DOMAČE ZAPEČENE ŽEMLJICE


ZDRAVO!
V TEM ČASU, KO #OSTANIDOMA, PRECEJ VEČ PEČEMO KRUH DOMA. PREIZKUŠALA SEM RAZNE RECEPTE IN TALE ZA ŽEMLJICE MI JE NAJBOLJ VŠEČ. BI TUDI TI POSKUSIL/A PRIPRAVITI SLASTNE ŽEMLJICE, KI SE PRI PEKI HRUSTLJAVO ZAPEČEJO? POGLEJ SI SPODNJI RECEPT IN NAMIGE ZA PRIPRAVO.

S TEM RECEPTOM NAREDIM RAVNO 8 ŽEMLJIC.

 ZANJE POTREBUJEM:
-          500 G MOKE
-          100 ML MLEKA
-          175 ML VODE
-          25 ML OLJA
-          POL KOCKE KVASA ALI POL VREČICE SUHEGA KVASA
-          ŽLIČKO SOLI
-          ŽLIČKO SLADKORJA


IZ ZGORNJIH SESTAVIN ZGNETEM TESTO. BITI MORA RAVNO TAKO MEHKO, DA SE NE LEPI NA ROKE. TESTO TAKOJ BREZ VZHAJANJA RAZDELIM NAJPREJ NA POL, VSAKO POLOVICO ŠE NA POL IN POTEM ŠE NA POL. TAKO DOBIM 8 PRIBLIŽNO ENAKO VELIKIH ŠTRUČK, KI JIH OBLIKUJEM BOLJ PODOLGOVATO IN MALCE PRITISNEM OB PODLAGO, DA SE SPLOŠČIJO. DANES SEM NAREDILA MALCE DRUGAČE, SAJ SEM IZ ENE POLOVICE TESTA NAREDILA 4 ŽEMLJICE, IZ DRUGE POLOVICE PA OBLIKOVALA PLETENKE.
ZA PLETENKO SEM NAREDILA 3 DOLGE, OZKE TRAKOVE TAKO, DA SEM TESTO VALJALA MED DLANMI. POTEM SEM JIH PREPLETLA TAKO, KOT SE DELA KITA IZ LAS. POSKRBELA SEM, DA SE NA ZAČETKU IN NA VRHU KONCI SPODVIHAJO POD TESTO, DA SE KITA NE RAZKLENE.
VSE SKUPAJ SEM DALA NA PEKI PAPIR IN PREKRILA S PRTIČEM. PUSTILA SEM, DA TESTO VZHAJA DOBRE POL URE IN MEDTEM OGRELA PEČICO NA 220 °C. V TEM ČASU JE TESTO NARASLO NA DVOJNO VELIKOST.
PRED PEČENJEM SEM ŠTRUČKE V ŽEMLJICE OBLIKOVALA TAKO, DA SEM NA SREDINO HLEBČKA ODTISNILA NOŽ S STRANJO, KI NE REŽE, SAJ BI Z REZILOM PREREZALA TESTO.
TESTO SEM DALA V PEČICO ZA 10 MINUT. PO 10 MINUTAH SEM NAPOL PEČENE DOBROTE VZELA IZ PEČICE IN JIH PREMAZALA Z MLEKOM. NATO PA JIH ŠE ZA 5 MINUT DALA NAZAJ V PEČICO.

PEČENE ŽEMLJICE IN PLETENKI SEM ZAVILA V KRPO IN JIH PUSTILA, DA SE OHLADIJO. MMMMMMM, KAKO DOBRO VEČERJO SMO IMELI. BI POSKUSIL/A TUDI TI? VERJAMEM, DA TI BO USPELO!
POŠILJAM TI POZDRAVE IZ ŠE VEDNO DIŠEČE KUHINJE!
UČITELJICA ANDREJAKomentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI

TRIJE METULJI