MISELNE IGRE NA PAPIRJU

DANES VAM PREDSTAVLJAM IGRE, PRI KATERIH POTREBUJETE LE PAPIR IN PISALO. NAJ SE NAPENJANJE MOŽGANOV PRIČNE ...1. KRIŽCI IN KROŽCI
ŠT. IGRALCEV: 2
PRAVILA: IGRALCA NARIŠETA TABELO S 3 X 3 POLJI. V POLJA IZMENIČNO EN IGRALEC RIŠE KRIŽCE, DRUGI KROŽCE. ZMAGA TISTI, KI PRVI POSTAVI TRI ZNAKE V VRSTO – NAVPIČNO, VODORAVNO ALI DIAGONALNO.LAHKO PA SE LOTIŠ IZDELAVE IGRE TRI V VRSTO NA VEČ NAČINOV, KI NAM JO JE PRED ČASOM PREDSTAVILA UČITELJICA MAJDA.

2. VISLICE
ŠT. IGRALCEV: 2 ALI VEČ
PRAVILA: PRVI IGRALEC SI ZAMISLI BESEDO, KI JO PONAZORI S ČRTICAMI. ŠTEVILO ČRTIC SE UJEMA S ŠTEVILOM ČRK V BESEDI. PO DOGOVORU LAHKO NAPIŠE TUDI PRVO IN/ALI ZADNJO ČRKO V BESEDI TER VMESNE ČRKE (ČE SO ENAKE KOT PRVA ALI ZADNJA). SOIGRALEC NATO POSTOPOMA UGIBA ČRKE. ZA VSAKO, KI NI PRAVILNA, PRVI IGRALEC NARIŠE DELČEK VISLIC. ČE JE ČRKA PRAVILNA, PA JO NAPIŠE NA PRAVO ČRTICO V ISKANI BESEDI. DRUGI IGRALEC IZGUBI IGRO, KO SO VISLICE DO KONCA NARISANE PA ŠE NI UGANIL PRAVE BESEDE. ČE BESEDO UGOTOVI PRED TEM, PA SEVEDA ZMAGA.
3. IME, PRIIMEK, DRŽAVA, MESTO, VAS …
ŠT. IGRALCEV: 2 ALI VEČ
PRAVILA: VSAK IGRALEC SI NA PAPIR NARIŠE TABELO, KAMOR BO VPISOVAL BESEDE PO RAZLIČNIH KATEGORIJAH, KI SE ZAČNEJO NA DOLOČENO ČRKO. KATEGORIJE DOLOČIJO IGRALCI SKUPAJ IN JIH VPIŠEJO V TABELO – NA PRIMER IME, PRIIMEK, DRŽAVA, MESTO, VAS, ŽIVAL, RASTLINA PREDMET … NATO DOLOČIJO ČRKO IN TEKMUJEJO, KDO BO V DOLOČENEM ČASU ZBRAL VEČ BESED. ZA DOLOČENO ČRKO SMEJO IGRALCI ISKATI BESEDE TOLIKO ČASA, DOKLER PRVI NE USPE NAJTI VSE BESEDE.
BESEDE SE NATO TOČKUJEJO:
     - 20 TOČK: BESEDA, KI JO NIMA NIHČE OD SOIGRALCEV.
     - 10 TOČK: BESEDA, KI JO NAJDE ŠE KDO IZMED SOIGRALCEV.
     - 5 TOČK: ISTA BESEDA, KI JO NAJDE ŠE KDO IZMED SOIGRALCEV.
     - 0 TOČK: PRAZNA KATEGORIJA.
ZMAGA TISTI, KI IMA NAJVEČ TOČK. IGRA SE LAHKO NADALJUJE PO DOGOVORU, NA KONCU PA SE ALI SEŠTEJEJO TOČKE VSEH KROGOV ALI PA ZMAGE TEKMOVALCEV.4. POTAPLJANJE LADJIC
ŠT. IGRALCEV: 2
PRAVILA: VSAK IGRALEC NARIŠE DVE TABELI Z 10 (ALI 8) POLJI VODORAVNO IN NAVPIČNO, KI SE VODORAVNO OZNAČIJO S ČRKAMI IN NAVPIČNO S ŠTEVILKAMI. NAJLAŽJE JE, ČE IGRALCA UPORABITA KARO PAPIR. ENO TABELO IZPOLNI PRVI IGRALEC SAM TAKO, DA NARIŠE VSE LADJICE, PRI ČEMER SE TE MED SEBOJ NE SMEJO DOTIKATI. DRUGO TABELO PA UPORABI ZA TO, DA POSKUŠA DOLOČITI POZICIJO LADJIC NASPROTNIKA.
V SVOJO TABELO NARIŠE NASLEDNJE LADJE:
     - 1 BOJNA LADJA (5 POLJ),
     - 2 KRIŽARKI (4 POLJA),
     - 3 FREGATE (3 POLJA),
     - 4 MINOLOVCE (2 POLJI).
ŠTEVILO LADIJ LAHKO PO DOGOVORU SPREMENITE.
NATO TEKMOVALCA IZMENIČNO UGIBATA, KJE SO POSTAVLJENE LADJICE, IN SICER TAKO, DA PREVERJATA STANJE PO POLJIH (ALI JE PRAZNO ALI POLNO – NPR. A8). KDOR PRVI POTOPI VSE LADJICE NASPROTNIKA, JE ZMAGOVALEC.
5. PIKE IN KVADRATKI
ŠT. IGRALCEV: 2
PRAVILA: NAJLAŽJE JE, ČE IGRALCA UPORABITA KARO PAPIR IN PISALI RAZLIČNIH BARV. IGRALCA NARIŠETA TABELO S 3 X 3 POLJI ALI VEČ (DO 9 X 9). IGRALCA IZMENIČNO RIŠETA ČRTE OD PIKE DO PIKE IN POSKUŠATA USTVARITI KVADRATKE. TISTI, KI JE NARISAL ZADNJO ČRTO KVADRATKA, VANJO NAPIŠE NPR. PRVO ČRKO SVOJEGA IMENA, PRAV TAKO PA SI JE PRIDOBIL ŠE ENO POTEZO. IGRA SE KONČA, KO SE IZRIŠEJO VSI KVADRATKI. ZMAGA TISTI, KI JE IZRISAL NAJVEČ KVADRATKOV OZIROMA SE PREŠTEJEJO PRVE ČRKE IMEN POSAMEZNEGA IGRALCA.ZA NAZORNEJŠI POTEK IGRE PRILAGAM VIDEO.


OBILO ZABAVE OB IGRI. :)


UČITELJICA NIVES

Komentarji

  1. Nives, super miselne igre, ki jih bom v praksi še zagotovo velikokrat uporabila. Lep pozdrav, Tanja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ideje - ime, mesto država ... preveč časa je minilo, od kar smo se igrali to igo . Hvala za namig, Majda

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI