SKRIVNO SPOROČILO
POZDRAVLJENI DRAGI UČENCI !

KOT KAŽE SE BOMO ŠE VSAJ EN TEDEN DRUŽILI NA DALJAVO V NAŠEM KOTIČKU ZA USTVARJALNO  PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA. SEDAJ PA ŽE  RES SRČNO UPAM, DA SE KMALU VIDIMO IN SLIŠIMO. VERJAMEM, DA SE JE NABRALO VELIKO DOGODIVŠČIN, KI KAR ČAKAJO, DA JIH SLIŠIMO. DO TAKRAT PA VABLJENI, DA V PROSTEM ČASU ŠE MALO POKUKATE V NAŠ  KOTIČEK. V NJEM BOSTE NAŠLI OGROMNO RAZLIČNIH USTVARJALNIH IN ZABAVNIH AKTIVNOSTI.

 

KAJ ČE BI DANES  SVOJEMU PRIJATELJU ALI PRIJATELJICI, BRATU ALI SESTRI  NAPISALI SKRIVNO SPOROČILO?


BESEDA STEGANOGRAFIJA ZVENI ZELO ZAPLETENO. TO JE VEDA, KI SE UKVARJA S PRENAŠANJEM TAJNIH SPOROČIL NA TA NAČIN, DA PRIKRIJE OZIROMA ZAKRIJE OBSTOJ SPOROČILA. TAKŠNIH SKRIVNIH SPOROČIL SO SE V DAVNIH ČASIH POSLUŽEVALI ŽE KITAJCI. DANES PA SE LAHKO TEGA LOTIŠ TI.

 KAJ POTREBUJEŠ?

🍋   LIST PAPIRJA

🍋    LIMONIN SOK 

🍋     KOZAREC

🍋     ČOPIČ ALI PALČKO ZA ČIŠČENJE UŠESA

🍋     SUŠILEC ZA LASE ALI LIKALNIK

🍋      PEKI PAPIR 

 

 

 

KAKO DELAŠ?

V POSODICO STISNEŠ POLOVICO LIMONE. ČOPIČ POMOČIŠ V SOK IN Z NJIM NA BEL LIST PAPIRJA NAPIŠEŠ SPOROČILO ALI KAJ NARIŠEŠ. PAZI LE, DA BO ČOPIČ RES DOBRO NAMOČEN V LIMONINEM SOKU. POČAKAŠ 5 DO 10 MINUT, DA SE PAPIR Z NAPISOM NA ZRAKU POPOLNOMA POSUŠI. TAKRAT NAMREČ POSTANE PISAVA ALI RISBICA NEVIDNA. NATO PREDAJ SPOROČILO IZBRANI OSEBI IN JO OPOZORI, DA BO SPOROČILO POSTALO VIDNO, ČE BO PAPIR SEGREVALA S SUŠILCEM ZA LASE. VENDAR  LAHKO TO TRAJA KAR NEKAJ ČASA, TUDI DO 15 MINUT. VELIKO BOLJŠI REZULTAT BO, ČE POLOŽI ČEZ BEL LIST Z NAPISANIM SPOROČILOM  PEKI PAPIR IN GA POLIKA ( PRIBLIŽNO 3 MINUTE).  PRI LIKANJU BODITE PAZLJIVI, DA SE  NE OPEČETE. NAJBOLJE  BO, ČE PROSITE ZA POMOČ KOGA OD STARŠEV.

 

 

 

 

 NAPISANO S PALČKO.                                        SUŠENJE NA ZRAKU (NEVIDNO SPOROČILO).

 

    

  SUŠENJE S SUŠILCEM ZA LASE.                            KONČNI IZDELEK (VIDNO SPOROČILO).

 

 

RAZLAGA POJAVA:

MNOGO SNOVI, S KATERIMI SE SREČUJEMO V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU, JE PRIMERNIH, DA JIH UPORABIMO KOT NEVIDNA ČRNILA. MED NJIMI SO LIMONIN SOK, JABOLČNI SOK, KIS, MLEKO …LE-TE OB VISOKI TEMPERATURI SPREMENIJO BARVO. SOK SE JE SPREMENIL IZ PROZORNEGA V RJAVEGA, ZATO JE POSTAL VIDEN. IN ZAKAJ JE SOK  POSTAL RJAV?  V SOKU LIMONE JE NAMREČ PRISOTEN OGLJIK. NJEGOVA ZNAČILNA BARVA JE ČRNA ALI RJAVA IN TAKO SE OBARVA TUDI LIMONIN SOK, ČE GA MOČNO SEGREJEMO. PRISOTNOST OGLJIKA LAHKO OPAZIMO TUDI, KO KRUH OPEČEMO ZA TOPLE SENDVIČE. POVRŠINA KRUHA SE NAJPREJ OBARVA RUMENKASTO, NATO RJAVKASTO IN ČE GA ŠE VEDNO NE VZAMEŠ IZ PEKAČA, POSTANE POPOLNOMA ČRN. PRAVIMO, DA JE ZOGLENEL. ŠE VELIKO  VEČ O TEM, ZAKAJ SOK PRI SEGREVANJU SPREMENI BARVO, BOŠ IZVEDEL-A PRI POUKU KEMIJE V 8. RAZREDU.

 

ŽELIM  TI VELIKO ZABAVE PRI PISANJU TAJNEGA  SPOROČILA. VABIM TE, DA  POŠLJEŠ  SPOROČILO  TUDI MENI. ZELO BOM VESELA, ČE MI SPOROČIŠ, KAKO TI JE POSKUS USPEL

                                                                                                      

                                                                                                      UČITELJICA  NEVENKA

 

Komentarji

 1. Odlična razlaga pojava. Hvala za super namig v svetu raziskovanja.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nevenka, kako vesela sem vseh tvojih naravoslovnih tem - ti moram priznati, da močno širiš moja obzorja, z današnjo objavo pa si me popeljala v otroštvo in kotičke ust potegnila do ušes :-)
  Hvala in vse dobro ti želim v letu 2021, Majda

  OdgovoriIzbriši
 3. Nevenka, super! Vse tole imam doma, tako da se lahko kar lotim dela :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Dekleta, hvala za vso to pozitivno energijo.

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

TRIJE METULJI

CAKE POPS

RECEPT ZA BOŽIČNE MANDLJEVE ZVEZDICE