BREZMESNE TESTENINE
KER
SMO VEDNO V TEKMI S ČASOM, KI GA JE VEDNO PREMALO, SEM VAM ZA DANES PRIPRAVILA
NEKAJ RECEPTOV ZA HITRO PRIPRAVLJEN, ZDRAV IN OKUSEN OBROK, KI JE PRIPRAVLJEN V
DVAJSETIH MINUTAH. (ZELO PRIMERNO ZA VSE, KI NE JEDO MESA, ALI PA ZA SPOŠTOVANJE
POSTNIH DNI – VELIKI PETEK.)
RECEPTI
ZA KOSILO ALI PA KAR TAKO SI LAHKO
PRIPRAVITE TESTENINE METULJČKE S POLJUBNO OMAKO, SIROM PA ZABELJENE Z
DROBTINAMI ALI KOT SLADICO Z MLETIMI OREHI IN SLADKORJEM ALI SLADKO SKUTO POLEG
KOMPOTA.
JAZ SEM UPORABILA METULJČKE, LAHKO PA SO KATEREKOLI TESTENINE (VZEMITE TISTE, KI JIH IMATE NAJRAJE.). MOJA MAMA JE TE JEDI PRIPRAVLJALA S POLŽKI.
a) METULJČKI
S PARADIŽNIKOVO OMAKO:
POTREBŠČINE:
-
LONEC, KUHALNICA, DESKA ZA REZANJE
ŽIVIL, NOŽ, ŠTEDILNIK;
-
ENA VEČJA ČEBULA, STROK ČESNA, DVE
ŽLICI POLJUBNEGA OLJA, PARADIŽNIKOVO OMAKO ALI PELATE IN ŠČEPEC ZAČIMB
(LOVORJEV LIST, MEDITERANSKA ALI PROVANSALSKA ZELIŠČA ALI ZAČIMBE ZA PICO ALI
BAZILIKO ALI ORIGANO – PO ŽELJI, KAR VAM NAJBOLJ ODGOVARJA.), SOL IN POPER,
TESTENINE MATULJČKI
PRIPRAVA
-
METULJČKE SKUHAJTE PO NAVODILIH NA
EMBALAŽI.
-
OMAKA:
OLUPITE
ČEBULO IN JO NA DROBNO NASEKLJAJTE. V LONEC NALIJTE OLJE IN GA SEGREJTE.
SEGRETEMU OLJU DODAJTE NASEKLJANO ČEBULO (ČE BO OLJE PREVROČE, BO ČEBULA PREVEČ
NAENKRAT ZACVRČALA – PAZI, DA SE NE OPEČETE (NAJ VAM POMAGAJO ODRASLI).). KO
ČEBULA POSTEKLENI, DODAJTE ČESEN. KO LE-TA ZADIŠI PRILIJTE PARADIŽNIKOVO OMAKO
ALI PELATE. DODAJTE ZAČIMBE PO OKUSU. POSOLITE IN POPOPRAJTE. KUHAJTE NA
ZMERNEM OGNJU
5 – 10 MINUT, DA SE SESTAVINE POVEŽEJO IN DA MOREBITNA ODVEČNA
VODA IZHLAPI.
-
Z OMAKO PRELIJTE TESTENINE IN JED JE
GOTOVA.
b) METULJČKI ZABELJENI Z DROBTINAMI:
-
NA MASLU V VEČJI POSODI PREPRAŽITE
DROBTINE.
-
KO NEKOLIKO SPREMENIJO BARVO, JIM
DODAJTE KUHANE IN ODCEJENE TESTENINE. DOBRO PREMEŠAJTE TESTENINE Z DROBTINAMI,
DA SE DROBTINE PRIMEJO TESTENIN (CCA. 1-2 MINUTI).
-
POSTREZITE S POLJUBNO SOLATO (LAHKO TUDI REGRAT Z JAJČKO – MOJCIN RECEPT.).
-
TAKE MAKARONE SMO VELIKOKRAT JEDLI PRI
NAS DOMA, PRI MOJI MAMI, ZA KOSILO.
-
LAHKO PA IZ TE JEDI PRIPRAVITE OKUSNO
SLADICO,KI SO JO VELIKOKRAT JEDLI PRI SOSEDU ZA VEČERJO POLEG KOMPOTA.
-
Z DROBTINAMI ZABELJENE TESTENINE
POTRESETE Z MEŠANICO SLADKORJA IN CIMETA (PO ŽELJI) ALI PA Z MEŠANICO MLETIH OREHOV, SLADKORJA IN CIMETA.
NASTALA BO ZANIMIVA IN HITRA SLADICA POLEG KATERE POSTREŽEMO POLJUBEN KOMPOT.
C) METULJČKI S SKUTO
-
NA MAŠČOBI PREGREJEMO OZ. SKUHAMO
SKUTO: KO SE MAŠČOBA NEKOLIKO SEGREJE DODAMO SKUTO. KO SESTAVINE PREMEŠAMO,
NASTANE TEKOČA MLEČNA ZMES.
-
KO ZMES ZAVRE, JI DODAMO AL DENTE
KUHANE TESTENINE.
-
DOBRO PREMEŠAMO IN DODAMO ŠČEP SOLI.
-
KO SE TESTENINE DOBRO POVEŽEJO S SKUTO
(PO ENI DO DVEH MINUTAH), JED ODSTAVIMO S ŠTEDILNIKA.
-
PREDEN POSTREŽEMO LAHKO JEDI DODAMO
TUDI KISLO SMETANO.
TE
TESTENINE IMAJO PODOBEN OKUS KOT SIROVI ŠTRUKLJI.
POLEG
POSTREŽEMO POLJUBNO SOLATO.
ČE PA
JIH POSLADKAMO, ALI POTRESEMO Z OREHI (POGLEJTE
ZGORNJI RECEPT), PA JE TO NA HITRO
PRIPRAVLJENA OKUSNA SLADICA POLEG KATERE SE PRILEŽE POLJUBEN KOMPOT.
ZABELJENE
TESTENINE IN REGRATOVA SOLATA S KROMPIRJEM, KI SMO JIH JEDLI DANES ZA KOSILO, PA
SO ME SPOMNILI NA MOJE OTROŠTVO IN MAMO, KI JIH JE VELIKOKRAT PRIPRAVILA ZA
KOSILO.
TO JE
LE NEKAJ RECEPTOV. K TESTENINAM LAHKO PRIMEŠATE MARSIKAJ, ZATO SE PREPUSTITE
DOMIŠLJIJI. POSKUŠAJTE NOVE RECEPTE IN NOVE OKUSE.
DOBER
TEK IN VELIKO ZABAVE PRI PRIPRAVI TESTENIN VAM ŽELIM.
OSTANITE
ZDRAVI. OSTANITE DOMA. SREČNO.
UČITELJICA
ANGELIKA
OPOMBA: 1 OSEBA = 1 ZVRHANA ČAJNA SKODELICA TESTENIN + 2 VELIKI ŽLICI OLJA + 1 ŽLICA DROBTIN ALI (ZA SKUTINE) 1 ŽLICA OLJA + 2 - 3 ŽLICE SKUTE IN 1 ŽLICA KISLE SMETANE (PO ŽELJI).
OPOMBA: 1 OSEBA = 1 ZVRHANA ČAJNA SKODELICA TESTENIN + 2 VELIKI ŽLICI OLJA + 1 ŽLICA DROBTIN ALI (ZA SKUTINE) 1 ŽLICA OLJA + 2 - 3 ŽLICE SKUTE IN 1 ŽLICA KISLE SMETANE (PO ŽELJI).
Sem postala kar lačna - grem na malico, potem pa pripravljat pisane zajčke iz jajčk... DOBER TEK!😋
OdgovoriIzbrišiMateja