POSKUS "POSKOČNO GOLO JAJCE"

VAM JE USPEL VČERAJŠNJI POSKUS? 🥚

KOT OBLJUBLJENO VAM V NADALJEVANJU PREDSTAVLJAM POSTOPEK, KAKO SUROVO JAJCE SPREMENITI V POSKOČNO GOLO JAJCE ... STE PRIPRAVLJENI? ... HOKUS POKUS 🎆



NAVODILA ZA DELO

POTREBUJEŠ:
     - SUROVO JAJCE
     - PLASTIČNI KOZAREC (LAHKO TUDI ZA VLAGANJE)
     - ALKOHOLNI KIS


POTEK DELA:
1. VZEMI KOZAREC, DO POLOVICE NALIJ KIS IN VANJ DAJ JAJCE. KAJ OPAZIŠ? ALI SE LUPINA TAKOJ ZMEHČA?


2. KER SE LUPINA NE ZMEHČA TAKOJ, JE NA VRSTI NAJTEŽJI DEL – ČAKANJE. :)

V KRATKEM ČASU SE BODO NA JAJČNI LUPINI ZAČELI NABIRATI MEHURČKI. V MEHURČKIH JE PLIN, KI GA IMENUJEMO OGLJIKOV DIOKSID. V KATERIH PIJAČAH PRAV TAKO VIDIŠ TE MEHURČKE?

3. PO DVEH OZIROMA TREH DNEH ODSTRANI JAJCE IZ KISA IN GA NEŽNO ZDRGNI S PRSTI. RES BODI PREVIDEN, SAJ JAJČNA MEMBRANA HITRO POČI.

JAJCE BO TOKRAT VEČJE KOT NA ZAČETKU POSKUSA, SAJ JE NEKAJ KISA PRONICALO SKOZI JAJČNO MEMBRANO, KI JE POLPROPUSTNA.

4. GOLO JAJCE OBRNI PROTI SVETLOBI NAMIZNE SVETILKE. KAJ VIDIŠ?


5. VZEMI SVEŽE JAJCE IN GA PRIMERJAJ Z GOLIM. KATERE LASTNOSTI IMA SVEŽE JAJCE IN KATERE GOLO JAJCE? "POVEŽI."

                                                                  JAJČNA MEMBRANA
                                                                  NEPROSOJNO
SVEŽE JAJCE                                              TRDO
                                                                  POVEČANO
                                                                  LUPINA
GOLO JAJCE                                               NESPREMENJENO
                                                                  PROSOJNO
                                                                  MEHKO


6. ČE GOLO JAJCE SPUSTIŠ NA TLA Z MALE VIŠINE, SE BO ODBILO. TAKO JE GOLO JAJCE POSTALO HKRATI ŠE POSKOČNO JAJCE. PREDLAGAM TI, DA POSKOČNOST JAJCA PREIZKUŠAŠ NA PLADNJU, SAJ SE BO LE-TO HITRO RAZLILO.


ZDAJ PA LE POČAKAJTE DO ČETRTKA OZIROMA PETKA, DA KIS NAREDI SVOJE. ;)


UČITELJICA NIVES

Komentarji

  1. Sem danes čakala na tvoje obljubljeno nadaljevanje Nives :-)
    Krasna ideja in izvedba.
    Prijazen pozdravček, Majda

    OdgovoriIzbriši
  2. Me že zanima, kaj bo z jajcem v petek; če bi bilo velikonočno, bi se ga dalo pobarvati?
    Vsekakor velja poizkusiti - nam radovednim so ti poskusi zelo všeč!
    Naravoslovje je kul!
    Mateja

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI