❅ZIMSKA PRAVLJICA❅

POZDRAVJENI UČENCI! KAKO LEPO SE JE ZBUDITI V SONČNA ZIMSKA JUTRA!❅ PRAVLJIČNA SO!🌄

IN DANAŠNJE BO TUDI ČISTO ZARES PRAVLJIČNO, SAJ SEM ZA VAS IZBRSKALA ČUDOVITO PRAVLJICO GE. NINE MAV HROVAT Z NASLOVOM KLIK-KLAK PLETILKEOB PREBIRANJU PRAVLJICE SO SE MI UTRNILI ČUDOVITI SPOMINI NA OTROŠTVO. HKRATI PA JE PRAVLJICA OPOMIN, KAKO ZELO JE LEPO IMETI OB SEBI NEKOGA, KI GA IMAŠ ZARES RAD. 

PREBERITE JO SPODAJ ALI PA JO POSLUŠAJTE NA SPLETU.

KLIK-KLAK PLETILKE

NINA MAV HROVAT

NEKOČ STA ŽIVELA BABICA KATKA IN DEDEK JANKO. IMELA STA PRIKUPNO KMETIJO IN ŽIVALI, KI SO JIMA DELALE DRUŽBO. SPOMLADI, POLETI IN JESENI STA DELALA NA NJIVI, POZIMI PA JE BIL ČAS ZA CRKLJANJE IN POČITEK. TAKRAT JE BABICA NAJRAJE VZELA V ROKE PLETILKE IN PLETLA. KAKO LEPE STVARI JE SPLETLA! NAJLEPŠE, KAR SI JIH ZMORETE ZAMISLITI. KLI- KLI, KLA- KLA JE PLETLA IN ŽE JE SPLETLA KAPO, ROKAVICE, KRILO, CELO PREDPASNIK ... KLI- KLI, KLA –KLA.

NEKEGA MRZLEGA ZIMSKEGA DNE PA JE DEDEK JANKO ZAČEL ZELO GRDO KAŠLJATI. »KHK, KHK, KHK…« JE ROPOTALO, KO JE KAŠLJAL, ČEPRAV JE HOTEL NEKAJ POVEDATI. »KHK, KHK, KHK!«

»OJEJ!« SE JE PRESTRAŠILA BABICA KATKA. »TAKO ZELO KAŠLJAŠ, DEDEK! POKLICALA BOM ZDRAVNIKA.«

ZDRAVNIK JE POSLUŠAL DEDKOV KAŠELJ IN STETOSKOP PRISLONIL NA NJEGOVE PRSI. »V BOLNIŠNICO BO TREBA,« JE REKEL. NATO JE DODAL: »PLJUČNICO IMATE, DEDEK. DOBILI BOSTE ZDRAVILA. BABICA, VI PA MEDTEM PAZITE NASE IN TOPLO SE OBLECITE. ZUNAJ JE MRZLO IN PIHA. DEDEK SE JE MOČNO PREHLADIL IN ZATO STAKNIL PLJUČNICO. POZIMI SE JE TREBA TOPLO OBLEČI. PA NA KAPO, ŠAL IN ROKAVICE NE POZABITE!« IN STA SE ODPELJALA, ZDRAVNIK IN DEDEK. 

BABICA JE STALA NA PRAGU IN JIMA MAHALA V SLOVO: »HITRO SE POZDRAVI, DEDEK!« OH, KAKO JE SKRBELO BABICO KATKO IN KAKO GA JE POGREŠALA, LJUBEGA DEDKA!

»ZUNAJ JE RES MRZLO,« JE REKLA. VZELA JE PLETILKE IN ZAČELA PLESTI. »KLI- KLI, KLA-KLA JOPICA ZA LJUBEGA DEDKA, KLI-KLI-KLA-KLA ŠE DEBELA KAPA IN KLA-KLA-KLA TOPEL ŠAL.« POGLEDALA JE TOPLA OBLAČILA IN NALOŽILA DRVA V PEČ. »V HIŠI JE TOPLO, A ZUNAJ BRIJE ZIMSKI VETER.«

»NAJBOLJE, DA SPLETEM ŠE OBLEKE ZA MOJE LJUBLJENČKE, TAKO SE BOM ZAMOTILA IN BO ČAS HITREJE MINIL.« KLU-KLU, KLA-KLA JE SPLETLA OBLEKO ZA MUCKA IN KLU-KLU, KLA-KLA ZA KUŽKA. »KUK, KUK, KUK!« JE NA OKNO POTRKALA KOKOŠ. 

»NAJBOLJ ZEBE ŽIVALI, KI SO ZUNAJ!« JE REKLA IN HITRO VZELA NOVO KLOPKO VOLNE.  »OTROCI, SAJ VESTE, KAKO HUDO JE, KADAR JE MRAZ. PA TAKO SAMA SEM, ZDAJ KO NI DEDKA. MI POMAGATE PLESTI OBLAČILA? PROSIM! VZEMITE V ROKE NAMIŠLJENE, ČAROBNE PLETILKE IN MI POMAGAJTE. TAKO, DVIGNITE ROKE, KOT DA BI DRŽALI PLETILKE IN PONAVLJAJTE ZA MANO: KLI-KLA, KLI-KLA, KLI-KLA ! DAJMO, VSI SKUPAJ! VSE ŽIVALI BOMO OBLEKLI. KAR PONAVLJAJTE ZA MANO. PLETEMO OBLEKO ZA KOKOŠ KLU-KLU-KLU, KONJA KLO-KLO-KLO, ZA KRAVO KLA-KLA-KLA, ZA KOZO KLO-KLO-KLO. NE SMEMO POZABITI NA KOZLIČKE KLI-KLI-KLI IN PUJSKE KLU-KLU-KLU. RES SEM ŽE UTRUJENA, AMPAK… HM... MOJA DREVESA, KI MI POLETI DELAJO SENCO, TUDI POZIMI ZEBE. SAJ VIDITE, DA NIMAJO LISTJA! SPLETEMO OBLEKO ŠE ZA BUKEV, KLU-KLU-KLU-KLU, PA DAJMO ŠE ZA SMREKO IN JELKO, SAJ NJUNE IGLICE NISO PRAVI NIČ TOPLE. KLI-KLA-KLI-KLA, KLI-KLA. O, TO BO DEDEK PRESENEČEN, KO BO VIDEL, KAJ VSE SMO SPLETLI. ODLIČNO NAM GRE! SPLETIMO OBLEKO ZA NAŠO KOČO KLO-KLO-KLO…, ZA CELO KMETIJO KLE-KLE-KLE, ŠE ZA TRAKTOR KLA-KLA-KLA, NAKLADALKO KLO-KLO-KLO, KOZOLEC KLE-KLE-KLE. VSE SMO ŽE OBLEKLI V PISANA OBLAČILA. IN KAKŠNE LEPE VZORCE DELATE, OTROCI! KLI-KLA-KLI-KLA-KLI-KLA… OH! NEKDO JE PRIŠEL! POČAKAJTE, DA POGLEDAM, KDO JE PRED VRATI. DEDEK!!! LJUBI MOJ DEDEK!«

»BABICA KATKA! JA, KAJ PA STE POČELI, KO ME NI BILO? KOMAJ SEM NAŠEL DOMOV, KO PA JE VSE NAOKROG OBLEČENO V PISANE PLETENINE!« JE BIL PRESENEČEN DEDEK.

»DEDEK, TAKO ZELO SEM TE POGREŠALA IN TAKO ME JE SKRBELO ZATE,« JE REKLA BABICA IN POLJUBILA DEDKA NA LICE. »PRIDI NA ČAJ!« MU JE REKLA IN MU PRINESLA PAKET. KAJ JE BILO V NJEM? JOPICA, KAPA IN ŠAL! SAJ VESTE, ZA DEDKA, DA GA NE BO ZEBLO!

»O, ZLATA MOJA BABICA KATKA! KAKO LEPO SKRBIŠ ZAME!« JE REKEL DEDEK IN JO POBOŽAL. »HVALA IN HVALA TUDI VAM, OTROCI, KI STE TAKO ZAVZETO POMAGALI. ZA VSAKOGAR STE NEKAJ SPLETLI. AMPAK … NEKOGA STE PA POZABILI! KOGA VIDIM TAM NA HRIBU? SNEŽAKA! TUDI SNEŽAK POTREBUJE NEKAJ TOPLEGA. AMPAK NE PREVEČ, DA SE NE BO STOPIL. NAREDIMO MU KAPO IN ŠAL. KLIK-KLAK, KLIK-KLAK.« ZDAJ JE ŠE DEDEK V ROKE VZEL PLETILKE IN SE PRIDRUŽIL. »DAJMO, PLETIMO SKUPAJ: KLIK-KLAK, KLIK-KLAK, KLIK-KLAK…«

»VESTE KAJ, OTROCI? NAJINA KMETIJA JE NAJBOLJ PISANA KMETIJA NA VSEM SVETU IN NAJSREČNEJŠA, SAJ NAS BODO PLETENINE GRELE VSO ZIMO. HVALA VAM! ČE VAS BO KDAJ ZEBLO, VZEMITE ČAROBNE PLETILKE IN KLI-KLA, KLI-KLA… SI KAJ LEPEGA SPLETITE ALI PA NAMA PIŠITE IN VAM BOVA MIDVA KAJ SPLETLA,« STA REKLA DEDEK IN BABICA IN SE ZALJUBLJENO OBJELA.

Vir pravljice: https://www.lahkonocnice.si/pravljice/klik_klak_pletilke 


KAJ PRAVITE, VAM JE BILA PRAVLJICA VŠEČ?

POVPRAŠAJTE SVOJE BABICE ALI ZNAJO PLESTI S PLETILKAMI, MORDA VAM POKAŽJO IN VAS NAUČIJO KAKO IZDELATI KAKŠEN ŠAL ALI KAJ PODOBNEGA.

JAZ PLESTI S PLETILKAMI ŠE NE ZNAM - MORDA PA SE KDAJ NAUČIM. ZATO PA VEM KAKO SPLESTI ZAPESTNICO PRIJATELJSTVA IN VAM ŽELIM TO DANES TUDI POKAZATI. 

POTREBOVALI BOSTE MALO DEBELEJŠO VRVICO, KAKŠNO PERLICO (ČE JE NIMATE, NIČ ZATO) TER ŠKARJE IN LEPILNI TRAK. 


POTREBOVALI BOSTE 3 PRIBLIŽNO 30 CENTIMETROV DOLGE VRVICE - TO JE PRIBLIŽNO TOLIKO, KOLIKOR JE DOLGO ŠOLSKO RAVNILO.  KER JE BILA MOJA VRVICA PRETANKA SEM ZDRUŽILA PO 6 VRVIC ZA 1 VRVICO.  KO IMATE PRIPRAVLJENE 3 VRVICE NAREDITE VOZEL 5 CM OD KONCA VRVICE. TA DEL Z LEPILNIM TRAKOM PRITRDITE NA MIZO. SEDAJ LOČITE 3 VRVICE KOT PRIKAZUJE SLIKA ZGORAJ. ZA IZDELAVO - PLETENJE SI NATANČNO OGLEJTE ZGORNJE FOTOGRAFIJE. POMEMBNO JE, DA JE V MOJEM PRIMERU VIJOLIČNA VRVICA VSAKIČ ZNOVA NA DRUGI STRANI (LEVA-DESNA-LEVA...). VRVICA, KI JE NA SREDINI JE VES ČAS TAM. MESTI IZMENJUJETA LE ZUNANJI VRVICI. 

KO ŽELITE DODATI PERLICO JO NATAKNITE NA SREDINSKO VRVICO IN KAR OKOLI NJE NADALJUJTE S PLETENJEM.

DOLŽINA ZAPESTNICE JE ODVISNA OD VELIKOSTI VAŠEGA ZAPESTJA. KO MENITE, DA JE DOVOLJ DOLGA NA KONCU NAREDITE VOZEL. ODREŽITE PREOSTALI DEL VRVICE IN ZAPESTNICA JE PRIPRAVLJENA, DA JO PODARIŠ TEBI LJUBI OSEBI! 💗

ČE BOSTE IZDELALI KAKŠNO ZAPESTNICO PRIJATELJSTVA, BOM ZELO VESELA VAŠIH FOTOGRAFIJ!

UŽIVAJTE V ZIMI IN IMEJTE RADI DRUG DRUGEGA!

UČITELJICA KATJA

Komentarji

 1. Kako lepo Katja, zaželela sem si sprehod v naravo, uživala v pravljici, pa še nekaj novega sem se naučila - kako izdelati zapestnico.
  Hvala, Majda

  OdgovoriIzbriši
 2. Katja,
  pravljica na Golteh? Škoda, ker so v drugi občini...
  Mogoče si za tolažbo izdelam zapestnico.
  Mateja

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

TRIJE METULJI