GRANOLA IZ OREŠKOV, SEMEN IN OVSENIH KOSMIČEV TER SVETOVNI DAN KNJIG

SI ŽE POSKUSIL, POSKUSILA GRANOLO IZ AJDOVE KAŠE, KI SEM TI JO PREDSTAVILA V PETEK? PRI NAS JO JE ŽE ZMANJKALO, BO TREBA NAREDITI NOVO :)

OBLJUBILA PA SEM TI, DA DANES DODAM ŠE EN RECEPT ZA GRANOLO, KI PA SE OD PRVE MALCE RAZLIKUJE.
V NJEJ NAMREČ NI AJDOVE KAŠE, SO PA OREŠKI, SONČNIČNA SEMENA, OVSENI KOSMIČI IN ŠE KAJ.

PRIPRAVA JE PODOBNA. 

PRIPOROČENE SESTAVINE OSNOVNE GRANOLE:


  • 1 POSODICA OVSENIH KOSMIČEV 
  • 1 POSODICA SONČNIČNIH SEMEN
  • 1/2  POSODICE OREŠKOV (MANDLJEV, LEŠNIKOV, INDIJSKIH OREŠKOV ... KAR IMAŠ DOMA)
  • 3 ŽLICI KOKOSOVEGA OLJA
  • 3 ŽLICE MEDU
  • ŠČEPEC SOLI
LAHKO PA SI PRIPRAVIŠ ŠE:

  • PEST BRUSNIC
  • 1/2 POSODICE KOKOSOVEGA ČIPSA
  • CHIA SEMENA
  • NAMESTO KOKOSOVEGA OLJA LAHKO DODAŠ  KAKAVOVO MASLO 

PRIPRAVA:

V POLJUBNO POSODO STRESI OVSENE KOSMIČE, SONČNICE, NASEKLJANE OREŠKE IN SOL.



V PONEV DODAJ MED, OLJE (IN KAKAVOVO MASLO ČE GA IMAŠ), PRISTAVI NA ŠTEDILNIK IN MEŠAJ, DOKLER SE SESTAVINE NE STOPIJO.



TEKOČINO DODAJ V POSODO S SUHIMI SESTAVINAMI IN VSE SKUPAJ DOBRO PREMEŠAJ.
MEŠANICO DODAJ V PEKAČ OBLOŽEN S PEKI PAPIRJEM.




GRANOLO V PEČICI PECI 20 MINUT NA 200 STOPINJAH. MED PEKO MEŠANICO 3 KRAT PREMEŠAJ.

KO JE GRANOLA PEČENA JO STRESI NA VEČJI KROŽNIK, DA SE OHLADI IN SE NE SPRIME.



PRI NAS NAREDIMO GRANOLO NA DVA NAČINA. PRVEGA SEM PRAVKAR PREDSTAVILA, PRI DRUGEM PA DODAM NA PEKAČ ŠE PEST BRUSNIC. KO JE GRANOLA PEČENA GRANOLI Z BRUSNICAMI DODAM ŠE KOKOSOV ČIPS IN CHIA SEMENA.
KAJ MISLIŠ, KDO V NAŠI DRUŽNI NE MARA BRUSNIC IN KOKOSA? 


TAKOLE STA VIDETI OBE RAZLIČICI.

TAKO, GRANOLA JE PRIPRAVLJENA. LAHKO JO DODAŠ NA JOGURT, V MLEKO, KAR OSTANE PA SPRAVIŠ V STEKLEN KOZAREC, KJER BO ČAKALA DO NASLEDNJE UPORABE.




SHRANJENA V STEKLENEM KOZARCU TE BO GRANOLA RAZVESELJEVALA KAR NEKAJ ČASA – ČE JE SEVEDA NE BO ŽE PREJ ZMANJKALO : )

ZDAJ PA TI BOM ZAUPALA, KAKO SEM SI ZAJTRK Z GRANOLO DANES PRIPRAVILA SAMA.
ZA MOJ NAJSLASTNEJŠI ZAJTRK SI NAJPREJ PRIPRAVIM SVEŽ DOMAČ SADNI JOGURT. 

SESTAVLJEN JE IZ GRŠKEGA ALI TEKOČEGA JOGURTA, KI MU DODAM BANANO TER SVEŽE ALI ZMRZNJENO SADJE, KI JE NA ZALOGI - PONAVADI SO TO MALINE. ZA ZMRZNJENO SADJE SE ODLOČAM ZATO, KER JE JED TAKO PRIJETNO SVEŽA, SADJE PA SE S POMOČJO PALIČNEGA MEŠALNIKA EN, DVA, TRI ZMELJE. 



DANES SEM JOGURTU, BANANI IN ZMRZNJENIM MALINAM DODALA ŠE ZMRZNJEN MANGO. MANGO OBOŽUJEM, A LE REDKO NALETIM NA RESNIČNO OKUSEN MANGO. KADAR GA NAJDEM, KUPIM VEČ SADEŽEV IN NATO MANGO SHRANIM V MANJŠIH POSODICAH (RAVNO ZA EN ZAJTRK) V ZAMRZOVALNIKU.




SADNEMU JOGURTU SEM V POSODICO DODALA GRANOLO, SVEŽE SADJE (DANES JE TO MANGO), LISTKE SVEŽE METE, KI ŽE RASTE NA VRTU, KAKAVOVA ZRNA, VSE SKUPAJ PA SEM OSLADILA Z MEDOM.



ZAME RESNIČNE NE OBSTAJA BOLJ OKUSEN ZAJTRK. NIKOLI SE GA NE NAVELIČAM, SAJ SO SESTAVINE VEDNO NEKOLIKO DRUGAČNE.

KOT SEM TI ZAUPALA, PRI NAS DOMAČO GRANOLO DELAMO  ŽE VEČ LET, JEMO PA JO VEČKRAT NA TEDEN. ČE ŽELIŠ RECEPT PREBRATI V ANGLEŠKEM JEZIKU, GA NAJDEŠ  - TU. SKUPAJ Z NJIM PA ŠE CEL KUP ZANIMIVIH IN SLASTNIH RECEPTOV.  


OB ZAJTRKU PA SEM SI DANES PRIVOŠČILA ŠE ENO POSLASTICO - KNJIGO.



DANES JE NAMREČ SVETOVNI DAN KNJIG. SLOVENIJA JE ENA REDKIH EVROPSKIH DRŽAV, KI PRAZNIK KNJIGE PRAZNUJE EN TEDEN, KAR ME ZELO VESELI :) SEVEDA PA SAMA NE BEREM LE TAKRAT, KO KNJIGA PRAZNUJE, BEREM VSAK DAN IN TO RAZLIČNA GRADIVA: KNJIGE ZA ODRASLE, PRAVLJICE, KUHARSKE KNJIGE, REVIJE, ČASOPISE, BLOGE ... 
TUDI PISMA, SPOROČILA, KOMENTARJE,  KI ME ŠE PRAV POSEBNO RAZVESELIJO, ČE PRIDEJO OD VAS. 
ZELO ME ZANIMA, KAJ BOŠ ZA BRANJE DANES IZBRAL, IZBRALA TI: )


PRIJAZEN POZDRAVČEK Z MOJEGA HRIBČKA,
MAJDA



Komentarji

  1. Poleg tega, da obe radi bereva, bereva in objavljava na blogu tudi podobne zanimive podatke.
    Beriva še naprej vsaka zase in še kdaj izmenjava teme, ko prideva skupaj.👍
    Mateja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mateja, z velikim veseljem. Pa še marsikaj drugega nama je skupnega :-) Včeraj sem naredila polžke z ajdovo kašo - čista reciklaža, več kot imenitno na dan Zemlje. Hvala za navdih :-)
      Lepo, lepo bodi, Majda

      Izbriši
  2. Bravo za zdrave obroke, da lahko jaz presekam s čokolado.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsega po malem mora biti, ampak sladkorja je tudi v moji granoli obilo - sadnega, pa medu in še kakavova zrna ;-)
      Do večera pa bo popustilo, bi prav prišli tvoji kupčki ;-)
      Pozdravček, Majda

      Izbriši
  3. Mmmmm, komaj čakala na tale recept. Jo bomo za vikend naredili. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Katarina prosim za fotografije vašega zajtrka - prepričana sem, da bodo vaše izpeljave nekaj novega zame.
      Še enkrat hvala iz srca, ker nas spremljaš :-)
      Prijazen pozdravček, Majda

      Izbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

TRIJE METULJI