SNEŽNA SOVA

 

                                                          ( Vir: Katalog            vretenčarjev)

 

TAKO KOT DRUGE SOVE IMA TUDI SNEŽNA ZNAČILNO ČOKATO TELO S ŠIROKO, OKROGLO GLAVO. RUMENE OČI IMA POMAKNJENE NAPREJ. IMA ČRN ZAKRIVLJEN IN OSTER KLJUN. DEL KLJUNA JE PREKRIT Z MEHKIM PERJEM. NJENO PERJE JE SNEŽNO BELO, SAMICE IN MLADIČI SO LAHKO NEKOLIKO TEMNEJŠI, MEDTEM KO SO SAMČKI TISTI, KI SO PONAVADI POPOLNOMA BELI. 

NJENE OČI SO NEPREMIČNE, ZATO PA IMA ZELO GIBEK VRAT IN LAHKO OBRNE GLAVO KAR ZA 270 STOPINJ.

POLEG TEGA DA ZELO DOBRO VIDI, TUDI DOBRO SLIŠI. NASPROTNO PA JE ONA MED LETENJEM SKORAJ NESLIŠNA. PERJE, KI PREKRIVA NJENA KRILA, JE NAMREČ ZELO MEHKO, SKORAJ PUHASTO, S PERJEM IMA PREKRITE TUDI NOGE, POD NJIM PA SE SKRIVAJO OSTRI KREMPLJI. ZARADI VSEH TEH LASTNOSTI SPADA MED NAJBOLJŠE PLENILCE NA SVETU. STISK NJIHOVIH KREMPLJEV VELJA ZA NAJMOČNEJŠEGA MED PTICAMI ROPARICAMI. PLEN POJE V CELOTI, NATO PA TISTO, ČESAR NE MORE PREBAVITI - DLAKO IN KOSTI - IZBLJUVA. 

TAKOLE PA SE SNEŽNA SOVA OGLAŠA:

SNEŽNA SOVA, KI PREBIVA V PROSTRANI TUNDRI, JE ZELO VELIKA. SKORAJ TAKO KOT UHARICA, KI JE SICER NAJVEČJA SOVA NA SVETU. JE ZELO SPRETNA, LETI Z MOČNIMI ZAMAHI, IN ČE JO GLEDAMO BOLJ OD DALEČ, SPOMINJA NA UJEDO. IMA MOČNE PERUTI, KI SO, KO JIH RAZPNE, DOLGE KAR METER IN POL. Z NJIMI BREZ TEŽAV LETI TUDI V ZELO VETROVNEM VREMENU. VODE SE NE BOJI, TAKO VČASIH LOVI TUDI RIBE. 

 

GNEZDI NA TLEH, KJER IZKOPLJE PLITKO JAMICO, V KATERO ZNESE JAJCA. JE ZELO POGUMNA MAMICA, PREŽENE PRAV VSE PLENILCE, CELO POLARNO LISICO, KI RADA STIKA ZA PTIČJIMI GNEZDI. MALE SOVICE SO KOT KOSMI BOMBAŽA Z OČMI IN NOGAMI. LETALNIH PERES ŠE NIMAJO, ZATO NE MOREJO POBEGNITI IN SO ZELO RANLJIVE.  

SNEŽNE SOVE SO SELIVKE, KI SE VSAKO POMLAD IN JESEN ODPRAVIJO Z RODNE ARKTIKE NA LOV ZA HRANO. ČEPRAV ŽIVIJO V POVSEM DRUGAČNEM OKOLJU, PA TE SNEŽNO BELE LEPOTICE VSAKE TOLIKO OBIŠČEJO TUDI NAŠE KRAJE. A TO SE ZGODI ZELO REDKO. 

SICER STA V SLOVENIJI NAJPOGOSTEJŠI MALA UHARICA, KI JO PREPOZNAMO PO ZNAČILNIH ČOPKIH NA UŠESIH, IN LESNA SOVA. NA PODEŽELJU PREBIVA TUDI NAVADEN ČUK, KI JE ZARADI SVOJE REDKOSTI ZAŠČITEN. ZELO OGROŽENA PTICA PRI NAS JE TUDI VELIKI SKOVIK, KI GNEZDI NA PRIMORSKEM IN GORIČKEM. IMAMO TUDI MOČVIRSKO UHARICO, KOCONOGEGA ČUKA, KOZAČA, MALEGA SKOVIKA IN PEGASTO SOVO.  ( Vir: Bansi.si )

PO VEČERIH, KO NA ZEMLJI LEŽE TEMA, SE ODPRAVI NA SPREHOD V BLIŽINO GOZDA. ZAGOTOVA BOŠ SLIPŠAL KAKO GTE SNEŽNA SOVA POZDRAVLJA.

KRASEN VIKEND ŽELIM !


UČITELJICA KRISTINA

 

Komentarji

 1. Zdravo,
  košček narave pri meni doma...
  Nisem je še videla v živo (in je verjetno nikoli ne bom), si jo pa predstavljam po opisu, le njeno oglašanje mi je skrito; verjetno se skriva tudi sama... kje v tundri / gozdu... 🏞

  Hvala za delitev...
  Mateja

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRAVLJICA BABICA ZIMA

SLOVENSKA KULINARIKA: TELEČJA OBARA Z AJDOVIMI ŽGANCI

SLOVENSKI OTROŠKI LJUDSKI PLESI