BREZMESNE TESTENINEKER SMO VEDNO V TEKMI S ČASOM, KI GA JE VEDNO PREMALO, SEM VAM ZA DANES PRIPRAVILA NEKAJ RECEPTOV ZA HITRO PRIPRAVLJEN, ZDRAV IN OKUSEN OBROK, KI JE PRIPRAVLJEN V DVAJSETIH MINUTAH. (ZELO PRIMERNO ZA VSE, KI NE JEDO MESA, ALI PA ZA SPOŠTOVANJE POSTNIH DNI – VELIKI PETEK.)
RECEPTI
ZA KOSILO ALI PA KAR TAKO SI LAHKO PRIPRAVITE TESTENINE METULJČKE S POLJUBNO OMAKO, SIROM PA ZABELJENE Z DROBTINAMI ALI KOT SLADICO Z MLETIMI OREHI IN SLADKORJEM ALI SLADKO SKUTO POLEG KOMPOTA.
JAZ SEM UPORABILA METULJČKE, LAHKO PA SO KATEREKOLI TESTENINE (VZEMITE TISTE, KI JIH IMATE NAJRAJE.). MOJA MAMA JE TE JEDI PRIPRAVLJALA S POLŽKI.

a) METULJČKI S PARADIŽNIKOVO OMAKO:

POTREBŠČINE:

-          LONEC, KUHALNICA, DESKA ZA REZANJE ŽIVIL, NOŽ, ŠTEDILNIK;
-          ENA VEČJA ČEBULA, STROK ČESNA, DVE ŽLICI POLJUBNEGA OLJA, PARADIŽNIKOVO OMAKO ALI PELATE IN ŠČEPEC ZAČIMB (LOVORJEV LIST, MEDITERANSKA ALI PROVANSALSKA ZELIŠČA ALI ZAČIMBE ZA PICO ALI BAZILIKO ALI ORIGANO – PO ŽELJI, KAR VAM NAJBOLJ ODGOVARJA.), SOL IN POPER, TESTENINE MATULJČKIPRIPRAVA

-          METULJČKE SKUHAJTE PO NAVODILIH NA EMBALAŽI.
-          OMAKA:
OLUPITE ČEBULO IN JO NA DROBNO NASEKLJAJTE. V LONEC NALIJTE OLJE IN GA SEGREJTE. SEGRETEMU OLJU DODAJTE NASEKLJANO ČEBULO (ČE BO OLJE PREVROČE, BO ČEBULA PREVEČ NAENKRAT ZACVRČALA – PAZI, DA SE NE OPEČETE (NAJ VAM POMAGAJO ODRASLI).). KO ČEBULA POSTEKLENI, DODAJTE ČESEN. KO LE-TA ZADIŠI PRILIJTE PARADIŽNIKOVO OMAKO ALI PELATE. DODAJTE ZAČIMBE PO OKUSU. POSOLITE IN POPOPRAJTE. KUHAJTE NA ZMERNEM OGNJU
5 – 10 MINUT, DA SE SESTAVINE POVEŽEJO IN DA MOREBITNA ODVEČNA VODA IZHLAPI.
-          Z OMAKO PRELIJTE TESTENINE IN JED JE GOTOVA.


b)   METULJČKI ZABELJENI Z DROBTINAMI:


-          NA MASLU V VEČJI POSODI PREPRAŽITE DROBTINE.
-          KO NEKOLIKO SPREMENIJO BARVO, JIM DODAJTE KUHANE IN ODCEJENE TESTENINE. DOBRO PREMEŠAJTE TESTENINE Z DROBTINAMI, DA SE DROBTINE PRIMEJO TESTENIN (CCA. 1-2 MINUTI).
-          POSTREZITE S POLJUBNO SOLATO (LAHKO TUDI REGRAT Z JAJČKO – MOJCIN RECEPT.).
-          TAKE MAKARONE SMO VELIKOKRAT JEDLI PRI NAS DOMA, PRI MOJI MAMI, ZA KOSILO.
-          LAHKO PA IZ TE JEDI PRIPRAVITE OKUSNO SLADICO,KI SO JO VELIKOKRAT JEDLI PRI SOSEDU ZA VEČERJO POLEG KOMPOTA.
-          Z DROBTINAMI ZABELJENE TESTENINE POTRESETE Z MEŠANICO SLADKORJA IN CIMETA (PO ŽELJI) ALI PA  Z MEŠANICO MLETIH OREHOV, SLADKORJA IN CIMETA. NASTALA BO ZANIMIVA IN HITRA SLADICA POLEG KATERE POSTREŽEMO POLJUBEN KOMPOT.

C) METULJČKI S SKUTO


-          NA MAŠČOBI PREGREJEMO OZ. SKUHAMO SKUTO: KO SE MAŠČOBA NEKOLIKO SEGREJE DODAMO SKUTO. KO SESTAVINE PREMEŠAMO, NASTANE TEKOČA MLEČNA ZMES.
-          KO ZMES ZAVRE, JI DODAMO AL DENTE KUHANE TESTENINE.
-          DOBRO PREMEŠAMO IN DODAMO ŠČEP SOLI.
-          KO SE TESTENINE DOBRO POVEŽEJO S SKUTO (PO ENI DO DVEH MINUTAH), JED ODSTAVIMO S ŠTEDILNIKA.
-          PREDEN POSTREŽEMO LAHKO JEDI DODAMO TUDI KISLO SMETANO.

TE TESTENINE IMAJO PODOBEN OKUS KOT SIROVI ŠTRUKLJI.
POLEG POSTREŽEMO POLJUBNO SOLATO.
ČE PA JIH POSLADKAMO, ALI POTRESEMO Z OREHI (POGLEJTE ZGORNJI RECEPT), PA JE TO NA HITRO PRIPRAVLJENA OKUSNA SLADICA POLEG KATERE SE PRILEŽE POLJUBEN KOMPOT.
ZABELJENE TESTENINE IN REGRATOVA SOLATA S KROMPIRJEM, KI SMO JIH JEDLI DANES ZA KOSILO, PA SO ME SPOMNILI NA MOJE OTROŠTVO IN MAMO, KI JIH JE VELIKOKRAT PRIPRAVILA ZA KOSILO.
TO JE LE NEKAJ RECEPTOV. K TESTENINAM LAHKO PRIMEŠATE MARSIKAJ, ZATO SE PREPUSTITE DOMIŠLJIJI. POSKUŠAJTE NOVE RECEPTE IN NOVE OKUSE.
DOBER TEK IN VELIKO ZABAVE PRI PRIPRAVI TESTENIN VAM ŽELIM.

OSTANITE ZDRAVI. OSTANITE DOMA. SREČNO.
                        
                                                             UČITELJICA ANGELIKA

OPOMBA: 1 OSEBA = 1 ZVRHANA ČAJNA SKODELICA TESTENIN + 2 VELIKI ŽLICI OLJA + 1 ŽLICA DROBTIN ALI (ZA SKUTINE) 1 ŽLICA OLJA + 2 - 3 ŽLICE SKUTE IN 1 ŽLICA KISLE SMETANE  (PO ŽELJI).

Komentarji

  1. Sem postala kar lačna - grem na malico, potem pa pripravljat pisane zajčke iz jajčk... DOBER TEK!😋
    Mateja

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

TRIJE METULJI