANJE. (ČE SMO ZELO SPRETNI, TE STVARI NAJDEMO TUDI V NARAVI, A DANES SE BOMO PRIPRAVILI ZA KURJENJE OGNJA ŽE DOMA, V NARAVI PA POISKALI LE PRIMERNO MESTO ZA POSTAVITEV OGNJIŠČA.) 
ZELO PRAKTIČNO JE, ČE POIŠČEM PRIMEREN PROSTOR NA PRODU OB REKI ALI POTOKU, SICER PA SE MORAM V VSAKEM PRIMERU IZOGNITI MOČNO PORASLEMU GOZDU, SUHI TRAVI IN BLIŽINI VNETLJIVIH PREDMETOV.
TEREN DOBRO OČISTIM IN PRIPRAVIM: ODKOPLJEM RUŠO ALI SKOPLJEM JAMO, ČE POTREBUJEM OGNJIŠČE ZA DALJŠI ČAS, ŠELE TAKO PRIPRAVLJEN PROSTOR OBLOŽIM S KAMENJEM, KI GA NAJDEM V NARAVI.
A PAZI: NIKOLI NE IZBIRAJ KAMENJA, KI GA NAJDEŠ V VODI, KER SE LAHKO OB SEGREVANJU NEVARNO RAZLETI V OKOLICO!
KO JE KURIŠČE PRIPRAVLJENO, SE LOTIM PRIPRAVE MATERIALA ZA OGENJ. DANES BOM POSTAVILA »PIRAMIDO«, KI JE OSNOVA ZA RAZLIČNE VRSTE OGNJEV. OD NAMENA UPORABE JE ODVISNO, KAKO LAHKO OBLIKO OGNJA ALI OGNJIŠČE ŠE OSMISLIM.
(TABORNIKI SE UČIJO POSTAVLJATI RAZLIČNE VRSTE OGNJEV: PAGODO – SLAVNOSTNI OGENJ;, STRAŽNI OGENJ, KI JE SAMONAKLADALNI; ZVEZDNI OGENJ – PRIPRAVA IN SUŠENJE SVEŽIH POLEN ZA GORENJE, URAVNAVANJE PLAMENA; LOVSKI OGENJ – PRIMEREN ZA KUHANJE V KOTLIČKU IN PRIKRIVANJE OGNJA PRED OKOLICO; STREŠNI OGENJ – RAZTEGNJENA PIRAMIDA, KI SLUŽI ISTOČASNEMU KUHANJU V VEČ POSODAH.)


DA BO MOJ OGENJ TAKO LEPO ZAGOREL, POTREBUJEM PLASTI RAZLIČNEGA GORLJIVEGA MATERIALA ALI SLOJE TER OPORO – SLEMENSKO PALICO, OB KATERI BOM OGENJ LAHKO SESTAVILA.

SLEMENSKA PALICA JE DEBELA IN TRDNA, SAJ JO NA SREDINI KURIŠČA ZAPIČIM V TLA.


ZA GNEZDO OZ. SREDIŠČE PIRAMIDE IZBEREM ZELO TANKE SUHE VEJICE - DRAČJE, IGLICE, JEŽICE, LISTJE, SUHO TRAVO ALI GOZDNO PODRAST. (ČE KURIMO OGENJ PO DEŽJU, NAJDEMO VSAJ NEKAJ SUHEGA DRAČJA POD DEBLI STARIH SMREK, POMAGAMO SI LAHKO TUDI S SMOLO, S KATERO PREMAŽEMO POLENA.)
ZA TEM POIŠČEM ŠE VEJE RAZLIČNIH DEBELIN IN JIH ZLAGAM NA KUPČKE ZA SLOJE OZ. PLASTI PIRAMIDE.

PRI POSTAVLJANJU SEM POZORNA, IZ KATERE SMERI PIHA VETER, SAJ TAM PUSTIM ODPRTINO ZA PRIŽIG OGNJA, SKOZI KATERO BO VETER OGENJ RAZPLAMTEL. TO PREIZKUSIM NA PREPROST NAČIN – PRST ZMOČIM (OSLINIM) IN GA DVIGNEM V ZRAK; NA STRANI, IZ KATERE PIHA VETER, SE PREJ OSUŠI IN IMAM OBČUTEK, DA JE TAM TUDI BOLJ HLADEN.
NATO ZLAGAM TANJŠE IN KRAJŠE PALIČICE PRVEGA SLOJA, DEBELEJŠE IN DALJŠE PALICE DRUGEGA SLOJA IN NAZADNJE NAJDEBELEJŠE IN NAJDALJŠE PALICE TRETJEGA SLOJA. PAZIM, DA PRI POSTAVLJANJU PIRAMIDE PUŠČAM PROSTOR ZA ODPRTINO IN PLASTI NE ZAKLJUČIM PO CELEM OBODU.

TAKO, OGENJ JE SEDAJ POSTAVLJEN V OBLIKI STOŽCA IN IMA ODPRTINO ZA PRIŽIG. NAD GOREČIM OGNJEM BI NA PALICI LAHKO SPEKLA KLOBASE, KRUH TWIST ALI SLADKE PENICE; OB NJEM BI LAHKO STAL TUDI KAKŠEN TRINOŽNIK IZ SVEŽIH VEJ, NA KATEREGA BI OBESILA POSODO ZA KUHANJE. Z DODAJANJEM VEJ PRIŽGANEMU OGNJU, BI SI NA OGNJIŠČU LAHKO PRIPRAVILA ČAJ ALI ENOLONČNICO.


SLEDI TRENUTEK, KI V MENI VEDNO VZBUDI PRAV POSEBNE OBČUTKE. MI BO USPELO PRIŽGATI OGENJ? SEM POSTAVILA PIRAMIDO Z DOVOLJ MATERIALA? JE PIRAMIDA DOVOLJ ZRAČNA ALI PRENATRPANA? BO VETER ŠE PIHAL IZ ISTE SMERI, KOT JE PIHAL PRI POSTAVLJANJU? ALI SO MOJE VŽIGALICE OSTALE SUHE? SEM DOBRO OČISTILA OKOLICO IN OGRADILA OGNJIŠČE, DA SE OGENJ NE BO RAZŠIRIL OKROG?
JA, DOBRO MI JE USPELO, OGENJ SE JE RAZGOREL!
KER SO BILE DEBELE VEJE MALO VLAŽNE, SE JE OB TEM TUDI KADILO. A ŽE STARA MODROST PRAVI: KJER JE DIM, JE TUDI OGENJ, ZATO PAZIM ŠE NA NEKAJ.


KO ZAPUŠČAM PROSTOR Z OGNJŠČEM, VEDNO POSKRBIM, DA NIHČE NE OPAZI, KAJ SE JE NA TEM MESTU DOGAJALO.
PO UPORABI KURIŠČA OGENJ POGASIM, ZATO SEM DANES V GOZD ODNESLA VODO V PLASTENKI. KURIŠČE SEM DOBRO OHLADILA – OGNJA, DIMA IN TLEČIH PALIC NISEM VEČ OPAZILA.


HLADNO KAMENJE POSPRAVIM S KURIŠČA, POGRNEM MESTO Z RUŠO IN LISTJEM, KI SEM GA PREJ ODSTRANILA ALI ZASUJEM JAMO Z ZEMLJO, KI SEM JO PREJ ODKOPALA.


KAJ PA MOJE KOSILO?
ODLOČILA SEM SE, DA GA BOM PRIPRAVILA KAR NA KURIŠČU, KI GA IMAMO DOMA PRED HIŠO IN JE ZELO PRIROČNO – NI GA TREBA VEDNO POSTAVLJATI IN PODIRATI, POSKRBIM LE ZA MATERIAL, KI GA PRIŽGEM IN POSPRAVIM PO KURJENJU.


ČE TE ZANIMA, KAKO MI JE USPELO, SI OGLEJ GALERIJO.ŽELIM TI PRIJETNO IN PREDVSEM VARNO IZKUŠNJO S KURJENJEM OGNJA V NARAVI, SAJ SI SE DANES NAUČIL, KAKO MORAŠ RAVNATI, DA NARAVO OHRANIŠ PRED POŽAROM.

ZAPOMNI PA SI TUDI TO, DA ODPRTEGA OGNJA NIKOLI NE PUŠČAŠ BREZ NADZORA, ZATO NAJ BO OB TEBI ZAENKRAT ŠE NEKDO OD ODRASLIH IN NAUČI SE  ŠTEVILKO GASILCEV ZA PRIMER POŽARA!!! 

ALI JO ŽE POZNAŠ? SEVEDA -112!
KAJ PA GASILSKI POZDRAV? - NA POMOČ!


UPOŠTEVAJ TUDI NAVODILA ZA ČAS PREPOVEDI KURJENJA V NARAVI.
LEP POZDRAV DO NASLEDNJEGA BRANJA; JUTRI PRIPRAVLJAMO HRENOVKE IN SPET BOMO IMELI OPRAVKA Z OGNJEM. SE ŽE VESELIM NOVE IZKUŠNJE.

UČITELJICA MATEJA

Komentarji

  1. Draga tabornica Mateja, kako pa je tvoja današnja objava imenitna! A veš, da imam v tem trenutku pred sabo v mislih cel kup radovednih otrok, ki bi z veseljem delili s tabo tole izkušnjo. Prinesla si mi tudi spomine, name kot tabornico in na moje tri tabornike ...
    In kaj bom danes jedla? Dobrote z žara :-) Ti bom pošiljala dimne signale čez hrib, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

TRIJE METULJI