NARASTEK IZ TESTENIN IN CVETAČE ALI »RECIKLIRANA KUHINJA 2«


SEDAJ ŽE VEMO, DA JE KUHANJE LAHKO ZANIMIVA IN KORISTNA IZKUŠNJA. ČE PA SKUHAMO JED, KI JE NA NOVO OBLIKOVANA IZ KAKŠNE DRUGE, JE TUDI DRAGOCENA, SAJ HRANA NI ODPADEK, KI BI GA KAR TAKO METALI PROČ.KO HODIMO V ŠOLO OZ. SLUŽBO, JE ČASA ZA KUHANJE ZAGOTOVO MANJ KOT V TEH DNEH. ZATO OBČASNO SAMA PRIPRAVIM SESTAVINE ZA KAKŠNO JED TAKO, DA JIH NAMENOMA SKUHAM VNAPREJ IN OSTANEJO V HLADILNIKU DO ČASA ZA UPORABO. KER PA JE V TEH DNEH ČASA ZA KUHANJE DOVOLJ, SI TESTENINE OZ. ZELENJAVO LAHKO SKUHAŠ PREDEN SE LOTIŠ GLAVNEGA DELA KUHARIJE.
V DANAŠNJI RECIKLIRANI KUHINJI BOMO PRIPRAVILI JED IZ TESTENIN IN ZELENJAVE, KI SE LAHKO UPORABITA KOT SESTAVINA ZA DIŠEČ IN SLASTEN NARASTEK.


SESTAVINE IN PRIPOMOČKI ZA NARASTEK:
- KUHANA CVETAČA
- KUHANE TESTENINE (PERESNIKI, SVEDRI, MAKARONI, ŠIROKI REZANCI,..)
- JAJCA
- SIR (PARMEZAN ALI KATERI DRUGI PO TVOJEM OKUSU)
- SMETANA ZA KUHANJE
- ZAČIMBE IN DODATKI PO OKUSU (PETERŠILJ, ORIGANO, BAZILIKA, TIMIJAN, ČESEN V PRAHU, POPER, SOL, ČEŠNJEV ALI VLOŽEN PARADIŽNIK,…)
- MASLO ALI MARGARINA ZA NAMASTITEV PEKAČA
- PEKAČ, DESKA, NOŽ, RIBEŽ


POSTOPEK:
1. PEČICO VKLOPI NA 180°C (ODVISNO OD PEČICE).
2. Z MASLOM ALI MARGARINO DOBRO PREMAŽI PEKAČ (DNO, STENE, ROBOVE IN VOGALE).3. V PEKAČ RAZPOREDI KUHANO CVETAČO, KI SI JO RAZDELIL NA MANJŠE KOSE IN TESTENINE. (LAHKO JIH RAZPOREDIŠ TAKO KOT JE VIDETI NA SLIKI, ČE STE DOMA IZBIRČNI JEDCI, KI KATERE OD OSNOVNIH SESTAVIN NE MARATE, ALI MEŠANO, ČE VAM JE VŠEČ OBOJE.)4. V POSODI DOBRO ZMEŠAJ JAJCA IN SMETANO. ZMESI DODAJ ŠE ZAČIMBE PO SVOJEM OKUSU IN SPET DOBRO PREMEŠAJ.
5. ZMES PRELIJ ČEZ SESTAVINE V PEKAČU.
6. SESEKLJAJ PETERŠILJ IN NARIBAJ SIR.
7. OBOJE POTRESI PO SESTAVINAH V PEKAČU. OKRASI S ČEŠNJEVIM ALI VLOŽENIM PARADIŽNIKOM (KAPRAMI, KORUZO, ŠPARGLJI, VLOŽENIM ČESNOM ALI OLIVAMI, GOBAMI, SLANINO,…).
8. PEKAČ POSTAVI V OGRETO PEČICO IN PECI PRIBLIŽNO POL URE, DA LEPO PORJAVI.
MED TEM LAHKO PRIPRAVIŠ SOLATO PO SVOJEM OKUSU IN POGRINJEK.

ČE SI V PREJŠNJIH PRISPEVKIH NA BLOGU ZGREŠIL, KAKO SE PRIPRAVI OKUSNA SPOMLADANSKA SOLATA, SI TO OGLEJ TU - REGRAT IN JAJCA IN TU - SLA(ST)NI POLŽKI IN MUFFINI.

9. KO JE NARASTEK PEČEN, POTREBUJEŠ POMOČ ODRASLIH!!! PROSI, DA TI POMAGAJO VZETI NARASTEK IZ PEČICE, GA RAZREZATI NA PRIMERNE KOSE IN POLOŽITI NA KROŽNIKE.
PA DOBER TEK!

UČITELJICA MATEJA
Komentarji

 1. Mateja, odličen recept in tudi jaz ga naredim in ti pošljem fotografijo!
  Ostani zdrava in lepo se imej, Tanja.

  OdgovoriIzbriši
 2. Mogoče pa prideva vsaka s svojim narastkom do pol poti, pa ga zamenjava...😉 (malo za šalo)
  Lep pozdrav,
  Mateja

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi pri meni se bo danes peklo nekaj s cvetačo. Sem imela sicer drugačne načrte, pa mi je moja deklica z druge strani sveta poslala fotografijo njene večerje, takoj je padla odločitev, da bomo tudi pri nas danes jedli nekaj podobnega, samo z 8 urnim zamikom ;-)
  Lepo bi bilo, ko bi izmenjale rezultate vse tri ... nekje sredi trikotnika, Majda

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

PICA PALČKE