POKUKAJMO V ČEBELNJAK

 


 V TEM MRAZU SEM SE SPOMNILA NA ČEBELE. LE KAJ POČNEJO V TEH HLADNIH ZIMSKIH MESECIH ?

ŽE, KO SE JE ZAČEL MRAZ, SO POSKRBELE, DA JIM BO TOPLO. 

 ČEBELE NE SMEMO VZNEMIRJATI. ZATO SEM LAHKO FOTOGRAFIRALA SAMO ZUNAJ. 

DECEMBRA ČEBELE  IZOBLIKUJEJO ZIMSKO GRUČO, KI IMA OBLIKO JAJCA. TEMPERATURA V SREDINI  STIS­NJENE GRUČE ČEBEL JE PRI­BLIŽNO 25 STOPINJ CELZIJA, NA NJENEM OBROBJU PA JE TEM­PERATURA OD 8 DO 12 STOPINJ CELZIJA. V TEM ČASU V PANJU NI VEČ ZALEGE. MORDA BI LE ŠE KJE NA PRIMORSKEM, KJER JE NEKOLIKO TOPLEJE, NAŠLI KAKŠEN PANJ Z ZALEGO. TO JE EDINI MESEC V LETU, KI GA ČEBELE PREŽIVIJO TAKO REKOČ BREZ ZALEGE.

ČE V TEM ČASU PRISLONIMO UHO NA ŽRELO PANJA, ALI ŠE BOLJE, ČE SKOZI ŽRELO V PANJ VTAKNEMO TANKO PLASTIČNO CEVKO IN JO PRISLONIMO NA UHO, SLIŠIMO TIHO ŠUMENJE. TAKRAT VEMO, DA JE S ČEBELJO VSE V REDU. TAKA BREZ PROBLEMOV ZIMSKI POČITEK. ČEBELE SE Z ZUNANJEGA DELA GRUČE NENEHNO PREMIKAJO PROTI NOTRANJOSTI GNEZDA. OB ZAUŽITJU HRANE SI USTVARJAJO POTREBNO TOPLOTO, KI JE NUJ­NO POTREBNA, DA ČEBELJA DRUŽINA PREŽIVI ZIMSKO OB­DOBJE.

DECEMBRA, KO JE ČEBELJA DRUŽINA BREZ ZALEGE, PORABI TUDI NAJMANJ HRANE. ČEBELE ZDAJ POTREBUJEJO LE MIR, ČEBELAR PA NAJ ZANJ POSKRBI S TEM, DA IZ OKOLICE ČEBEL­NJAKA ODSTRANI VSE VEJE, KI BI OB DOTIKANJU STREHE LAHKO MOTILE ČEBELE; NA ŽRELA PA­NJEV NAJ PO MOŽNOSTI NAS­TAVI KOVINSKA ZAPIRALA, DA V PANJ NE BODO VDRLE MIŠI ALI ROVKE, ZA PTICE PA NAJ 80 DO 100 METROV OD ČEBELNJAKA POSTAVI KRMILNICO, V KATERI NAJ BO VEDNO DOVOLJ HRANE.

ČE POSKRBIMO, DA JE V OKOLICI ČEBELNJAKA MIR, S TEM TUDI PREPREČIMO, DA SE ČEBE­LE NE RAZBURJAJO IN NE ZAUŽIJEJO PREVELIKIH KOLIČIN HRANE. ČE BI SE TO ZGODILO, BI SE V BLATNIKIH ČEBEL NABIRALO BLATO, TO PA BI VZNEMIRILO ČEBELE IN POVZROČILO RAHLJA­NJE ZIMSKE GRUČE. ZARADI MRAZA ČEBELE ZDAJ NE MO­REJO IZLETAVATI. V TAKIH PRI­MERIH SE V PANJIH LAHKO PO­JAVI NOSEMA. TEDAJ SE ČEBELE OTREBIJO KAR PO SATJU, V PA­NJIH ALI NA BRADAH PANJEV. TISTE, KI VENDARLE POLETIJO V NARAVO, SE NIKOLI VEČ NE VR­NEJO V PANJ, SAJ ZARADI MRAZA OTRPNEJO IN ZMRZNEJO NEKJE V SNEGU. PO NAVADI SE TO ZGODI STARIM ČEBELAM.
  

KO SE BOSTE SPREHAJALI MIMO KAKŠNEGA ČEBELNJAKA, BODITE ČISTO TIHO, DA JIH NE VZNEMIRITE. POZDRAV DO JUTRI! 

UČITELJICA KRISTINA 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI