POSKUS: GIBANJE ZEMLJE IN LUNE


ALI SE TUDI TEBI KDAJ, KO STOJIŠ NA PROSTEM IN GLEDAŠ V NEBO, ZAZDI, DA ZEMLJA MIRUJE, LUNA, SONCE IN ZVEZDE PA KROŽIJO OKROG TEBE?
O KROŽENJU IN VESOLJU SEM RAZMIŠLJALA V TEH DNEH.  PRVOŠOLCA NIKOLAJA NAMREČ ZELO ZANIMA VESOLJE. IN KER IMAJO NAŠI PRVOŠOLCI ZELO RADI PRAKTIČNE POSKUSE - TAKO NAMREČ LAŽJE RAZUMEJO DOLOČENE POJAVE OKROG NAS IN SI JIH TUDI BOLJE ZAPOMNIJO, SEM SE ODLOČILA, DA TUDI TEBE POVABIM K IZVEDBI POSKUSA, KAKO TO KROŽENJE V VESOLJU SPLOH POTEKA?

ŠE PREJ PA, ČISTO NA KRATKO - KDO KROŽI IN OKROG KOGA?
NAŠ KUŽA VČASIH KROŽI OKROG MENE, KO ŽELI KAKŠEN PRIBOLJŠEK, KI SE SKRIVA V MOJI ROKI. 
AMPAK TO SEVEDA NI POVEZANO Z LUNO, ZEMLJO IN SONCEM, KAJNE?!


V RESNICI OKROG NAS KROŽI LE LUNA. TA ZA EN OBHOD POTREBUJE PRIBLIŽNO 28 DNI. 

LUNA SE GIBLJE NA DVA NAČINA HKRATI, PRVIČ TOREJ OKROG ZEMLJE, DRUGIČ PA OKOLI SVOJE OSI – EN KROG TRAJA ENAKO KOT EN KROG OKOLI ZEMLJE, PRIBLIŽNO 28 DNI.

SI VEDEL/VEDELA, DA JE DRUGO IME ZA LUNO MESEC, KER EN NJEN OBHOD OKOLI ZEMLJE TRAJA PRIBLIŽNO MESEC DNI?

LUNA JE OSVETLJENA, KER SE OD NJE ODBIJA SONČNA SVETLOBA. ZARADI KROŽENJA OKOLI ZEMLJE SE NJENA OSVETLJENOST SPREMINJA -  Z ZEMLJE JO VČASIH VIDIMO CELO, VČASIH DELNO, VČASIH JE NE VIDIMO.
TEMU PRAVIMO LUNINE MENE. TO SO MLAJ, PRVI KRAJEC, ŠČIP IN ZADNJI KRAJEC. LUNA VČASIH VPLIVA NA NAŠE RAZPOLOŽENJE, NEKATERI CELO PRAVIJO, DA JIH "NOSI" LUNA. VPLIVA PA LUNA TUDI NA OSEKO IN PLIMO. SE SPOMNIŠ, DA TI VČASIH VODA NA MORJU SEŽE DO KOLEN, ČEZ NEKAJ UR PA JE ODDALJENA NEKAJ KORAKOV?


KAJ PA ZEMLJA? SE TOREJ VRTI ALI NE?
SEVEDA SE! ZEMLJA  JE KOT NEKAKŠNA VESOLJSKA VRTAVKA - TAKO KOT VSI DRUGI PLANETI KROŽI OKOLI SONCA - EN OBHOD TRAJA LETO DNI.
OB KROŽENJU OKOLI SONCA PA SE ZEMLJA VRTI TUDI OKOLI SVOJE OSI IN SICER OD ZAHODA PROTI VZHODU - EN VRTLJAJ TRAJA 24 UR.

SKUPAJ Z ZEMLJO SE GIBLJEMO TUDI MI. GIBANJA SICER NE OBČUTIMO, A TO ŠE KAKO OPAZIMO OB MENJAVANJU DNEVA IN NOČI - KRAJ, KJER ŽIVIMO JE NEKAJ ČASA OBSIJAN Z SONCEM, NEKAJ ČASA PA V TEMI.

ALI VEŠ, KAKO SE IMENUJETA POJAVA, KADAR SE LUNA, SONCE IN ZEMLJA ZNAJDEJO NA RAVNI ČRTI? 
TAKRAT NASTOPI SONČNI ALI LUNIN MRK.


KOLIKO BESED, KAJNE?! NAJBOLJE, DA VSE SKUPAJ PREVERIVA PO SVOJE.
KAJ POTREBUJEŠ?

 • VEČJI KARTON
 • BARVICE 
 • ŠKARJE
 • LEPILO
 • 3 RAZCEPKE
 • 2 TRAKOVA (KRAJŠEGA IN DALJŠEGA) IZREZANA IZ KARTONA

POSTOPEK:
NA KARTON PROSTOROČNO ALI S POMOČJO KROŽNIKOV NARIŠI TRI RAZLIČNO VELIKE KROGE - SONCE, ZEMLJO IN LUNO. ALI VEŠ, KAKO SI SLEDIJO PO VELIKOSTI OD NAJMANJŠEGA DO NAJVEČJEGA?
KROGE PORIŠI IN POBARVAJ:

 • NAJVEČJI KROG SEM SAMA POBARVALA Z RUMENO IN ORANŽNO BARVICO. KER STA BARVICI AKVARELNI SEM JU POUDARILA S POMOČJO VODE IN ČOPIČA.
 • MALO MANJŠI KROG JE ZEMLJA. ZEMLJO LAHKO NARIŠEŠ. OB TEM SI LAHKO POMAGAŠ Z ATLASOM, ZEMLJEVIDI ... ALI VEŠ, KATERI DVE CELINI SE VIDITA NA MOJI ZEMLJI? (TI IZDAM NA KONCU OBJAVE, SAJ SEM PREPRIČANA, DA TI BO USPELO UGOTOVITI : )
 • TRETJI, NAJMANJŠI KROG JE LUNA. SAMA SEM GA POBARVALA S POMOČJO ŠILČKA, BARVIC, ŠILJENJA IN PACANJA S PRSTI - ČRNA IN SIVA BARVICA STA SE TAKO LEPO RAZMAZALI IN NASTALE SO SENCE, KI JIH VEČKRAT VIDIM MED OPAZOVANJEM LUNE.
KO JE BARVANJE KONČANO, VSE TRI IZREŽI.

V SREDINO KROGOV VSTAVI RAZCEPKE IN Z NJIMI PRITRDI KARTONSKA TRAKOVA:

 • V ZEMLJO PRITRDI OBA TRAKOVA
 • KRAJŠI TRAK PRITRDI  V LUNO
 • DALJŠI TRAK PRITRDI  V SONCE 

IN SEDAJ JE VSE PRIPRAVLJENO ZA TVOJ POSKUS, ZA KATEREGA POTREBUJEŠ ŠE EN PAR ROK.
PRIMI ZEMLJO IN JO VRTI OKROG SONCA, TVOJ POMOČNIK PA HKRATI VRTI LUNO OKROG ZEMLJE. VRTIŠ IN VRTIŠ ...
ZDAJ PA ŠE OBLJUBLJENO. ODGOVOR NA VPRAŠANJE, KATERI DVE CELINI SEM NARISALA NA SVOJO ZEMLJO  ... NARISALA SEM AZIJO IN AVSTRALIJO. SAJ JE V AVSTRALIJI NEKDO, NA KOGAR MISLIM ČISTO VSAK DAN : )

VELIKO ZABAVE TI ŽELIM, KMALU PA DODAM NOV NAMIG, KAKO OPAZOVATI NAVIDEZNO PREMIKANJE SONCA.


PRIJAZEN POZDRAVČEK Z MOJEGA HRIBČKA,
MAJDA

Komentarji

 1. Zelo poučno in praktično prikazano dogajanje v vesolju. Mi se pri pouku namreč vedno igramo to s premikanjem učencev, ki krožijo drug okrog drugega in imajo vlogo zvezd, planetov in lun, da si lažje predstavljajo, kaj je to dan, noč, mrk, leto ipd. To pa je čudovita ideja za model, ki ga vsak lahko zelo enostavno izdela zase. Hvala za delitev ideje, bo zagotovo uporabljena!
  Lep dan, mesec, leto,
  Mateja

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tudi mi v šoli krožimo drug okoli drugega, pa še kakšen balon dodamo ... a v teh dneh, pride prav vse ostalo, kajne?!
   Hbvala za lepe želje Mateja - tudi tebi želim lep dan, mesec in leto in ne pozabi na izgovor, če si malce "sitne" volje - izgovori se na luno ;-)
   Majda

   Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI