OSVEŽILNI SIRUP IZ REGRATA


VČERAJŠNJI DAN JE PONUDIL RES LEP ZAČETEK ZADNJEGA DELA LETOŠNJEGA ŠOLSKEGA LETA; UPAM, DA SI VSAJ DEL DNEVA PREŽIVEL V NARAVI IN OPAZIL SPREMEMBE, KI SE DOGAJAJO V NJEJ. VERJAMEM, DA BODO DNEVI, KI SLEDIJO, ŠE LEPŠI V PRIČAKOVANJU POLETJA IN BREZSKRBNIH DNI.
TAKRAT BODO GOTOVO ŽE LAHKO PRIŠLI NA OBISK ALI PIKNIK PRIJATELJI IN SORODNIKI. PONUDI JIM PRIJETNO IN ZDRAVILNO OSVEŽITEV  - REGRATOV SIRUP.


 VELIKO ZANIMIVIH DEJSTEV O REGRATU SI LAHKO PREBRAL ŽE V VČERAJŠNJEM IZZIVU

ČE SI GA OPRAVIL SAM, TI ČESTITAM,  ZA DANAŠNJEGA PA BOŠ POTREBOVAL POMOČ ODRASLIH, KAJTI REGRAT BO TREBA PREDELATI S KUHANJEM, PRECEJANJEM IN NALIVANJEM VROČE TEKOČINE TER GRETJEM KOZARCEV V PEČICI. PA NIKAR SE NE USTRAŠI, SAJ BO REZULTAT SKUPNEGA DELA ZELO PRIJETEN ZA BRBONČICE IN CELO TELO.

PREDEN SEM SE LOTILA PRIPRAVE TEGA NAPITKA, SEM DOBRO PREBRALA, KAKŠNA JE RAZLIKA MED REGRATOVIM MEDOM IN SIRUPOM, SAJ LJUDJE VEČKRAT UPORABIMO ISTA POIMENOVANJA ZA RAZLIČNE STVARI OZ. RAZLIČNA POIMENOVANJA ZA ISTE STVARI (npr. prst je del telesa ali zemlja; žival klop je tudi kloš, klošč, cek). TAKO JE TUDI PRI TEM – REGRATOV MED ALI SIRUP, TO JE VPRAŠANJE ZDAJ…

POVZETE IN STRNJENE PODOBNOSTI IN RAZLIKE PONUJAM V BRANJE TUDI TEBI, ČE TE SEVEDA ZANIMAJO, SICER LAHKO BRANJE TABELE PRESKOČIŠ IN SE LOTIŠ DELA.


REGRATOV MED
REGRATOV SIRUP
NABIRANJE CVETOV
- V LEPEM IN SONČNEM VREMENU
- V SREDINI DNEVA
- NIKAKOR TAKOJ PO DEŽJU
- V LEPEM IN SONČNEM VREMENU
- V SREDINI DNEVA
- NIKAKOR TAKOJ PO DEŽJU
PRIPRAVA
- BREZ KUHANJA (glej navodila)
- S KUHANJEM (glej navodila)
SHRANJEVANJE
- HLADEN, TEMEN PROSTOR
- HLADEN TEMEN PROSTOR
- PO ODPRTJU V HLADILNIKU
UPORABA OZ. UŽIVANJE
- NAMAZ NA KRUHU
- PRELIV ZA KOSMIČE
- SLADKANJE ČAJA, SLADIC
NEKAJ ŽLIC NA DAN:
- KOT NAPITEK RAZREDČEN Z VODO ALI MINERALNO VODO
- DODATEK PRI PRIPRAVI SMUTIJEV
- SLADKANJE ČAJA, SLADIC
UČINKOVITOST
- ODLIČEN VIR VITAMINA C
- BLAŽENJE MENSTRUALNIH KRČEV
- PREPREČEVANJE DEMENCE, STARANJA, RASTI RAKAVIH CELIC V TELESU, DIABETESA

- IZBOLJŠEVANJE KRVI
- DOBRO POČUTJE
- POMOČ PRI IZBOLJŠANJU STANJA V ČASU PREHLADNIH OBOLENJ, KAŠLJA
- POMOČ PRI BOLEČEM IN VNETEM GRLU
- STARO LJUDSKO ZDRAVILO


(PRI NABIRANJU REGRATOVIH CVETOV BODI POZOREN NA ČEBELE!!! IN DRUGE OPRAŠEVALCE)ZA PRIPRAVO REGRATOVEGA SIRUPA POTREBUJEŠ:

- PRIBLIŽNO 150 CVETOV REGRATA,   
- DVE LIMONI,
- 1,5 kg SLADKORJA,
- 2 l VODE,
- VEČJI POSODI, CEDILO, LIJAK, ZAJEMALKO, KUHALNICO, KOZARCE ALI STEKLENICE ZA SHRANJEVANJE SIRUPA.


POSTOPEK:
1. V VEČJO POSODO ZA KUHANJE DAJ OČIŠČENE CVETOVE REGRATA (SMETI, MRČES). PRILIJ 2 LITRA VODE IN PO ZAVRETJU VODE KUHAJ ŠE 10 MINUT.2. OD TU DALJE PROSI ZA POMOČ NEKOGA OD ODRASLIH, SAJ JE POTREBNO VROČO TEKOČINO PRECEDITI SKOZI CEDILO V DRUGO POSODO.


3. PRVO POSODO OČISTI - POBRIŠI S PAPIRNATO BRISAČKO, SAJ LAHKO V NJEJ OSTANEJO DELCI CVETOV IN DRUGE »SMETI«. PAPIRNATO BRISAČKO IN KUHANE CVETOVE ODVRZI NA KOMPOST ALI V ZABOJNIK ZA BIOLOŠKE ODPADKE.


4. TEKOČINO PRELIJ(TE) NAZAJ V PRVO POSODO IN JI VMEŠAJ(TE) SLADKOR.


5. LIMONI DOBRO OPERI S TOPLO VODO. PREREŽI JU NA POLOVICE IN S POMOČJO OŽEMALNIKA DOBRO OŽMI. LIMONIN SOK DODAJ TEKOČINI S SLADKORJEM, PRI TEM PA PAZI, DA BOŠ ODSTRANIL PEČKE LIMON.

6. TEKOČINO S SLADKORJEM IN LIMONINIM SOKOM KUHAJ, DA SE ZGOSTI, MED TEM PA SKRBNO OPERI KOZARCE OZ. STEKLENICE, V KATERIH BOSTE SIRUP SHRANILI. (JAZ NAJRAJE VZAMEM KOZARCE ZA VLAGANJE, KER JIH LAHKO POSTAVIM V PEČICO IN SEGREJEM NA 100°C). POKROVČKE DOBRO OBRIŠI DO SUHEGA S ČISTO KUHINJSKO KRPO.


7. PRIPRAVI ŠE ZAJEMALKO, LIJAK IN CEDILO. KO JE TEKOČINA V POSODI DOVOLJ GOSTA OZ. PODOBNA SIRUPU (SOKU ZA REDČENJE), JO SKOZI CEDILO IN LIJAK NALIJ(TE) V VROČE KOZARCE.


8. KO SO VSI KOZARCI OZ. STEKLENICE POLNI, JIH DOBRO ZAPRI(TE) IN OBRIŠI(TE). POSTAVI(TE) JIH V VROČO PEČICO ZA PRIBLIŽNO 10 MINUT, NATO PA PEČICO IZKLOPI(TE). PUSTI(TE) JIH KAR V PEČICI ALI JIH VZEMI(TE) IZ NJE IN ZAVIJ(TE) V ODEJO, DA SE POČASI OHLAJAJO.

9. TAKO PRIPRAVLJEN IN OHLAJEN SIRUP SHRANI(TE) V KLETI OZ. NA TEMNEM IN HLADNEM MESTU DO UPORABE. KO KOZAREC OZ. STEKLENICO ODPREŠ, JO SHRANJUJ V HLADILNIKU.


IZ SIRUPA PRIPRAVIŠ OSVEŽILNI NAPITEK RAZREDČEN Z VODO ALI MINERALNO VODO ZASE, DRUŽINO IN PRIJATELJE, OKRASIŠ IN POPESTRIŠ GA LAHKO TUDI Z REZINO LIMONE, LIMETE, METE, MELISE, ŽAJBLJA,…


PA NA ZDRAVJE!UČITELJICA MATEJA

Komentarji

 1. Mateja, to je res osvežilen napitek, ki je še posebej primeren za vroče poletne dni.
  Ga tudi sama vsko leto naredim,...
  Lep dan ti želim, Tanja.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za informacijo, drugič skupaj pijeva NA ZDRAVJE!
  Mateja

  OdgovoriIzbriši
 3. Moj prijatelj Nace se ga je lotil z mamico a sta me podučila le o zdravilnih dobrobitih sirupa, tebi pa res hvala za namig glede osvežilnega napitka. Zdaj čakam na sonce, da odpre še zadnje glavice regratovih cvetov - danes sem preverila, so vse zaprte in godrnjave ...
  Že razmišljam, da ga bom dodala vodnemu kefirju - bo nastal otroški šampanjec ;-)
  Lepo, lepo bodi, Majda

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI