PICA PO MOJE


UH, KAKO DOLGO JE ŽE TEGA, KO SEM PRIPRAVILA PRVO PICO! VČASIH SE KDO USTRAŠI, KER NE ZNA PRIPRAVITI TESTA. PA SPLOH NI ZAHTEVNO. VAJA DELA MOJSTRA, TUDI ČE SE KDAJ PONESREČI … ZA PRIPRAVO PICE TI BO VZELO PRIBILIŽNO URO IN POL. A VESELJE OB JEDI BO NEPOPISNO!


ZA PICO POTREBUJEŠ:
     - POL KOCKE KVASA (ALI POL VREČKE SUHEGA KVASA)
     - 1 ŽLIČKO SLADKORJA
     - 200 ML TOPLE (NE VROČE) VODE
     - MALCE VEČ KOT POLOVICO ŽLIČKE MORSKE SOLI (ČE UPORABLJAŠ KAMENO, JO DAJ LE POL ŽLIČKE)
     - 3 ŽLICE OLJA (NAVADNO ALI OLIVNO ALI …)
     - 380 G MOKE (LAHKO LE BELE, JAZ SEM VZELA 100 G POLNOZRNATE IN 280 G BELE)
     - MALCE OLJA ZA NAOLJITEV PODLAGE
     - NADEV: PARADIŽNIKOVI PELATI, ZAČIMBE ZA PICO, ŠUNKA, GOBICE, KORUZA, ČEBULA, SIR, MOCARELA, SUHA SALAMA, SVEŽA PAPRIKA, RIO MARE, OLIVE, ARTIČOKE ... IZBEREŠ TISTO, KAR TI JE NAJBOLJ DOBRO


1. V POSODO ZDROBI POLOVIČKO KOCKE KVASA IN MU DODAJ ŽLIČKO SLADKORJA. VSE SKUPAJ ZALIJ Z 2 DCL TOPLE VODE IN PREMEŠAJ.


SAMA TESTO PRIPRAVLJAM V KRUHOMATU, BREZ TEŽAV GA NAREDIŠ KAR S KUHALNICO IN Z ROKAMI, LAHKO PA UPORABIŠ ROČNI MEŠALNIK …2. POČAKAJ TOLIKO ČASA, DA KVAS NE PRIPLAVA NA POVRŠINO VODE IN SE SLIŠI NEŽNO ŠUMENJE.ALI VEŠ, DA JE KVAS ŽIV? V KVASU SO TAKO DROBCENA BITJA, DA JIH S PROSTIM OČESOM NE VIDIMO. SLADKOR JE NJEGOVA HRANA IN, KO RASTE, NASTAJAJO MEHURČKI. KO MEHURČKI POKAJO MI SLIŠIMO ŠUMENJE.

3. TAKRAT V POSODO DODAJ MALCE VEČ KOT POLOVIČKO ŽLIČKE SOLI, 3 ŽLICE OLJA IN 2 DCL TOPLE VODE IN 380 G MOKE. 


4. MENI BO TESTO ZGNETEL KRUHOMAT, TI SI PA POMAGAJ S KUHALNICO. MEŠAJ IN MEŠAJ. KO JE S KUHALNICO TEŽKO MEŠATI, TESTO IZ POSODE PREVRNI NA POMOKAN PULT IN GA MESI Z ROKAMA. TESTO MORA BITI MEHKO, A SE NE SME LEPITI NA ROKE. ČE JE TESTO ŠE LEPLJIVO, DODAJ MALCE MOKE. ČE JE TESTO PRETRDO, PA LAHKO DODAŠ NEKAJ KAPLJIC VODE IN DOBRO PREGNETEŠ. 


5. KEPO TESTA MALCE POMOKAJ IN GA VRNI NAZAJ V POSODO. POSODO POKRIJ S KUHINJSKO KRPO IN PUSTI, DA VZHAJA.


PRI VZHAJANJU KVAS ZOPET ZAČNE JESTI SLADKOR IN RASTI. ZARADI MEHURČKOV SE TESTO DVIGA IN TUDI TESTO RASTE. PEČENO TESTO (KRUH) IMA ZATO TAKO VELIKO LUKNJIC IN JE ZELO MEHAK.

6. KO TESTO ZRASTE ŠE ENKRAT VEČJE KOT PREJ, JE PRIPRAVLJENO, DA GA OBLIKUJEŠ.


ŠE NAMIG – ČE TESTO PRIPRAVIŠ PREJŠNJI DAN IN GA PREKO NOČI PUSTIŠ V HLADILNIKU, ZAVITEM V FOLIJI, GA LAHKO VRTIŠ IN MEČEŠ MED ROKAMA, KOT TO DELAJO PRAVI PICOPEKI V GOSTILNAH.

7. PRIPRAVI SI PEKI PAPIR. NAJ BO MALCE VEČJI KOT REŠETKA, KI JO IMATE V PEČICI. ZDAJ JE TUDI ČAS, DA PRIŽGEŠ PRAZNO PEČICO NA 250°C (PROSI STARŠE). NA PEKI PAPIR KANI NEKAJ KAPLJIC OLJA.


8. TESTO ZVRNI IZ POSODE NA OLJE NA PEKI PAPIRJU.


9. Z ROKAMI POTISNI TESTO OB PODLAGO IN GA RAZTEGNI, DA BO TESTO SKORAJ TAKO VELIKO KOT PEKI PAPIR. NE POTREBUJEŠ VALJARJA, LE SVOJO MOČ. TESTO NAJ BO ČIM BOLJ TANKO, KER MED PEKO ŠE MALCE ZRASTE.


10. PEKI PAPIR S TESTOM VRED POTEGNI NA REŠETKO, KI JE SICER V PEČICI. SAMA PICE NE PEČEM VEČ NA PEKAČU, KER NAM JE TAKO PEČENO TESTO BOLJ VŠEČ. POLEG TEGA MI PEKAČA PO PEKI NI POTREBNO POMIVATI. 😊


11. SEDAJ IMAŠ PRIPRAVLJENO OSNOVO ZA PICO. NA VRSTI JE LE ŠE NADEV. NAVADNO NAJPREJ NAMAŽEMO TESTO S PARADIŽNIKOM IN POTRESEMO Z ZAČIMBAMI ZA PICO (BAZILIKA, ORIGANO …)


12. POTEM PA JO OBLOŽIŠ Z VSEM, KAR IMAŠ DOMA IN RAD JEŠ … IZBRALA SEM PEČEN PRŠUT, SUHO SALAMO, GOBICE, KISLO SMETANO, MOCARELO IN SIR. KAJ IMAŠ PA TI NAJRAJE NA PICI?


13. TAKO, PICO DAŠ LE ŠE V PEČICO, KI SE JE MEDTEM ŽE OGRELA. PEČE NAJ SE PRIBLIŽNO 9 MINUT – SVETUJEM, DA OPAZUJEŠ, KAJ SE DOGAJA, KER VSAKA PEČICA PEČE PO SVOJE – TO VSAK KUHAR DOBRO VE. ČE PO 9 MINUTAH SIR NA PICI ŠE NI LEPO ZAPEČEN, PICO ŠE PUSTI V PEČICI. PAZI, DA SE NE ZAŽGE. PRI JEMANJU PICE IZ PEČICE NAJ TI POMAGA KDO OD VELIKIH, DA SE NE OPEČEŠ.


14. TAKO, PICA JE PEČENA. ZDAJ JO LE ŠE RAZREŽEŠ IN DOBER TEK! NAJLAŽJE JO RAZREŽEŠ TAKO, DA JO S PEKI PAPIRJEM PRESTAVIŠ NA DESKO ZA REZANJE. PA NE POZABI – REŠETKA JE VROČA.


POSTANI PRAVI PICA MOJSTER IN OBLIKUJ RAZLIČNE OBLIKE TESTA, NADEVAJ JIH Z RAZLIČNIMI NADEVI, LAHKO JO TUDI PREPOGNEŠ … TU LAHKO PUSTIŠ DOMIŠLJIJI PROSTO POT. TAKŠNO TESTO LAHKO OBLIKUJEŠ V DALJŠE PALČKE, JIH POTRESEŠ S SIROM, SPEČEŠ, IN DOBIŠ SUPER SIROVE PALČKE ZA GRIZLJANJE PRED TELEVIZIJO. POSKUSI! IMAŠ ŠE TI KAKŠNO IDEJO?

DO NASLEDNJIČ TE LEPO POZDRAVLJAM!


UČITELJICA ANDREJA

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI