DOMAČE ZAPEČENE ŽEMLJICE
ZDRAVO!
V TEM ČASU, KO #OSTANIDOMA, PRECEJ VEČ PEČEMO KRUH
DOMA. PREIZKUŠALA SEM RAZNE RECEPTE IN TALE ZA ŽEMLJICE MI JE NAJBOLJ VŠEČ. BI
TUDI TI POSKUSIL/A PRIPRAVITI SLASTNE ŽEMLJICE, KI SE PRI PEKI HRUSTLJAVO
ZAPEČEJO? POGLEJ SI SPODNJI RECEPT IN NAMIGE ZA PRIPRAVO.
S TEM RECEPTOM NAREDIM RAVNO 8 ŽEMLJIC.
ZANJE
POTREBUJEM:
-
500 G MOKE
-
100 ML MLEKA
-
175 ML VODE
-
25 ML OLJA
-
POL KOCKE KVASA ALI POL VREČICE SUHEGA
KVASA
-
ŽLIČKO SOLI
-
ŽLIČKO SLADKORJA
IZ ZGORNJIH SESTAVIN ZGNETEM TESTO. BITI MORA
RAVNO TAKO MEHKO, DA SE NE LEPI NA ROKE. TESTO TAKOJ BREZ VZHAJANJA RAZDELIM
NAJPREJ NA POL, VSAKO POLOVICO ŠE NA POL IN POTEM ŠE NA POL. TAKO DOBIM 8
PRIBLIŽNO ENAKO VELIKIH ŠTRUČK, KI JIH OBLIKUJEM BOLJ PODOLGOVATO IN MALCE
PRITISNEM OB PODLAGO, DA SE SPLOŠČIJO. DANES SEM NAREDILA MALCE DRUGAČE, SAJ
SEM IZ ENE POLOVICE TESTA NAREDILA 4 ŽEMLJICE, IZ DRUGE POLOVICE PA OBLIKOVALA
PLETENKE.
ZA PLETENKO SEM
NAREDILA 3 DOLGE, OZKE TRAKOVE TAKO, DA SEM TESTO VALJALA MED DLANMI. POTEM SEM
JIH PREPLETLA TAKO, KOT SE DELA KITA IZ LAS. POSKRBELA SEM, DA SE NA ZAČETKU IN
NA VRHU KONCI SPODVIHAJO POD TESTO, DA SE KITA NE RAZKLENE.
VSE SKUPAJ SEM DALA
NA PEKI PAPIR IN PREKRILA S PRTIČEM. PUSTILA SEM, DA TESTO VZHAJA DOBRE POL URE
IN MEDTEM OGRELA PEČICO NA 220 °C.
V TEM ČASU JE TESTO NARASLO NA DVOJNO VELIKOST.
PRED PEČENJEM SEM
ŠTRUČKE V ŽEMLJICE OBLIKOVALA TAKO, DA SEM NA SREDINO HLEBČKA ODTISNILA NOŽ S
STRANJO, KI NE REŽE, SAJ BI Z REZILOM PREREZALA TESTO.
TESTO SEM DALA V
PEČICO ZA 10 MINUT. PO 10 MINUTAH SEM NAPOL PEČENE DOBROTE VZELA IZ PEČICE IN
JIH PREMAZALA Z MLEKOM. NATO PA JIH ŠE ZA 5 MINUT DALA NAZAJ V PEČICO.
PEČENE ŽEMLJICE IN
PLETENKI SEM ZAVILA V KRPO IN JIH PUSTILA, DA SE OHLADIJO. MMMMMMM, KAKO DOBRO
VEČERJO SMO IMELI. BI POSKUSIL/A TUDI TI? VERJAMEM, DA TI BO USPELO!
POŠILJAM TI POZDRAVE
IZ ŠE VEDNO DIŠEČE KUHINJE!
UČITELJICA ANDREJA
Komentarji
Objavite komentar