NARASTEK IZ TESTENIN IN CVETAČE ALI »RECIKLIRANA KUHINJA 2«
SEDAJ ŽE VEMO, DA JE KUHANJE LAHKO ZANIMIVA IN KORISTNA
IZKUŠNJA. ČE PA SKUHAMO JED, KI JE NA NOVO OBLIKOVANA IZ KAKŠNE DRUGE, JE TUDI
DRAGOCENA, SAJ HRANA NI ODPADEK, KI BI GA KAR TAKO METALI PROČ.
KO HODIMO V ŠOLO OZ. SLUŽBO, JE ČASA ZA KUHANJE ZAGOTOVO
MANJ KOT V TEH DNEH. ZATO OBČASNO SAMA PRIPRAVIM SESTAVINE ZA KAKŠNO JED TAKO,
DA JIH NAMENOMA SKUHAM VNAPREJ IN OSTANEJO V HLADILNIKU DO ČASA ZA UPORABO. KER
PA JE V TEH DNEH ČASA ZA KUHANJE DOVOLJ, SI TESTENINE OZ. ZELENJAVO LAHKO
SKUHAŠ PREDEN SE LOTIŠ GLAVNEGA DELA KUHARIJE.
V DANAŠNJI RECIKLIRANI KUHINJI BOMO PRIPRAVILI JED IZ
TESTENIN IN ZELENJAVE, KI SE LAHKO UPORABITA KOT SESTAVINA ZA DIŠEČ IN SLASTEN
NARASTEK.
SESTAVINE IN PRIPOMOČKI ZA NARASTEK:
- KUHANA CVETAČA
- KUHANE TESTENINE (PERESNIKI, SVEDRI, MAKARONI, ŠIROKI
REZANCI,..)
- JAJCA
- SIR (PARMEZAN ALI KATERI DRUGI PO TVOJEM OKUSU)
- SMETANA ZA KUHANJE
- ZAČIMBE IN DODATKI PO OKUSU (PETERŠILJ, ORIGANO,
BAZILIKA, TIMIJAN, ČESEN V PRAHU, POPER, SOL, ČEŠNJEV ALI VLOŽEN PARADIŽNIK,…)
- MASLO ALI MARGARINA ZA NAMASTITEV PEKAČA
- PEKAČ, DESKA, NOŽ, RIBEŽ
POSTOPEK:
1. PEČICO VKLOPI NA 180°C (ODVISNO OD PEČICE).
3. V PEKAČ RAZPOREDI KUHANO CVETAČO, KI SI JO RAZDELIL NA
MANJŠE KOSE IN TESTENINE. (LAHKO JIH RAZPOREDIŠ TAKO KOT JE VIDETI NA SLIKI, ČE
STE DOMA IZBIRČNI JEDCI, KI KATERE OD OSNOVNIH SESTAVIN NE MARATE, ALI MEŠANO,
ČE VAM JE VŠEČ OBOJE.)
5. ZMES PRELIJ ČEZ
SESTAVINE V PEKAČU.
6. SESEKLJAJ PETERŠILJ
IN NARIBAJ SIR.
7. OBOJE POTRESI PO SESTAVINAH
V PEKAČU. OKRASI S ČEŠNJEVIM ALI VLOŽENIM PARADIŽNIKOM (KAPRAMI, KORUZO,
ŠPARGLJI, VLOŽENIM ČESNOM ALI OLIVAMI, GOBAMI, SLANINO,…).
8. PEKAČ POSTAVI V OGRETO PEČICO IN PECI PRIBLIŽNO POL URE,
DA LEPO PORJAVI.
MED TEM LAHKO PRIPRAVIŠ SOLATO PO SVOJEM OKUSU IN
POGRINJEK.
ČE SI V PREJŠNJIH PRISPEVKIH NA BLOGU ZGREŠIL, KAKO SE PRIPRAVI OKUSNA SPOMLADANSKA SOLATA, SI TO OGLEJ TU - REGRAT IN JAJCA IN TU - SLA(ST)NI POLŽKI IN MUFFINI.
9. KO JE NARASTEK PEČEN, POTREBUJEŠ POMOČ ODRASLIH!!!
PROSI, DA TI POMAGAJO VZETI NARASTEK IZ PEČICE, GA RAZREZATI NA PRIMERNE KOSE
IN POLOŽITI NA KROŽNIKE.
PA DOBER TEK!
UČITELJICA MATEJA
Mateja, odličen recept in tudi jaz ga naredim in ti pošljem fotografijo!
OdgovoriIzbrišiOstani zdrava in lepo se imej, Tanja.
Mogoče pa prideva vsaka s svojim narastkom do pol poti, pa ga zamenjava...😉 (malo za šalo)
OdgovoriIzbrišiLep pozdrav,
Mateja
Tudi pri meni se bo danes peklo nekaj s cvetačo. Sem imela sicer drugačne načrte, pa mi je moja deklica z druge strani sveta poslala fotografijo njene večerje, takoj je padla odločitev, da bomo tudi pri nas danes jedli nekaj podobnega, samo z 8 urnim zamikom ;-)
OdgovoriIzbrišiLepo bi bilo, ko bi izmenjale rezultate vse tri ... nekje sredi trikotnika, Majda
Lačen sem ratal...
OdgovoriIzbriši